Merkwaardige Merkel

6 Connecties
0 Bijdragen

Pieter Lakeman begrijpt niet helemaal waarom Angela Merkel Duitsland en Europa zo bloot heeft gesteld aan de problemen van een klein landje.

Er was eens een piepklein landje, gelegen in wat Churchill de weke onderbuik van Europa noemde, dat te weinig belastinggeld ontving en te veel uitgaf. Ondanks de grote tekorten wilde iedereen voor weinig rente geld aan dat landje lenen. Iedereen wist dat het landje op den duur zijn schulden niet zou kunnen aflossen en zijn obligaties zou moeten afstempelen. Maar omdat niemand de stemming wilde bederven deed iedereen alsof er niets aan de hand was. Tot op een voorjaarsdag in 2010 een Newyorks adviesbureau plotseling zei: Jongens, haal je geld weg, dat landje gaat failliet! Toen wilde iedereen plotseling 15 procent of 20 procent rente van dat landje hebben en de obligatiekoersen duikelden naar beneden. Het leek voor dat landje uit met de pret. Omdat het veel meer rente zou moeten betalen zou het zijn obligaties sneller moet afstempelen dan aanvankelijk leek. Maar het zou ook gedwongen zijn te bezuinigen zodat het, na afstempeling, op eigen kracht de problemen zou hebben opgelost.

 

Besmetting
Eeuwen geleden stempelden landen waarvan de munt op goud gebaseerd soms ook hun obligaties af. Andere landen, waarvan de munt op datzelfde goud gebaseerd was, trokken zich daar niets van aan. Ook wanneer Uruguay  de Amerikaanse dollar als officieel betaalmiddel zou gebruiken en vervolgens zijn obligaties zou afstempelen zou geen Amerikaan er aan denken Uruguay te steunen 'om het vertrouwen in de dollar te handhaven'. Dat Griekenland de euro als betaalmiddel gebruikte was voor de Europese Unie dan ook allerminst een reden om dat land zwaar te subsidiëren, ook voor Merkel niet. Wanneer de EU Griekenland in zijn sop zou hebben laten gaarkoken en zou hebben laten afstempelen zou er geen besmetting zijn opgetreden en zou de buitenwereld met respect hebben gekeken naar de harde jongens (en meisjes) van de EU. 
Plotseling veranderde Merkel van standpunt en wilde Griekenland wel subsidiëren. Waarom? Het antwoord is niet Cherchez la femme maar Cherchez la banque. Duitse banken hadden voor 50 miljard euro Griekse staatsobligaties gekocht (ING Bank voor ruim 3 miljard). Wanneer Griekenland zou afstempelen, zouden deze private instellingen voor de zoveelste keer tientallen miljarden euro's verliezen. Volgens een directeur van ING zou het bankwezen dan zelfs niet meer hebben bestaan. Voorwaar een levensvatbare bedrijfstak, het subsidiëren alleszins waard.  Zonde om te nationaliseren. Dan vertrekken al die topmanagers naar het buitenland omdat ze daar hogere bonussen verdienen. Zo makkelijk laat je je beste mensen toch niet vertrekken?
 
Grapje
Nee, gooi er maar liever een miljardensubsidie tegenaan mevrouw Merkel en meneer De Jager, maar niet te opzichtig graag. De belastingbetaler moet niet begrijpen dat hem een oor wordt aangenaaid. Verhef de Griekse problemen tot eigen problemen, maak ze enkele malen groter, en blijft zeggen dat je daardoor een besmettingsgevaar hebt voorkomen. Ook de ECB doet haar duiten in het zakje. Vrijwel tegelijkertijd besluit die namelijk om Griekse staatsobligaties, waarvan de koers stevig was gedaald, ver boven de marktwaarde van commerciële banken te kopen. (niet van pensioenfondsen die veelal op dringend advies van de banken ook deze obligaties hebben gekocht; die pensioenfondsen moet je wel blijven leegtrekken natuurlijk). 
De ECB houdt wel van een grapje. De private banken die dankzij het kritisch en onafhankelijk denkvermogen van hun topmanagers twee jaar geleden ten onder dreigden te gaan maar met honderden miljarden euro's belastinggeld gered werden, konden sindsdien voor één of anderhalf procent rente bijna ongebreideld van de ECB lenen. Bedrijfsleven en particulieren klagen sindsdien steen en been dat de banken niet meer aan hen willen lenen. Kennelijk hebben de banken met hun bijna gratis ECB geld ook Zuid-Europese staatsobligaties gekocht. Die kunnen zij nu ver boven de marktwaarde aan de ECB verkopen. Europese belastingbetalers zullen wel jaloers zijn dat alleen banken uit deze subsidieruif mogen eten. 
Maar de banken hebben toch verklaard dat ze niet meer speculatief zullen handelen in Griekse staatsobligaties? Inderdaad, en een bank die niet beschuldigd wil worden van speculatie in Griekse staatsobligaties zal die obligaties helemaal niet meer kopen. Sinds iedereen weet dat Griekenland gaat afstempelen, worden Griekse staatsobligaties dus uitsluitend door Europese lidstaten en de ECB gekocht. Daarmee heeft Merkel de EU effectief en definitief met de Griekse ziekte besmet, zeker nu vergelijkbare maar grotere subsidies alvast zijn klaargezet voor de andere Zuid-Europese landen.
 
Economische kennis
Waarom wil Merkel Griekenland plotseling steunen? Een verklaring zou kunnen zijn dat zij evenveel verstand van economie heeft als Job Cohen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat Sarkozy haar imponeerde door met de vuist op tafel te slaan toen zij hem vertelde Griekenland niet te willen steunen. Het waarschijnlijkst lijkt mij echter dat haar telefoongesprek met Obama de doorslag heeft gegeven. Die vroeg haar Griekenland te steunen. Aangezien Obama qua economische kennis thuishoort in het rijtje Jan Peter Balkenende, Job Cohen en Angela Merkel moet Obama welhaast het standpunt van de bekende Newyorkse bankier Timothy Geithner naar voren hebben gebracht, nu nog minister van financiën van Obama. De eenvoudigste verklaring voor de interventie van Obama zou zijn dat Newyorkse banken short zitten in euro's. 
 
Pieter Lakeman