Michiel Herter persoonlijk failliet verklaard

De Amsterdamse rechtbank heeft vandaag de Amsterdamse zakenman Michiel Herter en enkele aan hem gelieerde vennootschappen failliet verklaard.

Michiel Herter, de zakenman uit Amsterdam Zuid en ooit bestuursvoorzitter van de beursgenoteerde beddenfabrikant Dico is dinsdagmiddag failliet verklaard. Het faillissement was aangevraagd door voormalig Telfort en PCM-topman Ton aan de Stegge, de vroegere confectiegigant Max Abram en de vastgoedondernemer Herman Drenkelford die gezamenlijk in 2009 2 miljoen euro in Manaus Business Development B.V. (MBD) investeerde. Herters oude vriend Ton Lathouwers - oprichter van Sky Radio - diende een steunvordering in van 1,3 miljoen euro. Behalve Herter prive werd ook de eerder genoemde vennootschap MBD en de daaraan gelieerde beheerstichting failliet verklaard.

Enkele weken geleden kwam het prominente D66-lid al in opsrpaak door publicaties in de Telegraaf en op FTM. Toen bleek voor het eerst dat er een groep schuldeisers achter Herter aan zat.


'Al onze eisen zijn door de rechter ingewilligd', zei Aan de Stegge kort na afloop van de zitting. "Het goede is dat er nu een curator onderzoek gaat doen naar wat er met ons geld is gebeurd, want dat is nog steeds mijn grote vraag. Ik kan me tegelijkertijd voorstellen dat Herter enige angst heeft die vraag te moeten beantwoorden."

 

Michiel Herter: "Het zal er wel niet gezelliger op worden".


Volgens Aan de Stegge kwam Herter tijdens de zitting met het verweer dat hij nog bezig was met een grondtransactie waar nog geld uit zou komen. "Maar hij kon de rechter - net als ons - niets concreets laten zien".
"Hij zei nog vier weken nodig te hebben om een 'gerealiseerd plan' te maken', zei Herman Drenkelford. "Maar wat heb je aan activa als je een 'gerealiseerd plan' klaar hebt? We hopen nu dat de onderste steen boven zal komen".

Herter reageerde na afloop aangeslagen: 'Het is vreselijk. Het is vreselijk voor alle betrokkenen en ook voor mij. Ik heb in dertig jaar veel opgebouwd, andere mensen ook rijk gemaakt...het is echt heel erg. Het is natuurlijk allemaal mijn eigen schuld, ik weet het, maar ik geloof er nog steeds in. Het had allemaal niet gehoeven. Ik heb een fantastische transactie die ik nog kan maken, we hebben waarde opgebouwd in zorgconcepten...Ik weet nog niet wat voor consequenties dit nu gaat hebben, het zal er wel niet gezelliger op worden".