
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
© ANP / Jerry Lampen
Minister Kaag: DTIB-overleg tussen bedrijfsleven en overheid is geen lobby, maar ‘samenwerking’
Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gaf vorige week antwoord op Kamervragen naar aanleiding van het FTM-artikel over de invloed van de Dutch Trade and Investment Board (DTIB) op het Nederlandse economisch beleid. In haar antwoorden ontkent Kaag dat er lobbypraktijken plaatsvinden binnen deze raad en verdedigt zij het gebrek aan transparantie over de DTIB en diens opvolger, de ISB-NL.
Begin mei verscheen op FTM het eerste artikel over de Dutch Trade and Investment Board (DTIB). Binnen dit ‘adviesorgaan’ vindt sinds 2004 achter de schermen regelmatig overleg plaats tussen het Nederlandse bedrijfsleven en topambtenaren uit de hoogste rangen (ministers en staatssecretarissen van EZ en BuZa) over allerlei economische beleidsvraagstukken.
De DTIB wordt gepresenteerd als een ‘publiek-privaat samenwerkingsverband’
Naar buiten toe wordt de DTIB gepresenteerd als een ‘publiek-privaat samenwerkingsverband’. Van een lobby zou geen sprake zijn. Het FTM-onderzoek laat echter zien dat er binnen de DTIB ook stevig wordt gelobbyd ten gunste van bedrijfsbelangen. Zo pleit het bedrijfsleven in de DTIB voor het ‘verbeteren’ van het vestigingsklimaat en voor fiscale voordelen voor het bedrijfsleven (zoals de kenniswerkersregeling).
SP-kamerlid Renske Leijten vroeg daarover opheldering: ze stelde minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op 16 mei twintig Kamervragen over de DTIB. Leijten vroeg Kaag onder andere het verschil uit te leggen tussen een ‘adviesorgaan’ en een ‘lobby-organisatie’, wilde weten of er democratische controle bestaat op de DTIB en haar opvolger, de International Strategic Board (ISB-NL), en vroeg met welke andere vergelijkbare ‘adviesorganen’ de ministeries geregeld contact hebben. Op 21 juni gaf minister Kaag schriftelijk antwoord. Maar ‘de antwoorden zijn ernstig ontwijkend,’ liet Leijten in een reactie aan FTM weten.
Minister Kaag ontkent dat er lobby-activiteiten plaatsvinden in de DTIB
In haar antwoord stelt minister Kaag dat de DTIB en de ISB-NL ‘geen lobbyorganisaties, maar platforms voor publiek-private samenwerking van (regionale) overheden, kennisinstellingen en bedrijven’ zijn. Volgens de minister vindt er binnen de DTIB geen lobby maar ‘samenwerking’ plaats tussen overheid en bedrijfsleven en zij ‘acht deze samenwerking van groot belang voor de totstandkoming van effectief overheidsbeleid’.
Het antwoord van Kaag is vergelijkbaar met het antwoord dat DTIB-voorzitter Thecla Bodewes eerder aan FTM gaf op de vraag of er in de DTIB wordt gelobbyd: ‘Publieke en private partijen zijn [in de DTIB] op een evenwichtige manier vertegenwoordigd en [de DTIB] heeft een neutrale (private) voorzitter.’
Op Leijtens vraag hoe de minister voorkomt dat de DTIB of de ISB-NL, indien zij als adviesorganisaties worden gezien, ‘bedrijven in staat stelt intern te lobbyen,’ gaat Kaag niet in.
Ook vraagt Leijten de minister of zij ‘de brief van DTIB aan informateur Schippers tijdens de Kabinetsformatie 2017’ als lobbystuk beschouwt. Het FTM-artikel beschrijft dat in deze brief – het rapport getiteld Team NL: samen sterker in de wereld – wordt gepleit voor het verlagen van de vennootschapbelasting en het behoud van een 800 miljoen euro kostende (en volgens de Rekenkamer ineffectieve) belastingmaatregel voor expats in Nederland. Het rapport is geschreven door een ‘stuurgroep’, gevormd in opdracht van de DTIB, en onder leiding van Chris Buijnk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. Voor het rapport werden door de stuurgroep zowel publieke als private partijen geraadpleegd. De huidige DTIB-voorzitter Thecla Bodewes bood het rapport tijdens de kabinetsformatie aan informateur Edith Schippers aan.
Ook dit betreft volgens Kaag geen lobby: ‘dit openbare adviesrapport was het resultaat van een brede consultatie van publieke en private belangen’.
Leijten is het daarmee oneens: anders dan de minister ziet zij de DTIB wél als een ingang voor lobbypraktijken. ‘Wat opvalt is dat er een “adviesorgaan” is gecreëerd met mensen die ook al via heel veel andere kanalen invloed uitoefenen op het beleid. Daardoor heeft het bedrijfsleven nog meer toegang tot het beleid,’ aldus Leijten. ‘Het komt neer op de elite nog een manier geven om te lobbyen, terwijl voor kleine bedrijven of zelfstandigen de toegang tot de macht beperkt of bijna onmogelijk is, laat staan voor gewone werknemers.’
Minister Kaag verdedigt gebrek aan transparantie
Leijten vraagt tevens waarom DTIB niet langer notulen maakt. Zoals we in het FTM-artikel beschreven, stopte DTIB in 2015 met het bijhouden van notulen, kort nadat wij via een Wob-verzoek al eerdere hun notulen vanaf 2004 hadden opgevraagd. Sindsdien stelt de DTIB alleen nog beknopte ‘actieverslagen’ op. Leijten vraagt of het stoppen met notuleren niet de ‘schimmigheid’ rond de DTIB vergroot en wil van Kaag weten of die niet eigenlijk vindt dat ‘organisaties waar zoveel verschillende ministeries en (oud) bewindspersonen bij betrokken zijn, notulen dienen op te stellen’.
Kaag gaat niet in op het stoppen met notuleren door de DTIB. Wel verdedigt ze dat de ISB-NL, de opvolger van de DTIB, alleen actieverslagen publiceert: ‘De leden, agenda’s en actieverslagen van de ISB-NL zullen openbaar worden gemaakt. Daarbij zal wel rekening gehouden moeten worden met bedrijfsgevoelige informatie en moet worden gewaarborgd dat gesprekken binnen de ISB-NL zo open mogelijk gevoerd kunnen worden.’
‘Dat beschadigt de openbaarheid, frustreert burgers, en is slechte bestuursvoering’
‘Slechte bestuursvoering,’ aldus Roger Vleugels, juridisch adviseur openbaarheid van bestuur, over het besluit om geen notulen te maken in publiek-private overlegraden zoals de DTIB en de ISB-NL. Als expert werkte Vleugels mee aan duizenden Wob-verzoeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van overheidstransparantie al jaren. Vleugels reageert per mail op de antwoorden van de minister.
‘Zij verdedigt het niet meer notuleren omdat de stukken via verzoeken in het kader van de Wob openbaar kunnen worden. Dit is, naast het beschadigen van de openbaarheid en het frustreren van burgers die toegang willen tot documenten over beleid, vooral slechte bestuursvoering.’
Minister Kaag: 'Niet opportuun’
Op het verzoek van Leijten om een ‘uitputtend overzicht’ te leveren van vergelijkbare adviesorganen onder ministeries waar, net als bij de DTIB ‘(hoge) ambtenaren of bewindspersonen bij betrokken zijn’, antwoordt de minister: ‘Het verschaffen van een uitputtend overzicht zou een aanzienlijke inspanning van het ambtelijk apparaat kosten en acht ik niet opportuun’.
Ook over dit antwoord is Vleugels kritisch: ‘Ze weigert te voldoen aan haar informatieplicht aan de Kamer, met als argument dat het maken van een overzicht van adviesorganen te veel werk is. Begin jaren tachtig benoemde haar partijgenoot Max Rood, minister voor Binnenlandse Zaken, dat het een kwestie van integriteit is om zorg te dragen voor voldoende personeel, als je als overheid transparantie beoogt.’
Voor Leijten is hiermee de kous niet af. Ook zij is ontevreden over de ‘ernstig ontwijkende’ antwoorden van Kaag en meldt vervolgvragen te zullen indienen.
26 Bijdragen
squarejaw 5
Ed Raket 6
squarejaw[Verwijderd]
Hans 127 5
Klopt. Kom zojuist terug van de publieke tribune van de Eerste Kamer, het debat over de intrekkingswet van de Wet Raadgevend Referendum, ongelooflijk hoe regentesk sommige woordvoerders hier optreden!
MaartenH 10
Het lijkt mij essentieel dat de rol van de overheid duidelijk is. Dat de overheid onpartijdig is en dat de regels voor iedereen helder zijn.
De principes van goed bestuur worden hier domweg geschonden.
wim de kort 8
MaartenHVooral die meevoetballende scheids is sterk zeg.
Peter Zwitser 9
Uiteraard. En toen de buurman mij vannacht in bed vond bij de buurvrouw, accepteerde hij gelijk dat het slechts om vrijblijvende verkennende inleidende dieptebesprekingen ging.
Mag ik dit antwoord van minister Kaag nomineren voor de Politieke Giller van het Jaar Prijs?
Marla Singer 7
Peter ZwitserMaar het gaat nog veel erger worden. Binnenkort gaat het EU parlement stemmen over een wetsvoorstel die onafhankelijke journalistiek nog meer gaat beteugelen. Alle ISP's moeten een uploadfilter gaan gebruiken om te voorkomen dat 'gevaarlijke' informatie op het internet komt.
Bron:
https://www.privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/internationaal-nieuws/eu-en-ep-nieuws/20040-open-brief-roept-eu-parlement-op-uploadfilter-voorstel-te-wijzigen.html
Jammer dat FTM hier nog niets over geschreven heeft. Want ook al kregen ze onlangs nog een prijs voor hun goed werk. Ze staan wel degelijk op de zwarte lijst van Den Haag.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan Smid 8
Peter Urbanus 5
Co Pater 7
" Als de politiek zich onderwerpt aan de economie, dan kun je de politiek wel opheffen : Hans Achterhuis, filosoof "
De politiek functioneert dus totaal niet en is de slaaf van het totalitaire systeem.
Marla Singer 7
Co PaterBij kapitalisme is een overheid verplicht om te grote spelers aan te pakken en op te breken. Maar omdat het bedrijfsleven de 'carrière managers' van de politiek geworden zijn zullen ze dat wel uit hun hoofd laten. Grote bedrijven regelen de wetgeving om hun kleinere concurrentie klein te houden met overdadige wetgevingen en wél die belastingdruk die de multinationals niet betalen.
Waar stopt het het uiteindelijk?
De globalisten hebben het al vrij duidelijk aangegeven. De bevolking reduceren tot max 500 miljoen en een totalitaire wereldregering met een verplichte wereld religie die nu nog onderdeel is van hoon en spot (hint: niet Scientology (wat ook een scam is btw)).
Co Pater 7
Marla SingerE.e.a. is afhankelijk van wat je onder kapitalisme verstaat. Men heeft echter gezegd dat Imperialisme het hoogste stadium is van het kapitalisme. en wat is imperialisme anders dan globalisering ?
Dan is kapitalisme en globalisering dus hetzelfde. Als je de macht van het geld erbij betrekt krijgt het allemaal enige logica.
Marla Singer 7
Co PaterDe multinationals (waarvan een significant deel Amerikaanse financiële bedrijven en defensie contract aannemers hebben zich zo diep in het politieke systeem genesteld dat een president tenminste 6 termijnen nodig heeft om deze invloed via de politieke weg weer af te bouwen. Je kan dat ook op een dictatoriale manier doen maar dat heeft nogal wat nadelen.
Dat de VS honderden militaire basis over de wereld heeft en op dit moment in 73 oorlogen betrokken is heeft met een globale dominantie strategie te maken. Alleen worden de vruchten van dat beleid niet gedeeld met het volk maar komt volledig ten goede aan selectieve belangen. Waarbij een groot deel van die belangen buiten de VS zijn. Dat zou bij een imperialistische staat ondenkbaar zijn omdat dit de machtspositie van het imperium zou kunnen schaden.
Co Pater 7
Marla SingerMaar ik zie imperialisme meer als een soort fenomeen, dat niet zozeer gelinkt is aan een staat, het is een economisch fenomeen. dat staten daarbij betrokken zijn ( dat kan feitelijk ook niet anders ) doet daar niets aan af.
Niek Jansen 9
Marla SingerMarla Singer 7
Niek JansenAls je die bijv. ook meetelt dan kom je op 76 uit.
Niek Jansen 9
Marla SingerWilco 8 4
Corruptie achtige zaken vieren hoogtij in Den Haag.
Hoe komt het toch dat kiezers steeds meer vertrouwen verliezen in politiek?
Ad Van Heeswijk 6
Wilco 8Wilco 8 4
Ad Van HeeswijkPeter Waalkens 7
Arjan 7
Maar uiteindelijk zijn adviezen slechts ter ondersteuning in afwegingen die moeten worden gemaakt door de overheid die zelf expertise in huis heeft. Zo moet ze in staat zijn om een slecht advies als slecht te kunnen beoordelen, en een goed advies als goed.
En dat lijkt me eerder het grijze gebied waar we weinig kennis van hebben. In welke mate heeft de overheid de expertise in huis om zelf de beslissingen obv deskundigheid te maken? Als banken meeschrijven aan regelgeving, dan is het terecht dat de samenleving daar grote vraagtekens bij stelt. De overheid moet mensen in dienst hebben die dat zelf kunnen opschrijven. Ze moet zelf bancaire deskundigheid in dienst hebben.
Als de overheid die deskundigheid niet heeft, dan bestaat het gevaar dat de overheid niet meer kan beoordelen of een advies in het belang van de staat Nederland is, of vooral in eigen belang. En kennelijk vertrouwt Mark Rutte ook niet meer zo op de deskundigheid van zijn eigen departementen (die zien de voordelen niet van afschaffen dividendbelastingen, zoals zijn adviseurs Shell en Unilever dat wel doen)
Dat is de vraag die Renske Leijten moet stellen. In welke mate is de expertise aanwezig bij de Nederlandse overheid om zelfstandig beslissingen te kunnen nemen, ipv dat ze beleid uitvoert die nog slechts worden bepaald door adviezen. Het gevaar is niet dat de Nederlandse overheid teveel adviezen krijgt, maar dat ze die niet kan beoordelen vanwege gebrek aan deskundigheid. En dat mag nooit het gevolg zijn van de wil om een kleinere overheid. Dan kunnen we beter meer belastingen betalen zodat obv deskundigheid het belang van de Nederlandse staat wordt verdedigd.
R. Eman 8
ArjanZeer goede analyse. Het privatiseren begint echt problematische vormen aan te nemen. Nu gaat dit nog over financiële gevolgen. Maar dit geldt evenzeer voor veiligheidsaspecten. Hoeveel expertise is er nog over de deltawerken bijvoorbeeld?
Niek Jansen 9
R. EmanTe weinig is dit resultaat van actievoeren als model bestudeerd van succesvolle tegenstand tegen de opvattingen van een overheid die muurvast zaten en buiten elke twijfel verheven waren na de verschrikkelijke overstromingsramp van 1953: 'Dat nooit meer, dus alle zeearmen sluiten'!