Ministeries waarschuwden RTL: veel zaken uit 'Ontvoerd' nog onder de rechter

De ministeries van Veiligheid & Justitie en Buitenlandse Zaken hebben de makers van RTL-show 'Ontvoerd' wel degelijk gewaarschuwd dat het programma ontvoeringszaken behandelde die nog onder de rechter waren. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (V&J) aan de Tweede Kamer.

In Ontvoerd haalt misdaadjournalist John van den Heuvel gekidnapte kinderen terug naar Nederland. Het RTL4-programma kwam in februari onder vuur te liggen, nadat Follow the Money onthulde dat de makers van Ontvoerd niet altijd zorgvuldig te werk gaan. De tv-makers grepen in bij zaken die nog onder de rechter waren en negeerden adviezen van jeugdhulpinstanties. De SP en PvdA stelden hierna Kamervragen aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid & Justitie.

In zijn antwoord op deze vragen bevestigt Dijkhoff de bevindingen van FTM: 'RTL-Ontvoerd heeft ondanks nog hangende juridische procedures actie ondernomen om kinderen terug te geleiden naar de achtergebleven ouders.'

RTL is hier volgens Dijkhoff al in 2013 voor gewaarschuwd. Dat gebeurde onder meer tijdens een beraad met de tv-makers op het ministerie, waarbij toenmalig staatssecretaris Fred Teeven aanwezig was. Ambtenaren van V&J spraken in een voorbereidingsnota op dat gesprek over 'veel zaken' die nog onder de rechter waren. Volgens de ambtenaren ging het om zaken in Bulgarije, Bosnië en Suriname.

'Vanuit de Centrale autoriteit en het ministerie van Buitenlandse Zaken is destijds vanuit hun eigen verantwoordelijkheid RTL-Ontvoerd gewezen op de mogelijke risico’s en gevolgen van een dergelijke actie,' zo schrijft Dijkhoff. 'Tijdens het gesprek in 2013 met RTL-Ontvoerd is er vanuit de Centrale autoriteit aangegeven dat er bezwaren waren die zien op de inmenging van RTL-Ontvoerd in zaken waarin nog een juridische procedure hangende was.'

In gesprek met FTM ontkende John van den Heuvel nog stellig dat hij vanuit Den Haag zulke waarschuwingen ontving. 'In iedere zaak hebben wij vooraf contact gehad met Buitenlandse Zaken, en in geen van deze zaken is ons te verstaan gegeven dat we het niet moesten doen omdat de zaak juridisch gezien nog niet in orde was.' Fred Teeven hield tijdens het gesprek bij V&J 'één grote lofzang' op het programma, aldus Van den Heuvel.

"De tv-makers sloegen de waarschuwingen uit Den Haag in de wind"

Ook RTL beweerde van niets te weten: 'In de reconstructie van FTM is ons duidelijk geworden dat er een interne discussie is gevoerd tussen ambtenaren van BZ en Justitie over het programma. Noch RTL, noch John van den Heuvel zijn tot op heden betrokken in deze discussie.' 

De tv-makers sloegen de waarschuwingen uit Den Haag in de wind. In oktober 2013 haalde Van den Heuvel een 7-jarig jongetje terug uit Suriname zonder gerechtelijk vonnis. De rechter bestempelde die actie later als 'ontoelaatbare eigenrichting'. Ook een zaak in Portugal uit 2015 was nog niet definitief juridisch afgerond. Van den Heuvel bracht vanuit dat land een 5-jarig meisje dat bij haar moeder woonde terug naar haar vader in Nederland. Het Portugese OM doet nu onderzoek naar deze ingreep, zo bevestigt een woordvoerder aan FTM.

Van twee kinderen die Ontvoerd eind 2016 uit Turkije haalde, is nog niet zeker of ze in Nederland kunnen blijven. De Raad voor de Kinderbescherming onderzoekt momenteel in het kader van een bodemprocedure bij welke ouder de kinderen het beste kunnen wonen. Dat de tv-makers deze kinderen uit Turkije meenamen noemde de rechter 'niet in het belang van de kinderen'.

RTL wil desgevraagd niet op de mededelingen van Dijkhoff reageren. 'De antwoorden van de staatssecretaris spreken voor zich. Vanuit RTL staan wij volledig achter John van den Heuvel en de manier waarop hij met zijn team het programma maakt.' Van den Heuvel wenst geen vragen van FTM over Ontvoerd meer te beantwoorden.

Het vierde seizoen van kijkcijferhit Ontvoerd is sinds april elke dinsdagavond te zien op RTL4.

Stefan Vermeulen
Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.
Gevolgd door 902 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren