Minder omzet voor accountantskantoren

  De jaarlijkse lijst met de top30 accountantskantoor is weer gepubliceerd door Accountancynieuws. Minder omzet, minder personeel, meer schandalen.

  Het imago van accountants is de laatste tijd verder aan het afbrokkelen door dubieuze handtekeningen van onder meer KPMG-accountants bij Vestia, van ESJ accountants in het boekhoudkundige fata morgana van transportbedrijf Rynart en Ernst & Young bij de Q-Park affaire.

  Omzetdaling
  Naast het gedeukte image en hervormingen blijft ook de omzet achter. Accountancynieuws heeft de resultaten naar buiten gebracht van hun jaarlijkse onderzoek naar de kerngegevens van de top 30 accountantskantoren in Nederland. De gerealiseerde omzet daalde daar vorig jaar met 0,8 procent: van €4,01 miljard naar €3,98 miljard. De voornaamste oorzaken zijn de tariefdalingen op het gebied van assurance en daling van de vraag en de tarieven met betrekking tot assurance, samenstel- en administratieve diensten.  De vraag naar adviesomzet daalde eveneens.

  PwC de grootste
  De Big Four zijn gezamenlijk goed voor ongeveer 29% van de omzet in de accountancybranche, maar alleen nummer 2, KPMG, behaalde een hogere omzet en haalde Ernst & Young in. PricewaterhouseCoopers belandt met een omzet van €664,4 miljoen wederom op de nummer 1 positie.
  De P&O afdelingen ter kantore hebben overuren gemaakt, want het aantal fte’s is met 3,7 procent behoorlijk afgenomen. Veel kantoren hebben in 2011 geïnvesteerd in ICT waardoor ze desondanks de omzet per fte konden verhogen.
   
  NB 1 De lijst plus kengetallen is hier te vinden. Het hele artikel is te lezen in de hardcopy uitgave van Accountancy Nieuws.

  NB 2 Accountancy-nieuws afkomstig van FTM is te vinden in het accountancy-dossier

   

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren