Woningmarkt

In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer

Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.

174 Artikelen

Beeld © ANP/Martijn Beekman

Met Aedes-voorzitter Calon trekt LTO een dominante belangenbehartiger aan

4 Connecties
4 Bijdragen

Nog voordat hij zijn tweede termijn als voorzitter bij Aedes heeft volgemaakt, stapt Marc Calon over naar LTO Nederland. De volkshuisvester schakelt daarmee over naar zijn andere veld van expertise: de akkerbouw. Een logische keuze van LTO, maar wat voor man halen ze precies binnen?

Marc Calon, de huidige voorzitter van woningcorporatiekoepel Aedes, wordt de nieuwe voorzitter van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). Op 1 januari 2017 treedt hij in dienst. Op dat moment zal zijn tweede termijn bij Aedes er nog niet helemaal op zitten, dus ze zullen aan het Haagse Koningin Julianaplein versneld op zoek moeten naar een opvolger.

Tarwe en suikerbieten

Calon lijkt geknipt voor de functie. Hij heeft zelf een akkerbouwbedrijf van 58 hectare in het Groningse gehucht Zuurdijk. Hij teelt vooral tarwe en suikerbieten. In zijn tijd bij Aedes bleef hij boer en niet alleen figuurlijk. Op een gegeven moment liep hij een tijd moeizaam door de Aedes-burelen. Oorzaak? Hij was tijdens het werk op het land van de trekker ‘gedonderd'.

Hij was tijdens het werk op het land van de trekker ‘gedonderd’

Opmerkelijk is zijn politieke kleur. Calon is actief PvdA-lid en 10 jaar lang was hij voor die partij gedeputeerde in de provincie Groningen. De boerenstand stemt overwegend CDA en jongere, minder traditionele boeren hebben nogal eens een voorkeur voor de VVD. Boeren zijn immers ondernemers. Socialisten vind je daarom weinig in die kringen. Maar Calon kent de weg in Den Haag en is een zeer ervaren belangenbehartiger. Daarbij komt dat als iemand zelf akkerbouwer is, de betrokkenheid bij de dossiers veel groter zal zijn dan je kunt verwachten van een ingehuurde buitenstaander. Je vecht dan immers ook voor je eigen belang.

Tegenspeler

Partijgenoot Martijn van Dam, de voor agrarische zaken verantwoordelijke staatssecretaris van Economische Zaken, stuurde dinsdag een tweet de wereld in, waarin hij zei uit te kijken naar de samenwerking met Calon. Het kunnen inderdaad een paar gezellige maanden worden. In maart zijn de verkiezingen namelijk al. Het is dus afwachten wat de politieke signatuur van de nieuwe politieke tegenspeler van Calon wordt. Een PvdA’er lijkt vooralsnog niet erg waarschijnlijk, maar na de onbuigzame Stef Blok, minister van Wonen en Rijksdienst, zal waarschijnlijk iedereen meevallen.

Tijdens zijn jaren als gedeputeerde in Groningen, met Volkshuisvesting in zijn portefeuille, was Calon nauw betrokken bij het echec van de Blauwe Stad, een nieuw dorp in Oldambt aan een kunstmatig meer. Het project bleek niet de aantrekkingskracht te hebben waarop was gerekend. Er is ondertussen door de provincie al 70 miljoen euro op afgeschreven.

Wensdenken

In een rapport van de Noordelijke Rekenkamer werd Gedeputeerde Staten onder meer verweten dat bij het Blauwe Stad-project een goede financiële onderbouwing ontbrak. Verder waren er fouten toegedekt en de Provinciale Staten waren nauwelijks op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Er was volgens de Rekenkamer sprake geweest van wensdenken door Gedeputeerde Staten. Calon was politiek verantwoordelijk voor het project. Met een beetje fantasie kun je de Calon uit die tijd vergelijken met een overambitieuze zonnekoning uit de corporatiesector, een energieke macher die vastgoedondernemer speelt met maatschappelijk gebonden vermogen.

"Met een beetje fantasie kun je de Calon uit die tijd vergelijken met een overambitieuze zonnekoning uit de corporatiesector"

Voor Aedes was het Blauwe Stad-dossier geen reden om Calon van de shortlist te schrappen. Daar viel ook wel wat voor te zeggen. De vasthoudendheid die hem als gedeputeerde in de problemen bracht, is voor de hoogste lobbyist van een belangbehartiger juist een gunstige eigenschap. Je bent de tegenspeler van een democratisch gekozen bewindspersoon. Daardoor sta je bij iedere onderhandeling altijd een trede lager en vasthoudendheid is dan een belangrijke eigenschap.

Tumultueus

De periode waarin Calon heeft geopereerd als Aedes-voorzitter was zeer tumultueus. De corporatiesector moest zich tijdens de recessie aanpassen aan een nieuwe realiteit. Het geld klotste niet meer tegen de plinten en de sector moest reorganiseren. De nieuwe aanpak van minister Stef Blok was zeer ingrijpend. Blok begon aan te sturen op een kleinere corporatiesector en hij legde die een loodzware heffing op van 1,7 miljard euro per jaar.

De nieuwe aanpak van minister Stef Blok was zeer ingrijpend

De Vestia-affaire en de daaruit voortvloeiende Parlementaire Enquête vormden een ander opmerkelijk hoofdstuk van Calons voorzitterschap. Opeens stond een aantal voormalige, zeer gereputeerde bestuurders van grote corporaties voor het oog van de wereld in de beklaagdenbank. De reputatieschade voor de sector in zijn geheel was gigantisch. Plotseling waren corporaties geen sympathieke maatschappelijke organisaties meer, maar door megalomane graaiers geleide, inefficiënte woningverhuurbedrijven.    

Politieke realiteit

Calon heeft het er de afgelopen ruim zeven jaar al met al best goed vanaf gebracht. Heel lang was er een groep die vond dat hij te weinig weerstand had geboden tegen de plannen voor de verhuurderheffing. Het idee was dat hij er nooit mee had mogen instemmen. Dat was geen terechte kritiek. De politieke realiteit was dat het een slikken-of-stikkensituatie betrof. Calon had niets om uit te ruilen en Blok is niet iemand die zomaar op basis van tegenargumenten zal afstappen van een idee waarin hij gelooft.


"Calon had niets om uit te ruilen en Blok is niet iemand die zomaar op basis van tegenargumenten zal afstappen van een idee waarin hij gelooft"

Of Calon geliefd is bij zijn achterban kun je je afvragen. Maar het is ook geen man die zit te wachten op dat soort populariteit. Calon wil graag het mandaat om zijn werk ongestoord te kunnen doen. In dat opzicht gaf zijn herverkiezing een mooi staaltje Calon-strategie te zien. Hij gaf de leden te kennen alleen te willen doorgaan bij een gekwalificeerde meerderheid. Statutair volstond 50 procent plus één. Het was bluf, maar hij wist op die manier wel zijn mandaat te versterken.    

Wat kunnen ze bij LTO verwachten van hun nieuwe voorman? Calon is geen primus inter pares-type. Hij is de baas en hij zet de lijnen uit. Calon laat zich niet door de leden naar de minister sturen met een boodschap, maar gaat met zijn eigen boodschap. Hij is dominant, sluw en gedreven. LTO heeft bepaald geen diplomaat binnengehaald. Calon heeft horkerige trekjes en kan snel geïrriteerd raken. Daar staat tegenover dat hij ijzeren zelfvertrouwen heeft en altijd weet wat hij wil. LTO heeft een effectieve straatvechter binnengehaald, die tot het uiterste zal gaan om het beste voor zijn achterban uit het vuur te slepen. Je bent hem in de oogsttijd alleen wel even kwijt.