Messi voetbalt straks in Duitsland

5 Connecties

Relaties

Schulden Spanje Messi

Locaties

Duitsland

Werkvelden

Voetbal

Is de uitschakeling van Barcelona in The Champions League de voorbode van een financiële crisis in het Spaanse voetbal? Marktvorsers voorspellen dat Messi en andere wereldsterren straks verkassen naar Duitsland.

Duitse voetbalclubs hebben een streepje voor op andere Europese competities volgens sportmarktdeskundigen. Dat is de strekking van Das Handelsblatt in een achtergrondartikel over de inkomsten en uitgaven binnen het Europese topvoetbal.

 

In tegenstelling tot nagenoeg alle concurrenten uit Spanje zijn de deelnemers aan de Bundesliga financieel kerngezond en kunnen ze de komende jaren rekenen op nog meer inkomsten uit tv-rechten, zo verwachten marktvorsers. ‘De Bundesliga gaat straks dubbel profiteren: die wordt sterker, terwijl competities elders zwakker worden’, voorspelt business consultant Jürgen Rothenbücher van het bedrijf A.T. Kearney.

 

Van een Duitse opmars op de grasmat is nu nog weinig te merken. Momenteel domineert het Spaanse voetbal als nooit te voren: vijf van de acht deelnemers in de halve finales van The Champions League respectievelijk de Europa League komen uit het Iberisch Koninkrijk. 


Maar Spaanse voetbalteams jagen niet alleen hun tegenstanders angst aan. Ook financiële analisten moeten zich rot schrikken na bestudering van de boeken van de Spaanse clubs. Veelzeggend is dat in de door accountantsconcern Ernst & Young samengestelde top-tien van de zakelijk meest solide profvoetbalorganisaties van Europa geen enkele Spaanse club staat.


Schuldenkampioen

Volgens recente schattingen is de totale schuld van de Spaanse clubs in de twee hoogste divisies opgelopen tot 4 miljard euro. Zo zijn ze voor 673 miljoen euro nog verschuldigd aan de fiscus en voor 600 miljoen bij de sociale fondsen. Tweevoudig schuldenkampioen is Atletico Madrid: voor 155 miljoen euro bij de fiscus, voor een half miljard bij de banken.

 

Bovendien zijn in de Primera Division vijf clubs failliet verklaard: Real Betis, Real Zaragoza, Racing Santander, Levante en Mallorca. Maar toch voetballen ze vrolijk verder dankzij nieuwe kredieten van de Spaanse banken.

 

Rood staan in de Spaanse voetbalarena is niet slecht: schulden die clubs niet konden aflossen, worden afgeschreven door de Spaanse banken, die op hun beurt tegen aantrekkelijke rentes geld leende de Europese Centrale Bank (ECB). Maar aan deze praktijken lijkt nu een einde te komen. De Europese voetbalbond UEFA acht dit in strijd met de regels van financiële fair play: clubs die vanaf seizoen 2013-2014 te veel schulden hebben, mogen niet meer deelnemen aan Europees bekervoetbal.

 

Maar ook de Spaanse overheid lijkt het ernst te zijn geworden. Miguel Cardenal, Staatssecretaris van Sport, heeft een terugbetalingsplan gepresenteerd. Tot 2020 krijgen de Spaanse clubs de tijd om hun leningen terug te betalen. Vandaag worden de details bekend van dit overheidsplan.

 

Ondertussen zit er niets anders op dan voor de Spaanse clubs om eindelijk eens te gaan sparen. Op extra inkomsten van het voorheen vaak gulle bedrijfsleven hoeft het Spaanse voetbal niet te rekenen want die hebben al problemen genoeg. De economie in het land van de regerende wereldkampioen voetbal verkeert in een zware recessie.

 

Barca en Madrid ontspringen financiële rouwstoet

Alleen Barcelona en Real Madrid ontspringen de financiële rouwstoet. Real draaide vorig jaar een omzet van 480 miljoen euro, Barca 451 miljoen. Beide clubs staan voor tientallen miljoenen euro’s in het krijt bij de Spaanse fiscus, maar die schuld zijn ze sinds afgelopen seizoen aan het wegwerken. Met dank aan de inkomsten uit tv-contracten. Dit seizoen vangen Barca en Real samen 350 miljoen uit de tv-gelden van de Primera Division: precies de helft van de tv-contract van het competitievoetbal waarop ze recht hebben. Zo bezien, is het niet zo gek dat de titelstrijd in de Primera Division steevast een onderonsje is tussen Real en Barca.


Maar op den duur zou de dominantie van beide clubs de totale Spaanse markt kunnen verzieken, zo tekent Das Handelsblatt uit de mond op van Thomas Fuggenthaler, analist van Ernst & Young. Er kan een moment aankomen dat publiek en sponsoren in Spanje afhaken omdat de competitie te voorspelbaar dreigt te worden. Of, zoals Fuggenthaler stelt: 'Wedstrijden hebben nu eenmaal wedstrijddeelnemers nodig.'

 

Duits voetbal verovert buitenlandse tv-markt
Ondertussen kunnen de Duitse clubs rekenen op een groeiende stroom aan inkomsten uit tv-gelden. Voor alle uitzendrechten wordt aan het Duitse profvoetbal jaarlijks 628 miljoen euro uitgekeerd tussen 2013 en 2017. (Daarmee vergeleken krijgen de achttien eredivisieclubs in Nederland een fooi uit tv-gelden: dit seizoen zit er niet meer in dan 35 miljoen.) Maar dit Duitse tv-aandeel is nog altijd op respectabele afstand ten op zichte van de Italianen die jaarlijks 829 miljoen euro in totaal ophalen en het Spaanse aandeel circa 850 miljoen bedraagt terwijl koploper Engeland 1430 miljoen incasseert.


Niettemin verwacht het Duitse voetbal voor de komende jaren verder de buitenlandse tv-markt te veroveren. Vanaf 2013 rekent de Bundesliga _  die op de tv is te zien in maar liefst 108 landen _  op 70 miljoen per jaar. Ter vergelijking: de Primera Division scoort op dit vlak jaarlijks 250 miljoen euro. Maar marktvorsers verwachten dat het Duitse voetbal deze kloof snel zal gaan dichten. Hoe meer sterspelers als Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar in de Bundesliga zijn te bewonderen, des te sneller dit gebeurt.

 

De komende jaren zullen de financiële problemen zodanig de pan uitrijzen in de Primera Division en in competities van andere met economische tegenslag kampende Europese landen dat de marktprijzen voor de grote sterren gaan zakken, zo voorspelt Das Handelsblatt. Clubs als Barcelona en Real Madrid maar ook subtoppers als Valencia en Bilbao kunnen nu eenmaal niet blijven smijten met geld in een land waar 27 miljard moet worden bezuinigd volgens financiële experts.

 

En dan ontvouwt zich het moment dat Duitse clubs met hun volle oorlogskas hun slag slaan op de transfermarkt, constateert das Handelsblatt handenwrijvend. Zelfs Barcelona-vedette Lionel Messi zou dan betaalbaar worden voor een verhuizing naar de Bundesliga als het ligt aan consultant Rothenbücher. ‘Binnenkort zullen we weer meer wereldsterren in de Duitse competitie zien.'


(Bron o.a: Das Handelsblatt)