Minister Schippers keurt declaratie-adviezen echtgenoot af

2 Connecties

Relaties

Sander Spijker

Personen

Edith Schippers
14 Bijdragen

Twee jaar nadat Edith Schippers benoemd werd tot minister kiest ook haar echtgenoot Sander Spijker voor een carrière in de gezondheidszorg. Hij wordt consultant en adviseert zorginstellingen 'slimmer' te declareren. Zijn methodes, zoals het stoplichtmodel, leiden ertoe dat niet het leveren van goede zorg maar het leveren van 'rendabele zorg' centraal staat. Methodes die minister Schippers nu zegt af te keuren.

In de Troelstrazaal van de Tweede Kamer ging het gistermiddag over de GGZ. Aanwezig waren minister Schippers van Volksgezondheid en zeven parlementariërs. SP-Kamerlid Renske Leijten greep het overleg aan om het onder andere te hebben over instellingen die, vaak op aanraden van duur betaalde consultants, financiële motieven leidend maken in de behandeling van de patiënt. Leijten noemt als voorbeeld de stoplichtmethode, dat is een dashboard in het elektronisch patiëntendossier waarmee behandelaren door de kleuren groen, geel en rood zien wat de winstgevendste behandeltijd is. Onder andere door deze methode worden patiënten in de geestelijke gezondheidszorg onnodig lang doorbehandeld of juist te vroeg naar huis gestuurd. Het Kamerlid spreekt haar ongenoegen uit over deze methodes en is benieuwd naar het standpunt van de minister. 

Ondenkbaar

Ook de minister is fel gekant tegen instellingen die financiële motieven laten prevaleren boven het belang van de patiënt. In reactie op Leijten spreekt de bewindsvrouw zich uit tegen het stoplichtmodel. Behandelaren moeten volgens de minister gewoon doen wat goed is voor de patiënt. Later in het debat voorziet Schippers haar standpunt van een nadere toelichting: ‘Het is evident dat patiënten recht hebben op de juiste zorg. En het kan niet zo zijn dat een instelling zegt: oh maar dat is voor mij wat minder lucratief  dus wij stoppen, via welk model dan ook, de behandeling. Ondenkbaar.’


Minister Edith Schippers

"Het kan niet zo zijn dat een instelling zegt: 'oh maar dat is voor mij wat minder lucratief dus wij stoppen, via welk model dan ook, de behandeling.' Ondenkbaar"

Hoewel het voor Schippers ondenkbaar is blijkt dit wel de realiteit bij een aantal instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Consultants adviseren het gebruik van dergelijke methodes om de zorg weer ‘rendabel te maken’. Een van die consultants is Sander Spijker, de echtgenoot van minister Schippers. Sander Spijker, die ooit de opvolger van Aysel Erbudak bij het Slotervaartziekenhuis moest worden, weet een goede boterham te verdienen aan zijn advieswerk in de zorg. Dit doet Spijker namens adviesbureau P5COM, zo onthulde Follow the Money op 5 maart van dit jaar. 

Hoe rendabel is de patient?

Sander Spijker en zijn collega’s adviseren het gebruik van systemen die aangeven welke behandeltijd het winstgevendst is. Dit staat ook wel bekend als het stoplichtsysteem. In de GGZ – waar Spijker adviseert –worden behandelingen betaald in tijdvakken. Voor ieder tijdvak geldt een andere vergoeding. Een van de behandelaren legde  in het FTM-artikel uit: ‘Voor ieder tijdvak geldt  een bepaalde vergoeding. Zo krijgt een behandelaar voor de behandeling van depressie in het tijdvak 3.000 tot en met 5.999 minuten een bedrag van 7.850,67 euro. ‘Je krijgt dus voor 3.000 minuten behandelen evenveel geld als voor bijna 6.000 minuten. Dat is de perverse prikkel in het systeem.’

'Bij groen kun je de behandeling het beste stoppen want dan verdien je het meest'

Spijker introduceert digitale aanpassingen waarmee behandelaren eenvoudig kunnen zien hoe rendabel het behandelen van de patiënt nog is. Zo vertelt de echtgenoot van Schippers in een interview met Skipr: ‘Er is ook een dashboard voor behandelaren ingericht waarmee ze bijvoorbeeld hun productiviteit en de stand van de ROM-metingen zelf in de gaten kunnen houden.’ Dat dashboard biedt een overzicht dat doet denken aan een stoplichtsysteem, zo leggen de anonieme behandelaren uit. Op bijvoorbeeld een balk wordt de behandeltijd weergegeven. Aan het begin van een tijdvak kleurt dat groen, het midden is geel en de bovenkant kleurt rood. ‘Bij groen kun je de behandeling het beste stoppen want dan verdien je het meest, geel is ook nog goed om te stoppen maar minder rendabel en bij rood kun je beter doorgaan, tot je in het groen van een volgend tijdvak zit’, vertelde de behandelaar ons. Door het dashboard is er de mogelijkheid om precies te zien wat de meest rendabele keuze is in de behandeling. Zo kunnen financiële motieven leidend worden in de behandeling. Het gehele artikel over deze en andere methodes van Spijker vindt u hier.

Inspectie

Renske Leijten stelde destijds Kamervragen aan minister-president Mark Rutte over de kwestie. Die zag geen problemen in het advieswerk van de echtgenoot van de minister van Volksgezondheid. De naam Sander Spijker bleef gisteren onuitgesproken. Leijten hield het algemeen en legde Schippers de methodes voor die ook haar man als consultant toepast. Methodes die Schippers resoluut afkeurt. Eerder deed de minister ook al uitspraken als: ‘De GGZ groeit zo hard dat het ten koste gaat van andere sectoren in de zorg’ en ‘De GGZ moet in een lager groeipad komen.’ Daar levert haar echtgenoot in ieder geval geen bijdrage aan.
 

Leijten legde Schippers de methodes voor die ook haar man als consultant toepast. Methodes die Schippers resoluut afkeurt

De minister van Volksgezondheid verwerpt niet alleen de methodes die sommige zorginstellingen, vaak op aanraden van consultants, toepassen maar ziet ook een rol weggelegd voor de inspectie. ‘Iedereen die in de GGZ werkt moet zich zelf bewust zijn van de verantwoordelijkheid die hij of zij heeft voor de inhoud van de zorg voor de patiënt. En als dat niet gebeurt dan is het, denk ik, aan de orde dat de inspectie geroepen wordt om te gaan kijken bij  instellingen die – via welk model dan ook – op financiële prikkels en niet op zorginhoudelijke prikkels de zorg vormgeven. Waardoor er wordt gestopt met behandelingen die eigenlijk moeten doorgaan,’ zo sprak minister Schippers.