
Hoe een kleine schuld een enorm probleem wordt. Lees meer
Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan van schuldopkopers, dreigende incassobureau's en op hol geslagen deurwaarders. En vergeet niet de rol van de overheid: de grootste aanjager van schulden en armoede.
De Belastingdienst jaagt mensen met schulden willens en wetens de armoede in
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Minister Dekker trekt zich niets aan van de pandemie: meer schulden is meer betalen
Van Arkel Gerechtsdeurwaarders vraagt faillissement aan
Van minister Dekker moeten schuldenaren nog meer deurwaarderskosten betalen
Toezichthouder maakt gehakt van advies over marktwerking deurwaarders
Invorderen zonder verdoving: het grote verdienmodel achter kleine tandartsfacturen
Waarom de schuldenindustrie blijft bestaan, ondanks de misère die ze veroorzaakt
Ministerie talmt met rekentool, legt schuld bij gemeenten, en laat schuldenaars in de steek
De cash cow van Justitie: mensen met schulden
© ANP / Bart Maat
Van minister Dekker moeten schuldenaren nog meer deurwaarderskosten betalen
De marktwerking onder deurwaarders zorgt voor ernstige misstanden, die de problemen van schuldenaren alleen maar verergeren. Maar de kritiek hierop legt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD) naast zich neer, blijkt uit zijn kamerbrief deze week. Sterker nog: schuldenaren krijgen jaarlijks 32 miljoen euro éxtra deurwaarderskosten voor hun kiezen.
Kleine schulden worden in Nederland grote schulden, mede vanwege op hol geslagen deurwaarders. De kosten van invordering die zij in rekening brengen, staan vaak in geen enkele verhouding meer tot de oorspronkelijke schuld. Schuldenaren in een moeilijke financiële situatie zakken zo weg in uitzichtloze ellende. Inmiddels gaat het om minimaal een half miljoen huishoudens die samen een geschatte 22 miljard euro in het krijt staan. Betrokkenen kijken daarom met argusogen naar de bereidheid van dit kabinet om het systeem ter discussie te stellen.
Voorlopig is van die bereidheid echter weinig te merken, zo blijkt uit een een brief die minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD) deze week aan de Kamer stuurde. Schuldenaren gaan niet minder, maar meer deurwaarderskosten betalen: de minister is van plan de tarieven die deurwaarders mogen rekenen te verhogen met 16 procent. In totaal komt dat neer op zo’n 32 miljoen euro per jaar extra. Waarom de minister dat noodzakelijk acht, licht hij niet toe.
Dat is opvallend nu er veel kritiek is op hoe deurwaarders met hun kosten schulden opdrijven onder invloed van marktwerking. Die is ‘doorgeslagen’, stelt de beroepsgroep zelf. Bulkopdrachtgevers (zoals zorgverzekeraars, banken en factoringbedrijven) hebben scherpe contracten zoals no-cure-no-pay afgesloten met deurwaarders, die veel van hen financieel pijn doen. Dat schaadt hun onafhankelijkheid, met als gevolg dat de ambtenaar vooral aan zijn eigen portemonnee denkt als hij op de stoep staat.
Dat zit zo: wanneer de opdrachtgever (schuldeiser) te weinig betaalt, moet de deurwaarder op een andere manier de buit binnen halen. Daarom is hij geneigd een verlies in het ene (oninbare) dossier te compenseren met bijvoorbeeld een extra bankbeslag in het andere. Dat levert namelijk omzet op. Voor ieder beslag mag de deurwaarder kosten rekenen aan de schuldenaar. Door deze prikkel kan een huurachterstand van 100 euro oplopen tot een veelvoud daarvan. Ook (te) snel dagvaarden voor kleine schulden om geld te verdienen aan een procedure en de daaropvolgende executie, is een veelgehoorde klacht.
Dossier
Dossier: de Schuldenindustrie
Honderdduizenden Nederlanders zitten in de schulden. Maar in plaats van geholpen te worden, komen schuldenaars vaak vast te zitten in een systeem dat ze steeds verder in de problemen brengt. Rond het innen van schulden is ondertussen een volledige industrie ontstaan, met de overheid als grootste aanjager.
Wil je op de hoogte blijven? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Dossier
Dossier: de Schuldenindustrie
Honderdduizenden Nederlanders zitten in de schulden. Maar in plaats van geholpen te worden, komen schuldenaars vaak vast te zitten in een systeem dat ze steeds verder in de problemen brengt. Rond het innen van schulden is ondertussen een volledige industrie ontstaan, met de overheid als grootste aanjager.
Maar de commissie-Oskam, die gemankeerd onderzoek deed naar de marktwerking, concludeerde vorig jaar dat er geen reden is om het stelsel te herzien. Wel adviseerde de commissie om de tarieven die deurwaarders aan schuldenaren mogen rekenen, te verhogen met gemiddeld 16 procent. Hierop heeft minister Dekker deze week dus instemmend gereageerd. Ook ziet hij geen aanleiding om de marktwerking ter discussie te stellen. Hij wil net als de commissie hoogstens een ‘correctie’ aanbrengen. Die correctie bestaat uit het beperken van no-cure-no-pay: daarbij denkt de minister aan een verplichting voor de beroepsgroep om een ‘redelijke vergoeding’ te vragen aan de opdrachtgever als de schuldenaar niet betaalt.
Dat lijkt een stap vooruit, maar als je goed leest blijkt het te gaan om een redelijke vergoeding op het ‘niveau van de opdrachtportefeuille’. Achter deze cryptische omschrijving gaat het volgende schuil: deurwaarders mogen nog steeds no-cure-no-pay afspraken maken met hun opdrachtgevers zolang ze maar wel genoeg betaald worden voor schulden die wel geïnd worden. Als de de pay (cure) voldoende compenseert voor de no pay (no cure) berekend over een opdrachtportefeuille, is de controversiële prijsafspraak toegestaan.
Onduidelijk is wat onder ‘een redelijke vergoeding’ moet worden verstaan. Of hoe een deurwaarder van te voren kan bepalen of het innen van een pakket schulden voldoende zal opleveren. Het Bureau Financieel Toezicht (BFT), de toezichthouder op deurwaarders, heeft aan FTM laten doorschemeren vraagtekens te zetten bij de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van dit voorstel.
Met het omarmen van het advies van de commissie, lijkt de minister zelfs lijnrecht in te gaan tegen het BFT. Dat leverde harde kritiek op het oordeel van de commissie, zo onthulde Follow The Money vorige maand. Het huidige systeem heeft volgens het BFT ‘inherent perverse prikkels’. Bovendien ziet het BFT een duidelijk verband tussen de geliberaliseerde prijsafspraken en de misstanden, maar heeft de commissie dat genegeerd. Slotconclusie luidt dat een ‘meer principiële, fundamentele beschouwing’ op de marktwerking nodig is. Die gaat er dus niet komen.
De Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden (LOSR) denkt dat met het beleid van de minister alles bij het oude blijft. In het pas uitgebrachte onderzoek ‘Invorderen uit balans’, dat is aangeboden aan Dekker, stelt de LOSR: ‘De specificaties [...] met hoge kosten zullen blijven. De aanbevelingen [van de commissie-Oskam, red.] rond het tariefstelsel zijn beperkt, met als gevolg dat no-cure-no-pay-afspraken mogelijk blijven en de markt onevenwichtig blijft.’ No-cure-no-pay acht de LOSR schadelijk, omdat die een onafhankelijke positie van de gerechtsdeurwaarder onmogelijk maken. ‘De gerechtsdeurwaarder heeft dan een te groot financieel eigenbelang bij het resultaat van invordering.’
‘Het echte probleem is dat veel te veel mensen gewoon niet met geld kunnen omgaan.’
Ander probleem volgens de LOSR is dat de opdrachtgever die niets (of weinig) betaalt, zich niet interesseert voor de wijze waarop de deurwaarder zich gedraagt. Dan komt er niets terecht van wat ‘maatschappelijk verantwoord incasseren’ heet. Zo gooit zorgverzekeraar Menzis onbetaalde facturen over de schutting bij deurwaarder GGN, die er hard ingaat met dubieuze dreigementen. ‘Op het moment dat een dossier daadwerkelijk in handen is van de deurwaarder, heeft Menzis geen inzicht meer in het dossier,’ liet de woordvoerder weten. Ook Infomedics, dat op grote schaal zorgfacturen int, bleek geen zicht te hebben (en te willen hebben) op wat haar deurwaarder allemaal uitspookt. ‘Echte probleem,’ zei de directeur, ‘is dat veel te veel mensen gewoon niet met geld kunnen omgaan.’
De commissie-Oskam heeft ook één uitgesproken schuldenaar-vriendelijke aanbeveling gedaan: bevorder minnelijke schikkingen door deurwaarders daarvoor beter te belonen. Zo is hij is geprikkeld om bijvoorbeeld een betalingsregeling af te spreken in plaats van beslag te leggen op inkomen van een schuldenaar. Dit is bij uitstek hetgeen wordt verstaan onder ‘maatschappelijk verantwoorde incasso’.
Maar juist op dit ene punt volgt Dekker de commissie niet. ‘De markt van (juridische) incassodienstverlening is nu nog volop in beweging,’ stelt de minister. Daarom is het ‘niet opportuun om een vergoeding te realiseren voor de bemiddelende rol van één enkele actor in dat traject’. Waarom dat niet opportuun is, blijft schimmig, zeker in het licht van de geschetste problematiek waarin deurwaarders zich onethisch gedragen uit financieel eigenbelang.
Die ‘enkele actor’, zoals Dekker het framet, is niet zomaar een enkele actor. Het zijn ruim 700 onontbeerlijke ambtenaren die staatsmacht uitoefenen en in dat kader exclusief beschikken over verregaande bevoegdheden om eigendommen in te vorderen. Niemand anders mag dat – er zijn op dit punt geen andere actoren. Juist daarom dienen deurwaarders volstrekt onafhankelijk hun werk te doen – niet als uitgebeende loopjongens van schuldeisers. Wat die schuldeisers nu te weinig betalen als gevolg van marktwerking, zal met dank aan de VVD’er in ieder geval deels gecompenseerd worden – door schuldenaren.
SP-kamerlid Michiel van Nispen verbaast zich over de reactie van minister Dekker: ‘De minister doet het minimale. Hij spant zich niet in om het probleem beter te begrijpen en negeert wat de toezichthouder heeft gezegd. Het gaat bij marktwerking nu alleen nog maar om prijs, niet om maatschappelijk verantwoord incasseren en de belangen van schuldenaren.’
Ook CDA-kamerlid René Peters keurt het beleid af: ‘Ik vind heel simpel dat deurwaarders geen prikkels moeten hebben om kosten te maken. En deze op mensen in de ellende te verhalen. De minister haalt de prikkel er niet voldoende uit. Dus marktwerking is in dit geval niet oké.’
In de kamerbrief van Dekker staat de volgende passage over de tariefsverhoging van 16 procent: ‘Voor schuldenaren die al in de schulden zitten of om andere redenen moeite hebben om de rekening te betalen, blijft het (verhoogde) schuldenaarstarief hoe dan ook een extra drempel.’
Gevraagd naar de betekenis hiervan, laat de woordvoerder van Dekker het volgende weten: ‘Alle extra kosten bovenop de schuld vormt voor een kleine groep mensen met problematische schulden een extra drempel om tot betaling van de schuld komen. Een verhoging van die kosten, die op zichzelf meevalt, zal voor die groep extra zwaar wegen.’
Als Dekker het heeft over een ‘kleine groep’, bedoelt hij een half miljoen mensen. Ook al weegt de tariefsverhoging ‘extra zwaar’ voor die half miljoen, toch acht de minister dit gerechtvaardigd om de volgende reden: ‘De schuldenproblematiek is al een probleem op zichzelf en daaraan wordt door het kabinet hard aan gewerkt in het kader van de Brede Schuldenaanpak. Om een balans te vinden tussen een redelijke vergoeding voor gerechtsdeurwaardersdiensten en aandacht voor het fatsoenlijk behandelen van kwetsbare mensen worden ook aan gerechtsdeurwaarders eisen gesteld aan een maatschappelijk verantwoorde incasso.’
Met andere woorden: een ‘kleine groep’ van een half miljoen mensen in diepe armoede kan wel 16 procent meer deurwaarderskosten betalen, omdat het kabinet druk bezig is met de schuldenproblematiek.
68 Bijdragen
Marla Singer 7
Berend Pijlman 13
Marla SingerDus nee, daar zitten geen goede bedoeling achter. Het is een maatregel om niets te hoeven doen aan hoe het systeem werkt. De minister is het voor de duidelijkheid eens met hoe de sector functioneert. Wordt daarin bijgestaan door een malafide rapport. Dat keurmerk gaat niet van een andere orde zijn dan de minister of degenen die dat rapport hebben opgesteld. Valt gewoonweg onder de noemer zelfregulering en heeft nog nooit ergens gewerkt.
j.a. karman 5
Marla SingerDeurwaarders zijn al gecontroleerd via allerlei regels. Dat is geen vrij beroep.
Als je wat van werkzaamheden tegen behoorlijke tarieven over krijgt naar deurwaarders dan zou dat voldoende moeten zijn. Een incassotraject is niet het zelfde als een gerechtelijke invordering.
Lydia Lembeck 12
j.a. karmanMarla Singer 7
j.a. karmanj.a. karman 5
Marla SingerDat vind ik al heel raar, een gebrek met de klantrelatie. De deurwaarder hoort de gevallen te hebben van mensen die wel kunnen betalen of niet willen dan wel waar om een andere reden geen alternatief is.
C. Tamsyn 4
j.a. karmanj.a. karman 5
C. TamsynOpenbaar ambtenaar benoemd door de overheid en zelfstandig ondernemer.
Toezicht: https://www.bureauft.nl/bft/
Wordt je als deurwaarder uit je ambt gezet dan heb je het niet goed.
Ook een notaris is geen vrij beroep.
Je kunt niet zomaar een bordje notaris ophangen dat kan wel al incaasibureau.
De wet voor een notaris:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0010388/2020-01-01
C. Tamsyn 4
j.a. karmanj.a. karman 5
C. TamsynJe zult xe status van openbaar ambtenasr met wettelijke verplichtingen en controles niet ontkennen.
Hoe wil je dat dan noemen?
De woordspelletjes met de ander status van een incassobureau maakt het er niet begrijpelijker op.
C. Tamsyn 4
j.a. karmanUit de kamer van koophandel in Nederland!
https://ondernemersplein.kvk.nl/wanneer-heeft-u-een-vrij-beroep/
Deze onderste link betreft incassobureaus!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Incassobureau
j.a. karman 5
C. Tamsyn"Er is een verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder. Een incassobureau heeft geen wettelijke status. Het kan bijvoorbeeld geen beslag leggen op uw spullen, bankrekening of loon. Een deurwaarder kan dit wel. Reageert u niet op brieven van een incassobureau? Dan zal de schuldeiser uiteindelijk een deurwaarder inschakelen om u tot betalen te dwingen."
Let op al die beperkingen hoe je notaris of deurwaarder wordt. Het is een ambtenaar.
https://www.eenincassobureau.nl/een-incassobureau-beginnen.html Er zijn geen eisen, iedereen mag het doen. Clubje motorjongens, het mag er is geen beperking.
Een incassobureau hoef je niet in de lijst van vrije beroepen te vinden hij is niet uitputtend. De taak van de Notaris deurwaarder vind je in de wetgeving terug.
Het woordspelletje met vrij beroep is de liberale insteek. Incasso was te duur om in huis te houden dus werd er de mogelijkheid gecreëerd tot dat soort ondernemingen.
Tip: Lees even die link naar wikipedia goed door. een branchevereniging opgericht in 1989. Je ziet de vrijheid van een incassobureau en het niet wettelijk gereguleerd zijn.
Er is nog iets als beschermde beroepen, dan komen opleidingseisen en toezicht er bij kijken. Advocaten staan ook onder toezicht maar ik mis acties van toezicht naar advocaten bij incassobureau's.
Ik hoop niet dat je je nu sterk probeert te maken voor een motorclub als incasso actie.
C. Tamsyn 4
j.a. karmanj.a. karman 5
C. TamsynDat gedoe met incassobureaus is dat niet begonnen toen alles ineens op afstand kon en bestanden eenvoudig uit te wisselen werden?
Lydia Lembeck 12
Marla Singerpaul Hoogendijk 8
Hannie Groen 5
Berend Pijlman 13
Hannie Groen‘Echte probleem,’ zei de directeur, ‘is dat veel te veel mensen gewoon niet met geld kunnen omgaan.’
Het is een gegeven dat mensen niet rationeel zijn en slecht kunnen plannen. Ook is het bekend dat armoede een psychologisch effect creëert waardoor de omgang met geld nog minder rationeel wordt. https://www.npr.org/2018/04/02/598119170/the-scarcity-trap-why-we-keep-digging-when-were-stuck-in-a-hole?t=1581065763602
Dit ligt dus niet aan 'veel mensen' maar aan hoe ons brein werkt. Je kunt mensen er niet voor verantwoordelijk houden dat ze menselijk gedrag vertonen.
Het echte 'echte probleem' is dat er amper nog een middenklasse is. Dat het hebben van een volledige baan of zelfs anderhalve baan per huishouden niet direct ook betekent dat je bij de middenklasse hoort. De middenklasse waarin je dus niet zorgen hoeft te maken over het betalen van de vaste lasten en er na het betalen van vaste lasten en noodzakelijke lasten (eten, kleding) nog geld over is voor ontspanning.
Dat onder ogen komen is voor een VVD'er natuurlijk helemaal ondoenlijk. Zij zijn ervoor dat private problemen (van bedrijven dus) publiek worden opgelost en dat publieke functies en diensten door private partijen kunnen worden aangeboden.
Gerrit Zeilemaker 6
Hannie GroenZo houd je de ellende en de VVD in stand.
Lydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerC. Tamsyn 4
Hannie GroenGesteund door de financiële elite die in werkelijkheid achter de schermen de touwtjes van onze politieke trekpoppen zoals nu bijvoorbeeld met minister Dekker in handen hebben komen zij daardoor weg met deze in onze ogen slechte onrechtvaardige beslissingen en maatregelen.
De keren dat er geen andere weg is dan aftreden dan zorgt de baantjescarrousel er wel voor dat je op een andere post gewoon door kunt gaan met je politieke carrière.
Het is geen bewuste onwil dus, maar gewoon van ''hogerhand opgelegd''.
Herry 1
Herman Sierink 3
En 'zover' zijn we met zn allen inmiddels dus al gekomen, hebben we het met zn allen dus al gebracht... Dat er types die graag hun plasje willen doen worden aangesteld, in plaats van beoordeeld te (kunnen) worden op kennis van zaken.
"Ben ik nou zo bijdehand, of is 'politiek Nederland' nou zo dom ?" ... er in de verste verten geen blijk van te geven... te onderkennen dat deze man volslagen incapabel is om op welke stoel met enige zeggenschap dan ook zitting te nemen.
Of... een stapje verder in het schaakspel... weer anderen misschien juist zo slim om dergelijke types als marionet - (pion) - naar voren te schuiven ?
Lydia Lembeck 12
Herman Sierink[Verwijderd]
Lydia LembeckBen ik nou de wijste door geen belangstelling voor sport op te kunnen brengen.
Afgezien dan van voor mijn eigen in beweging zijn nog aan badminton te doen.
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]C. Tamsyn 4
Lydia LembeckVooral het asielbeleid deed Peter ernstig twijfelen. Voor oud-postbode Frans Gelauf was het zelfs een reden om af te haken. Hij heeft zijn SP-lidmaatschap opgezegd en stemde vorig jaar op de PVV. "Ik had er genoeg van. De SP is te toeschietelijk als het om asiel gaat."
Twijfelen tussen links en rechts. Het klinkt niet logisch, maar de kiezers van de SP en de PVV lijken meer op elkaar dan je zou denken. "De lijn tussen die twee groepen kiezers is eigenlijk heel kort", zegt Peter Kanne, onderzoeker bij I&O Research.
Volgens hem gaat het vaak om dezelfde groep mensen. "Het gaat om lager opgeleide kiezers. Mensen die het heel belangrijk vinden dat er aandacht is voor zorg en werk. En ook aandacht voor het tegengaan van immigratie en voor strengere integratie."
Lydia Lembeck 12
C. TamsynC. Tamsyn 4
Lydia Lembeckhttps://www.vn.nl/sp-verval-reconstructie/
Het punt is dat er bewust onrust gezaaid wordt en de kiezer niet meer weet waar hij aan toe is. Als je bv bij de voedselbank loopt dan staat je kop niet naar de politiek, nee, dan ben je bezig om te overleven, je leven staat even stil en je denkt bekijk het maar allemaal, hoe kom ik uit deze shit.
Lydia Lembeck 12
C. TamsynC. Tamsyn 4
Lydia LembeckC. Tamsyn 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
C. TamsynC. Tamsyn 4
Lydia Lembeckhttps://www.vn.nl/sp-verval-reconstructie/
Eendracht maakt macht maar juist aan die eendracht ontbreekt het dikwijls.
Herman Sierink 3
C. Tamsyn'Verdeel en heers'... voorkom dat er eendracht ontstaat.
Regel 2 ... voor wanneer het met regel 1 nog niet helemaal wil lukken:
'Zaai verdeeldheid en oogst macht' ... met en door een mogelijk protest dat indruist tegen uw belangen, in de kiem te smoren middels het opvoeden in termen van braaf, braver, braafst.
En regel 3 ... een noodgreep voor het geval u er als gezaghebbende met 1 en 2 niet uit dreigt te komen:
'Boezem angst in' voor de consequenties die het heeft wanneer het gepeupel zich niet braaf gedraagt. Probeer dit middels boetes en dergelijke zo persoonlijk als mogelijk te maken en direct voelbaar - middels de portemonnee - met als doel e.e.a. terug te dringen naar een zo klemmend mogelijke beleving als 'ik moet maar zien te overleven', 'ik moet het hoofd boven water zien te houden' en zo méér en zó verder.
Lydia Lembeck 12
C. TamsynHerman Sierink 3
Lydia LembeckSnapt de kiezer er werkelijk niets meer van ?
Ik vrees dat inmiddels bij velen het idee zal leven dat het er niet zoveel meer toe doet op welke partij je nog stemt. (Alhoewel dit dan misschien niet voor de vvd-ers onder ons op zal gaan ?). Het failliet van de democratie ondertussen al een tijdje aan de gang sinds het niet bepaald meer (of nog)... de mensen met een visie zijn die op het pluche boven komen drijven... Van gemeentelijke tot landelijke politiek, en 'van kwaad tot erger' dus zogezegd.
Zóver is het inmiddels gekomen, en krijg er maar eens de vinger achter... "Hoe dat dan kan ?".
Welke krachten spelen er op de achtergrond / achter de schermen, dat er binnen een zelf benoemde zo geweldig westerse democratische samenleving als die van ons... meer en meer, vaker en vager sprake mag blijken van 'verdeel en heers' ?
Waar zijn de jongens en meisjes van weleer - die van integriteit en ethiek blijk wensten en wisten te geven - gebleven ?
Opvallend genoeg maakt het niet zoveel meer uit welke partij je daarbij nog onder de loep neemt... De overeenkomst komt er op neer dat de types die het goed bedoel(d)en aan de kant werden en/of worden gebonjourd vanwege een mening in strijd met 'het geloof' dat economische vooruitgang gelijk staat, geschakeld kan worden aan het brengen van welvaart.
Misschien heb je hem al gezien, maar kijk bijvoorbeeld eens om naar de documentaire rond de ideeën van Rutger Bregman ==> https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/ons-basisinkomen-volgens-rutger-bregman.html
Echt wel verfrissend 😉
C. Tamsyn 4
Gerechtsdeurwaarders zijn wel gebonden aan wettelijke kaders voor de uitvoering van hun taak en ook de kosten die ze in rekening brengen zijn gereguleerd.
Voor incassobureaus ontbreken deze kaders en vinden er nauwelijks tot geen controles plaats. De handel in schulden tiert welig, van incassobureautjes die zich voordoen als gerechtsdeurwaarders compleet met knokploegen.
Zit je al diep in de shit dan slaan deze je er wel verder in, controle ontbreekt helemaal bij dit soort cowboyincasseerders. Het huidige keurmerk is een lachertje en alleen maar voor de vorm, de lucratieve handel in ellende gaat gewoon door.
Na de laatste crisis zijn er veel mensen in de schulden geraakt die er nooit meer uitkomen.Incassobureaus plunderen steeds vaker particuliere bankrekeningen om een oude of vergeten schuld te vereffenen.
Armlastigen worden buiten de reguliere economie en zelfs buiten de rechtstaat getrapt. Ze mogen verblijven buiten de stadsmuren. Nieuwe Haagse initiatieven zullen aan deze ontwikkeling weinig of niets veranderen.Het voorstel van minister Dekker is nog geen wet. Vanaf vandaag mag iedereen erop reageren via een internetconsultatie.
Helaas is minister Sander Dekker ook maar een marionet van de financiële elite, niets meer en niets minder.
squarejaw 5
Lydia Lembeck 12
squarejawBlijkt uit de schuldenmonitor van eind vorig jaar (CBS dacht ik) dat het vooral de hogere middeninkomens zijn die meer en meer in de schulden komen. Niet de minima. En laat ik nu hopen dat je die ook niet bedoelde.
squarejaw 5
Lydia LembeckRob Klerks 4
G!!!
Lydia Lembeck 12
G!!!Roland Horvath 7
Lydia LembeckRaar dat mensen met zulke onnozele ideeën rondlopen.
[Verwijderd]
Roland HorvathWie het woensdag niet gezien heeft, heeft echt iets gemist.
Nog terug kijken als je kunt.
Lydia Lembeck 12
C. Tamsyn 4
Lydia LembeckMisschien heeft u iets aan deze link Lydia?
https://nl.wikipedia.org/wiki/No_cure_no_pay
Roland Horvath 7
Lydia LembeckMaar in de advocatuur is het verboden.
En dat dat principe geldt bij deurwaarders is m.i. misdadig. Deurwaarders zijn niet alleen uitvoerders, ze zijn ook een soort rechters, die eigenhandig maatregels kunnen nemen met betrekking tot eigendom. Wat anders voorbehouden is aan rechters.
Gezien het soort werk dat deurwaarders doen is het principe no -cure -no -pay misplaatst, maar het is daar ook misdadig.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathJan-Hein Strop 5
Lydia LembeckRoland Horvath 7
Regelmatig moet een hoog geplaatste VVD'er de plaats ruimen omwille van ongepast gedrag. Het overkwam een partij voorzitter en een minister van buitenlandse zaken.
Nu is redelijkerwijze minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan de beurt. Uit de politiek.
De VVD wil dat de rijken rijker worden en de armen armer. Als goede VVD'er wil Dekker dus dat de rijken meer rechtsbescherming krijgen en de armen minder -.
2- Eerste principe:
De schuldeisers, waaronder de overheid, rekenen kosten bij voor te late betaling. En die kosten komen ten laste van de schuldenaars dus van de armen. Die uitsluitend gevraagd hebben om goederen die slechts kosten wat de oorspronkelijke factuur aangeeft.
De schuldeisers moeten de kosten voor de betalingsinning zelf dragen, zij geven de opdrachten aan incassobureaus en deurwaarders. En als ze dat niet willen, kunnen ze beter ophouden met het verlenen/ verkopen van goederen.
Een analogie: De niet betaalde schulden komen ook ten laste van de schuldeisers. Met uitzondering van de miljarden schulden van failliete grootbanken: Die komen ten laste van de belasting betalers.
Ten andere, men kan het geld maar halen waar het aanwezig is.
Het vorig principe wordt altijd door de staat toegepast bij de belastingen. Die worden niet geïnd bij de miljardairs want hun geld zit in overzeese belasting paradijzen of in juridisch hermetisch gesloten constructies. Ze zoeken ook niet bij de armen want die hebben geen geld maar wel altijd bij de middenklasse.
3- Tweede principe:
Deurwaarders moeten een vast salaris krijgen, betaald door de schuldeisers bijvoorbeeld via een collectieve kas. Ter vergelijking, de belasting inspecteurs zouden ook kunnen betaald worden naar rato van de geïnde belastingen, dat is wellicht de volgende stap in deze neoliberale verdwazing.
Uiteraard moeten incasso bureaus ook uitsluitend betaald worden door de schuldeisers.
[Verwijderd]
Marc Fahrner 7
Tegenvoeter
This neighborhood has changed immensely in that time in terms of wealth and contrasts a great deal both with the Oud Zuid of 20 years ago and with the working-class neighborhood full of Dutch immigrant families I grew up in. I am afraid that wealthy people are losing restraint and social morality, and lack empathy with the struggles the middle-, working- and lower-classes face each day. What constitutes ‘nothing’ to a person here, makes the difference between being able to pay your bills or not to the less fortunate. As politicians are typically drawn from a similarly wealthy class, I question whether this lack of empathy extends to Dutch politics and policy-making.
Regarding Deurwaarders, about 5-10% of the parents in my kids’ basis school here in the Oud Zuid have gone bankrupt. Not them personally, but BVs which they managed. Some have multiple BVs and multiple bankruptcies. Unlike the less fortunate who face repossession and personal bankruptcy, these individuals make serious wealth from strategic BV bankruptcy. It has become normalized and promoted within social circles. Worst of all, the equivalent of the Deurwaader – the Curator – does not actively pursue the cases, and fraudsters are aware of this. Even in more ‘legitimate’ cases, a bankrupt business can have its debts wiped clean, and reopen the next day. I feel the money being made this, and other ways, is hurting the broader population who are struggling.
David Bartenstein 9
TegenvoeterKind regards, David
C. Tamsyn 4
David BartensteinDat concludeert onderzoeksbureau Dialogic, dat in opdracht van staatssecretaris Wiebes van Financiën onderzoek deed naar de regeling dat in Nederland werkzame buitenlanders 30 procent van hun inkomen belastingvrij mogen ontvangen.De regeling is niet bedoeld voor iedere nieuwkomer met een werkvergunning. Expats moeten minimaal 37 duizend euro per jaar verdienen - ongeveer modaal - en hun oude huis moet meer dan 150 kilometer van de Nederlandse grens gestaan hebben. Zo voorkomt de belastingdienst dat laagopgeleiden, Belgen en Duitsers aanspraak maken op het belastingvoordeel.
Zij zijn namelijk niet de groep deskundigen die Nederland graag wil binnenhalen. Met de regeling wil de overheid buitengewone buitenlanders naar het Nederlandse bedrijfsleven lokken. Met name ict'ers en academici maken gebruik van de regeling. Het financiële voordeel is bedoeld als compensatie voor bijvoorbeeld verhuiskosten, familiebezoek en hulp bij het invullen van de inkomstenbelasting.
Zolang de financiële elite het voor het zeggen heeft in deze bananenmonarchie zal alles bij het oude blijven. Als ik zie dat iemand die al twintig jaar in Nederland verblijft en de taal nog niet machtig is dan is er in dit land iets ernstig structureel mis.
Tegenvoeter
C. TamsynU geeft een goede beschrijving van de 30% Rule. Je zou kunnen beweren dat ik een huichelaar (hope thats the word for hypocrite) ben, maar ik denk ook dat de regel nadelen heeft voor de Nederlandse samenleving.
Er zullen altijd elites en armen zijn. Helaas heeft Nederland de op één na hoogste rijkdomongelijkheid ter wereld. Voor mij zijn enkele van de belangrijkste kwesties de ineenstorting van de middenklasse, neoliberaal kapitalisme, een focus op het bruto binnenlands product (bbp), een gebroken belastingstelsel dat fraude aanmoedigt, en het effect hiervan op de woningmarkt, de kwaliteit van wonen, moraliteit en de Nederlandse natuurlijke omgeving. :-)
Tegenvoeter
David BartensteinEr zijn veel redenen gegeven waarom expats dit belastingvoordeel 'verdienen'. Een die zelden wordt genoemd, is dat expats door de Nederlanders worden uitgebuit. Een makelaar is net naast mijn huis geopend, het bord is duidelijk; huur uw huis aan een expat. Helaas stijgen de prijzen voor iedereen. Een deel van het probleem is het belastingstelsel. Het bevordert investeringen in woningen, waar u enorme rendementen kunt behalen en ongeveer 4% belasting betaalt. Het gebeurt via BV's en de arbitrage tussen Box 2 en 3.
Ik zal u een observatie van de Nederlandse cultuur geven vanuit mijn ervaring. Handel staat hier centraal en bestaat al eeuwen. Als er een manier is om winst te maken door 'door de grijze gebieden te varen', is dat meestal gedaan. Ik heb het gezien en ben er vaak onbewust bij betrokken geweest bij allerlei corrupte activiteiten. Dit omvat zwarte huur van woningen van Woningcorporaties en BV-faillissementsfraude. Dat is natuurlijk een kwestie van perspectief. Het gebeurt op alle niveaus van de Nederlandse samenleving.
Ik zou bijvoorbeeld een IT-bedrijf kunnen starten en beweren dat ik 10 hooggekwalificeerde Indiase programmeurs nodig heb met de 30% Rule. Ze zijn veel goedkoper dan Nederlandse alternatieven en verdienen hier veel meer dan in India. Ik kon toen een huis van 120 m2 kopen, het in een BV plaatsen, er 10 kamers in bouwen en die kamers verhuren voor 700 per maand. Ik denk dat dat mogelijk is, en zou me waarschijnlijk 84.000 per jaar maken met 4% belasting.
Mijn ervaring is dat de meeste expats die hier kwamen voor geld uiteindelijk Nederland verlaten. De meeste vertrekken wanneer de 5-jarige regel e
C. Tamsyn 4
TegenvoeterUw Nederlands is trouwens niets mis mee.
Best kans dat de makelaar waar u over spreekt in opdracht van onze vastgoedprins en koninklijke huisjesmelker Bernhard jr. handelt.
Een “onaantastbaar “lid van het Koninklijk huis, en kleinzoon van onze welbekende prins Bernhard die het ook niet zo nauw nam met wettelijke regels, en dat is nog zachtjes uitgedrukt.
Bernard jr. weet van de prins geen kwaad naar eigen zeggen.
Grt, Wildek.
Annemiek van Moorst 11
Ik ben erg voor een sociaal experiment: laten we Sander Dekker eens een jaar - of langer afhankelijk van hoe hij zich gedraagt - op straat laten wonen.
Hopelijk dat hij dan wat inzichten opdoet want zelden heb ik een verderfelijker consultant die te hoog is gestegen voor zijn capaciteiten - Peter's principle - meegemaakt.
Alleen een les in empathie - een programma van jaren - waarvan de kosten naderhand pas te bepalen en te verhalen zijn, lijkt me gepast voor deze meneer.
Rene Vroemen 2
Voor deurwaarders zou ik willen voorstellen dat zij geen no-cure-no-pay diensten mogen verrichten. Dan kunnen opdrachtgevers al zelf bepalen of het innen van een vordering wel of geen kans heeft. Zij betalen dan de kosten van de deurwaarder indien de vordering niet inbaar blijkt te zijn...
M.C.C. Guljé
M.C.C. Guljé
Elmar Otter 6
Door deze gang van zaken worden mensen met schulden namelijk geschaad in hun mogelijkheid om zich te kunnen ontplooien. Is het niet een taak / zorg van de overheid om bestaanszekerheid van de bevolking en spreiding van welvaart te bevorderen? Nu mag de rechter niet aan artikel 20 van de Grondwet toetsen, maar wel aan het bovenstaande verdrag. Nu ken ik het verdrag zelf niet goed genoeg om hierover te oordelen.
Dus ik vraag me af of er iemand hier is die dit wel kan?
Hans van Swoll 5
Wat betreft de wettelijk aangegane niet- particuliere schilden ( Belastingdienst, zorgverzekering, etc.) zou in plaats van onbegrensd stijgende invordering een ander verlies van burgerrechten moeten worden gevonden.
Hoe dan ook: zulks gaat uitsluitend mét wetgeving, dus een partij die zulks in zijn verkiezingsprogramma zet.
Ken er niet 1. Tot zo lang blijft alles bij het oude, tenzij die groep van 500.000 gezinnen opeens exponentieel zou stijgen.
wilag kater 5
Paulina 1