Met Griekenland kan het goed komen

3 Connecties

Onderwerpen

Crisis Griekenland Trojka

Het kan het nog goed komen met Griekenland. Mits "The Rich and Famous" stoppen met vals spelen en eerlijk aan de crisis meebetalen. Dat concludeert columnist Jacob Gelt Dekker vanuit Athene.

Griekenland trekt de broekriem aan als nooit tevoren. Vooral ambtenaren pensioenen met een korting van 50 to 60 procent, leveren zwaar in. De fantoomambtenaren zijn opgeschoond en dat scheelt bijna 20 procent aan salarissen en morrend betalen de burgers weer belasting. Terwijl the rich and famous nog onverstoorbaar doorgaan met hun luxe miljardairsleventje in de voorsteden van Athene, kreperen de kleine man en gepensioneerden met een zeer korte adem. Bewoners van het chique Glifada, een voorstad naast de havens van Piraeus, negeren de dagelijkse routine van  olietankertycoons, zoals Kikos Martinos en zonen met een vloot van 80 mega-schepen. Geflankeerd door motorcycle bodyguards in gepantserde limbo's leggen de heren viermaal daags de halve kilometer van hun luxe boulevardappartementen naar kantoor af en gaan hun huisgenoten shoppen. Ook Cirque de Soleil met de show Alegria is, in het tot de nok gevulde Olympisch Stadion, voor 14 dagen - à raison van gemiddeld  Euro 75 per ticket - totaal uitverkocht.

Nieuwe werkelijkheid

De Griekse recessie als eindproduct van tientallen jaren overheidscorruptie, van officiële leugen, bedrog en plundering is psychologisch gezien ten einde; de geldkrapte duurt nog wat voort, maar een nieuwe werkelijkheid is reeds aangevangen. De Zwitserse autoriteiten hebben netjes op verzoek van de nieuwe Griekse regering de namen en adressen doorgegeven van de 54 duizend Helleense  belastingontduikers, die sinds 2009 hun gelden wegsluisden via ingenieuze constructies. De rekening van de Belastingdiensten zal spoedig bij hen in de bus vallen.

Israëlisch aardgas via leidingen naar Griekenland

President Simon Perez van Israël heeft ook snel zijn kans waargenomen nadat de relatie met Turkije de afgelopen jaren ernstig verslechterde. De aardgasvelden voor de kust van Israël, richting van Cypres, zullen bij exploïtatie via zeebodem- pijpleidingen naar distributiecentra in Griekenland gevoerd worden. Vele landen - met Italië voorop -  staan reeds te popelen om de nieuwe vondsten af te nemen. Perez regelde ook nog even dat de jaarlijkse stroom van Israëlische toeristen, die tot voor kort naar Turkije gingen, nu naar Griekenland gaan.  Dat kan spoedig oplopen tot bijna een half miljoen extra toeristen.

China

China was er ook als de kippen bij. Door de Egyptische lenterevolutie werd Chinees cargo-Suezkanaalverkeer ernstig bedreigd. De overslag en distributie in het land van Cleopatra, wordt nu verlegd naar de veilige havens Piraeus; de geschiedenis herhaalt zich. Zonder aarzeling kochten de Chinezen zo snel mogelijk grote faciliteiten aan in de duizenden jaren oude havenstad van Athene. Een taxichauffeur legde me haarfijn uit dat het zomerseizoen slecht begon maar dat het de laatste maanden sterk is aangetrokken. Griekenland heeft voordeel van een toename van Westeuropese toeristen die niet meer terecht kunnen in Noord Afrika. Griekenland mag zich ook verheugen op meer Middenoostenreizigers, die liever de oorlogsgebieden rond Syrië met enorme vluchtelingenstromen ontwijken. Voor de Chinese handel wordt de Griekese havenstad Piraeus steeds belangrijker

Illegale immigranten

Een schijnbaar nadeel is de golf van illegale immigranten uit Afghanistan, Pakistan, Syrië, Irak en andere onrustige moslimlanden. Naar schatting zijn er tenminste 1,5 miljoen binnengesmokkeld in de laatste drie jaar. De uitgebreide mensenhandel levert dagelijks ongeveer 500 legale asielzoekers af aan de grenskantoren en nog eens duizend illegalen via smokkelboten vanuit Turkije. De handelaren rekenen gemiddeld 5000 dollar per persoon. Hun klanten zijn meestal kleine middenstanders, die in Griekenland ogenblikkelijk hun eigen handeltje beginnen. Op iedere hoek van de straat worden autoruiten gewassen, sigaretten en prullaria verkocht of in damesdiensten en heroïne gehandeld.  De overlast en kosten voor de gemeenschap zijn nog groot.

Herinvoering zesdaagse werkweek

Overheidsziekenhuisbedden zijn voor 30 procent bezet door deze niet-verzekerde illegalen. Misdaad eist een leger van politie- en immigratieagenten, die nu overall in Athene worden ingezet op snelle motoren. Echter, de ondernemingsgeest van deze nieuwe golf ZZP-ers werkt aanstekelijk op de verwende Grieken en de concurrentie zet aan tot grotere inspanning. Het eens ondenkbare, herinvoerig van de zesdaagse werkweek, lijkt een onvermijdelijk feit. De Trojika, die naleving van de voorwaarden van leningen uit de EU aan Griekenland moet controleren, vergadert sinds donderdagavond. Er zijn geen demonstraties voor het Parlementsgebouw of op Constitutieplein. Het volk levert haar bijdrage. Als nu ook de Martinosen en andere “rich and famous” valsspelers hun deel betalen, komt het snel weer goed met de Grieken.  Het zou me niets verbazen wanneer uiteindelijk zou blijken dat de relatief kleine bijdrage die Nederland leverde aan de schuldenproblematiek, één van de beste investeringen zal blijken te zijn.