Minister Kamp wil champignonsector zuiveren

De champignongsector wordt verziekt door malafide bedrijven. Minister Kamp wil ingrijpen.

Minster Kamp van Sociale Zaken wil een einde maken aan de misstanden die de Nederlandse champignonsector al vele jaren teisteren. Champignonkwekers maken al jaren gebruik van illegaal Oost-Europees personeel om de loonkosten te drukken. Ondernemers die hun personeel wel fatsoenlijk betalen en bovendien duurzaam produceren, krijgen van de minister een certificaat. Bedrijven die in aanmerking komen voor certificaten hebben echter een probleem: ze zijn te duur in vergelijking met de concurrenten die het niet zo nauw nemen met de regels en met 'constructiebedrijfjes' hun personeel via uitzendbureaus uit het buitenland halen.
Kamp wil nu de constructiebedrijven aanpakken. Op een door Fair Produce georganiseerd congres in Den Bosch brak hij volgens NRC Handelsblad (geen link beschikbaar) een lans voor bonafide champignontelers. De arbeidsinspectie heeft,, zo vertelde Kamp, tachtig inspecteurs invallen laten doen, maar de weerstand tegen de zuiverende krachten in de sector blijven enorm.

 

Sector in het het vizier van Openbaar Ministerie
Wil de zuivering werkelijk kunnen slagen dan moeten banken en inkopers er ook aan meewerken, aldus NRC. Follow the Money publiceerde in 2011 een reeks van onthullende over de misstanden in de champignonsector. In maart 2011 onthulde FTM dat de Rabobank al "klaar" was met de duistere champignonkwekers en de geldkraan bij aantoonbare misstanden zou dichtdraaien.
Onderzoek van FTM toonde ook aan het Openbaar Ministerie de champignonsector al jaren in het vizier heeft. In 2010 deed het OM een grootschalig onderzoek naar fraude onder Nederlandse champignontelers. Een groep telers uit Brabant en Noord-Limburg zou via buitenlandse vennootschappen van een hoofdverdachte Van K. miljoenen euro's aan inkomsten hebben witgewassen. FTM onthulde eveneens dat de megaveiling The Greenery zich weinig van overduidelijke misstanden aantrok en nog steeds zaken deed met de hoofdverdachte .