Märklin stoomt door

4 Connecties

Relaties

Märklin Erik de Zwart

Personen

Ed Nijpels

Werkvelden

Industrie
0 Bijdragen

De Duitse fabrikant van speelgoedtreinen en stoommachines trekt zichzelf uit moeras.

Ed Nijpels, Erik de Zwart, Joop van Zijl, Tom Hanks, Neil Young, Whoopi Goldberg, Wendelin Wiedeking (ex-Porsche topman) hebben een ding gemeen: hun liefde voor modelspoorbanen. Zij en miljoenen andere liefhebbers van modelspoorbanen en stoommachines kunnen opgelucht halen: Märklin, symbool van Duits vakmanschap en een belangrijk stuk industrieel erfgoed is gered. 
 
In februari 2009 vroeg Märklin uitstel van betaling aan. Insolvenzverwalter Michael Pluta stuurde 400 werknemers naar huis en ging op zoek naar een koper. Die diende zich echter niet aan nadat Pluta had laten weten dat een extra investering van 100 miljoen euro noodzakelijk was. 
 
Nu is er een nieuw plan voor de komende vier jaar gemaakt. Daarbij kunnen zo'n 470 werknemers in het hoofdkantoor in Göppingen blijven, 28 worden ontslagen. De productievestiging in Hongarije telt no zo'n 1000 werknemers. Over hun lot is nog niets bekend gemaakt. 
 
Märklin boekte over het eerste halfjaar van 2010 een EBITA van 1,8 miljoen euro bij een omzet van 42,6 miljoen euro. De orderportefeuille steeg van 74 naar 78 miljoen euro ten opzichte van het jaar ervoor. Dat was een meevaller omdat de fabrikant erg te lijden heeft onder de opkomst van computerspelletjes. 
 
Märklin begon in 1859 als fabrikant van ijzeren speelgoed en bracht in 1891 zijn eerste modelspoorbaan op de markt. Lees hier over de geschiedenis van het Märklin. Toen het bedrijf in 2009 zijn financiële problemen wereldkundig maakte, vertelden de onlangs overleden schrijver Appie Baantjer en deejay-ondernemer Erik de Zwart in het praatprogramma DWDD over hun liefde voor modeltreinen.  "Een goed gemaakte modeltrein is mooier dan een mooie vrouw", meende Baantjer.