'Miljoenenfraudeur' zoekt weer investeerders

2 Connecties

Onderwerpen

Eco park Eco wood

Johan Lodder staat momenteel terecht wegens vermeende fraude met teakhoutfonds Eco Wood. Miljoenen euro’s van investeerders zijn verdwenen. Toch zoekt hij alweer investeerders voor een nieuw project.

Update 4 november 2015: Lodder is in hoger beroep vrijgesproken van alle fraudegerelateerde delicten, het Hof neemt het hem wel kwalijk dat hij de belangen van beleggers 'op grove wijze veronachtzaamd heeft'. Zie hier het hele artikel.  
Eco Park in Costa Rica: het lijkt een prachtig nieuw investeringsproject. Op 84 hectare tropische grond in de regio Guanacaste verrijzen honderd huisjes en appartementen, een hotel met conferentiezalen, een educatief centrum, een museum en een kleine dierentuin. Volgens de wervende prospectus is het '100 procent ecologische park' nog niet helemaal af, maar met hulp van enkele investeerders is dat slechts een kwestie van tijd. Een website is er ook al.
Een hele reeks mogelijke geïnteresseerden kreeg de afgelopen maanden de prospectus van Eco Park al digitaal toegestuurd. In een toelichting bij de mail, die in handen is van Follow The Money, valt te lezen dat de eerste fase van de bouw van het park al gefinancierd is door een grote investeerder. Onder alle documenten steeds dezelfde naam: Johan Lodder.

Interessante winstdeling

Voor de 'vervolgfase' vanaf oktober 2011 is een totaalbedrag van 600.000 dollar nodig. Wie interesse toont, is van harte uitgenodigd om eens langs te komen voor meer informatie. Even contact opnemen met de heer Lodder en de afspraak is zo gemaakt. Investeerders kunnen, zo schrijft hij, rekenen op 'een goed rendement met harde zekerheden en een interessante winstdeling'.
Klinkt goed. Maar er is één vervelende bijkomstigheid: dezelfde man is op dit moment verdachte in een zeer omvangrijke beleggingsfraudezaak. In 2002 begon de ondernemer, afkomstig uit Pernis, het project Eco Wood. Dat ging teakhout verbouwen op plantages in Guatemala en Costa Rica. Investeerders zouden binnen vijf jaar hun inleg terugkrijgen, plus een rendement van 6 tot 12 procent per jaar. Met die belofte haalde Eco Wood in totaal 6,4 miljoen euro op.
 Maar geen van de ruim 200 investeerders zag ooit een cent van die inleg terug. In mei 2007, kort voordat de eerste uitkeringen zouden plaatsvinden, trad hij terug als directeur. Zijn opvolger zou er in de loop van 2008 met de overgebleven kas vandoor zijn gegaan – deze man is nog altijd voortvluchtig.

Vooropgezette fraude

In december 2008 werd Eco Wood failliet verklaard, waarop de FIOD de boekhouding in beslag nam en het Openbaar Ministerie (OM) een strafzaak begon. Het OM bevestigt dat het onderzoek in die zaak nog gaande is. De oud-directeur zou van 2002 tot 2007 feitelijk leiding hebben gegeven aan Eco Wood; hij wordt samen met drie anderen verdacht van oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte.
Ook het faillissementsonderzoek naar Eco Wood loopt nog, zo laat curator Marcel Windt weten: “Er zijn nog veel vragen. Het kan nog best even gaan duren.” Vooral de rechtshulpverzoeken die het OM in Costa Rica en Guatemala heeft gedaan vergen behoorlijk wat tijd.

Zieke bomen

De investeerders die hun geld kwijt zijn hebben zich verenigd in de Stichting Gedupeerden Eco Wood. Ze hebben zich als benadeelde in de lopende zaak tegen Lodder c.s. gevoegd en eisen hun verloren miljoenen terug. Brian Frowijn, voorzitter van de stichting: “Ik had op aanraden van Lodder geld geïnvesteerd in Eco Wood. Dit is gewoon vooropgezette fraude, waar Lodder ook aan heeft meegewerkt.”
Nadat de zittende directeur in 2008 verdween, stelde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Gino Mion aan om de boel zo goed mogelijk af te wikkelen. “Toen ik binnenkwam trof ik helemaal niets aan”, vertelt Mion. “Er waren geen activa. Wel was er wat grond gekocht, maar daarop stonden hooguit een paar zieke bomen. De man die vlak voor mij bestuurder was (de voortvluchtige verdachte, red.) had alles dat er nog aan waarde was verkocht aan derden.”

Website enzo

Toch weerhoudt de lopende strafzaak hem er dus blijkbaar niet van om alweer voor tonnen investeerders te zoeken voor een nieuw project. In een reactie tegenover FTM stelt hij: “Het project Eco Wood is inderdaad niet helemaal goed afgelopen. Maar ik heb niets te maken met de verdwijning van het geld.”
En onder alle papieren van het nieuwe project Eco Park mag dan zijn naam prijken, hij zegt er weinig mee te maken te hebben. “Ik doe alleen de marketing van het project, hoor. De website enzo. Het is eigenlijk alleen nog maar een idee, meer niet. Gewoon om te kijken of er animo is voor ecologische projecten.”
Maar er is toch al grond gekocht? Er worden toch investeerders gezocht voor de 'vervolgfase'? Lodder: “Ik weet er ook het fijne niet van. Er zijn mensen die dieper zitten in het project.” Wie dat dan zijn, wil hij niet zeggen. En op de vraag waarom precies hij – als verdachte in een omvangrijke fraudezaak – uitgekozen is om de presentatie van het project te verzorgen, zegt hij: “Deze mensen weten dat ik onschuldig ben inzake Eco Wood. Ze hebben vertrouwen in mij.”
 
admin
admin
Gevolgd door 1 leden