Merkollande: Bitte geen gekus, merci

7 Connecties

Relaties

Euro Hollande

Personen

Angela Merkel

Organisaties

Europese Unie (EU)

Locaties

Griekenland Duitsland Frankrijk
0 Bijdragen

Griekenland moet binnen de EU blijven en Frankrijk en Duitsland hebben de plicht samen om nauw samen te werken ten faveure van Europa. Maar verder was de eerste date tussen Merkel en Hollande nog geen liefde op het eerste gezicht.

Vormen Hollande en Merkel straks een net zo hechte combine als de soepel draaiende tandem Merkozy? Zo ver is het nog lang niet laat staan dat een nieuwe tandem Merkollande al ingereden, zo concludeert Der Spiegel na de eerste officiële ontmoeting tussen de Franse president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel.

 

Elk moment van de ontvangst van Hollande door Merkel in Berlijn werd direct vastgelegd gistermiddag door de massaal toegestroomde cameraploegen en fotografen. Een vriendelijk lachende Merkel ontving Hollande voor de Kanselarij met een handdruk. Opvallend detail: geen gekus rechts en links zoals dat er altijd aan toeging met Nicolas Sarkozy, de voorganger van Hollande.


Kunnen die twee met elkaar overweg?
Het nieuwe paar stond sowieso scherp onder observatie met hierbij in het achterhoofd volgens Der Spiegel de hamvraag: kunnen die twee met elkaar overweg? Per slot van rekening had Merkel onverkort haar publieke steun uitgesproken voor Sarkozy. Het hielp niet want de conservatieve politus verloor de presidentsverkiezingen. En nu moet de Christen-democrate Merkel met de socialisten uit Frankrijk eruit komen.

 

Gisteren deden Merkel en Hollande, beiden 57 jaar oud, hun best in Berlijnom vooral hartelijk over te komen. 'Met vreugde en spanning' kijkt Merkel uit naar de Frans-Duitse samenwerking en zowel Merkel als Hollande 'zijn zich bewust van welke verantwoording' zij dragen.
 

Zo verklaarde de Duitse kanselier dat Frankrijk en Duitsland "zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid" voor Europa en dat ze "de plicht" hebben samen te werken. Het gisteren officieel ingezworen Franse staatshoofd Hollande stelde van zijn kant dat hij streeft naar "een evenwichtige relatie tussen Frankrijk en Duitsland die onze politieke gevoeligheden respecteert".


Na afloop van de eerste kennismaking in Berlijn benadrukten Hollande en Merkel verder het roerend eens te zijn dat Griekenland deel moet blijven uitmaken van de eurozone.

 

'Alles op tafel leggen'

Maar over de financieel-economische groei in Europa verschilt de Duitse kanselier nogal van opvatting met haar nieuwe Franse tegenspeler, zo werd al snel duidelijk. Zo liet Hollande doorschemeren dat hij ook de nadruk wil leggen op een Europese groeipact, terwijl Merkel heilig gelooft in naleving van een strikt stabiliteitspact. Hollande liet daarentegen weten 'bereid te zijn alles op tafel te leggen tijdens de Europese raad, euro-obligaties incluis". Deze zijn juist taboe voor Berlijn.

 

Duidelijk is nu al dus dat Hollande over het begrotingspact opnieuw wil onderhandelen en er een groeipact aan wil koppelen. Dat nieuwe begrotingspact moet de begrotingsdiscipline in Europa opkrikken. Hollande haastte zich te zeggen dat hij zich pas over nieuwe onderhandeling zal uitspreken zodra hij hierover uitvoerig heeft gepraat met Merkel.

 

De eerste gelegenheid voor Hollande om Merkel hiervan te ovetuigen, nadert snel. Op 23 mei staat een ontmoeting van de Europese Raad op de agenda. Pas dan wordt duidelijk hoe stabiel de nieuwe tandem Merkollande er voor staat.