
Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer
Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.
Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.
Hoe zorgondernemer Loek Winter een imperium opbouwde
Erbudak knock out: strijd om het Slotervaart gestreden - of toch niet?
Notaris op vingers getikt in zaak Slotervaart
Aysel Erbudak wast (via KPMG) handen in onschuld
Rechter stelt Slotervaart in het gelijk in zaak tegen gevlogen vogel Erbudak
Erbudak vecht verkoop Slotervaart aan, met de FIOD op de hielen
Miljoenenclaims tussen Slotervaart en Erbudak
Notaris voor tuchtkamer wegens aandelenemissie Slotervaart
Onderzoeksrapport Slotervaart; sappige details, harde conclusies
Erbudak opent de jacht: nieuwe rechtszaak rond Slotervaart
Miljoenenclaims tussen Slotervaart en Erbudak
Krijgt Aysel Erbudak nog miljoenen van het Slotervaart, of krijgt het ziekenhuis juist nog geld van de ontslagen voorzitter? Daar moet de rechter zich over buigen.
Onderzoeksrapport
Eind vorige maand werd het langverwachte onderzoek van de Ondernemingskamer naar de machtsstrijd rond het ziekenhuis openbaar gemaakt. Onderzoeker Van Andel trok daarin harde conclusies over zowel de erven Schram, die het ziekenhuis via een dubieus juridisch zijweggetje voor de neus van Erbudaks kinderen wegkaapten, als over Erbudak, die bijna een miljoen euro aan zichzelf overmaakte en luxe hotels betaalde met de creditcard van het Slotervaart. Erbudak had al aangekondigd de omstreden aandelenemissie van de familie Schram aan te vechten voor de rechter. Door die emissie verwaterde het belang dat haar kinderen in het ziekenhuis hadden van bijna de helft, tot minder dan een procent. De erven Schram verkochten het ziekenhuis vervolgens aan zorgondernemer Loek Winter. Die rechtszaak is twee weken officieel begonnen. Nu blijkt dus dat er ook juridische procedures lopen rond de betalingen van het Slotervaart aan Erbudak.Aangifte?
Het Slotervaart stelt op zijn beurt dat ze er na het ontslag van Erbudak plots achterkwamen dat Erbudak verantwoordelijk was voor enkele opmerkelijke transacties. In het rapport van de Ondernemingskamer staan die geldstromen opgesomd: 980.000 euro heeft zij zichzelf aan voorschotten uitgekeerd. Daarnaast werd voor 140.000 euro aan onder meer hotelrekeningen betaald met de creditcard van het ziekenhuis. Ook zou er nog eens 140.000 euro ontbreken uit de fysieke kas van het ziekenhuis, die ‘regelmatig’ door Erbudak zou worden bezocht. Erbudak betwist zelf dat er een kastekort zou zijn en ook Willem Jan van Andel onthoudt zich in zijn rapport van harde uitspraken op dat laatste punt. De beschuldiging is afkomstig uit een rapport van onderzoeksbureau TriFinance in opdracht van het bestuur van het ziekenhuis vorig jaar. Een greep uit de ziekenhuiskas - zeker voor zo'n hoog bedrag - is een strafbaar feit en de vraag dringt zich dan ook op waarom die beschuldiging tot op heden zonder gevolg lijkt te zijn gebleven. Tot nu toe lijkt er geen aangifte te zijn gedaan tegen Erbudak over de vermeende greep uit de kas. Op de vragen waarom dat niet is gebeurd en of er alsnog aangifte gedaan zal worden wil het Slotervaartziekenhuis geen antwoord geven. Voetnoot uit het rapport van Van Andel:'Er is meer dan genoeg betaald'
Wie er nu netto geld aan wie verschuldigd is, is niet helemaal duidelijk. Wanneer de 1,26 miljoen die Erbudak uit het ziekenhuis trok verrekend zou worden met de claim van 2,4 miljoen resteert nog een flinke som aan achterstallig salaris. Maar ook het Slotervaartziekenhuis claimt recht hebben op geld: ‘Er is meer dan genoeg betaald’, zegt Loek Winter. Loek Winter (midden), Jos Beijnen (tweede van rechts) en Dees Brandjes (rechts)

15 Bijdragen
Jacob
De Vries
JacobKoos Tax
Lex
Koos TaxKoos Tax
LexHet Openbaar Ministerie doet onderzoek naar oud-bestuurder van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak. Dat bevestigt het OM na vragen van de NOS. Het OM verdenkt Erbudak ervan dat zij een bedrag van een miljoen euro aan zorggeld aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Erbudak zegt dat ze op de hoogte is van het onderzoek en dat zal blijken dat zij niets onrechtmatigs heeft gedaan.
Volgens het OM richt het onderzoek zich op drie verdachten en een bedrijf. Een van de verdachten is Erbudak. De kwestie die de FIOD op verzoek van het OM onderzoekt heeft te maken met de mislukte aankoop van grond in Turkije. Uit een openbaar onderzoek van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam en aanvullende stukken die de NOS in bezit kreeg, blijkt dat Erbudak een miljoen euro uit de kas van het Slotervaartziekenhuis gebruikte voor een bankgarantie.
Het miljoen werd overgemaakt naar een leverancier van het ziekenhuis als betaling voor facturen die in het rapport van de ondernemingskamer als vals worden betiteld. Uiteindelijk kreeg Erbudak de rest van de financiering van de tien miljoen euro kostende grond niet rond en raakte het ziekenhuis het miljoen kwijt.
Jos Brandjes
jsmid
Jos BrandjesWim Zegzwaard
jsmidjsmid
Wim ZegzwaardWim Zegzwaard
jsmidjsmid
Wim ZegzwaardZimannentje
Casio
Koos Tax
CasioRolf