Miljonair Van den Tweel honorair consul Suriname

Felicitaties Rutte

De Gelderse ondernemer/grootgrutter Gerard van den Tweel is benoemd tot honorair consul van Suriname. President Desi Bouterse heeft zijn aanstelling onlangs bekrachtigd.

De VVD'er Van den Tweel maakte zijn benoeming bekend in Paramaribo. Van den Tweel zegt de felicitaties van minister-president Mark Rutte al binnen te hebben. 
 
In augustus werd voormalig legerleider Desi Bouterse weer tot president verkozen. Bouterse pleegde een staatsgreep en liet in december 1982 15 opposanten van zijn regime uit de weg ruimen. Hij is hoofdverdachte in de nog lopende strafprocedures in verband met de 'Decembermoorden'. Bouterse werd ook meermalen in verband gebracht van betrokkenheid bij drugstransporten. Voor een drugstransport van 474 kilo cocaïne, dat in 1997 in de haven van Stellendam werd onderschept, werd hij in juli 1999 bij verstek tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Als staatshoofd geniet Bouterse immuniteit en kan hij vrij reizen. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken en huidig minister van Economische Zaken Maxime Verhagen zei afgelopen zomer nog dat Bouterse alleen in Nederland welkom is om zijn celstraf uit te zitten. Bouterse heeft dezelfde Nederlandse raadsman - Bram Moskowicz - als Geert Wilders, de regeringspartner van Verhagen. 
Bouterse is de laatste maanden met een charme-offenstief bezig waarbij het de corruptiebestrijding tot de speerpunt van zijn kabinetsbeleid heeft gemaakt
 
Of Van den Tweel nauwe contacten met Bouterse onderhoudt of hoe hij over de voormalige legerleider denkt, is niet bekend. Zijn uitspraken in de Surinaamse krant Dagblad Suriname verraden in elk geval een liefde voor het land: 'Ik ben bereid dit mooie werk voor deze republiek te doen om investeerders vanuit Nederland hiernaartoe te halen en dat is mijn afgelopen jaren ook gelukt', aldus het Dagblad Suriname.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden