
Hoera, het aantal huizentransacties stijgt. Minister Blok klopt zich op de borst bij zijn nieuwe rapport over de woningmarkt. Maar eh...leiden al die transacties niet weer tot een zeepbel? Daar horen we niets over. Is Blok soms minister van Woningmarkt? Schoenmaker hou je bij je leest, vindt Jasper Du Pont.
Anderhalf jaar geleden concludeerde een Tweede Kamer-commissie onder leiding van Kees Verhoeven wat iedereen al wist: huizenprijzen zijn in Nederland lange tijd veel te hard gestegen. Met exotische financieringsvormen en steeds soepeler regels kon het maximaal te lenen bedrag worden opgerekt – met een zeepbel tot gevolg.
Inmiddels kan de pijnlijke conclusie worden getrokken dat het rapport niet of nauwelijks tot politieke actie heeft geleid. Bij enkele lopende acties, zoals de verplichting om af te lossen of het terugdringen van de corporatiesector, mocht het achteraf als onderbouwing dienen, maar dat was het dan zo’n beetje. Het enige statement dat nog wél volgde, was een verzoek van de Tweede Kamer om voortaan regelmatig op de hoogte te worden gehouden van de prijsontwikkeling van woningen. Want dít mocht niet nog een keer gebeuren.
Niet alleen beschrijven de indicatoren slechts de omvang van de markt, er wordt bovendien geen enkele poging ondernomen om een streefwaarde te benoemen. Zo kan nu wel gevonden worden dat een toename in woningtransacties goed is, ik ben wel benieuwd welk aantal dan optimaal is volgens de minister. Ik neem aan dat hij niet pas tevreden is als iedereen ieder jaar verhuist. Toch?
Bloks eigen succesverhaal
Vorige week was het weer zover en stuurde minister Stef Blok van Wonen zijn eigen rapport De staat van de woningmarkt naar de Tweede Kamer.Wie hoopt te vernemen of zich een nieuwe zeepbel vormt, komt bedrogen uitWie echter verwacht antwoord te krijgen op de vraag of zich een nieuwe zeepbel aan het vormen is, komt bedrogen uit. In de begeleidende brief schrijft de minister dat er ‘breed herstel’ optreedt, volgend op de door hem genomen maatregelen. Zo hebben lagere overdrachtsbelasting en financierbaarheid van restschulden ‘bijgedragen’. Concrete aanwijzingen hoe dit herstel van de woningmarkt zich dan laat kwantificeren staan ook in de brief: ‘het vertrouwen is terug, het aantal woningverkopen stijgt en de prijzen gaan gestaag omhoog. Ook de bouwsector profiteert van dit herstel en ziet de omzet stijgen.’ Kortom; álle seinen staan op groen, het beleid van deze minister is één groot succesverhaal. Op naar de verkiezingen!
Hoe vaak moeten we verhuizen van de minister?
Maar. Dat was de vraag toch helemaal niet? Zouden we hier geen aandacht moeten besteden aan de vraag of de prijsstijgingen nog wel gezond zijn? Of op zijn minst of de 10 procent prijsstijging afgelopen jaar in Amsterdam nog realistisch is? Waar deze ‘staat van de woningmarkt’ in het leven was geroepen om te monitoren op onverantwoorde prijsstijgingen,nu wordt alweer zonder enige nuance of weging het duurder worden van huizen gepresenteerd als ‘positief’wordt nu alweer zonder enige nuance of weging het duurder worden van huizen gepresenteerd als ‘positief’. Terwijl het rapport nota bene melding maakt van het met zo’n tien procent uit elkaar groeien van leencapaciteit en huizenprijzen.

51 Bijdragen
IwanovKapotjeplov
Stonecity
IwanovKapotjeplovContramine
jefcooper
Contramineph4ge
ContramineAls je wil weten wat de schrijver voor ideeën heeft over hoe het wel zou moeten dan moet je zn eerdere artikelen lezen. Hij geeft op het einde van dit artikel al een voorzet, namelijk dat de woningmarkt ervoor moet zorgen dat men geschikt en betaalbaar kan wonen, in de gewenste woonvorm en zonder grote risico's of inflexibiliteit. Het maken van rendement of winst staat daar niet tussen. Dit zijn hele valide doelen, en die staan haaks op de cijfers waar nu zo hard om gejuicht wordt.
Er wordt zo hard gejuicht omdat een kleine groep heel veel geld verdiend en ze de grote groep wijs maken dat ze er ook wat aan hebben.
Tot slot wil ik er nog aan toevoegen, zoals DuPont in het begin ook al constateert, dat de lessen uit het verleden compleet genegeerd worden. Als het crisis is roept men dat je het dak niet moet repareren, en nu staat men te juichen dat de zon schijnt zonder door te pakken. Als de prijzen in sommige gebieden met 10% de lucht in schieten is dat een ideaal moment om bijv. de startersleningen daar aan te pakken. Als overal de prijs stijgt zoals nu geval is het een ideaal moment om door te pakken met subsidies zoals NHG en HRA.
jsmid
ContramineREFA
jsmidVerplicht aflossen en strengere financieringsnormen komen ook door dit kabinet. Die hebben het de woningmarkt niet gemakkelijker gemaakt.
Matt
ContramineREFA
Contraminejefcooper
Huizenprijzen komen op een markt tot stand.
De absurd lage rente komt door de mislukte euro.
Verder kan ik niet laten hier te schrijven dat plotsklaps Keynesiaanse financiering mag van Brussel, nu de migranten in honderdduizenden aanstromen.
Het begrotingstekort mag ineens oplopen, kennelijk.
We gaan 50.000 huizen er bij bouwen, kon dat de afgelopen jaren niet, en zo nee, waarom niet ?
Nederlanders mochten wel tot 20 jaar op een huis wachten.
Nu Schengen, en daarmee de EU, op instorten staat, gelden er kennelijk ineens andere regels.
Begrijpelijk, elke bureaucratie doet alles om in stand te blijven.
Europese normen en waarden, kennelijk.
jsmid
jefcooperjefcooper
jsmidDat haalt dus ook niets uit: de werkloosheid daalt niet, ook stijgt de inflatie niet.
Maar ja, het is al lang mijn overtuiging dat de EU een hoge werkloosheid wil.
Vandaar de migranten, daar snijdt het mes aan twee kanten, de werkloosheid loopt op, en de lonen dalen, deze mensen gaan voor elk loon werken.
Gewone bankiers willen overigens helemaal geen inflatie, de waarde van hun vorderingen daalt.
Draghi wil inflatie, om de Griekse schulden in waarde te doen dalen.
De politiek mag niets, de huidige democratie is 'de politici kiezen die de opdrachten van de bankiers uitvoeren'.
REFA
jefcooperjefcooper
REFADat de huizenmarkt aantrekt schrijf ik er aan toe dat de huizenprijzen niet meer zakken.
De lage rente bestond daar al jaren, haalde dus niets uit.
REFA
jefcooperMakelaars, hypotheekadviseurs, notarissen en bouwmarkten moeten weer aan de slag de komende jaren. Alleen tegen de helft van wat ze voorheen gewend waren. Jasper heeft gelijk dat er wordt gewerkt aan een nieuwe bubble. Doordat rentes minimaal 10 jaar worden vastgezet en er verplicht moet worden afgelost zijn we beter beschermd.
Banken verstrekken ook voor bedrijfsinvesteringen. Maximaal 65%, liever 55% van de waarde van het onderpand. Ondernemers begrijpen dankzij de crisis het risico van geld lenen beter. Daarom rijdt een taxi chauffeur nog een jaartje door in z'n afgeschreven Mercedes.
jefcooper
REFAMet aflossing.
Ik kreeg vele telefoontjes 'uw huis heeft overwaarde, daar kunt U iets mee doen'.
Dat deden wij dus niet.
Het Friese gezegde was 'in lyk man is in ryk man'.
M.a.w. wie z'n schulden heeft afgelost is rijk.
Met excuses voor de Friese spelling, ik ben nooit verder gekomen dan de spreektaal.
Kneppelfreed moest nog komen.
Matt
jsmidjsmid
MattMatt
jsmidjefcooper
MattREFA
MattWat denk je dat er gaat gebeuren de komende jaren? Iedereen gaat verhuizen / verbouwen om een lasten besparing te realiseren en de laatste sukkels om van een woekerpolis af te komen.
Dan wordt de werkloosheid ook een stuk minder. Dit is het VVD / CDA verhaal. De woningmarkt is de motor van de economie.
Guido
jsmidHet moedige zou zijn om nu de rem er op te gooien, de rente te verhogen en prijzen te koelen tot een niveau dat weer aan sluit bij wat mensen nodig hebben.
In plaats daarvan mogen we nu blij zijn dat we ons dieper in de schulden moeten steken, wat wordt gepresenteerd als goed nieuws....
squarejaw
jsmidsquarejaw
De volgende stap wordt waarschijnlijk het overboord zetten van de Nibud-normen zodat iedereen gezellig nóg weer veel meer kan lenen.
En mocht onverhoopt ooit de rente weer gaan stijgen, oh nee, niet aan denken!
REFA
squarejawAls je zegt dat er niets is gebeurd klets je gewoon uit je nek.
Bubbelonia
REFA- Te weinig / te langzaam (toegeven: Vóór 2008 hadden we dan ook wel alle remmen losgelaten, dus het LIJKT als snel veel). Dit is de grootste categorie schat ik zo in.
- Nadelig voor de woonconsument en in sommige gevallen ook voor de schatkist
- Voor de bühne
Maar hebben we ook iets geleerd? Oftewel: Gaan we in de toekomst NIET weer dezelfde fouten maken? Ook ik vrees dat we die fouten gewoon weer gaan maken. Sterker nog, er wordt NU AL aan alle kanten alweer gezaagd aan de doorgevoerde en geplande veranderingen.
REFA
BubbeloniaJe gaat eraan voorbij dat in 2008 met gemak 6 x het inkomen kon worden gefinancierd en dat dit nu ondanks de veel lagere rente niet verder komt dan 4,5 x. Dat is wel degelijk stapsgewijs afgebouwd de afgelopen jaren. Daarnaast kon je niet zo lang geleden een woning met NHG financieren met een maximale hypotheek van 350.000 en volgend jaar nog maar 225.000.
Er is niet niets gebeurd en we zijn iets beter beschermd tegen een nieuwe crisis.
squarejaw
REFADe maatregelen die nu zijn genomen zijn dat in opdracht van de banken gedaan, met name dat krankzinnige "woonakkoord".
De dag dat in Nederland niet méér wordt betaald voor een huis dan wat het waard is, is de dag dat ALLE banken nat gaan op hun hypotheekportefeuille. De RABO natuurlijk het eerst...
REFA
squarejawHet is duidelijk dat er een sterke VVD / CDA lobby is die banken, notarissen en makelaars vertegenwoordigen. Zou het niet zo kunnen zijn dat ze een beetje gelijk hebben dat de woningmarkt de motor van de economie is?
squarejaw
REFADe NHG is een slecht instrument omdat dit huizenkopers verleidt tot het nemen van onverantwoorde risico's.
En wat Jan met de pet betreft: die blijft voorlopig wel in zijn (minstens 30% te dure) huurwoning zitten. Hij kan van zijn ouders immers geen tonnetje belastingvrij tegemoet zien. Is hij jonger dan 45, dan is zijn toekomst erg onzeker. Is hij ouder dan krijgt hij als starter sowieso geen hypotheek. Jan zou meer baat hebben bij een eerlijke, niet gemanipuleerde markt waar vraag en aanbod de prijs bepalen, en niet banken en tussenpersonen met hulp van de overheid hun verdienmodellen optimaliseren, ten koste van de woningkoper uiteraard.
De woningmarktlobby omvat helaas vrijwel alle politieke partijen, (inclusief PVV); de enige uitzonderingen zijn volgens mij de Dieren en de SP. Uw optimisme aangaande de totale afschaffing van de HRA, hoe aanstekelijk en hartverwarmend ook, kan ik dan ook niet delen.
En de woningmarkt de motor van de economie? Ik denk eerder dat de economie slachtoffer is van de woningmarkt!
ph4ge
REFAJuan
U raad het al, een hoop gebakken lucht. Er is geen koper in Nederland die deze hypotheekvorm heeft uitgekozen. Sterker nog, het onding wordt niet eens aangeboden als financieringsvorm.
Molenaer
Peter
- waardestijging huis in lijn met inkomensgroei
- aantal defaults zeer laag (zelfs bij gestegen werkloosheid)
- betalingscapaciteit getoetst op hogere rente
- QE zorgt voor toestroom van gelden van o.a pensioenfondsen van laag renderende staatsobligaties naar hypotheken
Helemaal mee eens dat we in NL keer moeten stoppen met subsidiëren van geld lenen en meer inbreng van eigen vermogen. Maar sprake van een bubbel? Ik zie het niet
Jan
PeterIn de randstad lijkt de market overhit aan het raken maar voor 2-3 ton kun je nog steeds een aardig appartement kopen. En een hoop mensen is 2-3 ton prima te betalen zolang men beide werkt. En vergeleken met andere steden in de wereld is een stad als amsterdam nog steeds erg goedkoop.
De globale economie trekt ook maar niet aan, dus de rente blijft nog wel een paar jaren laag. Dus dat zie ik ook niet als risico.
En de langere termijn zijn 2 dingen noodzaak. Een snellere afschaffing van hypotheek aftrek en lagere LTV ratios..
Pietje
PeterPietje
Peterhttp://snbchf.com/global-macro/2012-gm/debt-financial-cycle-2011-2017/
http://trendandtonic.thefuturescompany.com/us-economic-snapshot-may-2013/
Bent u niet dezelfde die beweert dat banken leningen en deposito's NIET uit het niets scheppen?
peter
PietjeMaar een bubbel moet toch echt gepaard gaan met een toename van wanbetalingen van rente en aflossingen. Als mensen meer willen betalen aan rente en aflossing dan betekent dit dat ze minder kunnen consumeren en sparen. Maar is er daarmee sprake van een bubbel? Waar wordt dan aangetoond dat Nederlanders onmogelijk hun lasten in de toekomst kunnen betalen?
Ik ben zelf voorstander om te stoppen met die fiscale stimulansen om te lenen, en ik hoop zelfs dat mensen een keer gaan zeggen wij willen niet meer zoveel van ons inkomen besteden aan hypothecaire lasten. Maar mensen doen dit gewoon.
En als we kijken naar het aanbod dan is er geen enkele reden om aan te nemen dat mensen massaal hun huis gaan verkopen. Dat wordt met name bepaald door echtscheiding en baanverlies. Nu heeft niemand een glazenbol, maar ik leef niet in de veronderstelling dat we de komende 10 jaar allemaal massaal onze partner aan de kant zetten en half Nederland werkeloos thuis zit.
Als je een huis koopt, besef altijd dat het risico bestaat dat de waarde gaat dalen. Ik voorspel ook niet dat de huizenprijzen weer fors gaan stijgen zoals we voor de crisis gewend zijn. Ik voorzie zelf eerder een periode met lage rente, weinig inkomensgroei, weinig economische groei met slechts beperkte ruimte voor verdere stijging van huizenprijzen. Dat is heel wat anders dan stellen dat de boel in elkaar stort.
Overigens zou ik niet weten wat geldcreatie uit het NIETS hier mee te maken heeft. Dat verhaal heb ik al tig keer uitgelegd. Als je het er niet mee eens bent, prima. Ik ga hier niet de zoveelste discussie over aan. FTM staat er vol mee.
REFA
PeterIk vind de prijsstijging eigenlijk heel erg tegenvallen met de lage rente en subsidies als startersleningen.
Ik vind die 90% regel een goed idee in 2019, maar alleen voor woningen boven de NHG grens. Wat mij betreft mag 50% van de waarde van de woning dan weer aflossingsvrij worden gefinancierd.
NHG (maximaal 225.000) moet 106% koopsom + verbouwing en verplicht aflossen blijven.
Ook een mooi moment om met HRA te stoppen en de inkomstenbelasting wat te verlagen.
Bubbelonia
PeterREFA
BubbeloniaIn 2019 kunnen die vluchtelingen die hier naartoe komen ook een hypotheek afsluiten, omdat we binnen NHG soepeler worden voor Flexwerkers. Er komt een nieuwe bubble.
peter
BubbeloniaWat deze mensen bv niet doen is grafiekjes tonen van de ontwikkeling van lonen, want die grafieken zouden eveneens de kenmerken van bubbels tonen.
En dat verklaart ook heel goed waarom er zo weinig wanbetalingen zijn op hypotheken. De zgn bubbelinkomen kan die bubbellasten goed betalen.
Jasper
peter(ja en nu op naar volgende argument, de rente.)
peter
Jasperdr doom
BubbeloniaAls je vindt dat iets te duur is dan koop je het toch gewoon niet?
Geïnjecteer met angst, dat is het..Zoek een leuke hobby is mijn advies.
In ieder geval een andere dan sneue grafiekjes maken.
squarejaw
dr doomdr doom
squarejawRoel Van de Wiel
Vergelijkbaar met koopkrachtplaatjes zou er zo iets moeten zijn als woonkrachtplaatjes. Per doelgroep kijken wat deze kan huren en kopen en daarop beleid maken.
REFA
Roel Van de WielMet een inkomen van 24.000 wordt een maximale hypotheek verstrekt van 98.574 exclusief starterslening. Hiervoor kun je een fatsoenlijke woning kopen en heb je een bruto maandlast van 390,00, terwijl je hypotheek in 30 jaar is afgelost. De sociale huur is een stuk hoger kan ik je vertellen.
Wanneer de woning na relatie beëindiging, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden moet worden verkocht wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden.
Heb je ooit je rekeningen niet betaald dan ben je de lul inderdaad.
robinn
REFAjefcooper
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24645816/__TU_Delft__Einstein_zat_fout__.html
Ik had gedacht dat FTM vandaag met het volgende zou beginnen:
" Kwantumfysici hebben het over het verschijnsel 'verstrengeling' als ze uitleggen hoe teleportatie werkt. "Eigenlijk begrijpt niemand wat er bij verstrengeling gebeurt", vertelde professor Ronald Hanson vorig jaar al. "We weten wel dat het bestaat, dat is algemeen aanvaard onder natuurkundigen."
"We begrijpen wiskundig wel hoe het werkt, we kunnen het uitrekenen. Maar omdat er geen analogie bestaat met iets dat we uit het dagelijks leven kennen, is het niet in woorden te vatten. Het komt er grofweg op neer dat twee deeltjes, ook al zijn ze ver van elkaar verwijderd, op elkaar reageren."
Nu is aangetoond dat het echt bestaat, wordt een van de meest intrigerende discussies in de natuurkunde afgesloten "
'Ver verwijderd' is door het hele heelal.
De mogelijkheid van communicatie met iedereen in dat heelal lijkt nu open te staan.
Misschien echte ruimtereizen ook, hoewel ik nog niet zie hoe.
Voor mij de grootste ontdekking van m'n leven.
Aardig is dat het in Delft is aangetoond.
We kunnen toch nog wat.
Het woord teleportatie is overigens onzin, deeltjes kunnen dus over afstanden van een in beginsel onbeperkt aantal lichtjaren met elkaar in verbinding blijven.
Dat een discussie is afgesloten wel de grootste onzin die ooit is verkondigd, zelfs sinds Netanyahu de gaskamer schuld bij de Moslims legde, de discussie begint net.