
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
‘Het is de pandemie’ en andere Brusselse Covid-kul
Van textielbaronnen tot minister Ollongren: de leden van de Tafelronde
De Tafelronde: al 120 jaar het besloten overleg van de Nederlandse elite
Former EU defence chief took up lobby job at Airbus without authorisation
Ex-defensiechef EU begon zonder toestemming lobbybaan bij Airbus
Marlboro-fabrikant is slimmer dan de concurrentie (en de politiek)
Finance Watch: de tandeloze anti-lobby in Brussel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De Brusselse vleeslobby: rare, medium of well done?
Opnieuw een ‘draaideur’: oud-chef defensieagentschap EU is nu lobbyist voor Airbus
Met een beetje hulp kan iedereen lobbyen
The Good Lobby probeert gewone burgers te koppelen aan ngo's zodat iedereen kan lobbyen voor een goede zaak. Gisteren werd de organisatie genomineerd voor een Europese prijs.
Wie wil lobbyen, moet de woelige politieke wereld op zijn duimpje kennen. Wandelgangen aflopen, allianties smeden, de kunst beheersen om een specifiek belang te presenteren als het algemeen belang en vooral een uitgebreid netwerk opbouwen en onderhouden. Kortom, de ongeschreven regels en de fijne kneepjes van het politieke spel krijg je niet zomaar onder de knie, zeker niet als je je er niet dagelijks mee bezighoudt. De lobbywereld blijft vooral iets voor ervaringsdeskundigen, zoals oud-politici en door de wol geverfde insiders.
Onzin, zegt The Good Lobby, een kleine organisatie die de lobby in Brussel ook toegankelijk wil maken voor gewone burgers. Iedereen kan lobbyen, alleen moeten de meesten wel een handje worden geholpen. Academici, experts, studenten of iedereen die zijn kennis en vaardigheden ook buiten zijn werk wil inzetten, kan een steentje bijdragen aan een lobbytraject, vinden zij. The Good Lobby koppelt mensen die zich een paar uurtjes per week willen inzetten voor een goede zaak aan ngo’s. Organisaties die doorgaans staan te springen om kennis en mensen. Met de expertise en vaardigheden van betrokken burgers lukt het ngo’s beter om een zaak op de politieke agenda te krijgen of om regelgeving aan te passen.
'Ik wil dat mijn onderzoek en ideeën ook een impact hebben in de echte wereld'
'Als academicus geef ik zelf al enige jaren pro bono advies aan burgerorganisaties', zegt oprichter Alberto Alemanno. Hij is professor aan het HEC Paris, een gerenommeerde businessschool en wil met zijn expertise naar buiten treden. 'De reden is dat bijna niemand academisch werk leest, zeker niet buiten de universiteit. Ik wil dat mijn onderzoek en ideeën ook een impact hebben in de echte wereld.' Sinds november geeft Alemanno leiding aan de organisatie die helpt mensen te koppelen aan een specifiek lobbytraject.
If you can't beat them, join them
The Good Lobby wil burgerparticipatie stimuleren, maar pakt het anders aan dan de meeste goedbedoelde initiatieven die nogal eens stuiten op de weerbarstige politieke werkelijkheid. Om burgers meer invloed te geven, probeert de organisatie niet het taaie besluitvormingsproces radicaal om te gooien. Het wil juist de inzet van betrokken mensen kanaliseren in het bestaande proces waarin ngo’s voor burgerbelangen opkomen. Als de politiek niet wil veranderen, moet de burger maar leren het spelletje mee te spelen, zo is de gedachte.
'We zijn een platform waar mensen zich kunnen aanmelden. Zij geven aan waar ze goed in zijn en hoeveel tijd ze ter beschikking hebben. Vervolgens doen we aan matching. Past de behoefte van de ngo bij een of meerdere van onze vrijwilligers?' Niet elk project is volgens Alemanno geschikt, slechts een vijfde van alle aanvragen wordt opgepakt: 'Projecten moeten bovenal relevant zijn. We helpen kleine, onderbemande organisaties die het niet lukt gehoord te worden, maar wel een belangrijke boodschap verkondigen. Timing is ook een reden om projecten niet op te pakken, soms is het beter om een paar maanden te wachten. En we eisen dat projecten kennisintensief zijn, waarbij we op strategisch vlak kunnen helpen.'
"Ngo's zijn in het begin huiverig, ze zijn niet gewend om voor niks lobbyadvies te krijgen"
Concurrent voor lobbykantoren
Tot nu toe hebben meer dan honderd mensen zich aangemeld. Samen hebben zij zo’n 25 projecten ondersteund. Accountants, IT-experts, consultants, projectmanagers, juridisch deskundigen en professionals met uiteenlopende achtergronden bieden hun diensten vrijwillig aan. Alemanno moet wel toegeven dat zijn organisatie vooral mensen bereikt die zich aangetrokken voelen tot het politieke wereldje.
Tegelijkertijd concurreert The Good Lobby door de beschikbare vakkennis met dure lobbykantoren. Ngo's zijn dan ook huiverig voor de hulp die wordt aangeboden. 'Er heerst soms echt wantrouwen, want normaal moeten deze organisaties betalen voor wat wij bieden. Ze begrijpen niet waarom iemand van de zakelijke wereld hen wil helpen. Maar juist zo’n persoon vindt het geweldig om met zijn expertise een goede zaak te ondersteunen. Vanuit hun werkgever wordt vrijwilligerswerk wel gestimuleerd, maar dat heeft niks te maken met waar mensen goed in zijn. Dan gaat het al snel om waterputten slaan of scholen bouwen.'
Vrijwilligers weten soms niet om te gaan met een ngo waar gebrek is aan alles
Hoe ver de werelden van elkaar afstaan, leerde Alemanno tijdens de eerste projecten. De verschillen zijn soms zo groot dat de organisatie inmiddels training biedt aan beide partijen. 'Ngo's zijn niet gewend om op het gebied van lobby voor niks te worden geholpen en voelen zich vaak kwetsbaar. We leren hen dan ook om open te staan voor gratis advies en om hun behoefte duidelijk te maken. Vrijwilligers weten daarentegen soms niet hoe om te gaan met een ngo waar gebrek is aan alles. Voor iemand die bij een miljoenenbedrijf werkt, is dat wel eens wennen.'
Prijs
Dinsdag werd The Good Lobby genomineerd voor de European Citizens Award, een prijs die in het leven is geroepen door het European Civic Forum. Dit internationale netwerk van meer dan honderd ngo's probeert burgerparticipatie te stimuleren en democratie te versterken. De nominatie Best Social Enterprise of the Year helpt The Good Lobby bij een van haar drie voornaamste uitdagingen. 'Op dit moment komen de meeste mensen via mond-tot-mond reclame bij ons, maar we willen dat meer mensen ons leren kennen. In naamsbekendheid is er dus nog een hoop te winnen. Daarnaast willen we ook nog meer verschillende expertise aan ons binden en blijven we zoeken naar donoren die ons willen helpen om het platform verder te ontwikkelen.'
1 Bijdragen
JoostMulder 4
Ik ben vanuit een lobbyconsultancy overgestapt naar een NGO. De drive bij sommige NGOs om een impact te hebben gaat vreselijk ver, is motiverend en aanstekelijk (meer dan een bonus). In tegenstelling tot wat in de zakenwereld wordt gedacht, werken medewerkers van sommige NGO's veel meer overuren dan in de zakenwereld gebruikelijk, en dan nog voor een hongerloontje. Dat krijg je er van als je voor je idealen werkt in plaats van voor het geld.
NGO's zouden minder bezig moeten zijn met profilering en interne gevechten, en open moeten staan voor samenwerking met anderen dan de "usual suspects", zoals kleine bedrijven. Er wordt veel energie verspild aan wie zichtbaar is en wie subsidies krijgt, terwijl in de zakenwereld makkelijker coalities worden gemaakt die (tijdelijk) het eigenbelang overstijgen, bijvoorbeeld (via) de grote koepelorganisaties die voor het sectorbelang opkomen. Zeg maar twee rivaliserende voetbalteams die samen lobbyen voor het mooie spel dat voetbal heet.
Ik waarder het initiatief, maar helaas heb ik m'n twijfels of dit model echt gaat werken. Als ik zo door de profielen op de website kijk, zie ik heel veel mensen die full-time werken bij grote consultancies, die onder hun klanten bedrijven hebben die tegen NGOs lobbyen. Precies de reden waarom mijn huidige werkgever geen consultant kan inschakelen - er is niemand die niet voor de financiele sector werkt, en dat geeft belangenconflicten.
Het grote probleem in de NGO-wereld is het gebrek aan geld en daarmee tijd. Als er iets meer fondsen zouden zijn om professionals weg te kapen uit de zakenwereld dan is dit nobele project helemaal niet nodig.
Ik zou alle vrijwilligers bij The Good Lobby dan ook aanraden gewoon zelf professioneel de overstap te maken - breng je zakelijke ervaring mee naar de NGO-wereld. Daarmee heb je de grootste impact.