Mervyn King ageert tegen hoge bonussen

2 Connecties

Relaties

RBS Bonus
0 Bijdragen

De president van de Bank of England, Mervyn King, spreekt zich uit over te hoge bonussen, en met name bij die van staatsgesteunde banken.

In een speech tijdens een bijeenkomst van zakenmensen in Brighton, ageerde Mervyn King tegen de bonussen in The City: ‘Those taking decisions on remuneration, in the financial sector and elsewhere, need to understand that a market economy rests not just on incentives, but on the acceptance that the distribution of rewards is fair.’ Vooral te hoge bonussen bij staatsgesteunde banken zijn volgens de Sir not done. De centrale bankier doelt daarmee op Lloyds en Royal Bank of Scotland. 

Ophef rond RBS-bonus
RBS is de op een na grootste bank van het Verenigd Koninkrijk en voor 84% in handen van de belastingbetaler. Eerder deze week riep Ed Milibrand, de oppositieleider bij de Labour, op aan premier Cameron om de vermeende bonus van Stephen Hester te blokkeren.

De CEO van Royal Bank of Scotland zou naar verluidt bovenop zijn salaris van 1,2 miljoen pond nog eens 1,5 miljoen pond krijgen. “I don't think he should be getting his bonus. You know the state is still owning a share in the Royal Bank of Scotland, taxpayers are still, you know, footing the bill for what's happening at the Royal Bank of Scotland”, sprak Miliband op BBC radio.

Premier Cameron liet gisteren weten dat hij er op staat dat de bonus van Hester niet hoger uit mag vallen dan 1 miljoen pond. Lager wil Cameron niet gaan, want hij wil de CEO niet de deur uit jagen. Vorig jaar ontving Hester een bonus van 2,04 miljoen pond. 

Botte bijl

Naast staatssteun is er nog een gevoelig punt. RBS heeft namelijk twee weken geleden aangekondigd dat de bank 4800 banen gaat schrappen. Het argument: de volatiele markten en de kosten van de nieuwe Britse financiële regelgeving. Vooral investment banking moet het met 3500 ontslagen ontgelden. Prima, maar laat die bonus dan ook maar achterwege, denkt de gemiddelde Brit waarschijnlijk. Het aandeel van RBS is bovendien in het afgelopen jaar meer dan 43 procent gedaald. 

Het argument om Hester toch een bonus te gunnen zou ‘m dan in de inkomsten moeten liggen. De laatst gepubliceerde winst van RBS dateert uit het kwartaal dat eindige op september 2011, en bedroeg 2 miljard pond. Niet slecht, gezien er die periode een jaar eerder nog 1,5 miljoen pond verlies werd gemaakt. Toen waarschuwde Hester trouwens al voor de ontslaggolf.

Nederland

In Nederland ontstond er april vorig jaar veel ophef toen Jan Hommen, directeur van het staatsgesteunde ING, een relatief lage bonus van 1,25 miljoen euro mocht ontvangen. Vanwege de maatschappelijke ophef, besloot de hele ING-top, inclusief Hommen, om af te zien van de bonus. Hommen leverde met een winst van 1,7 miljard euro tevens goede cijfers af. Maar ook deze positieve kwartaalcijfers gingen gepaard de mededeling dat er 2700 voltijdbanen werden geschrapt.