
Het gebruik van de zware pijnstiller oxycodon neemt in recordtempo toe. Meer dan 400.000 Nederlanders slikken het zwaar verslavende middel waaraan onder andere de artiest Prince overleed. Ligt een verslavingsepidemie zoals in Amerika op de loer?
Veel meer Nederlanders slikten vorig jaar zware pijnstillers. Vooral de toename van het middel oxycodon nam explosief toe. Op basis van cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen meldde dagblad Trouw onlangs dat het gebruik van het middel in acht jaar tijd is verviervoudigd. In 2016 slikten 440.000 Nederlanders oxycodon; 90.000 meer dan het jaar ervoor. Nooit eerder groeide het gebruik zo hard als afgelopen jaar.
Oxycodon is net als morfine een zogeheten opiaat en onderdrukt pijnprikkels in het centrale zenuwstelsel. Het middel is op recept verkrijgbaar en artsen schrijven het vaak voor als andere, minder zware pijnstillers niet werken. Het kan echter ernstige gevolgen hebben: sinds 1999 zijn er al ruim 183.000 mensen — onder wie beroemdheden als Prince en acteur Heath Ledger — overleden aan een overdosis aan voorgeschreven opioïden. Een bijkomend probleem wat zich voordoet, is dat veel verslaafden uiteindelijk hun toevlucht zoeken in het veel goedkopere heroïne zodra ze geen manier meer hebben om legaal aan opioïden te komen.
West-Virginia kreeg in vijf jaar tijd 433 pillen per inwoner geleverd
Het middel is niet bepaald nieuw: in de Verenigde Staten is verslaving aan voorgeschreven opioïden als oxycodon al jaren een grootschalig probleem. Vooral in de armere streken gaan hele gemeenschappen gebukt onder een ware opioïde-epidemie, zoals de overheid het probleem officieel noemt. Het afgelopen decennium werden delen van de VS in relatief korte tijd overspoeld met miljoenen pillen: zo kreeg West-Virginia tussen 2007 en 2012 780 miljoen pillen geleverd. Dat zijn 433 pillen per inwoner.
Gebruik neemt af, aantal doden niet
In het Amerikaanse systeem verdient de hele keten van artsen, apothekers, medische groothandels en farmaceuten goed geld met het voorschrijven van pijnstillers. Daarom heeft de overheid van dat land een aantal maatregelen getroffen om te voorkomen dat de opioïdenepidemie verder uit de hand liep. Artsen en apothekers die exorbitant veel pillen verstrekten werden streng aangepakt.
Ook de farmaceuten waren de klos. Purdue Pharmaceuticals, de producent van het populaire OxyContin, moest bijvoorbeeld 600 miljoen dollar betalen vanwege het achterhouden van de verslavingsrisico’s van het middel. In zijn marketinguitingen stelde het bedrijf dat hun pil veel minder verslavend was dan andere middelen, maar het tegendeel was waar. Om misbruik van het medicijn tegen te gaan veranderde Purdue onder druk de formule van de pillen. Verslaafden kunnen ze daardoor niet meer verkruimelen en snuiven of spuiten voor een snelle high.
Door de aanpak van de overheid en meer bewustwording over de verslavende effecten is het gebruik van oxycodon flink afgenomen. Sinds 2010 is het aantal voorgeschreven OxyContin-pillen met 40 procent gedaald. Ondanks de forse daling van het gebruik neemt het aantal doden echter niet af. In 2015, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, overleden meer dan 17.000 mensen aan voorgeschreven pijnstillers. Het aantal doden door heroïne steeg met 23 procent. Nog steeds zijn meer dan 2 miljoen Amerikanen momenteel verslaafd aan voorgeschreven opioïden.
Het slikken van oxycodon neemt in Nederland sterker toe dan ooit
Pijnbestrijding
Waar het gebruik in de VS flink is afgenomen, neemt het slikken van oxycodon in Nederland sterker toe dan ooit. Tot nu toe zijn er echter weinig aanwijzingen die duiden op Amerikaanse toestanden: verslaving aan oxycodon komt maar weinig voor. Het Trimbos instituut, de kennisinstantie op het gebied van drugs en verslaving, zegt geen expertise te hebben over verslaving aan pijnstillers. Er zijn in Nederland bovendien nog geen doden door misbruik bekend.
Toch vertoont de oorzaak van het toegenomen gebruik veel gelijkenissen met de toename in de VS van vorig decennium. Albert Dahan, anesthesist van het Leids Universitair Medisch Centrum, verklaart de stijging door de toegenomen aandacht aan pijnbehandeling door artsen: ‘Er is meer aandacht gekomen voor het behandelen van pijn. De arts vraagt vaker naar pijn en meet het ook. Vanuit de patiënt is er dan meer druk om er iets aan te doen. Logisch, want als je pijn meet, moet je het ook behandelen. Tot mijn verbazing wordt er vrij snel gekozen voor een middel als oxycodon’.
Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord medicijngebruik wijst per email ook op de toegenomen aandacht voor pijn. ‘Aandacht voor adequate pijnbestrijding is de afgelopen tien jaar steeds meer op het netvlies van voorschrijvers gekomen.’ Daarnaast zijn er volgens hem nog andere mogelijke redenen. Pijn wordt vaak gemeten met behulp van zelfrapportage, en patiënten hebben daarbij de neiging sneller een hoog cijfer noemen omdat ze weten dat zo een zwaarder middel zal worden voorgeschreven. ‘Tegelijkertijd is het 'taboe' op morfine en morfine-achtige producten afgenomen. Waar voorheen het gebruik van morfine al snel werd geassocieerd met een aanstaand overlijden, is dat anno 2017 niet meer zo. Pijnbestrijding is dus beter geworden, patiënten willen sneller zwaardere pijnstilling, en de cultuur rond opioïden is permissiever.’
Deskundigen in de VS stellen dat de toegenomen aandacht voor pijn een belangrijke factor was in het ontstaan van de opioïden-epidemie. Nadat het Institute of Medicine opriep meer te doen aan pijnbestrijding, nam het gebruik van zware pijnstillers een grote vlucht. Uiteindelijk werden zelfs voor de meest basale pijnklachten, zoals bij een verkoudheid, grote hoeveelheden pijnstillers verstrekt.
De praktijken van Purdue zijn rechtstreeks afkomstig uit het boekje van de tabaksindustrie
Ondanks de vergelijkbare oorzaak verwachten Dahan en Coolen van Brakel niet dezelfde gevolgen in Nederland. Nederlandse artsen en apothekers hebben niet de prikkel om veel pillen voor te schrijven: ‘In de VS was sprake van een omvangrijke zwarte markt, waarbij nogal wat zorgverleners betrokken waren. We hebben geen aanwijzingen dat in Nederland een dergelijke markt bestaat’, aldus Coolen van Brakel.
Dahan stelt daarnaast dat de overgrote meerderheid in Nederland naar een vaste huisarts gaat, en apotheekgegevens aan elkaar gekoppeld zijn. Eventuele verslaafden kunnen daarom niet zomaar inkopen bij verstrekkers. Hij wijst ook op de sociale verschillen rondom pijnbehandeling. ‘In Amerika zette een grote groep patiënten artsen sterk onder druk om pijnstillers te verstrekken. In Nederland hebben we nog een grote middenklasse die heel netjes omgaat met medicijnen.’
Nieuwe markten
De recordtoename roept ook vanuit een ander perspectief vragen op. Nu de verkoop van OxyContin in Amerika in elkaar is gestort, heeft de maker van het middel zijn aandacht verlegd naar andere markten, zo blijkt uit recent onderzoek van de LA Times. De steenrijke familie Sackler is eigenaar van geneesmiddelenfabrikant Purdue en verkoopt de middelen in het buitenland via een farmaceutisch netwerk onder de naam Mundipharma. Het netwerk heeft ook een vestiging in Nederland.
Mundipharma probeert in opkomende markten snel voet aan de grond te krijgen. Zo sloot het dit seizoen met voetbalclub Manchester City een sponsordeal voor de gebieden Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika. In deze groeimarkten is nog veel winst te behalen. Als Official Healthcare Product Partner van de populaire Engelse topclub mag de farmaceut in de regio’s het logo van Manchester City gebruiken in haar marketing.
Een vriendelijker gezicht is broodnodig in veel gebieden, waaronder bijvoorbeeld Zuid-Europa. Dit omdat er in die streken nog een groter taboe rust op het voorschrijven van opioïden. Met meer voorlichting wil de farmaceut deze ‘opiophobia’ doorbreken. Volgens de LA Times schuwt Mundipharma daarbij geen controversiële methoden. Een voormalig hoofd van de federale drugsautoriteit (FDA) stelt tegenover de krant dat de praktijken van het bedrijf rechtstreeks afkomstig zijn uit het boekje van de tabaksindustrie.
'Bij oxycodon lopen 44.000 mensen een kans op verslaving. Ik vind dat heel veel'
Is de toename van oxycodon in Nederland dan deels toe te schrijven aan agressieve farmaceuten? Het gebruik van oxycodon is immers veel harder gestegen dan vergelijkbare pijnstillers. Dahan vermoedt dat er weinig commerciële motieven achter zitten. Er zijn inmiddels veel generieke middelen op de markt, waardoor de winstmarge klein is. Zelf heeft hij geen ervaringen van toegenomen markteringactiviteiten.
Verslaving
Ondanks de verschillen tussen Nederland en de VS is de recordstijging van het gebruik wel reden om scherper te zijn op het voorschrijven van pijnstillers als oxycodon. Albert Dahan: ‘Op dit moment vind ik de consumptie in Nederland alarmerend hoog. Bijna 1 miljoen mensen gebruikt op dit moment een zware pijnstiller.’ De kans op een verslavingsprobleem in Nederland is volgens hem dan ook zeker niet uitgesloten: ‘Ongeveer 10 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking is gevoelig voor verslaving. Bij oxycodon lopen dus 44.000 mensen een kans op verslaving. Ik vind dat heel veel.’
Voor Coolen van Brakel is de recordtoename eveneens reden om beter te kijken naar het voorschrijfgedrag van artsen.’Het gebruik van oxycodon in Nederland was in het verleden relatief beperkt en daarmee geen aanleiding voor scherpe monitoring, maar gezien de huidige snelle toename wel.’ Mogelijk hebben artsen onvoldoende zicht op de verslavingsrisico. ‘In kennis bij artsen over deze middelen en de potentiële gevolgen ervan is verbetering mogelijk. Het snel toegenomen gebruik kan wijzen op een onderschatting van de risico's’, al is daar volgens hem meer onderzoek voor nodig.
Een ander alarmerend feit, zo schreef Coolen van Brakel in een eerdere column, is de toename in vervalste recepten. Vorig jaar werden er zestig vervalsingen onderschept. ‘Geluiden over onderhandse en illegale handel in opioïden worden steeds luider’, zo schrijft hij.
De geringe problematiek met betrekking tot oxycodon in Nederland is geruststellend, maar allerminst een reden om achterover te leunen. Met meer gebruikers is de kans op meer verslaafden evident aanwezig. Wat de vernietigende effecten zijn van verslaving aan voorgeschreven opioïden zijn, laten de kille cijfers uit de VS onomwonden zien.
44 Bijdragen
Marla Singer 7
Gelukkig hebben we een gedoogbeleid als het gaat om alternatieven zoals een jointje op zijn tijd ook verlichting kan geven bij pijn. Ook mogelijk verslavend maar met veel minder bijwerkingen.
Jan-Marten Spit 9
Marla SingerIk heb het stuk gelezen - daar schenkt auteur toch expliciet aandacht aan?
jelle 26 1
Er zal toch een arts zijn die ze voorschrijft ?
En die 'verslaving', die ontstaat zonder dat er pijn was ?
Ik blijf in leven door medicijnen, ben ik nu ook verslaafd ?
Jan-Marten Spit 9
ik heb het desondanks met 'plezier' gelezen - ik weet meer dan vanmorgen.
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitLodewijk 6
Uiteraard is ook reclame debet hieraan. Een simpel verbod hierop kan, gelijk te stellen aan tabaksreclame, snel een eind maken. Je moet mensen ook niet op ideeën brengen, zeker niet bij verslavende producten.
Ook denk ik dat, zoals beschreven in de laatste link van het artikel, de mensen kleinzeriger zijn geworden. Ieder ongemak moet direct worden uitgeroeid. Pijn is ongemak en dat willen we niet.
De farmaceutische industrie sponsort medische studies via de universiteiten, die kunnen (aankomende) huisartsen voldoende op de hoogte brengen van de gevaren. Ik heb er alleen geen zicht op, in hoeverre dat ook gebeurt.
En uiteraard dienen huisartsen zelf ook na te denken en mogelijk overdrijven van de patiënt in te calculeren, net zoals ze doen bij b.v. opmeten van de bloeddruk. Goede voorlichting over de verslavende werking geven, dat niet overlaten aan de bijsluiter, die vaak niet wordt gelezen. Ook een maximum aan het gebruik stellen, na 100 pillen overstappen op een ander middel.
Ik heb persoonlijk ervaring met het middel en je gaat er inderdaad behoorlijk van 'swingen', zeker in combinatie met andere pijnstillers. Gevaarlijk, dus zo snel als mogelijk ermee gestopt, c.q. nadat de pijn is afgenomen, overstappen op een lichter middel. Centraal blijft de gebruiker, die verantwoord moet omgaan met welk middel dan ook. En als je van jezelf weet, dat je gevoelig bent voor verslaving (welke dan ook), dan moet je dat ook aan je huisarts melden, dan kan die er rekening mee houden.
Als laatste: als je internet hebt, kan je zelf opzoeken, wat mogelijke effecten van middelen zijn en kan je putten uit ervaringen van andere gebruikers. http://www.apotheek.nl/medicijnen/oxycodon
Henk Eleveld 4
(Huis)artsen vergeten nog wel eens het langwerkende product, waardoor het een harddrug wordt. Ook wordt het off label (en legaal, want artsen mogen van de geregistreerde indicatie afwijken) ingezet bij andere vormen van pijn. Gevolg is veelal veel langduriger behandeling en toenemende verslaving.
Wim 69 6
Henk Eleveld:
Bij verslaving (of geestelijke afhankelijkheid) is sprake van de drang om
een snelle “kick” te krijgen. Het gaat daarbij dus niet om pijnstilling. De lang-
en kortwerkende opioïden, worden geleidelijk in het lichaam afgegeven. Ook bij de
snelwerkende zuigtablet of neusspray speelt verslaving in de praktijk geen rol. In de
loop der jaren is gebleken dat bij het gebruik volgens medisch voorschrift de kans op
verslaving zeer gering is. Wel kan bij langdurig gebruik, zoals bij bijna ieder genees-
middel, het lichaam na verloop van tijd aan opioïden wennen. Op zich kan dit geen
kwaad. Alleen als het gebruik van opioïden plotseling wordt gestaakt, kan dit tot
ontwenningsverschijnselen leiden. Dit kan dan worden voorkomen door de opioïden geleidelijk af te bouwen.
Henk Eleveld 4
http://americanaddictioncenters.org/oxycodone/signs-of-abuse/
https://psmag.com/how-big-pharma-gave-america-its-heroin-problem-34f1de02048d
Oxycodon is trouwens op internet ruimschoots te koop in Nederland.
Pepijn 5
Henk EleveldWim 69 6
Henk EleveldHeb vanwege andere medicatie wel eens een jaar moeten stoppen was geen enkel probleem alleen de pijn werd erger........
Bij Chronische pijn patiënten speelt lichamelijke verslaving bijna geen rol maar natuurlijk als je het uitgilt van de pijn dan neem je het weer.....
Onderzoek heeft uitgewezen dat als een gezond iemand het neemt voor de kick dat het dan verslavend werkt maar voor de mensen die het echt nodig hebben voor pijn niet.
Stuk van een onderzoek ( onafhankelijk )
Opioïden als pijnstiller zijn verslavend
Feiten en fabels
:
Bij verslaving (of geestelijke afhankelijkheid) is sprake van de drang om
een snelle “kick” te krijgen. Het gaat daarbij dus niet om pijnstilling. De lang-
en kortwerkende opioïden, worden geleidelijk in het lichaam afgegeven. Ook bij de
snelwerkende zuigtablet of neusspray speelt verslaving in de praktijk geen rol. In de
loop der jaren is gebleken dat bij het gebruik volgens medisch voorschrift de kans op
verslaving zeer gering is. Wel kan bij langdurig gebruik, zoals bij bijna ieder genees-
middel, het lichaam na verloop van tijd aan opioïden wennen. Op zich kan dit geen
kwaad. Alleen als het gebruik van opioïden plotseling wordt gestaakt, kan dit tot
ontwenningsverschijnselen leiden. Dit kan dan worden voorkomen door de opioïden geleidelijk af te bouwen.
Henk Eleveld 4
Wim 69Lydia Lembeck 12
Henk EleveldCodeïne wordt mondjesmaat voorgeschreven. Een hele akelige bijwerking is een enorme verstopping in de darmen.
Bedoel je misschien paracetamol met coffeïne?
Wim 69 6
Lydia LembeckNu minder last van al moet ik wel laxeren met mijn ziekte.....
Met morfine sticker komt er minder in je darmen,dus eigenlijk beter dan 6 pillen per
dag veel minder bijwerkingen!
Wim 69 6
Henk EleveldPeter Urbanus 5
Edward 2 4
Peter UrbanusGoeie opmerking.
Verder komen afvalstoffen in het milieu terecht.."
Moet ik nu gaan denken aan "riool contrôle per huishouden"?
Of bedoelt U het niet zo?
Lydia Lembeck 12
Edward 2Lydia Lembeck 12
Pijnbestrijding kan zonder chemische middelen. MS patiënten en ook kankerpatiënten hebben veel baar bij hennep. Er bestaat nu CBD olie die behoorlijk goed werkt en die veilig is in het gebruik. Alleen in Nederland is er weer een mafkees van de IGZ die denkt dat er veel THC in zit. De vrolijke kwast heeft ongelijk. Dat zit er amper in. CBD olie in hennepolie komt van een andere hennep plant. Die wordt gekweekt voor die CBD olie en bevat een amper, zelfs te verwaarlozen THC aandeel. Toch werkt het uitstekend tegen pijn. Ik gebruik het zelf. Twee druppeltjes onder de toch elke ochtend en ik heb een hele dag weinig tot geen pijn, ook afhankelijk van het weer. Droog weer is beter dan vochtig weer. Maar ik kan dus weer redelijke tot bijna goed lopen! En dat kon ik niet meer. Het kwam neer op strompelen, voorover gebogen met een stok. Door die houding kreeg ik ook nog een chronische ischias erbij en ik belastte mijn rechterheup en knie en voet te veel, waardoor ook daar gewrichten sneller verslijten en dus zeer gaan doen.
Met de druppels (soms 1 of 2 voor de nacht) kan ik rechtop lopen, zakt de ischias en ook de pijn in de knie en de heup. Het is niet verslavend en relatief goedkoop.
Wat willen we nog meer? Betutteling van het IGZ dat er THC in zit? Nee toch zeker?
http://www.cbdolie.org/cbd-juiste-verhouding-thc/
https://www.stichtingmediwiet.nl/patienten-ervaringen/ziektebeelden/pijn/
Wim 69 6
Lydia LembeckTHC mits goed gedoseerd 2 druppels onder tong en de pijn houd je niet wakker!
Heerlijk dat de natuur voorziet ;-)
Lydia Lembeck 12
Wim 69Annemiek van Moorst 11
Lydia LembeckCannabis is proving a better painkiller than conventional treatments in the world's first commercial trials of the drug. Sufferers of crippling multiple sclerosis or nerve injuries have been given a spray containing cannabis extract - and the pain relief for four out of five has been better than from any previous treatment.
Describing the effects as 'miraculous' and 'extraordinary', some patients said they had been given back their lives.
Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-82463/Cannabis-proves-leading-painkiller-trials.html#ixzz4gDHJca1S
Veel sterkte LM Lembeck en Wim 69!
Wim 69 6
Annemiek van MoorstLydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstDe PRP, ook wel ACP injecties worden uitgevoerd o.a. in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Ik zal in juni of juli een volgende injectie moeten 'halen' om te kunnen blijven lopen, omdat er geen kraakbeen meer in mijn linkerknie zit (aan de binnenkant). Maar 2 tot 3 jaar 2x per jaar een injectie (per injectie daar 250 euro = 500 euro per jaar x 3 = 1500 euro en dan de vloeibare pleister - wel een operatieve ingreep met twee gaten boren in het bot van de knie - is nog altijd goedkoper dan de zeker 8500-10.000 euro voor een nieuwe knie. Wie fopt nu wie?
PS: de vloeibare pleister hardt uit. Als alle wonden genezen zijn is de artrosepijn weg en dan gaat het Grote Wonder geschieden: het kraakbeen groeit weer aan!
Wim 69 6
bijwerkingen. De belangrijkste verschillen zijn vooral gelegen in de duur
van de werking en hoe snel het opioïd begint te werken. De langwerkende opioïden
werken lang, maar het duurt ook langer voordat ze beginnen te werken. Het omgekeerde
is het geval bij kortwerkende opioïden.
Als basis van uw behandeling worden meestal langwerkende opioïden gebruikt. Het is
belangrijk dat u deze regelmatig inneemt, op vaste tijden en met een vaste tussenpoos.
Op deze manier is voortdurend voldoende van de pijnstiller in uw bloed aanwezig.
U hoeft dan ’s nachts niet wakker te worden van de pijn.
Opioïden als pijnstiller zijn verslavend
Feiten en fabels
:
Bij verslaving (of geestelijke afhankelijkheid) is sprake van de drang om
een snelle “kick” te krijgen. Het gaat daarbij dus niet om pijnstilling. De lang-
en kortwerkende opioïden, worden geleidelijk in het lichaam afgegeven. Ook bij de
snelwerkende zuigtablet of neusspray speelt verslaving in de praktijk geen rol. In de
loop der jaren is gebleken dat bij het gebruik volgens medisch voorschrift de kans op
verslaving zeer gering is. Wel kan bij langdurig gebruik, zoals bij bijna ieder genees-
middel, het lichaam na verloop van tijd aan opioïden wennen. Op zich kan dit geen
kwaad. Alleen als het gebruik van opioïden plotseling wordt gestaakt, kan dit tot
ontwenningsverschijnselen leiden. Dit kan dan worden voorkomen door de opioïden geleidelijk af te bouwen.
geleidelijk af te bouwen
R. Eman 8
De beste oplossing hiervoor is dat je als patiënt zelf kritisch mag of moet zijn. Uiteindelijk wordt verslaving of misbruik het probleem van de patiënt en niet van de andere partijen in deze.
https://youtu.be/kBVCFDAkMFo
Wim 69 6
R. EmanLydia Lembeck 12
R. EmanLydia Lembeck 12
R. EmanStravidarus 6
Lydia Lembeck 12
StravidarusEr zijn mensen die denken dat friet en chips groenten zijn. Gemaakt van aardappels en dat is groente. Toch? Misschien valt het hier nog mee, maar neem landen als het VK en de VS. Helaas zijn er miljoenen mensen in deze landen die geen weet hebben van groenten en fruit en bewegen. Het wordt ze niet geleerd en indien ze het wel horen, nemen ze het niet op.
Leon Roijen 5
StravidarusMaar laten we eerlijk zijn: Niet iedereen is bereid zich te gaan uitsloven in een sportschool of heeft überhaupt de mogelijkheid om meer te gaan bewegen.
Ook moeten we niet overoptimistisch zijn en denken dat alles met beweging op te lossen is.
Lydia Lembeck 12
Leon RoijenLeon Roijen 5
Lydia LembeckWe moeten oppassen het idee te voeden dat toch al steeds meer voeten aan de grond krijgt: Als je niet gezond bent, eigen schuld, dikke bult.
Lydia Lembeck 12
Leon RoijenAanvullend: herinner je het programma 'Nederland Slank' van afgelopen jaar?
http://nederlandslank.nl/diabetes-is-dus-geen-chronische-ziekte/
http://nederlandslank.nl/nederland-slank-programma/
Leon Roijen 5
Alle andere factoren vertroebelen slechts het beeld. De patiënt zelf staat hier helemaal buiten.
In Nederland heeft de patiënt zelf nauwelijks iets te zeggen.
Het voorschrijven van slaaptabletten wordt door een richtlijn zwaar beperkt. Overdreven zwaar zelfs. Daar hebben patiënten niets over te zeggen.
Als artsen dan wel zoiets verslavends als oxycodon gaan voorschrijven, moeten ze daar zelf ook de verantwoordelijkheid voor nemen en niet de patiënt de zwartepiet toeschuiven.
Leon Roijen 5
De farmaceutische industrie kan blijkbaar legaal en vrijwel straffeloos verslavende middelen (=drugs) op de markt brengen.
Een boete van 600 miljoen dollar is peanuts in vergelijking met de omzet.
Ook:
" Purdue Pharmaceuticals, de producent van het populaire OxyContin, moest bijvoorbeeld 600 miljoen dollar betalen vanwege het achterhouden van de verslavingsrisico’s van het middel."
Hoe lang gaan we nog door met het vertrouwen van geneesmiddelenonderzoek aangeleverd door de farmaceutische industrie zelf?
Wordt het niet HOOG tijd dat farmaceuten geld voor onderzoek in een pot van de overheid stoppen, die dat vervolgens over universiteiten kan verdelen, zodat er eerlijk, onafhankelijk onderzoek komt? Onderzoek dat ook gepubliceerd wordt, en niet achtergehouden.
R. Eman 8
Leon RoijenDat zou een prima idee zijn. Dan wel in combinatie met het afschaffen van patentrechten waarmee farmaceuten alleen nog verdienen met datgene dat zij doen nl. het produceren van medicijnen.
Leon Roijen 5
R. EmanAlleen moet je niet alle geneesmiddelenstudies aan de industrie zelf overlaten. Een aantal studies zouden in volstrekte onafhankelijkheid gedaan moeten worden.
Bovendien zou er een pot geld gefinancierd door de farmaceutische industrie moeten komen waarmee onderzoek gedaan kan worden naar (nieuwe) medicijnen dat voor de farmaceutische industrie niet interessant is maar dat wel belangrijk is voor patiënten.
Denk aan zeldzame ziektes, onderzoek naar nieuwe antibiotica etc.
Lydia Lembeck 12
Leon RoijenLydia Lembeck 12
https://www.youtube.com/watch?v=-TBIPHQ-lHU
En dit is ook aardig. Nouja...hetzelfde als die Britse arts zegt.
https://www.youtube.com/watch?v=k157Z1JKc6Q
Harm 11
Pas na maanden zoeken op het internet kwam ik op een Amerikaanse website, benzobuddies.org en daar zag ik dat mijn klachten kwamen door het eerste medicijn, dat overigens verschillende namen heeft wereldwijd. Het stoppen met dat medicijn was een proces van maandenlang afbouwen en zelfs nadat ik gestopt was duurde het nog ruim anderhalf jaar voordat ik weer functioneerde en alle receptoren weer hersteld waren.
Ik heb toen echt maandenlang in de hel gezeten. Echt, het was de hel.
Het heeft me echt stomverbaasd doen staan hoe weinig kennis er is bij de Nederlandse (huis)artsen en apothekers over de bijwerkingen van medicijnen.
Dit is een groot onderschat probleem in NL en de rest van de wereld.
Ik heb mijn hele verhaal geschreven op het Nederlandse forum benzodebaas.nl
De farmaceuten zijn nog veel erger dan heroinedealers.
Lydia Lembeck 12
Harm 11http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M4&s=M65&ss=P1355
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/stijging-ziekenhuisopnames-door-medicijnen.htm
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/30845-verschillende-oorzaken-van-vermoeidheid.html
http://www.aarp.org/health/drugs-supplements/info-08-2010/toxic-drugs-when-medicine-makes-you-sick.html
Ton Nuiten 1
Nu is het niet zo gemakkelijk te bewijzen, maar daar Sherman vele rechtszaken had gelanceerd tegen zijn farmaceutische rivalen (Pfizer Inc., Merck & Co.) plus toezichthouders van de regering die besluiten hadden genomen die bij Sherman niet in goede aarde gevallen waren, zou het mogelijk kunnen zijn dat die hem moe geworden zouden kunnen zijn. Die zouden besloten kunnen hebben hier iets aan te gaan doen met als uitkomst: de dood van het paar. Sherman zou terwijl er tijdens de rechtszaken nog geen vonnis geved was, getracht hebben de markt te openen om er zijn generieke medicijnen aan de man te kunnen brengen. Vermoedelijk werd Sherman om bepaalde redenen als een bedreiging door de farmaceutische concurrenten gezien en moest hij (met zijn vrouw) van het toneel worden verwijderd.
https://wwwnytimes.com/2017/12/17/world/canada/barry-sherman-death.html www.thestar.com/business/2017/12/21/compentitors-and-critics-agree-apotex-founder-barry-sherman-will-be-tough-to-replace.html https://www.youtube.com/watch?v=chcUv_nE5YY
En zo krijgen we toch een heel ánder beeld van de farmaceutische industrie waarvan ons verteld was dat die slechts ons welzijn op het oog hadden.