
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Tegen de ambitie van het kabinet in daalt het percentage sociale woningen
Die nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen? Alleen Hugo de Jonge gelooft daar nog in
Kun je nog ergens een betaalbare woning kopen, en waar dan?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Foto van de bouw van de OBA op het Oosterdok in Amsterdam (2006). © CC0 (Foto door Fons Heijnsbroek)
Eén miljoen extra woningen nodig? Werkelijk?
Woningnood, we hebben de mond ervan vol. Waarom eigenlijk? Duur wonen is ons probleem, maar we verwarren het met een fysiek tekort aan huizen. En, alle alarmberichten ten spijt: daarvan is eigenlijk geen sprake. Het huidige tekort van ruim 300.000 woningen klinkt ernstig maar is niets nieuws. En het verwachte, toekomstige tekort – van bijna een miljoen huizen – hangt van zoveel aannames aan elkaar dat het onbruikbaar is.
Drie jaar terug schreef ik op Follow The Money dat ons probleem van duur wonen niet komt door te weinig huizen, maar door sociaaleconomische keuzes vanaf 1990. Op dit thema ben ik daarna flink losgegaan. Ook privé. Ik ben zelf actief geworden als woningontwikkelaar, en passief als belegger. Mede op basis van die ervaringen verschijnt nu mijn boek Hoe ik toch huisjesmelker werd - over woonarmoede en ongelijkheid.
De conclusies zijn niet om heel vrolijk van te worden. Jongeren zijn de pineut, maar hun probleem is niet gemakkelijk op te lossen – ook al suggereren ronkende partijprogramma's anders. Het enige wat we volgens mij kunnen doen, is ervoor zorgen dat de perfecte storm op de woningmarkt – door decennia van deregulering en een dalende rente – niet een blijvende ongelijkheid nalaat. Dat het profijt niet in de tas valt van een groep mazzelaars en hun nageslacht. Lees: bemiddelde boomers en hun kinderen.
Jongeren zijn de pineut, maar hun probleem is niet makkelijk op te lossen
Deze voorpublicatie geeft een blik op één thema in mijn boek: dat van ons vermeende woningtekort. Ook al is dit tekort dus niet de veroorzaker van onze woonarmoede, het is evengoed vervelend als er te weinig huizen zouden zijn. Maar is van een feitelijk tekort wel echt sprake?
Dat het woningtekort juist nu relatief laag is, is te zien in bijgaande grafiek van De Nederlandsche Bank (DNB). Ook zie je daarin dat de ‘tekorten’ inderdaad niets te maken hebben met de prijzen. Woningbehoefte en prijzen volgen elkaar niet en gaan zelfs vaak de tegenovergestelde kant op, zien we in de grafiek.

Het rode kruis in het meest rechtse oranje datapunt markeert de nieuwe meetmethode.
Ons idee over de oorlog en de jaren vijftig klopt: toen was er pas echt woningnood. Echter, wonen was toen veel goedkoper, zelfs afgezet tegen de destijds veel kleinere inkomens. Maar ook in de decennia daarna is elk verband tussen behoefte en prijzen zoek.
In periodes dat de prijzen het hardst stegen – de jaren zeventig, eind jaren negentig – valt het woningtekort juist erg mee. Andersom stokte na 2002 de markt een tijdje, en zakten de prijzen licht – zelfs in Amsterdam. En dat terwijl het tekort aan huizen dan juist weer wat groter is.
In 2018 lijkt het tekort andermaal op te lopen, maar dat komt door een wijziging in de meetmethode. Ik heb nog nergens gezien dat dit belangrijke detail erbij wordt verteld wanneer we weer eens bang worden gemaakt met ‘enorm oplopende woningnood’, ook niet door mensen die hiervan op de hoogte zijn. Is het achterdochtig om te vrezen dat bouwers en aanverwante onderzoekers dit misverstand stilletjes laten voortbestaan?
En het wordt nog maffer.
Woningtekort is niet eens te meten
‘Het tekortcijfer is geen hard cijfer’, zegt woningmarktonderzoeker Matthijs Korevaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is niet een gemeten, direct waargenomen statistiek maar een model. Er bestaat helemaal geen concept van een fysiek woningtekort dat in een getal is te vatten. Het is eerder een sociaal vraagstuk. Een uitruil tussen het altijd wel groter en ‘allener’ willen wonen versus het steeds maar verder volbouwen en opgeven van natuur. Het woningtekort is geen absoluut gegeven, het is een subjectieve keuze tussen die twee. Een afweging, maar dat wordt er nooit bij verteld.
‘Door een curieuze cirkelredenering dreigt dubbeltelling van de woonbehoefte’
Ook planoloog Ron Buiting neemt de cijfers met een korrel zout. Ze zijn meer politiek dan statistiek. Meer redenering dan waarneming. Maar ook met datgene wat wordt ‘gemeten’, is iets geks. Door een curieuze cirkelredenering dreigt dubbeltelling van de woonbehoefte, zegt Buiting. 'In gemeenten met bouwplannen telt het model meer huishoudens, en die tellen mee voor de woonbehoefte.' Hiermee ligt het risico op de loer dat er een ongefundeerde extra behoefte wordt geprojecteerd. Woningbouw en vermeende woningbehoefte drijven elkaar op.
Er is nog een mechanisme waardoor nieuwbouw zijn eigen schaarste creëert: meerdere gemeenten rekenen de behoefte van een hele regio naar zich toe. Buiting: ‘Door gebrek aan regionale afstemming rekenen die gemeenten op dezelfde mogelijke nieuwe inwoners. Altijd sluimert daardoor een kip-eidiscussie: is er eerst de behoefte waar je voor bouwt of bouw je waardoor er extra behoefte ontstaat?’
Kortom: het huidig ‘tekort’ is niks nieuws, en bovendien beschrijft het niet wat het zegt te beschrijven. Hoe zit het dan met die verwachte toename van het tekort aan woningen tot bijna een miljoen in 2030?
Dossier
Dossier: de Nieuwe Woningnood
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Waarom zijn overheden niet beter voorbereid? Wie profiteren, en wat zijn de oplossingen?
Arbeidsmigratie als bouwmotief
Er zijn in Nederland nogal wat werknemers uit andere EU-landen. Dat willen we. We hebben hen nodig, vinden we, voor de groei. Ze maken ons rijk. Die arbeiders moeten natuurlijk wel ergens wonen. Dé belangrijke aanname onder het verwachte woningtekort is dat dit positieve migratiesaldo aanhoudt. Maar dat is me er nogal een. Economen van ABN Amro verwachten iets heel anders. Zij denken dat door de snel stijgende welvaart in een land als Polen mensen snel terugkeren naar hun vaderland.
Dat doet ernstig af aan het verwachte tekort. Voor immigranten wordt hun eigen land hopelijk aantrekkelijker. Dat betekent hier: minder Polen, Bulgaren, Roemenen, en dus minder vraag naar woningen.

Maar ook de vraag naar arbeidsmigranten aan onze kant is geen natuurwet, het is een keuze. En die kunnen we beïnvloeden. Wij kunnen ervoor zorgen dat ze voor onze werkgevers minder aantrekkelijk worden. Bijvoorbeeld door hier de sociale omstandigheden op een hoger niveau te brengen. Dat moet toch nodig gebeuren, uit medemenselijkheid. Dan zijn deze mensen ineens niet meer spotgoedkoop en loont het voor bedrijven minder om ze van heinde en verre massaal hierheen te halen.
Dat arbeidsmigranten blijven toestromen en zich hier permanent zouden vestigen, zit verstopt in de beruchte woningtekortprognose van 1 miljoen. Staan we daar wel bij stil? Het is helemaal geen onwrikbaar gegeven, zelfs nauwelijks een prognose. Het is hoogstens een mogelijkheid.
Nog preciezer: bevolkingsomvang is beleid. We hebben zelf in de hand wat er met de bevolkingsgroei gebeurt, zegt ook Jan Latten, emeritus hoogleraar sociale demografie. ‘Men doet alsof de bevolkingsgroei, en dus het woningtekort, een onontkoombare voorspelling is van wat ons gaat overkomen. Maar het is slechts een van de vele scenario’s, waarover we bovendien zelf de controle zouden kunnen nemen.’
Dat er geen keuze zou zijn is dus onjuist. Een keuze is er altijd, veel meer dan we denken. We kunnen bijvoorbeeld ook, als alternatief voor de toestroom van arbeidsmigranten, kiezen om zelf langer door te werken. Of meer fulltime te werken. Ook mogelijk: we gaan efficiënter werken door arbeiders te vervangen door robots en automatisering. Als de Polen er niet meer zijn, werken we vanzelf hard aan de uitvinding van een aspergesteekmachine.
Het ‘tekort van een miljoen woningen’ impliceert de keuze voor één sociaaleconomisch ideaal: maximale groei
Of we gaan gewoon met z’n allen wat minder hard groeien. Een stationaire economie kan ook een keuze zijn. Maar die keuze komt niet ter tafel, terwijl de stikstofcrisis toch behoorlijk concretiseert wat groene softies al langer beweren: dat we een grens naderen van wat er in dit landje valt uit te richten aan ouderwetse, ‘handmatige’ groei van het bnp.
Het woningtekortcijfer negeert al deze mogelijkheden. Het gaat uit van een zelfopgelegde onvermijdelijkheid. Zonder dat dit duidelijk in de bijsluiter staat, betekent het ‘tekort van een miljoen woningen’ impliciet de keuze voor één sociaaleconomisch ideaal, namelijk dat van ouderwetse, handmatige, maximale groei. Maar zouden we het daar niet eerst eens over moeten hebben?
Platitudes van de bouwlobby
Waarom blijft iedereen ondanks dit alles toch ‘bouwen, bouwen, bouwen’ roepen? Omdat mijn betoog tegen-intuïtief is, en dat is altijd moeilijk over het voetlicht te brengen. Mensen nemen er geen kennis van. Kunnen ze ook nauwelijks, want de nieuwsmedia komen meestal met de gangbare, hapklare, makkelijk te vertellen verhalen. Ze hebben weinig tijd om een gedegen item te maken en blaten dan maar gemakzuchtig misplaatste platitudes van de bouwlobby na.
Journalisten worden kennelijk met gebrek aan kennis op pad gestuurd, naar persbijeenkomsten waar de bouwlobby ze maar al te graag ‘bijpraat’. Dan gaat de verslaggever naar de NVM om chef Onno Hoes haast in één zin te horen zeggen: 'er staat nieuwbouw leeg' en 'er is woningnood'. Niemand die eens goed doorvraagt wat de definitie van woningnood eigenlijk is, of hoe je een tekort aan woningen kunt waarnemen. De verslaggever neemt de perceptie over dat woningnood betekent dat er meer nieuwbouw moet komen. Maar waarom meer nieuwbouw als er ‘nieuwbouw leegstaat’? Die kwestie aan de orde stellen, even doordenken, is kennelijk te veel gevraagd.
Dit is een voorpublicatie uit ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd - over woonarmoede en ongelijkheid’ van Hans de Geus. Het is volgende week te koop bij de lokale boekhandel.
114 Bijdragen
hein vrolijk 6
En zijn het werkelijk vooral de arbeidsmigranten die de woningbehoefte omhoog stuwen? Want dat lijkt de enige groep die juist niet groot en alleen woont.
Tim Wisse
hein vrolijkAchteraf waren wij na het kijken verbaasd over dit getal (zelf wonen we op 50m2), dus hebben we nog even gezocht naar de data. Het cbs heeft mooie statistieken per gemeente van het gemiddeld woonoppervlak per persoon en per gezinssamenstelling (data uit 2018): https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/22/woonoppervlakte-in-nederland
EH Hoogendijk
Tim WisseIvana Cace
Tim WisseTim Wisse
Ivana CaceZoals gezegd was ik zelf ook verbaasd, maar na het bekijken van de ‘bevolkingspiramide’ van Nederland, in combinatie met het feit dat ouderen langere tijd in hun grote gezinshuizen blijven wonen, kun je het al wel een stuk beter verklaren.
Nico Janssen 7
hein vrolijkHet 'aantrekken' van die ex-pats was / is overigens voor een groot deel ook een keuze, gestuurd door het aantrekkelijke hoofdkantorenbeleid van Nederland, specifiek Amsterdam vanaf 2004. Ook gedreven door allerlei fiscale tegemoetkomertjes en goedkope grond en Nederland blijven promoten als belastingparadijs waardoor de Zuid-as kan blijven staan en internationale corporate hoofdkantoren naar Nederland komen, waar ze weer allerlei financiële (fiscale) diensten aan de rest van hun multinationale organisatie aanbieden. Allemaal een keuze, want de gemiddelde mbo'er (meer dan de helft van de bevolking) profiteert hier op vrijwel geen enkele wijze van. Sterker, die worden de grote steden uitgejaagd en verarmd door torenhoge huurprijzen, die zij niet kunnen betalen.
Allemaal de expliciete keuze van de beleidsmakers... die hier overeigens altijd over zwijgen.
Hans de Geus 1
Nico JanssenNico Janssen 7
Hans de GeusJeanne Bogers
Nico JanssenPeter Vollebregt
Nico JanssenRuud Niewenhuis
Nico JanssenHans de Geus 1
hein vrolijkCorinne Der Kinderen
hein vrolijkDinet Koopman 3
hein vrolijkHaitske Van de Linde
hein vrolijkHendrik Poll 2
Haitske Van de LindeRogier Hentenaar
hein vrolijkChris Dokter 1
Hans de Geus 1
Chris DokterChris Dokter 1
Hans de GeusWiert 1
Hoe moet je de grafiek lezen? In 2018 was het tekort aan woningen 4% van de woningvoorraad op dat moment?
Is ergens ook zo’n grafiek van de landelijke woningvoorraad te vinden?
En concentreert het tekort aan woningen zich in bepaalde regio’s en segmenten?
Hans de Geus 1
WiertRobin van V 3
WiertStefan Witteman
Arjen Koene 1
Stefan WittemanPlan: 10 huizen bouwen
Prognose bevolking na oplevering: 120 inwoners
Conclusie: 20% autonome groei! Trek naar de stad! Snel, #bouwenbouwenbouwen!!
Stefan Witteman
Arjen KoeneHans de Geus 1
Stefan WittemanRoelf-Jan van Til
Hans de GeusDat de omvang van de Nederlandse woningbehoefte an sich afhankelijk is van de aannames is wel waar. Zou CBS uit gaan van minder immigratie, dan zou de woningbehoefte lager zijn. Interessant punt is echter dat CBS steeds in nieuwe prognoses verondersteld heeft dat de immigratie weer zou afnemen naar lagere niveaus. Wat om verschillende redenen niet is gebeurd. In het verleden is de groei van de woningbehoefte dan ook eerder onderschat dan overschat (waarmee niet gezegd is dat de huidige prognoses te hoog of te laag zijn).
Robin van V 3
Roelf-Jan van TilNiek Jansen 9
Hij baseert zich wat al te optmistisch op berekeningen van de Abn/Amrobank die er voor het gemak vanuit gaat dat de welvaart in de herkomstlanden van de migranten zo zal verbeteren dat migratie zal afnemen, wat volgens mij ‘wishful thinking’ is, hoewel dat voor een land als Polen wel op kan gaan, wat als voorbeeld wordt genoemd.
De wereld gaat immers een klimaatcatastrofe tegemoet
en zolang de VS en de Navo ism de EU hun oorlogszuchtig, neoliberaal en sanctie beleid blijven voeren in veel landen in de wereld zal de druk van arme op rijke landen eerder toe- dan afnemen.
Bovendien is het een algemene tendens in de wereld dat de kloof tussen rijk en arm alsmaar groter wordt.
Ook al zal de rechtse politiek in Nederland vluchtelingen van allerlei soort zoveel mogelijk blijven weren, zullen wij in de toekomst steeds meer te maken krijgen met een internationale druk meer vluchtelingen op te vangen en woonruimte daarvoor te reserveren.
Maar het is natuurlijk politiek gezien niet erg populair om daar nu al in berekeningen van benodigde woningen rekening mee te houden.
Harro Zanting
Niek JansenNico Janssen 7
Harro ZantingHet 'aantrekken' van die ex-pats was / is overigens voor een groot deel ook een keuze, gestuurd door het aantrekkelijke hoofdkantorenbeleid van Nederland, specifiek Amsterdam vanaf 2004. Ook gedreven door allerlei fiscale tegemoetkomertjes en goedkope grond en Nederland blijven promoten als belastingparadijs waardoor de Zuid-as kan blijven staan en internationale corporate hoofdkantoren naar Nederland komen, waar ze weer allerlei financiële (fiscale) diensten aan de rest van hun multinationale organisatie aanbieden. Allemaal een keuze, want de gemiddelde mbo'er (meer dan de helft van de bevolking) profiteert hier op vrijwel geen enkele wijze van. Sterker, die worden de grote steden uitgejaagd en verarmd door torenhoge huurprijzen, die zij niet kunnen betalen.
Allemaal de expliciete keuze van de beleidsmakers... maar hier altijd over zwijgen.
Hans de Geus 1
Nico Janssenhein vrolijk 6
In universiteitssteden als mijn woonplaats Groningen is de laatste jaren als een gek gebouwd en zijn de huren omhoog gedreven, vaak tot maximaal 752 euro (2021) want dan kunnen de huurders nog aanspraak maken op huursubsidie, een andere variabele die ik nauwelijks tegenkom als verklarende factor voor de 'oververhitte' woningmarkt, zie https://eco-simpel.nl/2018/09/09/hoe-de-financiering-van-het-hoger-onderwijs-slachtoffers-maakt-op-de-woningmarkt/
Nico Janssen 7
hein vrolijkHans de Geus 1
hein vrolijkAdriaan Brouwer 1
PAM Le Nez 4
Pieter van de Ven
Vraagje, komen een deel van die miljoen woningen ook niet van de sloop/renovatie opgave? We moeten van het gas af, verduurzamen etc. en dat kan helaas in sommige gevallen niet anders dan huidige woningen te slopen en opnieuw te bouwen. Zo is er wel een nieuwbouw opgave maar per saldo dus geen groei van het aantal woningen.
Hans de Geus 1
Pieter van de VenNico Janssen 7
Pieter van de Venalexandra veltman 1
Nico JanssenMia Fiedeldij Dop 1
alexandra veltmanPieter van de Ven
Nico JanssenEsther Geuzebroek 1
Pieter van de VenLeo Coenders 2
O Mesken
Geen Duits bouwbedrijf wil nog in Nederland bouwen vanwege te veel te afwijkende bouwregels in Nederland. Kennelijk is het dan helemaal geen probleem om af te wijken van de EU-normen. Bijzonder op zijn zachtst gezegd.
Pieter van Herk
Het rapport "Vooruitzichten bevolking, huishoudens en woningmarkt" is overigens opgesteld in opdracht van het Ministerie van BZK, dus het is niet perse de bouwsector die met deze cijfers komt. Het is overigens ook maar de vraag of de bouwsector deze opgave aankan, mede ook gezien de opgave die er ligt in de bouw van nieuwe scholen in NL.
De redeneringen over de arbeidsmigratie zijn m.i. iets complexer. Ik zag al een reactie die het element expats aan de discussie toevoegde, maar bedenk eens dat ongeveer 20% van de tandartsen in NL een buitenlands paspoort heeft. Het gaat dus niet alleen om werk in de tuinbouw, aspergesteek, slachterijen en de DC's. Ook Italiaanse verpleegkundigen komen naar NL omdat we personeelstekorten hebben in de zorg. En als ik moet kiezen tussen een Italiaanse verpleegster of een robot aan mijn bed, dan is die keuze voor mij snel gemaakt. Dus lang niet alle tekorten zijn met robotisering op te lossen. En dit heeft ook niets te maken met economische groei.
Als je het leuk vindt, dan ga ik graag het gesprek met je aan over deze kwestie. Ik ben het wel zeker met je eens dat als we een oplossing ergens voor bedenken, we wel zeker moeten zijn wat het probleem is. Ik heb namelijk begrepen dat er binnenkort een rapport uitkomt, dat aangeeft dat 75% van de benodigde woningen gewoon binnen de bebouwde kom kunnen worden toegevoegd en we daar zeker niet allerlei natuur voor op hoeven te offeren.
Pieter van Herk
https://www.linkedin.com/in/pieter-van-herk-9232481/
Haitske Van de Linde
Pieter van HerkHans van Swoll 5
‘Het woningtekortcijfer is geen hard cijfer’. Het is niet een gemeten, direct waargenomen statistiek maar een model. Er bestaat helemaal geen concept van een fysiek woningtekort dat in een getal is te vatten.'
Bovenstaande lees ik, terijl u wel een grafiek publiceert met daarin uitgezet getallen over het woningtekort.
Schiet mij maar lek.
Een grafiek overigens zonder grootheden te vermelden en zonder definities van de gehanteerde begrippen.
Word ik alwetend verondersteld?
Hans de Geus 1
Hans van SwollHans van Swoll 5
Ik vind het woord woningtekort zonder bijbehorende definitie schandelijk. Wie bepaalt namelijk of er een tekort is? Een of andere ambtelijke werkgroep op een ministerie in Den Haag? Hans de Geus? En, is het tekort voor een 25-jarige hetzelfde als voor een 80-jarige die op zoek gaat naar een gemeenschappelijk-wonen-project?
Wellicht is het daarom verstandig om het begrip woningtekort, voorafgaande aan elk betoog, te definiëren.
Ik doe een poging.
'Er is sprake van woningtekort indien iemand die een huurwoning zoekt waarvan de maandhuur minder is dan 1/4 van de totale (op te tellen) bruto minimum-loon-inkomen(s) niet kan kiezen uit een aanbod van tenminste 5 huurwoningen waar hij/zij direct of binnen 3 maanden in kan trekken.'
Zoals u ziet gaat deze definitie uitsluitend over huurwoningen. Waarom? Zie hiervoor. Zoals u ziet zijn de gekozen getallen volstrekt arbitrair. War het om gaat is dat er een uitkomst komt die meetbaar is. Voor elke stad, dorp, regio. Op basis van zo'n uitkomst kan dan beleid gevoerd worden. Vanaf 1946 is het voornamelijk zwammen in de ruimte geweest.
Een woning in bezit hebben (koophuis) is van een andere categorie, naar mijn mening, en valt daarom niet onder het begrip 'woningtekort'. Hoogstens onder het begrip 'tekort aan betaalbare koopwoningen'.
Ff rekenen. Bruto minimumloon 2021 = 1884/mnd = 22.608/jr. Een stel wil samen wonen = 2x 22.608 = 45.216 /4 = 11,304 /12=942/mnd maximaal te betalen maandhuur.
(zie Vervolg)
Josée Groenewegen
Hans van SwollStarters die in de gemeente Den Haag en omgeving een betaalbare huurwoning zoeken (sociale woningbouw) moeten op dit moment gemiddeld 7 jaar (!!!) wachten voor ze aan de beurt zijn. Met deze cijfers wordt blijkbaar niets gedaan in deze hele discussie.
Hans van Swoll 5
Ik weet het niet precies, de tijd van huren ligt al decennia achter mij, maar het lijkt me dat onder mijn definitie hedentendage sprake is van een woningtekort. Zeker van een 'tekort aan goedkope huurwoningen'.
Hoe dan ook, wie het beter weet mag het zeggen.
A. 2000
Hans van SwollDirk-Jan van Waaijen 1
Hans van SwollAlexander Rietkerk
Haitske Van de Linde
Als raadslid met de portefeuille Wonen ben ik bijna dagelijks met dit onderwerp bezig.
Wat ik graag nog aan je verhaal (en misschien ook aan je ideeënvorming) toe zou voegen is de ‘mismatch’ op de woningmarkt en hoe dat van invloed zou moeten zijn op lokale aanpak en afwegingen.
Bijvoorbeeld: voor de Hilversumse woningbouwcorporaties geldt dat 13% van hun ‘doelgroep’ een gezin is, maar 46% van de woningen in hun portefeuille is een eengezinswoning.
Als je dat inzicht combineert met
1. informatie over ‘slaapkamerleegstand’ (veelal oudere mensen die in een gezinswoning wonen, en vaak graag naar een kleinere woning zouden wíllen, maar die is er niet in hun buurt), 2. de opgave om huizen te verduurzamen, 3. de benadering om te kijken hoe je slim kunt verdichten in de bestaande stad (zie oa pilots Atelier Rijksbouwmeester en het onderzoek van KAW ‘Ruimte zat in de bestaande stad’), 4. andere opgaves die kunnen spelen in wijken (gemengder maken, sport en bewegen in de openbare ruimte, openbaar groen etc), 5. informatie over hoe de ‘huishoudensverdunning’ doorwerkt op het voorzieningenniveau.
Dan kom je tot het pleidooi waar ik nu de boer mee opga:
1. bouw voor doorstroming. Zodat je met een nieuwe woning 2 of 3 (of meer) huishoudens helpt om beter passend te wonen.
2. zoek naar de (hyper)lokale kansen én behoeften
3. ontwikkel gebieds- en opgavegericht, en kijk daarbij voorbij wonen alleen. Kijk ook naar duurzaamheid, welzijn en leefbaarheid.
Kortom: ‘Bouwen voor de Buurt’
Groet!
Haitske van de Linde
Raadslid Hilversumse VVD
06-28782000
Hans de Geus 1
Haitske Van de LindeIrene Hilversum
Hans de GeusAls inwoner van Hilversum kan ik me goed vinden in je visie Haitske! Hulde
Bouwen voor doorstroming gaat écht helpen, ik zie zoveel ouderen in Hilversum in veel te grote woningen wonen, zowel in sociale huur als eigendom. De potentiele doorstroom woningen voor hen zijn relatief heel duur en super schaars. Dat begreep ik ook van een ouder stel (75+) die ik laatst sprak. Zij wilden echt wel verhuizen, maar waarheen?
Hans de Geus 1
Haitske Van de LindeHans van Swoll 5
Haitske Van de LindeIk reageer op het artikel van Hans de Geus. Ik vind dat hij, en velen met hem, zie de bijdragen, van alles door elkaar halen. Woontekort, prijsontwikkeling, voorbij beleid, toekomstig beleid. Het kletst maar aan.
Wat ik geprobeerd heb en wat duidelijk jammerlijk mislukt is, is om tenminste 1 begrip eruit te lichten en te isoleren namelijk het begrip woontekort. Ik heb geprobeerd dat meetbaar te maken en wel vanuit het oogpunt van een woningzoekende. Bij dat kwantificeren heb ik een aantal aannames gedaan onder andere dat er uitsluitend sprake van woontekort kan zijn indien we het over huurwoningen hebben. Waarom? Omdat ik vind dat elk legaal in Nederland toegelaten persoon een dak boven zijn hoofd moet kunnen vinden voor een prijs die hij kan betalen en binnen een redelijke termijn. Mensen die een koopwoning willen hebben kweken bezit en vallen daarom buiten de hiervoor omschreven doelgroep.
Er zijn hoogstwaarschijnlijk andere methoden te bedenken om een woontekort vast te stellen bijvoorbeeld door het aantal inwoners van een regio te tellen, dat getal te delen door de gemiddelde Nederlandse gezinsgrootte (CBS?) en dan vast te stellen of de uitkomst van die deling overeenkomt met de bestaande woonvoorraad in de betreffende regio. Dan tel je dus huurwoningen en particuliere eigendomswoningen bij elkaar op.
Ik voer dus geen beleid en ik suggereer geen oplossing. Ik probeer een methode te vinden waardoor je neutraal vast kunt stellen of mensen binnen redelijke tijd een onderkomen kunnen vinden. Mijn methode is zeker discutabel, ofschoon ik daar nog niemand over gehoord heb en heeft ook als nadeel dat deze alleen vaststelt dat er sprake is van een woontekort, maar bijvoorbeeld niet hoe groot dat tekort is.
(zie vervolg)
Hans van Swoll 5
Haitske Van de LindeUw antwoord heeft niks van doen met mijn poging om een neutrale methode te vinden om iets vast te stellen, maar alles met beleid om bestaande knelpunten enigszins op te lossen . Waarbij u volgens mij weer van alles tegelijk probeert te bereiken.
Over oplossen gesproken. Als er sprake is van een woontekort dan is de Rijksoverheid in ieder geval niet bezig dat op tie lossen. Bij een gestage bevolkingsgroei van ca 100.000 en een gemiddelde ge zinsgrootte van 2,2 (CBS) heb je 45.000 woningen per jaar nodig. U en ik weten dat die niet elk jaar gebouwd worden.
Mijn advies? Doe als Hans de Geus en ga huisjesmelken. Dat is de tegenwoordig ogen-dicht investering. Want zelfs als alle babyboomers binnen nu en 20 jaar doodgaan zal de vraag naar een woning in Nederland gigantisch hoog blijven.
Ivana Cace
Haitske Van de LindeHendrik Poll 2
Haitske Van de LindeMet Hans zijn verhaal in het achterhoofd lees ik veel politiek enthousiasme dat door gebrek aan concrete doelstellingen en een lange termijn aanpak (en regie) meestal strand in plannenmakerij. "Succes tot de volgende verkiezingen".
Neem als voorbeeld de Nationale Aanpak Rotterdam Zuid: een 20 jarenplan waar ze nu halverwege zijn.
Pieter Jongejan 7
Ht enige wat ik niet snap is waarom Hans de Geus voorstander is van nog meer geldontwaarding door nog meer geldschepping. Is dat omdat hij pandjesbaas is en minder concurrntie wil?
Hans de Geus 1
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Hans de GeusDe winsten van de huiseigenaren door geldschepping (het IMF gaat 600 miljard $ aan nieuwe trekkingsrechten creeren) gaan ten koste van de lagere inkomens en de Nederlandse pensioenen.
Als u vindt dat er geen echte woningnood is, maar vooral een verkeerde verdeling van de woningvoorraad dan ben ik het met u eens. Maar de diepst liggende oorzaak is een kunstmatig lage rente door teveel geldschepping. Stoppen met bouwen bij een negatieve rente leidt tot nog hogere woningprijzen en nog meer woningnood.
Hendrik Poll 2
Wat ik eraan toe zou willen voegen is de constatering dat 'betaalbare' nieuwbouw woningen van 3,5 ton alleen zijn weggelegd voor starters met een (vast) inkomen van pakweg € 80.000 en eigen geld en investeerders.
En sociale woningbouw de laatste jaren is afgenomen. Dus als je geen sociale woning hebt kunnen bemachtigen ben je de komende jaren aangewezen op de vrije huursector. De woningMARKT zit dus vast, daar moet iets anders voor gevonden worden.
Aan goede initiatieven is al jaren geen gebrek: (burger) initiatieven zoals woningcoöperaties, het opsplitsen van woningen, inrichten van kantoorgebouwen etc. Lees het recente artikel in de VK van Bernard Smits, de vele bijdragen van Josta van Bockxmeer (Correspondent) en ook FTM. Wat daarbij ook duidelijk wordt is dat bij dit soort initiatieven een groot aantal (door overheid en belangenorganisaties bedachte) wettelijke maatregelingen en regels in de weg staan. Tot in het absurde toe: ik kreeg laatst van een keukeninstallateur te horen dat zij op een afzuigkap geen afvoer naar buiten mochten aanleggen.
Kortom: politieke partijen zullen over hun eigen schaduw en politieke praatjes heen moeten springen om dit op te pakken. Minder controle en meer vertrouwen in burgerinitiatieven. Ben benieuwd.
Hank Rearden 1
"Another good example is Vestia from the Netherlands, until a few years run by the now disgraced Eric Staal. A few decades ago Public Housing institutions were semi-privatized into QUANGOs (Quasi Autonomous Non Governmental Organisations),Vestia among them, with the predictable consequences: quickly rising rents and salaries for top management as a result of focus on ‘efficiency’ (profit) instead of effectiveness (service to tenants).
Eric Staal was a typical example of the ‘new manager’, ambitious, egotistical. Thinking he could play ball with the big guns. They lured him with some superhot ‘account managers’ in short skirts, copious diners, and expensive call girls. Next, his bets went south and Vestia can now cough up 2 billion euro. Which they don’t have and for which tenants can now pay up in the coming decades (with interest, of course) with higher rents." (1).
2 miljard euro verlies werd vervolgens omgeslagen over huurders en huizenprijzen. En zo worden ook vanaf 2020 weer door centrale banken grote hoeveelheden MBS' opgekocht (2). De cognitieve dissonantie die heerst onder het mom van een killervirus gaat zich over enige jaren weer uitbetalen in een 2008 kredietcrisis situatie, maar dan in overtreffende trap. "Het virus" krijgt de schuld, (centrale) bankiers gaan vrijuit, en het volk mag opdraaien voor de kosten.
1. https://realcurrencies.wordpress.com/2014/06/15/derivatives-or-how-the-money-power-created-the-greatest-depression/
2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-01/fed-s-mortgage-buying-spree-at-1-trillion-with-no-end-in
Dirk-Jan van Waaijen 1
Hank ReardenTedje van Asseldonk, IEZ 9
Hans de Geus 1
Tedje van Asseldonk, IEZben wellerdieck 4
Dit neoliberale systeem genereert verleidingen die het slechtste in de mens naar boven halen. Grijp je kansen! Doe je niet mee, dan ben je een loser, menselijk afval.
Hendrik Poll 2
Maar wat voor effect zou het hebben als we andere partijen (weer) de kans zouden geven om tot die markt toe te treden? Door het wegnemen van allerlei barrières (eisen, regels en voorschriften) die de bouw onnodig duurder maken en (burger)initiatieven zoals wooncoöperaties (niet hetzelfde als woningcorporaties), het inrichten van lege (kantoor)panden tegenwerken. Yep, ik hoor de reacties al, maar wie bepaalt hoeveel m² iemand nodig heeft of een recirculatieafzuigkap , of een (centrale) balansventilatie. Waarom zijn er verschillen tussen recreatiewoningen en rijtjeswoningen? Maak het mogelijk om het aan te bieden, en kijk dan hoe de markt daarop reageert.
Kortom: breek die markt op en ga terug naar de basis: een veilige constructie is het uitgangspunt en uitstoot- en isolatienormen zijn OK, met het oog op de toekomst.
squarejaw 5
Rits Guiran 1
Matthijs Kunenborg 1
Rits GuiranIn het algemeen hebben pogingen om goederen te verhandelen met een lagere prijs dan de waarde die mensen er aan toekennen, tot gevolg dat een selecte groep mensen daar legaal of illegaal sterk van profiteert.
Dat lijkt me geen goed idee.
Rits Guiran 1
Matthijs KunenborgHet artikel legt uit dat er in feite geen fysiek tekort aan huizen is. Het probleem "duur wonen" wordt niet geadresseerd. De prijs voor wonen (huis kopen en, als afgeleide, huur) wordt bepaald door vraag en aanbod. Marktwerking werkt niet logisch of realistisch als er een beperking is aan de aanbod zijde, zoals het geval is met bouwgrond (zie Wiki: Land value tax). De prijs van grond is dus bijna uitsluitend gebaseerd op de vraagzijde.
Je kunt binnen het gegeven van marktwerking twee dingen doen:
1 (aanbod): Meer bouwgrond c.q. meer bouwen; het enige wat je kunt doen aan de aanbodzijde. Dit artikel legt uit waarom dat niet echt nodig is (en gaat de prijs niet snel omlaag brengen).
2 (vraag): Financieringsmogelijkheden reduceren. Dat wil zegen, reduceren ongelijkheid, afschaffen aflossingsvrije hypotheken, afschaffen hypotheekrenteaftrek en verhogen vereisten inbreng eigen geld. Dit is in NL wat beter geworden; desondanks behouden we de situatie zoals die nu is.
Conclusie: de absurde prijs voor huisvesting blijft zoals hij is
Maar er is nog een derde mogelijkheid:
3. uit de dynamiek van marktwerking stappen.
De feitelijke kosten van wonen heeft niets te maken met een 'op marktwerking gebaseerde prijs'. Zoals hiervoor omschreven (prijs wordt bepaald door de vraagzijde) is die prijs min-of-meer lucht.
Marktwerking is niet een 'neutrale' kracht, hij is altijd blind voor mogelijke maatschappelijke gevolgen, en onnodig duur wonen is er één van..
daniella 1
Rits GuiranMatthijs Kunenborg 1
Rits GuiranBij 3 wilt u stoppen met de woningmarkt. Daarvoor geldt mijn aanvankelijke reactie. Als u een ongetwijfeld zeer bureaucratisch systeem optuigt voor de toewijzing van woningen, dan ontstaat daar altijd druk op, omdat sommige mensen goedkoper wonen dan de prijs die uit de markt zou volgen.
U lijkt dat probleem niet te willen zien.
Rits Guiran 1
Matthijs KunenborgWe werken onszelf suf (veel mensen betalen 30-50% van hun salaris) om dezelfde bakstenen te betalen die er vaak al 60 jaar staan en al twee keer door vorige eigenaren zijn afbetaald. Als u met enige afstand zou kijken naar welk een bureaucratisch systeem we hebben opgetuigd (met geldschepping en al) om dit in stand te houden ziet u misschien in dat dát geen goed argument is om dit systeem intact te willen houden.
U bent natuurlijk kritisch over het alternatief dat de staat de eigenaar zou zijn van alles en niemand meer de zekerheid zou hebben van een eigen huis. Daar ben ik ook geen voorstander van. De precieze manier om woningen te verdelen weet ik niet. Daar wil ik het heel graag over hebben, maar dat was in principe niet de discussie.
Het ging hier om het probleem van duur wonen. Ik zeg u dat de enige manier om dat op te lossen is door te stoppen met prijzen gebaseerd op marktwerking.
Ik wil u uitdagen na te denken over wat wonen in werkelijkheid kost - denksuggestie: ga er even vanuit dat er geen geld zou bestaan. Ik denk dat het niet meer dan 5% van ons huidige nationale inkomen zou hoeven kosten.
Rits Guiran 1
Matthijs KunenborgRits Guiran 1
Matthijs Kunenborgdaniella 1
Matthijs KunenborgA. Omdat bouwgrond zeker op locaties waar mensen willen wonen (want dichtbij werk) schaars is. We willen niet nog meer groen opofferen in dichtbewoonde gebieden
B. Wonen een primaire nutsfunctie is. In ons klimaat heb je een dak boven je hoofd nodig
C. Er wachtlijsten van 10 jaar en meer bestaan voor mensen die op aociale woningbouw aangewezen zijn
Matthijs Kunenborg 1
daniellaA. U kunt het ook omdraaien. Als het heel duur wordt om te wonen waar het werk is, dan zal een gedeelte van het werk verplaatsen naar locaties waar mensen goedkoper kunnen wonen.
B. Mee eens. Je kunt dat op twee manieren oplossen.
De eerste is het marktmechanisme (gedeeltelijk) uitschakelen op de woningmarkt. Dat levert altijd problemen op, zoals scheefwonen in sociale woningbouw.
De tweede is via inkomenspolitiek. Zorg dat mensen voldoende inkomen hebben om te wonen.
Wat mij betreft is de tweede optie de betere. In de NL praktijk zullen we altijd een combinatie aantreffen.
C. Dat komt ervan als je probeert om buiten de woningmarkt om goedkopere woningen aan te bieden. Één van de problemen waar ik op doelde in mijn initiële bijdrage.
Hendrik Poll 2
Rits Guiran© Frank Kalshoven
Ivana Cace
Hendrik PollRits Guiran 1
Ivana CaceDe woonlasten blijven _netto_ hoog fundamenteel om deze reden: omdat we met zijn allen een stuk rijker zijn geworden. Door marktwerking resulteert dit in een explosie van de grondprijs. Dé manier om dit te doorbreken is te stoppen met grondprijzen c.q. huisprijzen gebaseerd op marktwerking.
Als je wonen betaalbaar wilt maken terwijl je marktwerking toch wilt behouden, dan zul je het radicaler moeten aanpakken, bijvoorbeeld door hypotheken helemaal te verbieden. Dan moet je dus vooraf sparen. Daardoor dalen de huisprijzen enorm. (Enkele decennia geleden was dit het geval in Griekenland: men had simpelweg het huis volledig in eigen bezit zonder schuld.) Maar bij zoiets nu invoeren vrees ik voor een nieuw soort tweedeling tussen vermogenden en niet-vermogenden. Kan dit niet helemaal overzien.
Rits Guiran 1
Hendrik PollMaar ook hierbij geldt dit: deze 'overflow' tussen de geldmarkten, buitenlandse investeerders, en kunstmatige opdrijving van woonlasten kan gebeuren simpelweg omdat de prijs én eigendom van huisvesting wordt geregeld via marktwerking en geld. Wonen is dé primaire nutsvoorziening. Je kunt je afvragen of we zoiets fundamenteels wel op deze manier moeten willen organiseren.
Nee, ik pleit niet voor een universeel staats-sovjet-sociale huur stelsel. Wat dan wel weet ik nog niet goed, maar werk aan ideeën voor iets veel simpelers.
EH Hoogendijk
Lokaal gezien dus de druk op West- en Midden-Nederland.
Hans de Geus 1
EH HoogendijkEH Hoogendijk
Hans de Geusdaniella 1
Hans de GeusHendrik Poll 2
EH HoogendijkMatthijs Kunenborg 1
Hendrik PollGoed gebouwde huizen gaan lang mee (>100 jaar). Het is dan goed om naar de toekomst te kijken.
Bouwen in de Randstad (in ieder geval het lage gedeelte) lijkt dan niet het slimste plan.
Maar zolang mensen niet kunnen accepteren dat wonen in de Randstad duurder is dan ze willen, blijft de druk bestaan om juist daar te bouwen.
Gigi Bakker 3
daniella 1
Gigi BakkerMatthijs Kunenborg 1
daniellaWel is het handig om daar 20 jaar de tijd voor te nemen om schokeffecten te voorkomen.
R. Eman 8
Matthijs KunenborgErna Hollander 1
Zou hard ingrijpen in de mogelijkheid om te beleggen iets betekenen voor de betaalbaarheid van wonen. Dat laatste lijkt mij uiteindelijk voor bijna iedereen het grootste probleem.
Ook al is onze woning nu op papier 5 ton meer waard, dan waar we hem voor hebben gekocht... wat hebben we daaraan? We kunnen alleen maar verhuizen naar een kleinere woning waar we hetzelfde voor zullen betalen als voor onze huidige. Ook mijn moeder zit gevangen in haar eengezinswoning waar ze weinig voor betaald, omdat er geen alternatief in de buurt van haar netwerk voor handen is, idem voor onze kinderen is het vooruitzicht dramatisch als ze later niet in aanmerking komen voor sociale huur. En als ze daar wel voor in aanmerking komen moeten ze heel lang wachten.
Albert Sikkema 1
Jan de Groot
Toelichting:
Als 65-jarige heb ik de tijd meegemaakt dat er veel centrale regie bestond en -hoewel dat misschien eng klinkt - zijn er toen volgens mij heel veel zaken goed gegaan. Nu krijg ik de indruk dat "de journalistiek" niet bij de rijksoverheid terecht kan, doch zich moet melden bij stakeholders (Gemeenten, NVM e.a.).
Marcel Bakker
A. 2000
Marcel BakkerMatthijs Kunenborg 1
Marcel BakkerDat mensen met een uitkering niet samen kunnen gaan wonen zonder gekort te worden is overheidsbetutteling die ook nog eens negatieve effecten op de woningmarkt heeft.
daniella 1
Henk Visser
Wat is er trouwens mis met 'groter en ‘allener’ willen wonen'. Zouden er welgestelden zijn die kiezen voor 50 m2 op 10 hoog?
Dawid
Ja, de (mainstream) media geeft oa door de lobby mafia vertekende cijfers en prognoses. Niks nieuws. Interessanter is dat de woningvoorraad nauwelijks is gestegen, terwijl de prijs wel oploopt. Dit is o.a. te verklaren door de lage rente. Maar wat verklaart dan wél de overmatige vraag naar woningen, als dit niet aan het woningtekort ligt? Want dat er een 'tekort' is, is wel duidelijk toch?
Henk Jan Pranger
- killing the host
- j is for junk economics, en
- and forgive them their debts.
Misschien heeft iemand er wat aan.
Sandra Hoog
Diederik van der Loo
Ik ben nog niet overtuigd van uw redenatie adhv dit artikel dat er geen meetbaar woningtekort zou zijn. Kunt u dat wat verder onderbouwen? Het gewauwel van de bouwlobby laten we maar even buiten beschouwing, die overschreeuwen zichzelf toch altijd. En welk aandeel hebben de arbeidsmigranten in het woningtekortcijfer?
"versus het steeds maar verder volbouwen en opgeven van natuur"
Dit klopt feitelijk niet. Er wordt in geen natuurgebied (natura 2000 gebied) grote woningopgaves gebouwd, omdat het simpelweg niet mag. Wel wordt er meer in het _buiten_gebied gebouwd, vaak op voormalig agrarische gronden. *Dat gaat wel ten koste van de mogelijke uitbreiding van een nationaal natuurnetwerk van leefgebied. Mogelijk een grootstedelijke misvatting hier? ;)
Léon Groenemeijer
Hendrik Poll 2
[Bovendien integreren zij niet in een wijk en vormen een bron voor overlast.]
Dus is de vraag: over hoeveel aantallen hebben we het hier dan?