
Miljoenenstrop dreigt voor kinder- en jeugdpsychiatrie
Zorgverzekeraars willen geld zien van kinderpsychiatrische instellingen. Aanleiding voor de vordering is het weekendverlof van de patiëntjes. Alhoewel de verzekeraars aanvankelijk geen bezwaar hadden tegen een soepele hantering van de regels zijn die nu de inzet van een miljoenendiscussie. De zorg voor kinderen met psychiatrische problemen staat onder druk en een financieel debacle dreigt voor de instellingen.
De discussie over het weekendverlof voor jonge patiëntjes ontstond naar aanleiding van een zelfonderzoek binnen de kinderpsychiatrische instellingen. In het verleden zijn GGZ-instellingen in opspraak geraakt omdat er sprake was van malafide declaratiepraktijken. Dat betekende een deuk in het imago van de sector. Om de kou enigszins uit de lucht te halen en het vertrouwen te herstellen is, samen met zorgverzekeraars, het zelfonderzoek geïnitieerd. Dit onderzoek had tot doel aan te tonen dat de zorg die gedeclareerd werd in de jaren 2013 en '14 daadwerkelijk geleverd is. Tot schrik van de instellingen verdwenen de eerder gemaakte afspraken met zorgverzekeraars van tafel en werd bij de start van het onderzoek het reglement van de Nederlandse Zorgautoriteit plotseling leidend.
Rode cijfers
Het zelfonderzoek heeft betrekking op 26 criteria. Met één van die criteria dreigen er problemen te ontstaan voor kinderpsychiatrische instellingen, vertelt directeur patiëntenzorg bij Curium- LUMC Robert Vermeiren. ‘Er is één NZa-regel die voor de kinderspsychiatrie problemen oplevert. Dat is de regel die bepaalt dat patiënten die een intensieve behandeling ondergaan maar beperkt met verlof mogen. Dan gaat het om slechts één dag per drie weken. Met die regeling wordt geen onderscheid gemaakt tussen leeftijdscategorieën. De redenering van de NZa achter de regel is dat een kind dat vaker met verlof gaat onmogelijk intensieve zorg kan behoeven.’
‘Mogelijk moet een kleine instelling als Curium twee miljoen euro terugbetalen'
‘Mogelijk moet een kleine instelling als Curium twee miljoen euro terugbetalen. We gaan dan net niet failliet maar komen waarschijnlijk wel onder verscherpt toezicht van de bank. Overigens zijn verlofdagen nooit in rekening gebracht, dus gaat het geenszins om onterecht gedeclareerde zorg’ benadrukt Vermeiren.
Verzekeraar verandert de spelregels
‘In 2013 hebben wij afspraken met zorgverzekeraars gemaakt over hoe wij kinderen klinisch behandelen. Die afspraken staan zwart op wit,’ vertelt Koos Lukkien bestuursvoorzitter bij Karakter (centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie). ‘Voor ons is het onduidelijk waarom de spelregels zo plotseling zijn gewijzigd.’ Volgende week voert het bestuur van Karakter overleg met verzekeraar Menzis, die in dat gesprek optreedt namens alle verzekeraars. Lukkien wil een ‘constructief’ overleg niet in de weg staan door het noemen van concrete geldbedragen. ‘Als we het over mogelijke schade hebben kan ik wel zeggen dat het om een miljoenbedrag gaat’, sprak het bestuurslid. Karakter behandelt onder andere kinderen met autisme, angst- en gedragsstoornissen en ernstige vormen van ADHD. ‘In het gesprek hoop ik dat duidelijk wordt waarom de zorgverzekeraar ineens is teruggekomen op de eerder gemaakte afspraken. Wij hebben altijd helder uitgelegd waarom het nodig is dat kinderen met enige regelmaat terug naar huis gaan. De theorie dat kinderen die op verlof gaan geen intensieve behandeling behoeven is onzinnig. Natuurlijk zijn die kinderen ziek, maar bij het behandelen van een ernstige psychiatrische ziekte moet je het hele gezin betrekken. Daarom achten wij het van belang dat de thuissituatie betrokken is bij de behandeling.’
'De theorie dat kinderen die op verlof gaan geen intensieve behandeling behoeven is onzinnig'
‘De optelsom van dit soort acties kost onze organisatie flink wat werk. Het onderzoek over boekjaar 2013 is nog niet eens voltooid, maar dan volgen de andere jaren nog en we leven inmiddels al in 2016. U kunt zich voorstellen dat dit een hoop administratieve rompslomp oplevert en dat wij die tijd liever anders hadden besteed.’ Lukkien benadrukt dat de discussie niet alleen gevoerd wordt in de jeugdpsychiatrie. Ook andersoortige instellingen kampen met problemen door de draai van verzekeraars, dan gaat het bijvoorbeeld om de verslavingszorg.
Geen harde voorwaarde
Hoewel de verzekeraar zich vastklampt aan het NZa-regelement, lijkt de Zorgautoriteit zelf veel ruimhartiger. ‘Wat ons betreft is de verlofregel geen harde voorwaarde,’ stelt NZa-woordvoerder Jaco van Lambalgen. ‘Het is meer een kenmerk waar langdurig verblijf volgens ons aan moet voldoen. Dit houdt in dat verzekeraars en instellingen ruimte hebben om daar zelfstandig afspraken over te maken. Ik begrijp dat de verzekeraar in deze discussie erg hecht aan de NZa-regels, maar daar is formeel geen reden toe. Wij begrijpen dat er vanuit het oogpunt van de behandeling redenen kunnen zijn om kinderen vaker verlof te verlenen.’ Bij de belangenvereniging van Zorgverzekeraars Nederland staat het onderwerp niet bepaald hoog op de agenda. Desgevraagd geeft woordvoerder Maike Krommendijk aan dat de discussie sectorbreed nog gevoerd wordt. Meer informatie kan Krommendijk niet verschaffen, omdat ze er ‘geen weet van heeft.’ Ook blijft de woordvoerster het antwoord schuldig op de vraag waarom zorgverzekeraars de spelregels plotseling veranderen, die vraag is volgens haar ‘te gedetailleerd’.
Afdelingen sluiten?
Een woordvoerster van verzekeraar Menzis geeft aan dat zij nog geen rekeningen hebben verstuurd. 'Er is een inventarisatie gaande en op basis van de uitkomsten gaan wij het gesprek aan. Het verlof is dan één van de onderwerpen. Door Menzis zijn er nog geen rekeningen verstuurd. Of andere verzekeraars dat wel deden weet ik niet. Bedragen die nu door instellingen genoemd worden zijn waarschijnlijk de uitkomst van de inventarisatie.'
Menzis: 'Ons gaat het om de controle, het is logisch dat daarbij de criteria van de NZa gehanteerd worden, omdat zij de marktmeester zijn'
De woordvoerster is ook bevraagd over de plotselinge verandering van spelregels. 'Ons gaat het om de controle, het is logisch dat daarbij de criteria van de NZa gehanteerd worden, omdat zij de marktmeester zijn. Welke gevolgen het heeft, moeten wij in gesprek met de instellingen nader bepalen. Dat verlof wordt er nu uit gelicht maar het gaat om veel meer factoren.' Wanneer in navolging van verzekeraars de gemeente weigert het oorspronkelijke geldbedrag uit te keren zijn er twee opties volgens Vermeiren. ‘Een van de mogelijkheden is dat kinderen gedurende de behandeling slechts één dag op de twintig dagen naar huis gaan. Dat zou nadelig uitwerken voor de behandeling en dus ook voor de toekomst van het kind. Optie twee is het sluiten van de meeste afdelingen. Met de tarieven die men wil betalen is het immers niet mogelijk om veilige zorg van voldoende kwaliteit te bieden. Dat zou vreselijk zijn voor gezinnen en kinderen die een opname echt nodig hebben.’ Voorlopig probeert Curium nog tot een vergelijk te komen. Als dat niet lukt, wacht de gang naar de rechter. Follow the Money blijft deze zaak op de voet volgen.
32 Bijdragen
tijd voor aktie
Declaraties moeten natuurlijk kloppen. Ik zou de bewijslast gewoon omdraaien: toon maar aan dat het niet klopt. Kan de zorg ondertussen verder met zorg verlenen.
Het is een raar model met die zgn marktwerking in de zorg, iedereen ziet dat de werking er niet is en de markt gecreeerd!
tigger
Of misschien moeten we de hele zorg gewoon maar weer nationaliseren. Winst maken op andermans gezondheidsproblemen blijkt niet de beste manier om de zorg te optimaliseren.
Marianne martens
tiggerwel dat ze leven? "
MvdB
Marianne martensMarianne martens
MvdBContramine
Peteur
ContramineHilterman
ContramineDat is premiegeld dat niet nodig was om de aanspraken op zorg te betalen.
Daarnaast zijn er de "gewone" reserves die aangehouden moeten worden op last van DNB.
pubben
ContramineIedereen kon alles beginnen. Nummer van de Kamer van Koophandel en een computerprogramma was voldoende. Aan die poort hadden de zorgverzekeraars moeten staan. Om het dan nu te hebben over verlofregels van kinderen, vind ik zeer kinderachtig en zeer kwalijk. Daar zou een zorgverzekeraar zich niet mee moeten bemoeien. Die heeft geen verstand van relatie ouders kinderen in zijn ivoren toren. Het gaat over kwalitatief goede of slechte organisaties, dunkt me.
Weet niet of @Jeffrey Stevens meeleest maar hoe staat het met de uitspraak van de Nationale Ombudsman over alle privacy schendingen, het medisch beroepsgeheim, die Judica Berkelaar, daar neerlegde. Of heb ik hier iets gemist?
Hilterman
ContramineMisschien eerst eens onderzoek doen waarom er zo een sterke toename is van de uitgaven?
Ik zal wat externe factoren opnoemen. Een overheid die de samenleving ongekend gecompliceerd maakt met een wirwar van regeltjes.
Neem alleen al het beleid met betrekking tot toeslagen en belastingheffing.
Het bestaat uit gas geven en remmen tegelijk.
Ook mensen met een midden inkomen zijn niet meer in staat zelf hun woonkosten te betalen. Zonder huurtoeslag gaat het niet.
Kijk eens wat ZZPers en hun opdrachtgevers over zich uitgestort krijgen voor er enige duidelijkheid is of de ZZPer ook als zodanig door de belastingdienst wordt geaccepteerd.
Probeer in de wirwar van subsidieregelingen eens duidelijkheid te krijgen of er subsidie mogelijk is als kleine ondernemer. Grote bedrijven hebben aantallen drssen in dienst om dat uit te zoeken.
De Nederlandse samenleving is ernstig verstrikt geraakt in een wirwar van regeltjes en voorwaarden waar geen mens meer volledig zicht op heeft.
Dat woud aan ellende wordt door dit kabinet alleen maar groter ondanks beloften daar iets aan te doen.
Goedwillende burgers verzuipen in dat moeras met psychische klachten tot gevolg.
Deze overheid maakt de bevolking letterlijk ziek.
Contramine
HiltermanIk ken verder geen onderzoek dat wijst op een verschil in gebruik van de geestelijke gezondheidszorg door ZZP-ers en andere mensen. Voor het geschil dat in het artikel besproken wordt, maakt het in elk geval niet uit. Dat betreft kinderen.
Hilterman
ContramineWaar haal je die onzin vandaan. Het overgrote deel van de ZZPers kan geen fatsoenlijke pensioenvoorziening betalen kan geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten om maar een paar minpunten op te noemen. Dat beetje zelfstandigenaftrek hebben ze hard nodig om netto een bestaansminimum te realiseren.
Hilterman
Dat voorrecht is voorbehouden aan de behandelaars. Stuitend dat de wens weer wat van de vergoedingen af te slijpen tot dit soort kwesties leidt.
bos
HiltermanMaar Meisje Schippers reageert niet als ze haar bevoegdheden raken ?
Én het parlement zit in haar zetel toe te kijken ?
Hilterman
bosWat haar betreft mogen de verzekeraars nog veel verder gaan in hun stuitende pogingen de uitgaven voor de gezondheidszorg om laag te brengen.
Schippers zag geen probleem om patienten de vrije keus van hun behandelaar te ontnemen uit oogpunt van kostenbesparing. Te zot voor woorden.
Neem de relatie met uw huisarts eens als voorbeeld. Er zijn huisartsen waar ik mijn grootste vijand nog niet naar toe zou sturen. Hoe belangrijk die relatie is moge blijken uit mijn keuze ondanks een verhuizing niet van huisarts te wisselen. Nu rij ik 140 km om mijn huisarts trouw te kunnen blijven.
Na een paar pogingen in mijn nieuwe woon omgeving die catastrofaal eindigden bezoek ik in voorkomende gevallen mijn vertrouwde huisarts.
Ik verwacht dat een huisarts een goed diagnosticus is, en dat hij of zij in staat is mijn vertrouwen te winnen.
Op een paar kleine ongemakken na heb ik een goede gezondheid zo vaak hoef ik gelukkig niet naar de huisarts.
bos
Ellen Lindemans
bosG. Maenhout
Ellen LindemansEllen Lindemans
Hilterman
Ellen LindemansHet wordt tijd dat de patient weer voorop staat en dat de zorgverleners zonder al die flauwe regeltjes waar de verzekeraars mee komen hun werk kunnen doen.
Al dat geknoei van de verzekeraars leidt beslist niet tot verlaging van de kosten.
Laten de verzekeraars eerst eens wat doen aan de belachelijk hoge kosten die de administratieve verwerking van de zorg kost. Absurd dat de boekhouding net zoveel kost als alle specialisten declaraties bij elkaar.
jopie1978
G. Maenhout
jopie1978jopie1978
G. MaenhoutDank u.
Guest
MvdB
GuestGuest
MvdB
GuestLange tenen hebben gelukkig nooit last van luchtfietsen ;-)
Guest
MvdB
GuestGuest
MvdB
GuestCorry