Merkel duikt voor Israëlische dreiging

1 Connectie

Onderwerpen

Wapenhandel

De verkoop van Duitse onderzeeboten aan Egypte staat op losse schroeven. Israël is ontstemd. Bondskanselier Angela Merkel twijfelt.

Angela Merkel – ook wel bekend als Frau Zweifel – en de Duitse veiligheidsraad besloten op 28 november 2011 tot de verkoop van twee Duitse onderzeeboten aan Egypte. De Bondsregering dacht dat verkoop de fragiele geopolitieke verhoudingen in het Midden-Oosten niet zou veranderen. Duitsland en Israël spraken op politiek en militaire niveau zelfs over de deal. Kein Problem.
 
Das war einmal. Politiek lijkt het nu toch gevoelig te liggen. Vanaf het moment dat het Egyptische volk in opstand kwam, is Israël wantrouwig. Bondgenoot Mubarak werd in februari 2011 al per brancard van het toneel verwijderd. Israël is helemaal sceptisch sinds de Moslimbroederschap onder leiding van de onlangs gekozen president Mohammed Morsi met de scepter zwaait in het land van de Farao’s. Volgens Der Spiegel ziet Israël Morsi eerder als vijand dan als vriend.
 
Bibi dreigt
Premier Benjamin – Bibi – Netanyahu heeft zijn ongenoegen aan de Duitsers geuit. Hij dreigt om eerdere deals met Duitsland te annuleren. En dat is niet niks. Voor Duitsland staan miljarden op het spel. Follow The Money berichtte eerder al dat de Duitsers drie onderzeeërs aan Israël leverden en er tot 2017 nog drie meer zullen leveren. Tel Aviv overweegt daarnaast nog een zevende, achtste en negende onderzeeër in de Bondsrepubliek te laten bouwen. Met 400 miljoen per Dolfijn staat er 2,4 miljard euro op het spel. Jammer voor de Duitse industrie.
 
Frau Zweifel duikt voor Israëlische dreiging
 
Het zou overigens wat zijn, een conflict tussen Duitse onderzeeboten. Een eventuele één-op-één botsing tussen Israël en Egypte wordt hoogstwaarschijnlijk in het voordeel van de Israëli’s beslecht. Israël beschikt namelijk over de Duitse Dolfijn-klasse die veel sterker wordt geacht dan de 209-type die op het boodschappenlijstje van Egypte staat.
 
En wat doet Merkel? Frau Zweifel denkt er nog even over na.