Miljoenenbonus lonkt voor Feyenoord

Ajax opnieuw de beste club, Feyenoord bijna vice-landskampioen. Met een beetje mazzel doet het bijna schuldenvrije Feyenoord straks mee aan het miljoenenbal van de Champions League.

Ajax eerste, Feyenoord tweede. Met nog één speelronde te gaan is in het Nederlandse profvoetbal de klassieke orde hersteld, zoals die ook gold in de glorietijden van Cruijff en Van Hanegem.

 

Maar hoeveel miljoen levert een landstitel en een vice-kampioenschap nou op? Als het een beetje meezit ruim 14 miljoen, zo blijkt uit een snelle rekensom aan de hand van wat sportief speurwerk.

 

Wie deelneemt aan de groepsfase van de Champions League, kan minstens 7,1 miljoen euro bijschrijven. Als kersvers  _ en alweer voor de 31ste maal _ landskampioen is Ajax van deze vette bonus nu verzekerd.

 

Gouden bergen lonken

Een zege in deze poulefase levert 800 duizend euro op, een gelijkspel 400 duizend euro. Kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League is goed voor 3 miljoen euro.  Een plek in de finale levert 5,2 miljoen euro op. Voor de winnaar van het belangrijkste clubtoernooi van Europa ligt er nog 9 miljoen euro te wachten aan prijzengeld. Verder hebben alle deelnemers van de Champions League recht op een deel van de totale som van 350 miljoen aan inkomsten uit tv-rechten.

 

Gouden bergen lonken dus voor Ajax en Feyenoord, die werken met relatief bescheiden clubbegrotingen. Dit seizoen draait Ajax met een begroting van 62 miljoen euro, terwijl Feyenoord het moet rooien met 38 miljoen euro. Ter vergelijking: de clubbegroting van Champions League-finalist Bayern München is 321 miljoen euro, die van Barcelona 450 miljoen en die van Real Madrid bijna een half miljard.


Voor Feyenoord zou kwalificatie voor de Champions League sportief en zakelijk een huzarenstukje zijn. Mits de club uit Rotterdam-Zuid aanstaande zondag nog wel even de laatste competitiewedstrijd wint van en in Heerenveen en komende nazomer de voorronden van de Champions League overleeft.

 

Feyenoord niet meer onder curatele

Zover kijkt Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord, absoluut niet vooruit.  Onder zijn leiding is het Feyenoord gelukt om de afgelopen drie jaar de schulden van 43 miljoen euro fors af te bouwen. Vorige maand viel er zelfs wat te vieren voor Gudde en de zijnen. Na tweeënhalf jaar mag Feyenoord categorie 1 _ voor noodlijdende clubs - verlaten.  Daarmee staat de club niet meer onder curatele van de KNVB, waardoor de directie zich niet meer hoeft te verantwoorden voor iedere uitgave hoger dan 50 duizend euro.

Volgens Gudde zal Feyenoord voor het eerst sinds tijden weer zwarte cijfers schrijven. En dat blijft rotsvast staan, want Feyenoord zal eventuele transfers en recetten uit Europees voetbal niet verwerken in de clubbegroting. Al deze extra geldstromen zal de club gebruiken om de laatste schulden verder af te lossen en het eigen vermogen te verstevigen, zo heeft Gudde vorige maand nog verzekerd in de media.

 

Naast het afscheid van Feyenoord uit categorie 1, is er nog meer zakelijk goed nieuws voor de veertienvoudige landskampioen. Volgens Pim Blokland, lid van de Vrienden van Feyenoord, kan de club rekenen op een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro door investeerders. Onder aanvoering van Blokland heeft de stichting al 27 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld. Daarmee zou Feyenoord financieel zorgenvrij zijn.

 

Coolsingel stroomt straks weer vol

Mocht Feyenoord straks de Champions League mislopen en uitkomen in de Europa League, dan kan de club aan startgeld 900 duizend euro tegemoet zien. Iedere zege in dit toernooi levert 120 duizend euro op en een remise 60 duizend euro. Mocht Feyenoord de achtste finale bereiken, dan mag de club 270 duizend euro bijschrijven. Een finaleplek is goed voor 2 miljoen euro,  de Europa League-titel 3 miljoen. Verder wordt er net als in de Champions League uitzendrechten _ in dit geval 55 miljoen euro _ onderverdeeld aan de deelnemende clubs.

Vermogend Feyenoord-fan Blokland grapt al dat de Coolsingel straks weer volstroomt nu de club verzekerd is van Europees voetbal. Maar niemand twijfelt eraan dat de voldoening minstens zo groot zal zijn in Rotterdam en omstreken zijn als Feyenoord boven PSV eindigt.

 

Zeventien maanden geleden verloor Feyenoord met maar liefst 10-0 van PSV, maar straks kan de club reageren met gestrekte middelvinger in zakelijk opzicht richting Eindhoven. PSV werkt voor dit seizoen met een clubbegroting van 60 miljoen euro, Feyenoord stelt hier 38 miljoen euro tegenover.

 

Nog veelzeggender zijn de onderlinge verschillen in de kosten op de grasmat. De huidige overwegend jonge selectie van trainer Ronald Koeman heeft niet meer dan 10 miljoen euro gekost, terwijl PSV alleen al dit seizoen voor ruim 30 miljoen euro aan nieuwe spelers heeft ingekocht.