Met de Russen de Ruimte in

  In het Wilde Oosten worden nog steeds mooie rendementen behaald. FTM's beursbengel Jan Dwarshuis kan het om die reden goed met de Ruski's vinden.

  Het is vandaag op de kop af 50 jaar geleden dat de Russische kosmonaut Joeri Gagarin als eerste mens de ruimte in werd geschoten en de vlucht vervolgens in zijn Vostok 1 succesvol voltooide. Het was het startschot van de bemande ruimtevaart.

  Waar Richard Branson en onze Michiel Mol vijftig jaar later nog steeds ploeteren om een fatsoenlijke ruimtevluchtje voor u te organiseren, draaiden de Russen hun hand daar niet voor om destijds. Het geeft aan dat Rusland geen Afrikaans apenland is dat door velen gezien wordt als het volgende beleggingswalhalla.

  Nee, Rusland was een wereldmacht dat door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie al haar zelfvertrouwen verloor en met name door de VS van het wereldtoneel werd gevaagd. Maar de Russen zijn terug. En dat zijn ze al wat langer dan u wellicht denkt. Ook in de Oval Office in Washington is dat kwartje inmiddels gevallen.

  Cijfers liegen niet
  Doorspekt van alle Westerse mediatechnieken wordt Rusland tot op de dag van vandaag de grond in geboord. Aardig om te vermelden is dat er nauwe Russische banden zijn met ons Koninklijk Huis. Koning Willem II was immers getrouwd met de Russische tsarendochter Anna Paulowna, en zij was koningin van Nederland van 1840 tot 1849. Dus in het bloed van onze vorstin Beatrix en haar familie stroomt nog steeds een vleugje verwaterd Romanov bloed. Volgens ingewijden merken we dat door haar stampvoeten bij woede uitbarstingen, maar dit geheel ter zijde.

  Hoe dan ook: de aandachtige lezer van onze columns weet al ruim twee jaar dat er in onze ©olumbeurs-Portefeuille Russische aandelen prijken. Sterker nog, dit rijtje aandelen draagt tot op de dag van vandaag qua regio veruit het meeste bij aan de groei van de portefeuille.

  Fondsen als Bashneft, TNK-BP en M-Video hebben een krankzinnige performance laten zien. Maar de rij is langer. Ook nu kunt u nog steeds spotgoedkope Russische aandelen vinden omdat er nog steeds sprake is van een "Russische discount".

  Maar de cijfers liegen er niet om. Verdiende de gemiddelde Rus in 1999 slechts 64 dollar per maand, in 2011 zal dit naar verwachting uitkomen op $ 873,= per maand. In 1999 rolde er een cijfer qua BNP uit de bus van 196 miljard dollar, in 2011 zal dit 1,665 miljard dollar zijn.
   

  De sky is the limit

  Verder hebben de Russen nauwelijks een schuld opgebouwd, waar wij in de Eurozone slechts van kunnen dromen. Toch wordt Rusland qua kredietwaardigheid zo'n beetje gelijk gesteld aan IJsland. Complete nonsens natuurlijk. Om over de grondstofreserves van de regio nog maar te zwijgen. En als klap op de vuurpijl zal Rusland eerdaags het stokje over gaan nemen als grootste graanleverancier ter wereld. Waarvan akte.

  Kortom: Rusland heeft zich in een positie gemanoeuvreerd die redelijk uniek te noemen is, en bovendien om de hoek ligt. Rusland heeft wat China nodigt heeft. En heel langzaam begint het besef van dit alles ook door te dringen bij de grote Westerse bedrijven en haar politieke leiders. Al met al zal het de Russische economie decennia lang een comfortabele groei gaan geven. Ik kom zeker nog eens op alle ins and outs terug.

  Dus vijftig jaar later kunt u opnieuw met de Russen de ruimte in, echter dit keer virtueel. Wat let u?       

   

  Joeri Gagarin werd tenslotte ook vorstelijk beloond  Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

  Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Volg Jan Dwarshuis
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren