
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
© Ministerie van Buitenlandse Zaken
Minister op het matje na TTIP-publicatie FTM
Voor de Partij voor de Dieren was het TTIP-artikel van dinsdag op FTM.nl een reden om nog dezelfde dag om opheldering te vragen aan minister Ploumen. De SP heeft al aangegeven niet tevreden te zijn met de uitleg van de minister en gaat nu schriftelijke Kamervragen stellen.
Gisteren, 20 juni, publiceerde Follow the Money aan de hand van Wob-documenten een reconstructie van het Nederlandse TAFTA-beleid in 2012. TAFTA is de voorloper van vrijhandelsverdrag TTIP. Het toenmalige demissionaire kabinet-Rutte I geeft in documenten uit mei 2012 aan van TAFTA een ‘prioriteit’ te maken. De inzet bij dit toekomstige verdrag moet volgens het kabinet ‘volledige liberalisering’ zijn, en het verdrag zou van toepassing moeten zijn op ‘alle sectoren’. De Tweede Kamer werd hierover destijds niet volledig geïnformeerd.
Voor Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) was de publicatie een reden om nog dezelfde dag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer de verantwoordelijk minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, om opheldering te vragen. Thieme vroeg de minister: ‘Vindt zij dat het kabinet-Rutte I de Kamer hierover had moeten informeren?’
Minister Ploumen gaf daarop de Tweede Kamer te kennen het niet eens te zijn met de voorstelling van zaken en verwees naar Kamerbrieven, waarin de toenmalig verantwoordelijke staatssecretaris, Henk Bleker, de Kamer informeerde over TAFTA. Volgens Ploumen is daarin alles al gezegd: ‘In zijn repliek zegt de heer Bleker toe dat hij transparant en systematisch zal rapporteren over de voortgang. Dat doet hij vervolgens ook in het verslag van de Raad Buitenlandse Zaken op 31 mei.’ De minister vervolgde in haar beantwoording: ‘Kernpunt is dat er nog geen onderhandelingen gestart waren.’
Minister Ploumen gaf de Tweede Kamer te kennen het niet eens te zijn met de voorstelling van zaken
Uit de reconstructie van Follow the Money is echter gebleken dat van het ‘transparante rapporteren’ over TAFTA geen sprake is geweest. De Tweede Kamer was tot de dag van gisteren onwetend over de specifieke beleidsvorming van het demissionaire kabinet-Rutte I inzake TAFTA. De daadwerkelijke onderhandelingen waren nog niet gestart, maar het TTIP-beleid raakte door de beleidsvorming van het kabinet-Rutte I — dat vanwege zijn demissionaire staat helemaal niet geacht werd aan zulke beleidsvorming te doen — wel in een stroomversnelling.
Geen probleem volgens de VVD
Tijdens het vragenuur liet ook de VVD, in de persoon van TTIP-woordvoerder Fred Teeven, van zich horen. ‘Het woord "liberalisering" slaat toch alleen op de handel en niet op alle andere onderwerpen die in TAFTA en TTIP aan de orde komen?’ vroeg Teeven. De minister legde hem uit dat liberalisering ‘neerkomt op het bekijken van hoe wij de handel uiteindelijk vrij kunnen maken, maar tegelijkertijd kwetsbare sectoren kunnen beschermen’. Na het vragenuur liet woordvoerder Tim Versnel aan Follow the Money weten wat het VVD-standpunt in deze zaak is: ‘Het als prioriteit aanmerken van TAFTA zonder de Kamer daarover te informeren is geen probleem.’
SP en PvdD stellen vervolgvragen
Jasper van Dijk, TTIP-woordvoerder bij de SP, liet na het vragenuur op Twitter en aan Follow the Money weten dat daarmee wat hem betreft de kous niet af is. ‘Minister Ploumen bagatelliseert de zaak. De regering had de Kamer moeten informeren en dat heeft ze niet gedaan. Ik stel daarom met Marianne Thieme van de PvdD schriftelijke Kamervragen op.’
Wordt vervolgd dus.
Follow the Money zoekt sinds begin 2016 naar een antwoord op de vraag hoe TTIP tot stand is gekomen en welke overwegingen het Nederlandse TTIP-beleid hebben bepaald. In maart 2016 legde Follow the Money die vragen neer bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat op 9 juni 2016 antwoordde in de vorm van twee dikke zwarte multomappen. Daarin zitten 421 overheidsdocumenten, vooral interne memo’s van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken. De documenten, waarvan sommige onleesbaar zijn gemaakt, zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Momenteel is Follow the Money bezig met het bestuderen van de documenten.
De documenten die aan bod komen in het artikel van 20 juni 2016 zijn hier te downloaden.
37 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Morgen is de grote clash tussen Fransen, 60 % steunt de acties, en Hollande en Valls.
Cazeneuve van binnenlandse zaken heeft een mars morgen door Parijs verboden, er mag alleen een 'statische' bijeenkomst zijn.
Vakbonden weigeren dat, ondanks boetes van E 7.500 en zes maanden gevangenisstraf.
Zelfs Sarkozy meent dat het recht op demonstreren niet mag worden weggehaald.
Een hoge politiefunctionaris heeft al gezegd dat de politie de 'demande', vraag naar optreden, niet meer aankan.
Er is ook nog voetballen en noodtoestand vanwege aanslagen.
Of dus morgen de politie niets zal doen, ik hoop het.
Franse kranten schrijven al over 'guerre civile', burgeroorlog.
Dat dus Ploumen wat staat te liegen, en te misten, niets bijzonders.
Volgens een bericht over het Brexit debat gisteravond kreeg LEAVE woordvoerder Boris Johnson gedurende de discussie steeds meer bijval.
De wens is natuurlijk de vader van de gedachte, maar is morgen het einde van de EU ?
Zoals een Britse dame zei 'I want my country back. It is as simple as that'.
Dat is ook wat ik wil.
Daarna zien we verder over samenwerking tussen in beginsel soevereine Europese landen.
Dat beginsel is nu weg.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1het is dan ook niet zo ingewikkeld om bijval te krijgen voor het ageren tegen een EU die zich schuldig maakt aan de meest fantastische nonsens die Boris daar speciaal toe verzint. Dat deed hij als 'journalist' ook al, liegen.
Mitchell 2
Jan-Marten SpitDiny Pubben 9
MitchellJan-Marten Spit 9
Mitchell"Volgens een bericht over het Brexit debat gisteravond kreeg LEAVE woordvoerder Boris Johnson gedurende de discussie steeds meer bijval."
TTIP?
TTIP behelst het verder reduceren van de invloed van de burgerij. Die ga je daarvan natuurlijk bij voorkeur niet op de hoogte brengen voor het te laat is. Dat doen jullie wel, maar ik vrees dat het weinig verschil gaat maken in een land waarin kansarm getint vooral ruzie maakt met kansarm blank over zwarte piet.
Diny Pubben 9
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Diny Pubbendat zwarte piet een perfecte manier is om te verdelen en heersen, is echter evident. het slaat een politieke breuk waar die qua sociaal-economisch belang juist niet behoort te zijn.
Diny Pubben 9
Jan-Marten SpitSta zeer sceptisch tov dictatoriale besluiten die zich nu allemaal afspelen in Brussel.
Ook over EPD LSP VS zorgsystemen, waar we amper iets over horen. Mijn achtergrond. Ook TTIP gebonden?
Zijstraat: Om in te haken op de zwarte pieten / slaven discussie. Vroeg me ooit af, jaren geleden alweer, hoe er in de geschiedenis een zwarte koning in de kerststal van Rome terecht was gekomen? Via de oude Grieken? Jammer dat ik geen PDF link kan versturen maar mocht het je interesseren, google op:
'Waarom wij studenten niet vertellen dat de Griekse cultuur uit ‘Zwart Afrika’ komt.'
Gerard Boter en Jaap-Jan Flinterman
Tijdschrift voor geschiedenis. 2016, JRG. 129, NO. 2
Jan-Marten Spit 9
Diny Pubbende drie koningen uit het oosten?
Diny Pubben 9
Jan-Marten SpitNu jij?
Jan-Marten Spit 9
Diny Pubbenwetenschap publiceert al decennia over de afrikaanse oorsprong van de mens, heb niet het idee dat dat actief verstopt wordt.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smalldaar ga ik hier niet aan bijdragen.
"Verder zou ik de 'BN'ers' die de brief aan de NTR ondertekend hebben nou niet bepaald kansarm noemen."
op welke wijze is deze observatie strijdig met wat ik stel?
is toch juist supermakkelijk? je hoeft echte discriminatie, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, niet te bestrijden. in plaat daarvan kan je kan je linkse imago ff lekker opfrissen met een pennenstreek, en wie weet bezorg je de slachtoffers van echte discriminatie een pyrrusoverwinning.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitHad hij gelogen, dan was hij gefileerd.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1Boris wenst de macht, en om die te krijgen moest hij wel op een ander paard dan zijn rivaal Cameron wedden.
Apekool 5
Gilles Wattel 1Stem dus nooit, nooit, nooit meer VVD, PvdA, CDA, D66, GL of CU. Al deze partijen zijn verantwoordelijk voor het democratisch gebrek van de EU, het wordt primair veroorzaakt door deze lui die vervolgens hun schuld afschuiven op het meta-fysische 'Brussel'.
Wat dan wel? Nou, blijf allemaal eens thuis bij de volgende verkiezingen; zorg dat de opkomst onder de 10% blijft zodat overduidelijk te maken dat we NIET vertegenwoordigd worden door 'ons' parlement.
[Edit] Nog even on topic: TTIP tot prioriteit verheffen is het zoveelste voorbeeld van de schaamteloosheid van onze politieke leiders. Tegen alle afspraken en gebruiken in toch konkelen naar hun eigen wens. De VVD is inmiddels kampioen achterkamertjes - misschien van het CDA geleerd? - en probeert ten koste van de samenleving een zeer ongunstig verdrag door te duwen om de hielen van de VS en multinationals te dienen. De PvdA is al tientallen jaren de weg kwijt en gaat er gewoon in mee.
Je mag er in het algemeen van uitgaan dat de gehaaide VS onderhandelaars, met behulp van al dan niet uitgesproken militair-economische dreiging, vrijwel altijd aan het langste eind zullen trekken bij dit soort verdragen. De groep kleuters in de EU speeltuin pakt gewoon de lolly aan en gaat met die vreemde meneer mee...
Jan Smid 8
ApekoolApekool 5
Jan SmidEen protest-stem suggereert dat je denkt dat de huidige politiek nog te verbeteren valt van binnenuit, die gedachte heb ik inmiddels wel van me afgezet.
Ook de PvdD is een valse keuze; zoals veel mensen om mij heen weet ik vrij precies wat ik zou willen op veel verschillende onderwerpen, maar het huidige systeem is net zo frustrerend als een Apple-muis met maar 1 knop! De Zwitsers snappen het al veel beter: op grote onderwerpen een duidelijk omschreven referendum.
Mitchell 2
Gilles Wattel 1Bart Bartelds 4
FTM u kunt van alles beweren maar er voor zorgen dat in het Theater van de Lach op het matje word geroepen heeft geen enkele zin.
Het besluit om TTIP in te voeren ligt in Brussel en NIET in Den Haag.
En dat besluit is onlangs door het EU parlement bekrachtigd.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsBegint het niet te lijken op Tariq Aziz, Saddam's minister, die, op het trottoir in Baghdad, toen die stad al grotendeels in VS handen was, journalisten uitlegde hoe Saddam de oorlog aan het winnen was ?
Ik lees dat gedurende het Brexit debat gisteravond op Britse TV LEAVE woordvoerder Boris Johnson steeds meer bijval kreeg.
Ik keek heel even, het heeft geen zin voor mij deze debatten te volgen, maar zelfs de van afkomst Pakistaanse burgemeester van Londen gaf toe, dat er een immigratie probleem is, dat is in Engeland het probleem van migratie BINNEN de EU.
Spreekt de smeekbede van Tusk aan de Britten 'we need you' geen boekdelen ?
Bart Bartelds 4
Gilles Wattel 1Jan-Marten Spit 9
Bart BarteldsGilles Wattel 1 3
Bart BarteldsPNAC van AEI stelt dat de VS China en Rusland militair moet verslaan, voor die landen te sterk worden.
Mitchell 2
Bart BarteldsFredo 5
Roland Horvath 7
Rutte1 was de meest kapitalistische/ neoliberale/ fascistische /corpocratische regering die men zich kan indenken, op het zelfde niveau als het EU bestuur, de Commissie. In die kringen overheerst het idee dat alles goed gaat als veel geld van ondernemingen naar dividenden gaat en steeds minder naar bedrijfslasten als lonen en sociale bijdragen. Een ziekte van het kapitalisme. De geschiedenis leert: Het resultaat is altijd een malaise, massale armoede, faillissementen bij het MKB/KMO en oorlog als reset. Weten die politici dan niet dat hun politiek in zoiets resulteert.
Rutte1 begreep blijkbaar dat het TAFTA/TTIP bedoeld was om de hele staat op de schop te nemen en opzij te schuiven inbegrepen de inkomsten verdeling, gezondheid, milieu, werknemersrechten, democratie, soevereiniteit ten bate van totale vrije handel en privatiseringen vooral voor de US multinationals met nodeloze zaken als ISDS/ICS.
Het EU bestuur zelf heeft bij de media aangedrongen om niet te veel te berichten over de onderhandelingen met US/Canada.
Rutte1 en het EU bestuur wisten goed dat het niet de bedoeling is van de burgers en van veel politieke partijen om terug te keren naar 19e eeuwse laisser faire kapitalistische verhoudingen. De grove leugen en het voldongen feit behoren tot de tactiek van het EU/Junckers bestuur. En Rutte1?
Mitchell 2
Roland HorvathGilles Wattel 1 3
MitchellIs Pinokkio c.s. niet de grootste bedrieger die we ooit hadden ?
Leverde niet Pinokkio ons op 12-12-2012 helemaal uit aan Brussel, door niet onze volksvertegenwoordigers, maar Brussel onze begroting te laten goedkeuren ?
En stemden wij niet al in 2005 tegen de EU ?
Je mag tegen het woord fascisme zijn, ik vind hoogverraad nog veel erger.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1Ik leer veel van je. Dank.
Roland Horvath 7
Mitchell2/ Het is redelijk dat we geen woorden uit het verleden gebruiken zoals fascisme uit IT en nazisme uit DE want dan zouden we gelijkenissen zien tussen het verleden en het heden. In de plaats van fascisme, dat in wezen corpocratie is =het regeren van de GMO, behoren we een term als neoliberalisme te gebruiken, dat dezelfde betekenis heeft.
De andere eigenschappen van fascisme, dat gewoonlijk verkeerdelijk gebruikt wordt voor nazisme, volgen uit de corpocratie: rechts, nationalistisch, anti democratisch, anti collectief, anti sociaal, anti liberaal.
Nazisme = fascisme + gestook: Wij-zij denken, demoniseren en uitsluiten van minderheden en racisme.
Conclusie: Mogen temen als fascisme en nazisme gebruikt worden, een vraag die Mitchell zich ook gesteld heeft. Als we ze niet gebruiken zijn we mijns inziens verkeerd bezig. Een voorbeeld: De EU was al altijd vanaf het begin in 1952 een kartel van GMO en mag dus als fascistisch gekwalificeerd worden.
Iets anders. Dieven zijn net mensen. Dat kan niet gezegd worden van politici. Men mag politici dus niet kwalificeren uitgaande van dieven.
Nog iets: Tot het onderwerp van het artikel behoren ook vragen als de 6 w's: wie, wat, waar, wanneer, hoe, en waarom. De laatste is van het grootste belang en daar is in een vorige commentaar op ingegaan. Volgens u, Mitchell, behoort dat niet tot het onderwerp. Dat is genoteerd.
Jan Willem de Hoop 12
Politici gedragen zich steeds meer als dieven die als ze met hard bewijs van hun (mis)daden worden geconfronteerd glashard blijven ontkennen. Het is in eerste instantie genant, maar je vraagt je in tweede instantie af wat er nog meer moet gebeuren om ze iets te laten begrijpen dat iets (echt) niet kan. Dat iets niet zo is zoals we dat in onze democratische rechtsstaat met elkaar hebben afgesproken.
Misschien dat we bij onze politici zendertjes en andere elektronica moeten gaan implanteren om ze te kunnen blijven volgen en controleren. Of zou schending van privacy alleen bedoeld zijn tegen gewone burgers?
Mitchell 2
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Mitchell"Wat betreft je opmerking over het laten begrijpen van politici dat iets zo niet kan stel ik voor dat we er in ieder geval over moeten blijven publiceren. Wat reacties met goede argumenten draagt verder bij aan de discussie."
Dit vind ik een te algemeen riedeltje Mitchell die ik wel eens vaker tegenkom in reacties van de vaste FTM hoofdmoderator. En ik vind dat ik en we politici er best op mogen aanspreken tranparantie niet in woorden te beleiden maar ook in daden. En we zijn dan niet alleen journalisten. Over misstanden publiceren zonder de link te leggen welk gedrag je van politici wel verlangt maakt verder onderzoek en publicatie volgens mij zinloos. Journalistiek dientt een doel, een maatschappelijk doel en is geen doel op zich. Streven naar Imapct gaat bij FTM hopelijk verder dan HOERA er zijn kamervragen.
Ook is het niet zo dat ftm redacteuren het alleenrecht hebben op wat wel of geen (goede) argumenten zijn en wat wel of niet als beeldspraak gebruikt mag worden hier. Of wel natuurlijk, maar dan lees ik het wel in het huishoudelijk reglement wat wij als reageerder niet mogen en redacteuren wel.
Gilles Wattel 1 3
MitchellIk vergelijk het met Afrikaanse stamhoofden, die in ruil voor musketten, kogels en kruit, hele dorpen uitleverden aan slavenhandelaren.
Is niet flexwerk vrijwel slavernij ?
Nico van den Bergh Beschikbaar A.O.I.C. Expert
Ronald Roosdorp 1
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/documenten/kamerstukken/2016/07/15/kamerbrief-beantwoording-kamervragen-over-ambities-tafta
De bewering in het artikel "De Tweede Kamer werd destijds niet volledig geïnformeerd" klopt dus niet.