Misdaad daalt in US ondanks recessie

Vrolijk nieuws uit de Verenigde Staten: de misdaadcijfers zijn er opnieuw gedaald, huizenprijzen dalen minder in grote (Nederlandse) steden en meer in Newswatch

Lichtpuntje: misdaad in US daalt opnieuw ondanks toename werkloosheid
Herr Joseph A. Schumpeter wist het al veel langer: het is niet alleen maar doom and gloom wat een financiële/economische crisis voortbrengt. En dat betekent dat er temidden van alle vallende brokstukken ook weer hoopgevende ontwikkelingen plaatshebben. In the greatest country on earth hebben ze zo'n strohalm te pakken.
Maandag publiceerde de FBI statistieken waaruit blijkt dat gewelddadige misdaad in de Verenigde Staten het afgelopen jaar met 6 procent daalde. Geen incident want deze typische vorm van misdaad, die in Hollywoodproducties doorgaans exceptioneel aandacht krijgt, daalde daarmee al voor het vierde jaar op rij. Verkrachtingen, moord en andere 21e-eeuwse vormen van plunderen en brandschatten blijken tot de grote verbazing van deskundigen steeds minder populair. "Everyone is wondering about that," zegt Alfred Blumstein een professor strafrecht aan het Heinz College van de Carnegie Mellon University in een reactie. "Many expected the Great Recession to drive crime rates up — especially property crime rates (diefstal etc.) — but so there are no good, hard explanations at hand."
Een van de verklaring is dat de inflatie in deze crisis bijzonder laag is. In de jaren zeventig daarentegen waren de inflatie en de misdaadcijfers juist aan de hoge kant. The Economist kwam maandag met een artikel over de verbanden tussen misdaad en het Bruto Nationale Product van de Verenigde Staten.
Bron: Wall Street Journal


Diagnose psychologisch profiel van beurshandelaar (eindelijk) bekend
Ook in Europa gloort er een lichtpuntje aan het einde van een nog lange tunnel. De Universiteit van St. Gallen heeft een voorlopige diagnose kunnen stellen van het psychologische profiel van de archetypische beurshandelaar. Volgens de Zwitserse onderzoekers kunnen de mensen die in deze beroepsgroep actief zijn het beste worden vergeleken met psychopaten. Het bijzondere is tevens dat beurshandelaren nog destructiever in hun gedragingen blijken te zijn dan tot dusverre van psychopaten bekend was. De vraag is nu of beurshandelaren in aanleg geestesziek zijn of dat hun werkomgeving - de beursvloer, de schermenhandel, kapitaalmarkten - de circuits in hun hoofden ernstig ontregelt.
Bron: Neue Zürcher Zeitung


Huizenprijzen dalen in de grote steden minder sterk
Wie een huis bezit moet blij zijn als dat toevallig in Utrecht staat. Het CBS kwam dinsdag met een overzicht van de ontwikkeling van de huizenprijzen in de grootste Nederlandse steden. Daaruit blijkt dat de huizenprijzen sinds medio 2008 onafgebroken zijn gedaald. Opvallend is dat de dalingen in de grote steden - groter dan 100 duizend inwoners - minder sterk zijn en dan met name in de Domstad. Daar liggen de prijzen van koopwoningen slechts 2 procent lager dan drie jaar geleden. Van de vier grootste steden blijkt Den Haag de grootste klap te moeten incasseren; daar daalden de prijzen met ruim 7 procent. In acht steden was de daling groter dan 8,5 procent. In Eindhoven zijn de 'deurtjes' 13 procent in prijs gedaald. Uitschieter is het Gelderse Ede waar de prijzen met meer dan 19 procent zuidwaarts trokken. Deze prijsdalingen geven echter nog geen goede weerspiegeling van de feitelijke woningenmarkt waar volgens FTM het aanbod de vraag heel ver overstijgt en er nog veel grotere prijscorrecties in het verschiet liggen.
Bron: CBS


Obligatiemarkten voor kleine bedrijven en banken vallen stil
Een ander zorgelijk puntje is dat voor veel kleine bedrijven en banken de obligatiemarkten stilvallen. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdagochtend. Multinationals van het type Danone hebben weinig moeite om op de kapitaalmarkten afzet te vinden voor hun schuldpapier, maar voor kleine bedrijven en minder kredietwaardige banken is die markt zo goed als stilgevallen. Oorzaak: het grote wantrouwen dat bezit heeft genomen van de geesten van de mensen achter de knoppen.
Bron: Het Financieele Dagblad


Schauble gehakt van Amerikaanse suggesties voor Europese schuldencrisis
Duitsland en de Verenigde Staten vliegen elkaar vol in de haren over aanpak van de Europese schuldencrisis. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble typeerde de plannen van het Witte Huis om het reddingsfonds EFSF te verhogen naar 2.000 miljard euro als een "Stupid idea" en maakte de Amerikaanse regering duidelijk dat ze eerst een eigen rotzooi maar eens op moeten ruimen voordat ze met gratuite adviezen bij anderen aankloppen.
Bron: Telegraph


Het NOS-nieuws in 60 seconden: