MicroNokia gaat lukken

De samenwerking tussen Microsoft en Nokia heeft goede perspectieven, meent FTM's beursspecialist Jan Dwarshuis. En...hij gaat short op Apple.

In een ver grijs verleden was Nokia het lichtende voorbeeld hoe u een bedrijf uit de grond moest stampen. Het Nespresso van de telecom. Vandaag de dag is Nokia al haar zelfvertrouwen kwijt en is wanhopig op zoek naar oplossingen en samenwerkingsverbanden. Het machtige Microsoft moet uitkomst bieden.

Wanneer u nu om u heen kijkt heeft iedere puistenkop vandaag de dag een smartphone van Apple om zijn nek hangen inclusief twee zorgvuldig aangesloten oordoppen daarbij. Apple is het nieuwe Nokia, zoveel is wel duidelijk. Wanneer wij u ook nog eens droogjes gaan melden dat wij met onze ©olumbeurs-Portefeuilleaandeeltjes Apple short zitten denkt u waarschijnlijk of wij rijp zijn voor het financiële gesticht.

Kwetsbaar
De Finse mobieltjesfabrikant en de softwaregigant Microsoft gaan intensief samenwerken om de strijd aan te gaan met Apple en Google op de smartphonemarkt. Analisten vinden het een onzalig idee en stampen Nokia nog verder het moeras in. Apple met in haar slipstream Google zouden niet te kloppen zijn om vervolgens nog decennia lang te excelleren in hun vakgebied. En juist die onaantastbaarheid maakt ze kwetsbaar. Als Steve Jobs slechts langs het ziekenhuis rijdt dondert de koers van Apple al in elkaar. En ook bij Google is het geschuif in het management niet uit weelde.

Wij ontkennen niet dat Nokia een zware kluif heeft aan de toekomst als ik hier in Barcelona langs het Mobile World Congress wandel. Maar de balans van Nokia is sterk te noemen en de aandelenkoers is volledig tot muisjes gestampt. Volgens ons is Nokia zeker niet kansloos. Een deel van de oplossing ligt bij het besturingssysteem Symbian, dat niet concurrerend genoeg is. Tot overmaat van ramp heeft Android, het besturingssysteem voor smartphones van Google, Symbian al voorbijgestreefd als grootste platform ter wereld.

Kansen!
In onze visie krijgen we overigens steun uit onverwachtse hoek. Jason MacKenzie, president van HTC Noord- en Latijns-Amerika liet doodleuk weten “enthousiast” te zijn over de “MicroNokia” telefoon. Om aansluiting te vinden bij een solide besturingssysteem is stap een in de nieuwe missie van Nokia. Stap twee is het vervaardigen van een te gek product waar de verwende consument niet om heen kan. En uitgerekend op dat laatste punt is Nokia in het verleden sterk geweest. Het derde sterke punt is de oerdegelijke betrouwbaarheid van Nokia. Wij hebben zelfs hier nog 3 Nokia’s 6310I liggen die perfect werken ondanks diverse zandstormpjes op het strand.

De afgelopen twee jaar zijn er volgens onderzoeksbureau Gartner maar liefst zo’n slordige 470 miljoen smartphones verkocht wereldwijd. De smartphone is daarmee “mainstream” geworden waar producenten terecht veel kansen ruiken. Dat zal ontaarden in een bikkelharde concurrentie die zich nu al aftekent met bijvoorbeeld de Galaxy S van Samsung die Apple de oorlog verklaard heeft. Facebook bijvoorbeeld, denkt er ook over na om deze lucratieve markt te betreden en bij Blackberry is het ook tijd voor bezinning.

Er wordt dus vakkundig aan de stoelpoten van Apple gezaagd en dat in combinatie met de treurige berichten over de gezondheid van Steve Jobs maakt Apple simpelweg kwetsbaar ook al wordt dat uiteraard in alle toonaarden ontkent. Een ander ondefinieerbaar fenomeen is dat Apple mogelijk te machtig wordt. En dat gaat irriteren. U herkent dat wel, nemen wij aan.

Nokia levert de hardware en Microsoft de software. Zo simpel is de deal eigenlijk. Bovendien zijn het twee zeer krachtige merken die elkaar tot grote hoogte kunnen stuwen. Misschien begrijpt u nu waarom wij met onze telecomhedge uitgerekend Apple short zitten en Nokia op de ©olumbeursplank hebben gelegd.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl