
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee? Lees meer
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee?
Zo kun jij bijdragen:
Wij willen weten welke documenten belangrijk zijn. Hoe meer mensen naar de documenten kijken, hoe sneller dat gaat. Dit kun jij doen:
- Ga naar de documenten en toets in onze zoekmachine een term in waarvan jij denkt dat het resultaat oplevert.
- Neem zoveel documenten door als je wil.
- Kom je iets tegen waarvan je vindt dat de redactie ernaar moet kijken? Klik dan op het duimpje omhoog bij ‘is dit document belangrijk?’. Laat eventueel ook weten waarom je het document relevant vindt voor het onderzoek.
Bekijk deze video voor meer uitleg:
We verwachten niet dat je alle documenten voor ons doorneemt. Je helpt ons al enorm als je één document leest.
Waarom dit onderzoek?
Sinds zijn oprichting eind 19e eeuw onderhoudt Shell nauwe banden met de Nederlandse overheid. Al eerder dook de naam van de olie- en gasgigant op rond economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid.
Dat roept vragen op. Hoe — en door wie — vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt de relatie tussen Shell en de overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen?
Hoe onderzoeken we dit?
In april 2019 stuurde Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) zeventien Wob-verzoeken naar evenzoveel overheidsorganen. In die verzoeken vraagt PAJ om alle documenten – denk aan e-mails, memo’s, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes – sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell.
Inmiddels hebben we duizenden documenten binnen. Een team van journalisten is hard aan het werk om de documenten door te nemen. Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken.
Als volger van dit dossier blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Wob-procedure, ontvang je vrijgegeven documenten en kun je daar zelf mee aan de slag. Bovendien draag je bij aan het succes van dit project: hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten.
Wil je meer weten over de redenen en mensen achter deze Wob? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.
Hoe Shell het draagvlak terugwon in Noord-Nederland
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Podcast | De grootste schat van Nederland
Groningse waterstoflobby helpt Shell aan nieuw verdienmodel
NAM, Shell en overheid verdoezelden de risico’s van lucratieve gaswinning
Kabinetsplan voor verplichte afname van waterstof verzekert Shell van een afzetmarkt
Verlies van Drentse banen laat opportunistische NAM koud
Shell-topman Van der Veer drukte een Rusland-vriendelijk stempel op het NAVO-beleid
Amsterdam bepaalt zelf wel wat ze openbaar maakt over Shell
Ministerie vraagt om ‘ongepaste en onwettelijke’ inzage in onderzoeksopzet Shell Papers
Bijna vier maanden geleden diende Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) zeventien Wob-verzoeken in om de relatie tussen de overheid en Shell te openbaren. Vooral het overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat zich zonder machtigingen opwerpt als woordvoerder van dertien van de zeventien bestuursorganen, verloopt stroef en rommelig. De meest recente eis van het ministerie is dat PAJ een toelichting op het onderzoek levert. Ongepast en onwettelijk, oordeelt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) verbaast zich hogelijk en spreekt van een ‘ongewenste precedent’.
Update 2 augustus, 20:00: Reactie Nederlandse Vereniging van Journalisten toegevoegd [zie tweede kader]
Afgelopen 18 juli viel een brief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op de deurmat van Roger Vleugels, Wob-expert, juridisch adviseur en onze vertegenwoordiger in dit Wob-proces. ‘Toelichting verzoek’, luidde het onderwerp. Of we ‘door verstrekking van een onderzoeksopzet’ kunnen ‘verduidelijken waarop ons onderzoek concreet betrekking heeft’, lazen we in de brief. In het kort: EZK vraagt onderzoeksplatform PAJ uitgebreider toelichting te geven over de aard van ons onderzoek als voorwaarde voor behandeling van ons Wob-verzoek, een belangrijk onderdeel van het dossier Shell Papers op FTM.nl.
EZK wil dus weten met welk doel we overheidsdocumenten over Shell opvragen. Is dat normaal? Mag dat zomaar? Nee, laat Vleugels weten. ‘Ik zie het in wel meer Wob-zaken gebeuren, maar het is absoluut verboden.’
De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bepaalt dat een bestuursorgaan de indiener mag vragen zijn verzoek te verduidelijken en concretiseren als het te algemeen en te vaag geformuleerd is. Het achterliggende motief, het zogeheten ‘belang’ van de verzoeker, hoeft de verzoeker volgens de wet niet kenbaar te maken. Die bepaling heeft een reden: de overheid moet documenten wel of niet openbaren op basis van juridische gronden, niet op basis van de motieven van de verzoeker.
Vleugels is niet de enige die het verzoek van EZK onrechtmatig vindt. We legden de brief voor aan de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Zij lieten in een reactie weten het verzoek ‘ongepast’ en ‘onwettelijk’ te vinden. Bovendien zou het een ‘ongewenst precedent in de Wob-praktijk’ scheppen als we ermee akkoord gaan, stelt de VVOJ: ‘Indien de wens van het ministerie wordt ingewilligd, kan elk bestuursorgaan voortaan vereisen dat de Wob-verzoeker eerst maar eens vertelt waarom hij/zij documenten wil hebben. Dat is immers bij de Shell/EZK-zaak ook gebeurd!’
De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) zegt verontrust te zijn over de vraag van het ministerie van Economische Zaken aan het Platform Authentieke Journalistiek om te vertellen welk onderzoeksdoel achter hun uitgebreide Wob-verzoek over Shell zit. Alleen dan zou EZK bereid zijn het Wob-verzoek in behandeling te nemen. De VVOJ vindt de voorwaarde die het ministerie stelt ongepast.
Volgens de vereniging is de wet hier heel helder over: iemand die een Wob-verzoek doet ‘behoeft bij zijn verzoek geen belang te stellen’. In de wet staat weliswaar dat een bestuursorgaan de verzoekers kan vragen het Wob-verzoek te preciseren als het te algemeen geformuleerd is, maar dat betekent niet dat het overleggen van een onderzoeksopzet vereist mag worden. En dat doet het ministerie in dit geval wel degelijk: EZK vraagt om schriftelijk te verduidelijken waarop het Wob-verzoek van PAJ betrekking heeft en ontvangt het liefst een onderzoeksopzet. Het ministerie stelt daarmee een extra, onwettelijke voorwaarde.
De VVOJ vindt dat dit niet kan. Het schept een ongewenste precedent in de Wob-praktijk. Indien de wens van het ministerie zou worden ingewilligd, kan elk bestuursorgaan voortaan vereisen dat de Wob-verzoeker eerst maar eens vertelt waarom hij/zij documenten wil hebben. Het is dan immers bij de Shell/EZK-zaak ook gebeurd!
De VVOJ is ervan overtuigd dat een omvangrijk Wob-verzoek zo nodig ook op een andere manier kan worden ingeperkt. Het ministerie mag en kan dus niet aan PAJ vragen om uitleg te geven over het journalistieke doel van haar Wob-verzoek.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is verbaasd door de vraag van het ministerie van Economische Zaken aan het Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) om te vertellen welk onderzoeksdoel achter hun uitgebreide wob-verzoek over Shell zit. Alleen dan zou EZ bereid zijn het wob-verzoek in behandeling te nemen. De NVJ vindt de voorwaarde die het ministerie stelt ongepast.
Volgens de wet mogen er geen voorafgaande voorwaarden worden gesteld aan het in behandeling nemen van een Wob-vezoek. Inzage in de onderzoeksopzet van een journalistiek artikel al helemaal niet, dat heeft een chilling effect op de persvrijheid. Voor welke doeleinden de Wob-verzoeker informatie opvraagt bij de overheid is niet relevant. Uitgangspunt van de Wob is dat alle overheidsinformatie in beginsel openbaar is, tenzij een van de weigeringsgronden van de Wob van toepassing is. Dat is het toetsingscriterium en niets anders. Het ministerie stelt een onwettelijke voorwaarde.
De NVJ gaat er dan ook van uit dat hier sprake is van een misverstand. De WOB bepaalt namelijk wel dat als een verzoek te algemeen geformuleerd is, de verzoeker gevraagd kan worden het verzoek te preciseren.
Misschien is de brief van het ministerie van Economische Zaken aan PAJ een ongelukkige poging om het verzoek (dat kennelijk tamelijk algemeen is gesteld en daardoor, aldus de brief, zeer omvangrijk is) beter te laten preciseren. Overeind blijft dat de verzoekers niet hun eigen journalistieke onderzoek hoeven te preciseren (al of niet in de vorm van een onderzoeksopzet) maar wel hun WOB verzoek voldoende concreet moeten maken.
Mocht er geen sprake zijn van een misverstand dan wijst de NVJ de wijze van het ministerie van Economische Zaken af. Het ministerie stelt dan een onwettelijke voorwaarde die een ongewenste precedent in de wob-praktijk schept. Indien de wens van het ministerie zou worden ingewilligd kan elk bestuursorgaan voortaan vereisen dat de wob-verzoeker eerst maar eens vertelt waarom hij documenten wil hebben. Het is dan immers bij de Shell/EZ-zaak ook gebeurd. Dit kan volgens de NVJ – en de wet - niet.
‘Wob-verzoek is niet het primaire doel’
Even opmerkelijk zijn de redenen die het ministerie aandraagt voor zijn verzoek. Het feit dat PAJ op Follow the Money publiceert over het verloop van de Wob-procedures rond de Shell Papers beschouwt EZK als een signaal dat dit mogelijk het échte doel is van de Wob-verzoeken, en het doen van onderzoek naar Shell niet het primaire doel is. Ook in de omvang van het Wob-verzoek ziet EZK bewijs voor die stelling. EZK stelt ‘dat het verzoek (grotendeels) ook doelen dient waarvoor de Wob niet is bedoeld, dan wel de omvang van uw verzoek niet in een redelijke verhouding staat tot de daarmee te dienen doelen.’
‘Daarom’ vraagt EZK een nadere toelichting op onze onderzoeksopzet. Daarmee lijkt het ministerie niet alleen naar ons ‘belang’ te vragen, maar verzoekt het ons ook schriftelijk bewijsmateriaal hiervoor te leveren.
De brief van EZK bevatte nog meer punten, argumenten en veronderstellingen die ons niet zo verrasten: veel droeg het ministerie al maanden geleden aan bij onze eerste ontmoeting in Den Haag. Op deze vragen gaven we toen mondeling al antwoord. Eerder stelde het ministerie voor om het Shell Papers Wob-verzoek met negentig procent in te perken. Na bezwaar van onze kant, stelt het ministerie ditmaal weer andere voorwaarden aan openbaarmaking.
Geen machtiging nodig
Nog steeds speelt ook het vraagstuk rondom de vertegenwoordiging. EZK stelt namens dertien ‘betrokken bestuursorganen’ te spreken, maar levert geen volwaardige machtigingen. Dat klopt, erkent EZK in de brief, maar die zijn ‘in dit stadium’ overbodig: want er vindt ‘in deze fase geen besluitvorming plaats’. Dat is opmerkelijk, want de vraag ons Wob-onderzoek in te perken en de vraag om onderzoeksopzet te overhandigen, zijn grote besluiten met directe juridische consequenties. Het bestuursrecht vereist dat een vertegenwoordiger in deze gevallen een machtiging of een mandaat paraat heeft. Het is voor de tegenpartij namelijk wel zo fijn om te weten met wie hij zaken doet.
En nu? EZK ontvangt vandaag, 31 juli, onze reactie. Vleugels wijst in zijn brief namens ons op onrechtmatigheden en onzorgvuldigheden in de werkwijze van EZK. Ook legt hij uit waarom zijn brief alleen is gericht aan EZK en niet aan de dertien andere bestuursorganen die het ministerie zegt te vertegenwoordigen in dit Wob-proces, vanwege het ontbreken van machtigingen.
Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) wijst in een eigen reactie op zorgen van journalistieke aard. Ook besloten we, nadrukkelijk ‘onder protest’, het verzoek om uitgebreidere toelichting op onze onderzoeksdoelen gedeeltelijk in te willigen. Dat doen we door te verwijzen naar eerdere artikelen op Follow the Money, waarin we uitleggen welk journalistiek doel dit Wob-verzoek dient. Verder gaan we niet, want we willen geen verkeerd precedent scheppen. Wel lichten we nog toe waarom er geen sprake is van misbruik van de Wob en het kristalhelder is dat het doen van onderzoek het primaire doel is van de Wob-verzoeken.
Dossier
Volg de Shell Papers
FTM en Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) onderzoeken de verwevenheid van Shell en de Nederlandse overheid door middel van 17 Wob-verzoeken naar meerdere ministeries, provincies en gemeentes. Op het Wob-dashboard vind je een overzicht van alle procedures:
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit dossier? Meld je aan, dan krijg je een seintje zodra er een nieuw artikel online staat.
Schriftelijke botsing in slow motion
Dat juist EZK de regie op zich neemt en nu inzicht vraagt in onze onderzoeksdoelen roept ook vraagtekens op, schrijven we. ‘U verzoekt om inzage in een onderzoek dat zich toespitst op de samenwerking tussen de overheid en Shell, terwijl EZK een centrale rol heeft gespeeld in politiek gevoelige dossiers rondom het olieconcern. Denk aan Shell’s winstbelasting, het afschaffen van de dividendbelasting en het dossier over gaswinning.’
Ondanks de slow motion schriftelijke botsing tussen PAJ en EZK de afgelopen maanden, waarbij we in het ergste geval tegenover elkaar in de juridische berm belanden, zien we een route waarbij we samen door een deur kunnen. ‘Wob-ambtenaren van de gemeente en provincie Groningen en de gemeente Assen zijn op basis van ons oorspronkelijke Wob-verzoek voortvarend aan het werk geslagen met de behandeling van de Wob-verzoeken’, meldt onze brief. Het is een dynamiek waarbij we in direct overleg en geïnformeerd bespreken welke documenten we uiteindelijk wel en niet opvragen, op basis van inventarislijsten van aanwezige documenten die de bestuursorganen opstelden. Die medewerking is natuurlijk mooi, al schrijft de Wet openbaarheid bestuur zo’n hulpvaardige houding simpelweg voor. We vragen EZK dan ook: ‘Als de noordelijke bestuursorganen dit kunnen, wat weerhoudt uw ministerie?’
Mocht het spaak lopen met EZK, dan kunnen we de zaak bij de rechter neerleggen, die zich dan zal buigen over de gang van zaken tot nu toe. ‘Een weg die mijn cliënt liever Plan B wil laten blijven’, zo eindigt de brief van onze Wob-expert Vleugels aan EZK. We verwachten van EZK wel dat er voor 2 september een voortvarend en constructief gesprek met PAJ is gestart en dat het ministerie voor 30 september beslist. Niet omdat PAJ dat gepast vindt, maar omdat de Wob dat bepaalt.
Het ministerie eindigt zijn brief: ‘Van onze kant bestaat wellicht ook behoefte aan een tweede gesprek naar aanleiding van uw reactie of deze brief.’
Volgende aflevering: het tweede gesprek.
Hieronder het schrijven van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat:
De reactie van Roger Vleugels op de brief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat:
Hieronder de brief van Platform Authentieke Journalistiek aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat:
34 Bijdragen
Mz59 7
Als je artikelen 3(3) en 3(4) vergelijkt, dan vraag je je wel af wat daar precies bedoeld wordt. Je kunt wel zeggen dat je geen precedent wilt scheppen, maar daarmee is de vraag niet beantwoord. De overheid baseert zich niet op artikel 3(3), dus het heeft geen zin om als antwoord artikel 3(3) te citeren. Zeggen dat de positie van de overheid “onwettig” zou zijn snijdt geen hout als niet expliciet op artikel 3(4) wordt ingegaan.
WOB: https://wetten.overheid.nl/BWBR0005252/2018-07-28
Wat ik hier zeg is een poging tot juridische analyse van wat er in de WOB staat. Als een artikel iets open laat (de criteria) dan is het standaard juridische praktijk om naar de bedoeling (de preambule) van de wet te kijken.
Arne van der Wal 10
Mz59Roger Vleugels
Arne van der WalHierop bouwend is de tekst van het Wob-verzoek hoewel veel omvattend zeer precies en begrenzend. In de tekst is vervolgens opgenomen een aanbod tot overleg als er toch knelpunten of vragen zijn. Door EZK is ondanks meerdere briefwisselingen en een overleg op het ministerie nog steeds niet aangegeven wat in hun ogen verheldering behoeft.
Namens mijn cliënt blijf ik ook voor EZK beschikbaar om het verzoek toe te lichten daar waar EZK vragen heeft. Overigens blijkt uit de voortvarende manier waarop de gemeente en de provincie Groningen en de gemeente Assen het verzoek oppakken dat het althans in hun ogen wel hanteerbaar is.
Roger Vleugels, juridisch adviseur openbaarheid van bestuur
Mz59 7
Roger VleugelsRoland Horvath 7
Mz59Art 3.3 WOB stelt dat de aanvrager geen belang moet hebben. Dus iedereen mag welk verzoek dan ook indienen.
De door EZK gestelde vraag naar de bedoeling van het WOB verzoek, gaat duidelijk over het belang van de aanvrager en is een inbreuk op art. 3.3 WOB.
Uit het artikel volgt dat de vraag van EZK niet te maken heeft met art. 3.4 WOB want er is geen sprake van een WOB verzoek dat te algemeen geformuleerd zou zijn.
2/ Als een WOB verzoek te algemeen is, art. 3.4 WOB, dan kan dat ingeperkt worden door een meer precieze formulering van het verzoek. Het is voor de overheid niet zo ingewikkeld om de te algemene aard van een verzoek aan de aanvrager duidelijk te maken.
Het doel van het verzoek of het belang van de aanvrager hoeven daarin geen rol te spelen.
Overigens, de juridische procedure om naar de bedoeling van een wet te kijken is volkomen terecht. Maar daar kan de formulering van de zaak dus van de verschillende standpunten niet veranderd worden. Er moet een uitspraak gedaan worden.
Daarbij moet opgemerkt dat de rechters er nogal eens op los fantaseren zelfs de Hoge Raad en dat hun fantasie er op neer komt dat ze de wet herschrijven. Ze gaan vaak in hun 'interpretatie' te ver, ze veroorloven zich te veel.
Mz59 7
Roland HorvathIn de EZK brief van 18 Juli staat
"Uit uw brieven blijkt niet van concrete inperking van het verzoek naar inhoud of een toespitsing op een bestuurlijke aangelegenheid."
Roland Horvath 7
Mz59- Als de overheid vraagt waar het onderzoek over gaat, dan is dat al een inbreuk op art. 3.3 WOB dat stelt dat de vrager geen belang moet hebben. Anders kan een Zuid Limburger geen WOB vraag indienen over de gaswinning is Groningen.
- De overheid kan 100 jaar lang het argument gebruiken dat de vraag te algemeen is.
En in uw commentaar staat geen rechtvaardiging van de vraag van de overheid om een nadere precisering van de vragen. Daarbij zou de overheid zelf mogelijkheden kunnen aangeven.
Een reeks criteria aangeven, die voor alle vragen gelden, is niet mogelijk en is dan ook niet in de wet opgenomen.
- Artikel 3.4 WOB is dus uitstekend geschikt om geen antwoorden te moeten geven.
De WOB wet zou kunnen aangepast worden en stellen dat, inden er geen precisering komt, de overheid zelf een keuze moet maken, naar best vermogen.
- Conclusie: De indruk bestaat dat het gaat om een vertragingstechniek van de overheid, een blijk van ambtelijke onwil.
Mz59 7
Roland HorvathRoland Horvath 7
Mz59Het gaat bij art. 3.4 WOB om de verduidelijking eventueel over de inperking van de vraag.
En daarvoor hoeft er geen uitleg gegeven te worden over het onderzoek dat de vrager uitvoert.
Nogmaals, de overheid moet eenvoudig weg antwoorden -en willen antwoorden- op de vraag. Wat in de situatie in het artikel blijkbaar niet het geval is. Uiteraard moet een vraag niet zo algemeen zijn dat een antwoord onmogelijk is. Dat is de reden van het bestaan van art. 3.4 WOB.
Mijns inziens zijn art. 3.3 en art. 3.4 WOB beide evident en - duidelijk.
2/ Om de onwil van de overheid te verminderen, zou het goed zijn de WOB verzoeken te laten behandelen door ambtenaren, die niet verbonden waren met de gedane overheidsbeslissingen zoals O Pen 10:51 heeft voorgesteld.
Bij Justitie bestaat een dergelijke scheiding: Rechters en openbare aanklagers.
Mz59 7
Roland HorvathHet onderzoek moet denk ik wel gedaan worden door ambtenaren die vertrouwd zijn met de documentatie.
Said Ajouaau 5
Mz59Mz59 7
Said AjouaauRoger Vleugels
Mz59Dat rechters fantaseren zou ik niet willen onderschrijven. Rechters zijn er ook om letter naast geest en tijdsgewricht te zetten en om lacunes in wetten op te vangen. [PS: Wob-zaken komen niet bij de Hoge Raad, maar bij de Afdeling van de Raad van State [of heel soms bij het CBB]]
Roland Horvath 7
Maar zich boven en buiten de wet stellen is niet de bedoeling. De houding van de overheid hangt hierin af van de actie/ reactie en de macht van de tegenpartij.
Een bekende tactiek is het probleem aanhangig maken bij de rechter. En al zijn hun argumenten al meerdere keren afgewezen, toch gaan ze door tot de Hoge Raad. Nu zijn er wat de rechtspraak betreft de laatste jaren nogal wat klachten over alle niveaus van Justitie niet in de laatste plaats over de Hoge Raad. Zo'n procedure duurt dan zo'n acht à negen jaar. Dat wordt ook nog RECHT -spraak genoemd.
Er is geen andere optie dan vol te houden, te meer dat met deze discussie van PAJ met EZK de praktijk omtrent de WOB verzoeken wordt vormgegeven.
Mz59 7
Roland HorvathUw laatste zin klop wel; er is jurisprudentie nodig om uit te leggen wat er in artikel 3(4) bedoeld wordt.
Pieter Jongejan 7
Shell en de Nederlandse overheid zijn/waren gebaat bij hoge fossiele energieprijzen. Shell is dat nog steeds.
Hoge fossiele energieprijzen leveren de Nederlandse overheid veel geld op. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom Nederland zo slecht scoort op klimaatgebied. De rekening voor dit slechte overheidsbeleid valt nu in de bus en de vraag is wie en hoe die rekening betaald gaat worden.
Gaat de Nederlandse regering zich na het stopzetten van de gaswinning in Groningen en het sluiten van een klimaatakkoord maximaal inzetten voor een zo laag mogelijke prijs voor duurzame energie of blijft de Nederlandse regering de fossiele energieproducenten (waaronder Saoedie Arabië, USA en Rusland) steunen bij het hoog houden van de prijs van energie?
Het WOB onderzoek zou zich kunnen richten op dit hoogst actuele belangenconflict tussen Shell, overheid en belastingbetalers.
Hank.Rearden.2021 1
Pieter JongejanHoe kan het dat het machtigste land ter wereld, de VS, wegkomen met zeer goedkope brandstofprijzen van 0,72 euro per liter benzine per 29/7 (1)?
Als in Nederland dit soort prijzen worden ingevoerd moet ongetwijfeld de vermogensrendementsheffing omhoog (belasting op arbeid is al maximaal).
Hangt dus af van hoe je je economie inricht. Zolang Nederland zich "specialiseert" in financiele dienstverlening gaat weinig veranderen.
1. https://www.globalpetrolprices.com/USA/gasoline_prices/
Pieter Jongejan 7
Hank.Rearden.2021Uit jouw gelinkte overzicht blijkt dat de gasolineprijs het laagst is in Europa (0,723) (dankzij o.a. goedkope import via pijpleidingen uit Rusland en andere dichtbij gelegen olieproducerende landen), gevolgd door de olie- en gasproducent USA (0,805) en het hoogst in de rest van de wereld (1,53), die olie en gas per tanker (dus niet per pijpleiding) moeten aanvoeren. Daarom proberen de Amerikanen (die altijd goed geweest zijn in marketing) hun vervuilende fossiele schaliegas als freedom gas aan de man te brengen.
De lage ruwe olieprijzen bieden Europese overheden de kans om relatief hoge accijnzen te heffen. Dus zal het importeren van duur freedom gas tot lagere Europese overheidsinkomsten en dus tot extra bezuinigingen of via een hogere inflatie tot lagere reële lonen leiden.
De prijzen voor ruwe olie en gas zijn wereldwijd veel en veel sterker gestegen dan de consumptieprijzen (inflatie). Midden jaren negentig lag de prijs van ruwe olie op minder dan $20 per vat. Vandaag is dat $ 60 tot $65 per vat. Bij een inflatie van 2% per jaar zou de prijs 25 jaar later slechts $30 per vat mogen bedragen. De wereldeconomie stagneert m.a.w. door een kunstmatig hoge olie- en gasprijs.
Berend Pijlman 13
Het zou dan ook goed zijn dat wanneer een WOB-verzoek binnenkomt dit altijd gepaard gaat met een WOB-ambtenaar die niet verbonden is aan het bevraagde ministerie/provincie/gemeente/andere (semi-)publieke instelling maar bijvoorbeeld werkt voor een nationale WOB-instantie. Maak iemand politiek verantwoordelijk voor het functioneren van die nationale WOB-instantie. Dan krijg je evenwichtige checks-and-balances.
In Nederland schaffen we liever stukken van de overheid af wanneer de overheid niet blijkt te functioneren. Alsof het dan beter zal gaan functioneren.
Jonette Groeneveld 3
Rob Klerks 4
In een tijd dat deze wet tot stand kwame, was de democratie een fatsoenlijke levensvorm, waarbij we allemaal op elkaar leken te kunnen vertrouwen.
Dat vertrouwen is op weg naar een totaal andere levensvorm. En dus is dit onderzoek van het grootste belang, zeker nu het onderzoek zich richt op de grootste multinational van Nederland.
Je kunt weerwoord, vertragings tactieken verwachten.
Zal me niet verwonderen dat het gesprek ook met Shell besproken wordt, door diverse ministeries.
Geld is de enige drijfveer voor Shell en de huidige regering. Vandaar al die wantoestanden wereldwijd.
De meerdere belangen dienen ons allemaal, openheid is nodig,
Als je niks te verbergen hebt maakt zo'n onderzoek niks uit.
De regering onder de loep nemen is op dit moment het allerbelangrijkste.
Omdat onze democratie heel erg onder druk staat.
Het politieke praatje Nederlanders zijn gelukkig en de diverse hardnekkige demonstraties stroken niet met elkaar. Dat is de invloed van dit kabinet, die liegen dat het gedrukt staat.
Hou vol PAJ jullie zijn keihard nodig. Bedankt alvast voor het vele werk.
MaartenH 10
Dat lijkt me veelzeggend.
Een voltreffer op de bv nederland - bedrijfsleven - politiek - mainstream media. Het lijkt erop dat de 'bv' besloten heeft dat er niets naar buiten mag komen en zich beraadt in hoeverre dat zonder inzet van grof geschut mogelijk is. Het zal me ook niet verbazen als er zeer grote druk wordt uitgeoefend op het Noordelijke lokaal bestuur om de rijen te sluiten.
Er staat veel op het spel. Mogelijk komt boven tafel dat de politiek, het bestuur grootschalig belangen van het bedrijfsleven behartigt en dat de belangen van de burger een bijrol spelen. Veel mensen vermoeden dat wel, maar als het in ware omvang zonneklaar boven tafel komt, is dat explosief. Dan moet het systeem op z'n kop.
Ik denk dat er peentjes gezweet worden..
Pieter Jongejan 7
MaartenHIk denk aan Van Baalen en De Hoop Scheffer.
Het kan dus zijn dat niet zozeer Shell het meeste belang heeft bij hoge energieprijzen, maar dat dit juist de Amerikanen, Saoedisch en Russen zijn.
Hoge olieprijzen leiden tot een extra vraag naar petrodollars en zo tot een hogere koers van de Amerikaanse dollar en een lagere eurokoers voor het olie-importerende Europa. De Shell papers gaan m.i. dus zeker niet alleen over Shell en Nederland, maar over Europese geopolitiek.
Interessant is dus om te weten wie hier de lakens uitdeelt en op basis waarvan de baas is en blijft. Het kan best zijn dat buitenlande mogendheden Nederlandse bedrijven en de Nederlandse regering in de tang nemen.
Wat zijn de gevolgen voor ons buitenlands beleid als dit uitkomt of als blijkt dat Nederlandse politici als bemiddelaar optreden? Gaan we dan een efficiënt alternatief introduceren voor SWIFT, bitcoins en libra om onder de chantage van buitenlandse mogendheden, investeringsbanken en high techreuzen uit te komen? Bijvoorbeeld een nieuw op te richten internationale wisselbank gebaseerd op goud in plaats van Amerikaanse dollars? Lijkt me efficiënter en dus kansrijker dan het ruilhandel model waar de EU nu aan werkt.
MaartenH 10
Pieter JongejanTeun Kloosterman 2
Dit is niet alleen het doel van dit verzoek, dit onderzoek of dit platform, het is de grondslag voor journalistiek en zou voor alle ambtenaren het primaire uitgangspunt moeten zijn.
Mz59 7
Teun KloostermanJan Ooms 10
Mz59Marla Singer 7
Jan OomsHans van Swoll 5
Marla Singer 7
Voor journalisten is dit dus koren op de molen want het is vrij eenvoudig om via een reeks zoals FTM presenteert om duidelijk aan te tonen hoe deze ambtelijke vertragingstactiek plaats vindt. Het is dan ook vrij makkelijk om via de nieuwe media van tegenwoordig om een kruimelspoor te leggen die lezers al dan niet vanzelf of via anderen op het spoor komen en de beeldvorming bevestigd of aanpast.
Verbaasd me dat er nog geen beschuldigen zijn geweest dat dit populisme in de kaart zou spelen. (Kom misschien nog?)
Dit is een kwestie van volhouden en het kan zomaar jaren duren als je pech hebt. Het helpt zeker als we met zijn allen meedoen met drammen en aandringen om duidelijkheid.
Jan Ooms 10
Marla SingerSanne te Meerman 1
Sanne te Meerman 1
Sanne te Meerman 1