Miljoenenboete Heineken en Bavaria blijft overeind

3 Connecties

Onderwerpen

Bavaria Kartel

Organisaties

Heineken

De kartelboete van Heineken en Bavaria bleef vandaag bij het Europees Hof van Justitie overeind. Heineken en Bavaria mogen respectievelijk 198 miljoen en 21 miljoen euro definitief afschrijven.

“Het is een duidelijke schending van de regels,” zei toenmalig Eurocommissaris van Mededinging, Neelie Kroes, destijds in NRC Handelsblad over de prijsafspraken die de Nederlandse bierbrouwers Heineken, Grolsch en Bavaria en de Belgische bierbrouwer InBev hadden gemaakt in de periode 1996-1999.

Heineken werd als marktleider veroordeeld tot een boete van 219 miljoen euro, destijds de hoogste kartelboete die de Europese Commissie oplegde aan een Nederlands onderneming. Grolsch moest ruim 31 miljoen betalen en Bavaria 22 miljoen. InBev had cruciale informatie doorgespeeld aan de commissie en bleef daardoor gevrijwaard van een boete.

 

Grolsch ontsnapte
In september 2011 oordeelde het Europees Hof echter dat Grolsch de boete van 31 miljoen, anderhalf keer de winst over 2006, niet hoefde te betalen. ‘Nikkelen’ Neelie had volgens het Hof verzuimd om aannemelijk te maken dat de holding Koninklijke Grolsch NV aansprakelijk was voor kartelafspraken, die dochter Grolsche Bierbrouwerij Nederland BV had gemaakt.

 

Bakzeil
Heineken en Bavaria stapten ook naar het Europees Hof van Justitie om hun boete aan te vechten. Vergeefs. Het Hof stelde vandaag de Europese Commissie in het gelijk. Heineken en Bavaria moeten de boetes, die in juni 2011 enigszins werden verlaagd, gewoon betalen. Voor Heineken betekent dat 198 miljoen afdragen en Bavaria mag 20,7 miljoen afschrijven.

Het Europees Hof is het hoogste rechtsorgaan in de Europese Unie. De bierbrouwers leggen zich neer bij de beslissing.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden