
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Podcast | Heleen over de Linden: ‘Een autoritaire leider wegkrijgen lukt eigenlijk nooit met sancties’
Geld, voedsel, generators: alles is welkom, maar waar blijven de zware wapens?
Dit zijn de 11 Russische oligarchen die te machtig zijn voor de Europese sanctielijst
Follow the Money in Kyiv: zo houdt Oekraïne zijn economie draaiende
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Hoe de mentor van Baudet een schakel werd in Poetins pr-machine
Europa rekent zich rijk met afromen van ‘droomwinsten’ op elektriciteit
Wat heeft Gazprom nog te zoeken in de Noordzee?
Poetins wanhoopsmobilisatie
Uitputtingsslag Oekraïne: wie breekt het eerst?
Oekraïense soldaten schieten met een Pion-kanon op Russische posities bij Bakhmut, december 2022. © AP, Libkos
Geld, voedsel, generators: alles is welkom, maar waar blijven de zware wapens?
Oekraïne is kritisch over de Westerse terughoudendheid in het leveren van offensieve wapens. De angst om Poetin te provoceren werkt volgens analisten juist averechts. Oekraïne wil zich niet alleen kunnen verdedigen, maar wil de bezetter het land uitvegen. ‘Meer wapens deëscaleren de situatie, niet andersom.’
- De militaire, financiële, en humanitaire hulp van donorlanden en internationale organisaties aan Oekraïne loopt op tot zo’n 175 miljard dollar. Maar de middelen lossen niet alle problemen op en er is veel schade aangericht.
- Angst voor escalatie en zuinigheid op de eigen voorraden hebben een remmende werking op Westerse wapenleveranties aan Oekraïne. Dat terughoudende beleid pakt financieel en humanitair duur uit.
- Buitenlandse militaire steun voor luchtverdediging kwam pas op gang toen Rusland in oktober massale luchtaanvallen begon. Oekraïne wil meer dan zich kunnen verdedigen, het wil de Russen het land uitvegen met een groot offensief.
- Zij zien daarom graag dat het Westen een paar tandjes bijzet in de kwantiteit en het type van de geleverde wapensystemen. Hoe sneller hoe liever, en hoe minder hoog de rekening zal oplopen, ook voor de donorlanden.
De deur zwaait open naar een kamer met opgestapelde pakken pasta, blikken bonen en zakken rijst. ‘Tien ton voedsel hebben we al ontvangen van de Billy Graham Evangelistic Association. In totaal doneerde die organisatie voor een miljard dollar hulp aan Oekraïne,’ vertelt pastor Archil Gevorkov van de Oekraïense Eleon-kerk in het gebouw waar hij voor de oorlog een afkickkliniek runde.
Tijdens de Russische bezetting van dit gebied, tussen de Oekraïense hoofdstad Kyiv en de grens met Belarus, bood pastor Archil in zijn voormalige kliniek in Demydiv onderdak aan honderd mensen. Nu beheert hij er een distributiecentrum voor noodhulp aan gebieden die recent bevrijd zijn.
‘Twee keer per maand reizen we af naar “hotspots” aan het front; Mykholaiv, Donetsk, Charkiv,’ vervolgt hij. Zijn ‘broeders’ van de Almelose Pinkstergemeente De Banier zijn net gearriveerd met een lading voedsel, matrassen en speelgoed uit Nederland. Trays met blikken erwtensoep worden door een rijtje mannen overgetild van het bestelbusje naar de ondergrondse opslagplaats. Dan begint het luchtalarm te loeien.
Na de Russische bezetting komt voor de bewoners van Demydiv de dreiging nu uit de lucht, en van de winter. Door luchtaanvallen op de energie-infrastructuur heeft Rusland van de kou een wapen gemaakt. Bewoners in heel Oekraïne zitten regelmatig zonder elektriciteit, water en verwarming.
Pastor Archil heeft daarom in het distributiecentrum een warmteplek ingericht voor mensen uit de omgeving. Voorganger Denys, gevlucht uit Charkiv, laat de generator zien die werd gedoneerd door het Rode Kruis.
‘Die draait op diesel, daar kunnen we wel even mee vooruit. We gebruiken zelf maar een fractie van de capaciteit.’ En daar kwam de hulp van de broeders uit Almelo van pas. ‘Met hulp uit onze gemeenschap is de generator aangesloten op het lokale elektriciteitsnetwerk,’ vertelt David van Kaam ter plekke.

Gaten in de luchtverdediging
In een poging Oekraïne door de winter te helpen is de internationale stroom aan humanitaire noodhulp geïntensiveerd. Over het hele land ontfermen hulporganisaties zich over mensen in het frontgebied en de inmiddels zeven miljoen binnenlandse ontheemden. Ook proberen ze de gevolgen van de Russische luchtaanvallen op de energie-infrastructuur te verzachten.
Naast initiatieven van particulieren en de bekende ngo’s komen ook diverse landen met geld en middelen voor reparaties, en sturen ze generatoren om de uitval van elektriciteit op te vangen. Humanitaire hulp komt op gang en wordt dankbaar ontvangen, maar Oekraïners hadden liever de militaire ondersteuning ontvangen om dit te voorkomen.
‘Aan sommige partners, zoals de VS, vraagt Oekraïne al jaren om luchtverdedigingssystemen!’ Volgens Alyona Getmanchuk was al lang en breed bekend waar de gaten in de Oekraïense verdediging zaten. Getmanchuk is manager en analist van het in Kyiv gevestigde New Europe Center, een denktank op het gebied van buitenlands beleid en veiligheid.
‘Ukraine Doesn’t Need the West to Defend It. We Need Help Preparing for War,’ kopte een essay van Getmanchuk op 16 januari 2022 in The New York Times. Dat was ruim een maand voor de Russische invasie. Het buurland is dan al enkele maanden bezig troepen en tanks te positioneren aan de grens met Oekraïne. ‘Geef ons als tegenwicht luchtafweer, zodat wij ons beter kunnen verdedigen,’ schreef ze toen.
‘Oekraïne vroeg al om Patriot-systemen onder president Poroshenko,’ vertelt ze nu aan Follow the Money, ‘en om NASAMS-luchtverdedigingssystemen, minstens een half jaar voordat de oorlog begon.’
Ze vervolgt: ‘Westerse luchtverdedigingssystemen zijn sinds het begin van de oorlog een topprioriteit op de wensenlijst van Oekraïne in de voortdurende dialoog met onze internationale partners.’ In de zomer onderstreepte de Britse denktank Royal United Services Institute deze behoefte.
Sinds 10 oktober vuurde Rusland volgens de Oekraïense overheid meer dan duizend raketten en drones af op energie-infrastructuur, warmtevoorzieningen en woonwijken.
Overweldigd door de massaliteit van de aanvallen schoten politieagenten op maandag 17 oktober op straat in het centrum van Kyiv noodgedwongen met hun kalashnikovs op de drones. Met het geluid van een groep brommers vlogen de door Iran aan Rusland geleverde Shahed-136 drones laag door de lucht op hun doel af, waar zij zich met zo’n 40 kilo explosieven op lieten neerstorten.
Na de eerste aanvalsgolven deden landen in oktober in allerijl toezeggingen om luchtverdedigingssystemen te sturen, maar de levertijd varieert van een paar weken tot een paar jaar. Een Duitse IRIS-T arriveerde wél snel, maar dat systeem stond al klaar voor levering.
‘Dat was in achtste maand van de grootschalige oorlog,’ zegt analist Getmanchuk. ‘Daarna kwamen ook de eerste NASAMS.’
Daar komen binnenkort twee Patriot-luchtafweersystemen bij. Een werd op 21 december toegezegd door de Amerikaanse president Joe Biden als onderdeel van een militair steunpakket van 1,8 miljard dollar. Het andere is op 5 januari aangekondigd door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
Met dit laatste, geavanceerde systeem kan Oekraïne zich beter beschermen, onder meer omdat het een groter bereik heeft en in staat is ballistische raketten neer te halen. Tegen aanvallen met drones is dit dure systeem met raketten van vier miljoen dollar per stuk echter geen oplossing.
Volgens experts is de Patriot geen gamechanger. Voor ingebruikname is al gauw twee maanden training nodig. Die twee Patriot-batterijen kunnen bovendien maar twee gebieden beschermen, bijvoorbeeld Kyiv en de havenstad Odessa.
Rem op militaire steun
Op militaire steun aan Oekraïne staat de rem, en dat is niet zonder gevolgen. Het terughoudende beleid pakt financieel en humanitair duur uit. Met betere luchtverdediging waren de kosten voor wederopbouw van de verwoeste infrastructuur lager geweest.
Bovendien zou voor Oekraïne de humanitaire schade minder groot zijn geweest als zij eerder en meer van deze middelen in gebruik had kunnen nemen. Daarvoor hoef je slechts te kijken naar de doodsoorzaak van burgers. De VN-organisatie voor de rechten van de mens (OHCHR) deed er onderzoek naar.
‘De meeste geregistreerde burgerslachtoffers worden veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens gebruikt van grote afstand, waaronder beschietingen van zware artillerie, meervoudige lanceerraketsystemen, raketten en luchtaanvallen,’ meldt OHCHR. Het bureau registreerde tussen 24 februari en 18 december 2022 17.595 burgerslachtoffers in het land, waarvan 6.826 doden en 10.769 gewonden. Volgens de organisatie ligt het werkelijke aantal slachtoffers ‘aanzienlijk hoger’.
‘De massale raketaanvallen vervagen waar de frontlinie in Oekraïne precies begint en eindigt’, constateert analist Getmanchuk. ‘Daardoor ontstaat het gevoel dat het nergens veilig is, want heel Oekraïne verandert in een slagveld.’
‘NATO, close the skies,’ klonk het na de op 24 februari grootschalig ingezette Russische invasie. In openbare ruimten in Oekraïne staat de boodschap her en der met een beetje moeite nog steeds te lezen op posters, pamfletten en stickers. Maar de tekst is vaal geworden, de hoop vervlogen.

In het land leefde de wens dat er hulp zou komen bij de verdediging van het land tegen Russische militaire dreiging uit de lucht. Een no-flyzone kreeg Oekraïne niet, omdat de NAVO dan zelf dichtbij een oorlog met Rusland kan komen. Het instellen en handhaven van zo’n zone vergroot het risico dat NAVO-eenheden in een directe confrontatie komen met de Russische luchtmacht.
Die angst voor escalatie speelt ook bij wapenleveranties. Zo krijgt Oekraïne bijvoorbeeld geen langeafstandsraketten. ‘We gaan geen raketten leveren die in Rusland kunnen toeslaan,’ zei de Amerikaanse president Biden in mei 2022.
‘De ontvangen militaire middelen kenmerken zich tot nu toe voornamelijk door hun defensieve karakter,’ vertelt Arthur Pereverziev tijdens een lunch in het centrum van Kyiv. Pereverziev (33) is specialist inkoop en defensiehervormingen van het Oekraïense ministerie van Defensie, en tevens verbonden aan de defensie- en veiligheidsdenktank van voormalig minister van Defensie (2019-2020) Andriy Zagorodnyuk.
‘Het begon met oudere spullen,’ vertelt Perverziev over de toegestuurde helmen, scherfvesten en afdankertjes uit het Europees vredesfonds. ‘Goed bruikbaar, maar gelukkig kregen we geleidelijk aan ook modernere en zwaardere wapens.’
Met Amerikaanse en Britse meervoudige raketwerpers (MLRS) hebben de Oekraïense strijdkrachten in de loop van de zomer de overmacht aan Russische artillerie geneutraliseerd. Door gerichte aanvallen achter de linies konden ze logistieke lijnen ontregelen en doorsnijden.
Dat hielp bij de offensieven in de regio's Charkiv en Cherson, waarbij Oekraïense strijdkrachten 77.780 vierkante kilometer hebben bevrijd. Dat is 54 procent van het door Rusland sinds 24 februari bezette gebied. ‘Voor de partners in het Westen is nu duidelijk dat we ook met de zwaardere en geavanceerde wapensystemen uit de voeten kunnen,’ zegt Pereverziev.
Bij zijn bezoek aan Washington op 21 december – de eerste keer sinds de invasie dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn land verliet – toonde hij zich dankbaar voor de militaire hulp van de Verenigde Staten. De VS zijn verreweg de grootste leverancier.
De Amerikaanse president beloofde dat Oekraïne ‘zo lang als nodig’ kon rekenen op Amerikaanse steun om ‘zich te verdedigen tegen de Russische agressie’. Het is echter de vraag of Biden zijn belofte kan waarmaken. Bij andere politieke machtsverhoudingen in de VS kan de steun aan Oekraïne wegvallen. Daarom had Zelensky niet alleen een boodschap aan bondgenoot Biden, maar ook aan de Amerikaanse belastingbetaler.
‘Uw geld is geen liefdadigheid. Het is een investering in de wereldwijde veiligheid en democratie, waar we op de meest verantwoorde manier mee omgaan.’ Zelensky wil echter meer dan, zoals Biden het formuleert, zich ‘kunnen verdedigen tegen de Russische agressie’. Hij wil middelen waarmee hij de oorlog kan winnen. Ook daarom was hij naar de VS afgereisd.
Een eerste reactie op zijn speech kwam op 5 januari. Toen maakten de VS en Duitsland hun intentie bekend om infanteriegevechtsvoertuigen te leveren. De beloofde Duitse Marders en Amerikaanse Bradleys zijn geen tanks, maar met deze gepantserde en bewapende rupsvoertuigen krijgt Oekraïne wel een upgrade van zijn stoottroepen. De Franse president Emanuel Macron liet Zelensky en de pers weten dat Frankrijk de AMX-10 gaat leveren. Dit is een gepantserd verkenningsvoertuig op wielen en antitankwapen ineen.
‘Er zal meer nodig zijn voor de komende offensieven van Oekraïne,’ twitterde de Australische voormalig generaal-majoor Mick Ryan, die de oorlog in Oekraïne nauwgezet volgt, over de naar verwachting 20-40 Marders en 50 Bradleys. ‘De uiteindelijke behoefte zal honderden van elk zijn.’ In een interview met The Economist in december zei de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten Zaluzhny dat hij 600 tot 700 infanteriegevechtsvoertuigen nodig heeft.
‘Sneller, sneller, sneller’
Er blijft een gat tussen wat het Westen bereid is te leveren en wat Oekraïne nodig zegt te hebben om de oorlog te winnen. De Ukraine Support Tracker, opgesteld door het Kiel Institute for World Economy, houdt de Westerse hulp bij [de tracker staat verderop in dit artikel].
In de categorie zware wapens zien de onderzoekers op peildatum 22 november 2022 een groot tekort om de oorlog te winnen. Oekraïne heeft duizend houwitsers op zijn wensenlijst staan, en kreeg er 312 toegezegd, waarvan er 265 zijn geleverd. Daarnaast wil Oekraïne 300 meervoudige raketwerpers (MRLS), waarvan er 76 zijn toegezegd en 49 geleverd.
‘Wapens, wapens, wapens,’ vroeg de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in de beginfase van de oorlog aan zijn collega’s van de NAVO-lidstaten. ‘Vandaag heb ik drie andere woorden,’ zei hij op 29 november. ‘Sneller, sneller, sneller.’
Behalve uit angst voor escalatie is het Westen terughoudend met wapenleveranties omdat het zuinig is op zijn eigen voorraad wapensystemen en munitie. De westerse industrie produceert niet op de schaal die het grootschalige verbruik van een oorlog vraagt. Op aandringen van minister Kuleba bespraken de NAVO-leden op 29 november de mogelijkheden tot het versnellen van de leveranties, onder meer door productielijnen op te voeren.
Luchtverdedigingssystemen houden prioriteit. Daarnaast hebben de Oekraïense strijdkrachten meer munitie, meer artilleriestukken, meer bewapende en infanteriebewapende voertuigen nodig,’ licht analist Getmanchuk toe. ‘En ook hier rekenen we op Nederland, dat al een belangrijk voorbeeld heeft gegeven door in het voorjaar te besluiten om als eerste Pantserhouwitsers aan Oekraïne te leveren.’
‘We verwachten ook de broodnodige en langverwachte politieke beslissingen over het leveren van westerse tanks en gevechtsvliegtuigen in plaats van de Sovjetmodellen die we nu hebben,’ vervolgt Getmanchuk. De hoop is volgens haar gevestigd op het Witte Huis om Duitsland publiekelijk aan te moedigen tot een beslissing over de levering van Leopard-2-tanks. Luchtoverwicht – of op z’n minst het voorkomen van een Russisch luchtoverwicht – en de inzet van meer tanks helpen Oekraïne bij bevrijding van zijn bezette gebieden.
Minder generatoren, meer raketten
Vooralsnog krijgt Oekraïne voldoende militaire middelen om niet te verliezen, en hoop te houden op een overwinning. Om het land en de economie aan de praat te houden, springt het Westen ook financieel bij. Tot 20 november 2022 kwam de toegezegde financiële steun van de internationale donoren voor 2022 en 2023 uit op 70 miljard euro, zo blijkt uit de Ukraine Support Tracker.
Uit die dataset blijkt dat militaire, financiële, en humanitaire hulp van donorlanden en internationale organisaties als het IMF, de Wereldbank, de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD) en de EU bij elkaar 129 miljard euro waard is. Dat bedrag blijft oplopen.
Zo gauw Biden zijn handtekening zet onder een Amerikaans pakket van 45 miljard dollar komt de VS uit op ruim 100 miljard aan steun en het Westen samen op zo’n 175 miljard euro. De EU laat met haar militaire hulp een gapend gat vallen met de VS, en vult dat deels met financiële hulp.
De hulpstromen zijn logischerwijs niet los van elkaar te zien, vertelt de Oekraïense macro-econoom Maria Repko aan Follow the Money. ‘Hoe eerder de militaire inspanningen van Oekraïne leiden tot de overwinning, hoe minder het kost om de economie overeind te houden en hoe lager het bedrag dat nodig is voor de wederopbouw na de oorlog.’
‘De beste en meest effectieve oplossing voor het energieprobleem van Oekraïne,’ aldus het hoofd van de Oekraïense Veiligheidsraad Oleksiy Danilov op Twitter, ‘zijn raketten met een bereik van 800 km of meer, waarmee aanzienlijk op generatoren kan worden bespaard.’
Met deze kwinkslag wijst Danilov op de Oekraïense logica: met doorslaggevende militaire hulp zouden ze niet constant achter de feiten aanlopen, maar de Russen voor kunnen zijn. Zo nam Oekraïne deze zomer met hulp van meer geavanceerde westerse wapens weliswaar het initiatief met de bevrijding van grote gebieden, maar trof Rusland tegenmaatregelen.
Russische munitiedepots zijn verder achter de linies geplaatst, en de Russen nemen van grote afstand, vooral vanuit Rusland en Belarus, het energiesysteem van Oekraïne onder vuur. Met goedkope kamikazedrones put Rusland de schaarse en dure munitie van de Oekraïense luchtverdediging uit. Met langeafstandsraketten zou Oekraïne deze locaties kunnen uitschakelen.
‘Deze raketten voor de lange afstand helpen met andere meer doorslaggevende middelen ook bij het bevrijden van bezette gebieden,’ vertelt Mariia Zolkina aan Follow the Money. Zij is hoofd onderzoek regionale veiligheid van de in Kyiv gevestigde denktank Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation (DIF) en sinds kort verbonden aan de London School of Economics.
‘Het enige dat Poetin echt provoceert is een beleid dat erop gericht is hem niet te provoceren’
Zolkina volgt de Russisch-Oekraïense oorlog sinds 2014 nauwgezet en groeide op in de regio Luhansk in het oosten van het land. In de nacht van de Russische invasie ontvluchtten haar ouders Stanytsya Luhanska. De rivier Severski Donets scheidt het dorpje van de stad Luhansk, dat al sinds 2014 bezet is. Nu hebben Russische militairen hun intrek genomen in haar ouderlijk huis.
‘We zijn bekend met de belangrijkste reden om geen moderne en offensieve wapens te leveren,’ zegt Zolkina. ‘Dat is om Poetin niet aan te moedigen tot escalatie. Om hem niet te provoceren tot nog meer verwoesting, zoals het gebruik van kernwapens. In Oekraïne zien we dat anders. Het enige dat Poetin echt provoceert is een beleid dat erop gericht is hem niet te provoceren.’
‘Sterker nog,’ stelt analist Getmanchuk, ‘meer wapens deëscaleren de situatie, niet andersom.’ Dat is volgens haar – en volgens veel landgenoten – ‘de belangrijkste les uit tien maanden oorlog’.
De rem op wapenleveranties uit angst voor escalatie en zuinigheid op de eigen middelen kan op termijn ook gaan bijten met de zuinigheid op de eigen wapenvoorraden van westerse donoren. Door het uitblijven van doorslaggevende militaire hulp dreigt een langdurige oorlog, waarmee het Westen zijn middelen voortdurend moet blijven uitputten om Oekraïne te helpen.
‘In Oekraïne leeft de angst dat in het Westen oorlogsmoeheid toeslaat,’ zegt Zolkina. De sociale druk op politici binnen Europese landen kan toenemen door onder meer inflatie, economische malheur door energietekorten en vluchtelingen uit Oekraïne. ‘Dan kan er een moment komen dat de militaire steun terugvalt, of zelfs stopt,’ voorziet de expert.
Tegelijkertijd put ook Rusland zijn middelen uit, onder meer de raketten. Daar kan het mogelijk rondes aan mobilisaties tegenover stellen. Mannen die een geweer kunnen vasthouden moeten de opmars van Oekraïne vertragen, of misschien zelfs een poging wagen tot nieuwe offensieven. Het blijft de vraag wie in deze uitputtingsslag het eerst breekt.
De inzet van het Westen is erop gericht dat het Russische front, zowel militair als politiek-maatschappelijk, eerder instort. ‘Oekraïne zal de Krim eind augustus bevrijden als we blijven leveren wat we beloofden te leveren, en als we de sancties handhaven,’ twitterde de Amerikaanse generaal buiten dienst Ben Hodges op 2 januari. ‘Eerder als we precisiewapens met een groter bereik zouden leveren.’
De Oekraïense bevolking betaalt de prijs
‘Met doorslaggevende wapenhulp duwen we de Russen niet alleen terug,’ benadrukt analist Getmanchuk. ‘We helpen onze mensen in de tijdelijk bezette gebieden overleven. De Russische bezetting gaat, zoals de bevrijding van veel Oekraïense regio's heeft aangetoond, hand in hand met enorme aantallen geëxecuteerde burgers.’
De gedocumenteerde slachtoffers van standrechtelijke executies en op de vlucht vermoorde burgers stapelen zich op. De OHCHR onderzocht dat in de regio’s Sumy, Chernihiv en Kyiv. In de periode tussen 24 februari en 6 april 2022 komt het voorlopige totaal uit op minimaal 441 slachtoffers in deze regio’s ten noorden en noordwesten van de hoofdstad Kyiv.
In dat gebied, tussen Kyiv en de grens met Belarus, rijden we mee met pastor Archil, die samen met zijn geloofsgenoten van De Banier uit Almelo hulpgoederen en een zegening aflevert bij gezinnen in armoedige omstandigheden.
Op de route stopt Archil om bloemen te leggen bij het graf van een lid van de kerkelijke gemeenschap. Adelina (26) kwam om op 25 februari, de tweede dag van de Russische invasie, toen ze met de auto probeerde te vluchten om haar kinderen in veiligheid te brengen.

De auto waarin Adelina zat, stuitte op een Russische wegversperring, moest halsoverkop keren en werd van achter onder vuur genomen. De auto vatte vlam. Haar twee kinderen konden met hulp van een andere inzittende ontkomen. De twee andere passagiers, een jong echtpaar, hebben het niet overleefd.
Zo’n veertig dagen later, na de bevrijding van het gebied, kon Adelina’s man haar verkoolde lichaam uit het wrak halen. Pastor Archil heeft de locatie afgezet met een lint; een geïmproviseerde gedenkplaats. Menselijkheid is waar het voor hem om draait. ‘We helpen iedereen, ongeacht religie.’ Zo ontstaan verspreid over het land nieuwe monumenten die herinneren aan onvrijwillige menselijke offers.
‘World help us,’ staat op een door zandzakken beschermd monument op het historische Mykhailivs’ka plein in het centrum van Kyiv. Kinderen klauteren op het tentoongestelde Russisch militair materieel. Dagjesmensen en voorbijgangers maken selfies met verwoeste Russische tanks, een houwitser en een pantserinfanterievoertuig.
Een knalgroen autootje met aan de buitenspiegel een witte doek die dienst doet als vlag, staat vrijwel onbeschadigd op het plein. Er zit een kogelgat in de voorruit. ‘All nations,’ staat op een spandoek bij het monument, ‘we need your military equipment and personnel please.’
93 Bijdragen
Adinda Volkers 1
Er is een quote van Orwell waar ik regelmatig aan denk, als het om de inmenging/hulp van het Westen in de verdediging van de Oekraine gaat: “The war is not meant to be won. It is meant to be continuous. The essential act of modern warfare is the destruction of the produce of human labour. A hierarchical society is only possible on the basis of poverty and ignorance. In principle, the war effort is always planned to keep society on the brink of starvation. The war is waged by the ruling group against its own subjects, and its object is not victory over Eurasia or Eastasia, but to keep the very structure of society intact."
(1984)
De vasthoudendheid van de Oekraïne bevolking is meer dan bewonderenswaardig.
Roland Horvath 7
Adinda VolkersDe politiek van de NAVO is een kopie daarvan. Er moeten geen wapens aan UA geleverd worden.
Die wapens zijn bedoeld om steeds meer vernieling in UA te creëren.
De oorlog moet nu ophouden er moeten onmiddellijk onderhandelingen beginnen met alle betrokken staten.
In de strategie van de NAVO/ VS zit ook uiteindelijk het risico van een kernoorlog.
Oorlog is vandaag de dag uit de tijd door de huidige destructieve wapens. Fataal voor de hele wereld.
Het artikel draagt daar niet toe bij. De 12 West Europese NAVO staten, lidstaten sedert 1949-1955, moeten de belangen van Europa verdedigen niet de belangen van de VS wapen industrie.
De enige, die gewerkt heeft aan onderhandelingen en aan de vrede, is Turkije TR.
Sally Mens 1
Roland HorvathRoland Horvath 7
Sally MensDaarop werd het Russisch in UA geschrapt als officiële taal en er werden andere maatregels genomen om conflicten uit te lokken in UA tussen de regering in UA en de zuid oostelijke regio's met vooral Russisch sprekenden. In 2015 begon een burgeroorlog, die meer dan 13 duizend doden heeft gekost.
Op 24 februari 2022 begon de inval van de Russische federatie RU in UA.
In maart en april 2022 stelde Zelensky voor UA een neutrale status te verlenen zoals de UA regeringen gedurende 23 jaar, tot 2014n hebben gevraagd. De VS en GB wilden oorlog. De 12 west Europese regeringen zoals NL en BE bleven dood stom toe kijken.
Nogmaals, de NAVO/VS moeten geen oorlog ontketenen in Europa met welk voorwendsel dan ook.
In Europa moet Europa regeren.
Sally Mens 1
Roland HorvathNu is er een historische parallel: hoe Nazi-Duitsland, na de Anschluß van Oostenrijk, de buurlanden Tsjechoslowakije en Polen ondermijnde en daarna binnenviel, door aldaar wonende taalgenoten op te hitsen bescherming te eisen tegen "onderdrukking", alsof dat niet voor die regeringen een taakstelling was. "Heim ins Reich" als motto voor ordinaire landjepik, en ook Oekraïne verzet zich daar nu tegen.
Als taalimperialisme een wapen in de strijd wordt is het niet meer dan logisch de status van de taal van de inmenger te verlagen. Het gebruik van het Russisch werd niet verboden! Dat Oekraïne nu radicaliseert, is dat vreemd? U kunt zich wel erg slecht verplaatsen in wat een aanvalsoorlog met een volk doet.
De neutraliteit die Zelensky voorstelde werd door Poetin als onvoldoende garantie tegen "agressie" terzijde geschoven, tijdens de invasie nota bene. Wie was er de agressor? U verdedigt een afpersend Russisch regime.
John Janssen 4
Sally MensEn ons Westers geleuter over 'doeltreffende' sancties en een Russisch volk dat deze oorlog zat is, neemt hij ook met een fikse korrel zout.
Roland Horvath 7
John JanssenJohn Janssen 4
Roland HorvathIk had eigenlijk toe willen voegen dat Dhr. Poetin wellicht toch slimmer is als wij allen voor mogelijk hielden. Maar ik zag jou al in gedachte flink grijnzend achter je scherm zitten.
Vandaar toch maar niet! Maar wij kunnen gewoon onze 'elektronische degens' blijven kruisen, zonder dat er slachtoffers vallen:-D
Sally Mens 1
John JanssenJohn Janssen 4
Sally MensHij heeft niet voor niets zo'n beetje de gehele legerleiding vernieuwt. Die hielden hem al zeer lang voor dat alles dik in orde was en men klaar voor een snelle inname was. Het tegendeel heeft zichzelf bewezen, en vrind Poetin is als zodanig zelf meer aan de knoppen gaan draaien.
Sally Mens 1
John JanssenRoland Horvath 7
Sally MensDe oorlog in UA is zeer gevaarlijk, per toeval of per vergissing kan heel Europa betrokken raken.
Van de VS kan men niets anders dan vernietiging verwachten.
Wij moeten nu slimmer zijn.
En opkomen voor een onmiddellijk staakt het vuren, onderhandelingen en vrede.
Door het voortdurend oorlogsgestook van zowat de hele MSM zullen we er niet komen.
Nogmaals de politici in Europa o.a. in de 12 West Europese NAVO lidstaten sedert 1949-1955, die wij gekozen hebben, gedragen zich niet zoals het moet.
Sally Mens 1
Roland HorvathSally Mens 1
Roland HorvathIn Letland woont een grote Russische minderheid die ik actief steun als betrokkene bij de Europese Vrije Alliantie. Deze minderheid laat zich niet in met ondermijning vanuit Rusland, willen er gewoon bij horen in Letland. Er is dus een bestaand redelijk en werkend altenatief voor handen voor uw etnocentrisch pleidooi voor Groot-Russisch neokolonialisme dat genocide niet schuwt.
Rens Douma
Roland Horvathj.a. karman 5
Roland HorvathKennelijk noot van stalinisme en nazisme gehoord. Gemist dat een vliegtuig neergehaald is door militairen die er nooit geweest zouden zijn in een situatie welke niet zou bestaan.
Een economische optie ten grabbel gegooid door middeleeuws militair spel.
Het neerzetten dat een slachtoffer van geweld aan oorlogsgestook zou doen is disproportioneel
Sally Mens 1
Roland HorvathDat u Oekraïne zelf tot eerste agressor in de oorlog, die volgens u al in 2014 begon, benoemt, het spreekt boekdelen. Het komt op mij over dat u de Russischtalige regionale minderheid in Oekraïne dictatoriale rechten over geheel Oekraïne wilt laten krijgen. Ondertussen geen woord erover dat Rusland de Krim en het Donetskbekken annexeerde, wat alle internationale verdragen schond.
Annemiek van Moorst 11
Sally MensJohn Janssen 4
Roland HorvathDaar hadden en hebben we een NATO/VS voor nodig.
Willem de Vroomen 4
John JanssenWillem de Vroomen 4
Roland HorvathWillem Timmer 4
Roland HorvathJohn Janssen 4
Willem TimmerSally Mens 1
John JanssenWillem Timmer 4
John JanssenAlleen interesseren die zich alleen voor zichzelf, hun liefje en hun boot en grote huizen. maar daar moet die bevolking dan maar mee afrekenen. als je ziet wat er nu gebeurd is een communistische staatsgreep, waarbij bedrijven weer van de staat worden nog zo gek niet. Beter is gewoon alle geldstromen stoppen naar volgevreten oligarchen en een democratie die bedrijven nationaliseert en weer op t goede pad brengt.
j.a. karman 5
Adinda VolkersOverigens is je verdiepen in de history zeer verhelderend met alle oorlogen en migraties.
Hannie Groen 5
Sally Mens 1
Hannie GroenJohn Janssen 4
Hannie GroenSally Mens 1
John JanssenJohn Janssen 4
Sally MensOf zoals de Staatssecretaris moest bekennen na zijn ronde door verschillende kazernes; "wist niet dat we zo slecht met onze manschappen omgingen".
Dan hebben we het nog niet eens over het 'grote zware materieel 'zoals schepen/duikboten'. Wel x vliegtuigen a één godsvermogen bestellen bij de Amerikaanse vrinden, maar de interne EU markt zijnde Damen en Saab nog even laten 'bungelen'.
Roland Horvath 7
Sally Mens100 is een minimum voor een dergelijke vergadering. De regering / de commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid en de Raad en het Parlement. Zoals zowat iedere regering in Europa.
Sally Mens 1
Roland HorvathEveline Bernard 6
Sally MensDe eerste 'men' in de zin is het militair industrieel complex. Degenen die belang hebben bij coördinatie zijn de volkeren van Europa.
De constatering is juist! Hieruit blijkt de belangentegenstelling.
Tijd dat het volk de macht terug pakt van de industrie.
Pieter Jongejan 7
Hannie GroenOp het ogenblik in 2023 bestaat nog ongeveer 60% van de wereldreserve valuta van centrale banken uit dollars en ongeveer 20'% uit euros. Het Britse pond zit op minder dan 5% en de Chinese Yuan op slechts 3%.
Nu fossiele brandstoffen door de klimaatrcrisis minder belangrijk gaan worden ontstaat er een nieuwe situatie waarbij het grondstoffenmandje van Keynes de nieuwe waardestandaard lijtk te gaan worden. Chinezen en Russens ruilen hun dollars en euros om voor goud en andere grondstoffen.
De USA is al aan het voorsorteren op de onvermijdelijke veranderingen door de fossiele energieprijs doormidel van kunstmatige schaarste (lees oorlog) op te voeren en tegelijkertijd met die extra inkomsten (hogere dollar) een enorm subsidiepakket beschikbaar te stellen voor de omschakeling naar groene energie. Europa (Macron) klaagt maar doet niets.
De Europese commissie en ook de schrijver van dit artikel lijken niet te begrijpen welk geopolitiek spel er gespeeld wordt. Europa heeft weinig grondstoffen en veel mensen door immigratie uit oorlogsgebieden. Dus wat heeeft deze oorlog met ons geld te maken? De platina prijs (noodzakelijk voor de productie van waterstof) is vandaag verder gestegen tot 33000 euro per kilo.
Sally Mens 1
Pieter JongejanGijs Van der Veur 1
Roland Horvath 7
Gijs Van der VeurDat alles ten koste van inwoners van UA.
Annemiek van Moorst 11
Roland HorvathGijs Van der Veur 1
Annemiek van MoorstJohn Janssen 4
Gijs Van der VeurKernwapens, zelfs de kleinste, zijn never een optie. Poetin weet dat ook, en Xi heeft dat dubbeldik duidelijk gemaakt.
Roland Horvath 7
John JanssenBehalve in augustus 1945 in Japan.
Een plutonium bom op Hiroshima en een uranium bom op Nagasaki.
Zo'n 140.000 doden, onmiddellijk.
Om de invloed van kernbommen op mensen te testen.
Artsen van de VS strijdkrachten zijn ter plaatse gegaan, niet om te helpen maar om de schade aan mensen te constateren.
Een tweede reden was uiteraard dat voor de VS 99% volgzaamheid niet voldoende is, het moet 100% zijn.
Hans van Swoll 5
Roland HorvathVolgens mij toch wat anders dan het gebruik van de 2 kernbommen tegen Japan. Die waren helemaal niet 'on going' bedoeld. Die waren bedoeld als slotakkoord, bedoeld om de oorlog te beëindigen, bedoeld om de tegenstander op de knieën te krijgen.
Hetgeen perfect gelukt is. Bovendien ben ik er tot op de dag van vandaag Godsnaaiend blij mee. Het had niet beter gekund. Ik zat toenteetijd in een Jappenkamp in Semarang.
Gijs Van der Veur 1
John JanssenAnnemiek van Moorst 11
Gijs Van der VeurAndries Munnik 3
Wedden dat de nieuw te stichten "Autonome Republiek Donbas en Krim" deel uit gaat maken van zo'n 'accoord'. Plus de bijna-zekerheid dat kinderen die nu 8-13 jaar oud zijn, straks in deel II van deze shitsshow wordt gevraagd het leven neer te leggen. Hebben de moeders ook een zegje in deze? Ga maar eens vragen in voormalig Joegoslavië hoe zo'n papieren vrede uitpakt voor je land.
Waar hebben we het hier over?
John Janssen 4
Andries MunnikAndries Munnik 3
John JanssenDaar moeten we eens vanaf stappen en juist met een vergrootglas naar de wereld kijken.
Willem de Vroomen 4
Andries MunnikOf denk ook nog eens aan Irak, daar werden we de oorlog in "gerommeld". Laten we dat gerommel in Oekraïne ook weer gebeuren?
Andries Munnik 3
Willem de VroomenSally Mens 1
Willem de VroomenRoland Horvath 7
Willem de VroomenSlobodan Milošević niet wilde toegeven aan de anti sociale eisen, die het IMF stelde aan Servië. Het gaat in de oorlogen van de VS reeds 200 jaar uitsluitend om geld en macht, hebzucht en heerszucht. en altijd hebben ze een morele reden voor hun oorlogen zoals democratie en mensenrechten. De VS worden opgejaagd door de wapenindustrie, het militair industrieel complex. Moraal hebben ze gelyncht.
Sally Mens 1
Roland HorvathTussen het IMF en de NAVO bestaat geen enkel beleidsverband. Tot zover dus uw volgende door Rusland gedicteerde te poneren en bij deze verworpen complottheorie.
John Janssen 4
Sally MensAnnemiek van Moorst 11
John JanssenRoland Horvath 7
Sally MensDat is nooit door de MSM gepubliceerd.
De MSM zijn in het algemeen de eigendom van het grootkapitaal.
Roland Horvath 7
Sally MensBeide worden geleid door de VS en beide zijn er voor ongeveer 100% ten bate van de VS.
Annemiek van Moorst 11
Andries MunnikDaniel Lopes 1
Roland Horvath 7
Daniel LopesMacGregor is realistisch en redelijk in zijn betoog.
Sally Mens 1
Daniel LopesMacGregor is op militair gebied misschien een autoriteit, op het gebied van internationale politiek lijkt het mij dat hij beter die status niet opeist. In Irak won de VS ook geen oorlog, gezien hoe politiek verdeeld en verwoest het achterbleef. Het is aan de Koerden te danken dat Bagdad niet in handen viel van IS, en aan hun pragmatisme dat er in samenwerking met de sjiieten een einde kwam aan Baath-dagdromerij over centralistisch staatsdenken.
Daniel Lopes 1
Sally MensMacgregor is inderdaad geen politicus en ambieert dat ook niet. Zijn kennis gaat over de uitvoering op het slagveld.
In de door Rusland veroverde gebieden wonen vooral etnische Russen. Daar hebben (ook) massa-executies door Oekraïne plaatsgevonden. Daar lees je niet over in de Nederlandse pers. Zelensky heeft deze daders ook niet voor het gerecht gebracht zoals zou moeten als je voor mensenrechten bent en een gedisciplineerd leger wil.
Oorlog kent alleen verliezers, behalve dan bankiers en wapenhandelaars. Oekraïne gaat de oorlog niet winnen. Zelfs Europa en de VS zouden op dit moment niet genoeg soldaten paraat hebben om het in Oekraïne tegen de Russen te nemen. Hoe eerder het stopt hoe beter. Dat betekend niet dat men pro Rusland is. Helemaal niet zelfs. Maar de ellende heeft nu al lang genoeg geduurd en het westen moet het niet verder voeden.
Sally Mens 1
Daniel LopesVolgens Poetin bestaan er geen Oekraïners, zijn dat door "nazi's" misleide etnische Russen. De Groot-Russische ideologie baseert zich op Russische hegemonie en maakt alles daaraan op cultureel en taalkundig gebied ondergeschikt. Zoals zovele andere historisch-revisionistische bewegingen ook plegen te doen.
Annemiek van Moorst 11
Sally MensJohn Janssen 4
Daniel LopesAnnemiek van Moorst 11
Daniel LopesAnnemiek van Moorst 11
Daniel LopesRoland Horvath 7
Daniel LopesAnnemiek van Moorst 11
Daniel Lopesj.a. karman 5
Daniel LopesBeter historisch besef is inderdaad een groot probleem
Hannie Groen 5
Daniel LopesHans Janssen
Hannie GroenJe hebt gelijk dat niets zwart-wit is, maar volgens jou leidt de huidige, inderdaad problematische overdosis aan informatie tot jouw eigen eenzijdige blik dat 'iedereen achter hetzelfde frame aan loopt'.
Bob Schat 3
Willem de Vroomen 4
Bob SchatDe oorlog tussen Rusland en Amerika wordt uitgevochten over de ruggen van de Oekraïners. Daar moet Europa niet aan bijdragen. Voor de duidelijkheid: Geen goed woord over voor de (oorlogs)-misdadige politiek van de Russische machthebbers. Voor verdere duidelijkheid: Over oorlogsmisdaden gesproken !
Sinds 2001 zijn er door Amerika en de bondgenoten 326.000 bommen en raketten afgeworpen en afgeschoten op landen over de hele wereld. Waarvan 152.000 op Syrië en Irak. Verder nog onder anderen op Somalië, Pakistan, Lybië, Jemen. Gedurende ruim 20 jaar, 45 per dag. Onder vier Amerikaanse presidenten: Bush, Obama, Trump, Biden. Denk ook nog eens terug aan 1999: (Oorlogs)-misdadige NAVO-bombardementen op Servië.
Gijs Van der Veur 1
Willem de VroomenFrank Kappers
Bob SchatF kappers
Krijn Schramade 1
Bob SchatIk lees uw bezwaar. Het artikel beoogt inzicht te verschaffen in de verschillende afwegingen die door de donoren worden gemaakt bij het al dan niet leveren van wapensystemen en munitie, en wat daarvan de gevolgen zijn. U kunt het oneens zijn met die overwegingen. Dit is wat ik in Oekraine heb gezien, waargenomen en waar ik mensen over heb gesproken.
Met vriendelijke groet,
Krijn Schramade
Bob Schat 3
Krijn SchramadeDaniel Lopes 1
Krijn SchramadeDe donoren maken de oorlog mogelijk terwijl er ook politici bestaan die de oorlog niet willen financieren. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse republikeinse senator Richard Black. Ik begrijp niet waarom u dit soort andere geluiden negeert. Dit zijn mensen met kennis en ervaring. Door ook hier naar te luisteren komen ook andere resultaten in het vizier zoals vrede op korte termijn. Dat zou toch iedereen moet aanspreken.
Gijs Van der Veur 1
Bob SchatAnnemiek van Moorst 11
Gijs Van der VeurJohn Janssen 4
Annemiek van Moorst 11
Inderdaad is het het beste om z.s.m. met de gevraagde wapens te komen. Dat had al veel eerder gekund. Inmiddels is duidelijk dat Rusland door o.a. corruptie absoluut niet over een goed leger beschikt. China verbiedt het gebruik van nucleaire wapens. Dus.. is de weg vrij om nu snel tot gevraagde levering over te gaan. En Rusland definitief te verslaan, wat goed mogelijk is en hoe sneller hoe beter.
Maar helaas, het duurt weer te lang , ook al omdat training nodig is.
Italië heeft te maken met Salvini en Berlusconi die tegen levering van gevraagde luchtafweer zijn. Afwachten of Melloni haar rug recht hoidt.
Duitsland is weer eens erg traag ivm interne tegenkrachten. Er zijn ultra rechtse Putin-aanhangers die het hele verhaal omdraaien.
Maar er zijn ook linkse vrede-nu-predikers die pleiten voor een snelle vrede die echt onmogelijk is.
Beiden zitten fout. Gelukkig is de meerderheid nog voor een goede aanvalsgerichte ondersteuning van Oekraïne.
Zowel Democraten als Republikeinen in VS en de NATO-landen. Iedereen die zich echt in deze oorlog heeft verdiept, weet dat een diplomatieke oplossing alleen voor Rusland een uitweg biedt. Vrede met Putin zelf is sowieso onmogelijk. Helaas zijn toch wel veel mensen gevoelig voor info die hen persoonlijk uitkomt. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Rusland moet overal uit, niet alleen Oekraine en dus ook Krim maar ook Transnistrië en Georgia.
Rusland zal straks het merendeel van de schade moeten vergoeden. En komt daat de komende jaren niet meer overheen.
Co Stuifbergen 5
Annemiek van MoorstWat is dan uw kennis of ervaring op het gebied van het beëindigen van een oorlog?
Annemiek van Moorst 11
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Annemiek van MoorstDat maakt uw reactie natuurlijk interessant, maar dan wil ik wel weten of u werkelijk "kennis of ervaring" op dit gebied heeft.
John Janssen 4
Annemiek van MoorstCo Stuifbergen 5
John JanssenWaarschijnlijker lijkt mij: Rusland trekt zich gedwongen terug uit Oekraïne, en betaalt geen schadevergoeding.
Misschien gaat het daarna door met aanslagen plegen, dan wordt het een paria zoals Noord-Korea.
Annemiek van Moorst 11
John JanssenHB Schoen
Bob Juchter van Bergen Quast 1
Ik hoor vaak de roep om diplomatie, maar dat is onrealistisch. Met sociopaten en maffiosi kun je geen diplomatie bedrijven. Zij begrijpen alleen hun eigen taal, de taal van het geweld. Ik word misselijk van de figuren die de Russische inval proberen te "begrijpen". De inval is geïnspireerd door goedkope gekte en afgunst, niet door ratio.
Ik ga mijn lidmaatschap verlengen.
John Janssen 4
Bob Juchter van Bergen QuastAmerika moest eerst zwaar materieel aan grenzen Polen en Litouwen hebben gestationeerd, die net zijn geland in Vlissingen, dan gaat Duitsland zwaarder materieel leveren.
Janmaarten