Wall Str. onbemind door Harvard brein

Steeds minder menselijk kapitaal gekneed op de elitescholen Harvard, Yale en Princeton wordt verspild aan Wall Street.

Ivy League universiteiten duwen met fluwelen handschoen hun afgestudeerde studenten weg van een carrière in Wall Street richting een loopbaan in de publieke sector. Komt de populariteit van de sector finance als eerste werkgever in bedreiging? 
 
Princeton. Hun beschikbare data gaat terug tot 2000. Daaruit blijkt dat 35 procent van de afgestudeerde studenten in 2010 hun eerste baan vonden in finance. Best ruim, maar een behoorlijke teruggang sinds het topjaar 2006 met 46 procent.
 
 
Deze constante stroom van financiële boekenwurmen zadelde de school met problemen op. Hun motto is immers: “In ’s lands dienst en in dienst van het land.”
 
Het aandeel van fris gesmolten junioren die hun eerste job vonden in de publieke sector was 25 procent in 2010. Hoger dan ooit te voren. 
 
Yale. Maar 14 procent van de jongeren met een Yale-bul werkte in 2010 in de financiële sector. De absolute piek lag in 2000 met ruim 31 procent. 
 
 
Harvard. De grootste groep afzwaaiers verdiende zijn eerste geld in de geldsector. Zo’n 17 procent. Toch is dit cijfer beduidend lager dan een paar jaar terug toen in 2008 nog 28 procent zijn eerste voetstappen zette in de financiële dienstverlening. 
 
 
Uiteraard blijft het een minuscule steekproef onder drie elitescholen die niet representatief is voor het gehele Amerikaanse onderwijs. Toch geeft deze data ons een vluchtige blik op wat de huidige financiële malaise doet met de studentikoze ambities van de studiosi na hun slagen.
 
De financiële sector verliest steeds meer zijn aantrekkelijke cachet als topontvanger van klaargestoomde bollebozen.