Moderne slavernij in de kerk

2 Connecties

Relaties

Nijkerk Kok
0 Bijdragen

De aanklacht tegen Johan Kok, de voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk, is uitgebreid met moderne slavernij. Het is vaker voorgekomen in de Pinkstergemeente.

Johan Kok, de voorganger van het Jezus Centrum in Nijkerk en bestuurder van Stichting Intro, werd half oktober opgepakt vanwege fraude met uitkeringen, persoonsgebonden budgetten, belastingen, valsheid in geschrifte en witwassen. Zijn voorarrest wordt nu met 90 dagen verlengd en hij mag in die periode enkel contact opnemen met zijn advocaat.


De aanklacht is ook uitgebreid met ‘moderne slavernij’, vertelt het Openbaar Ministerie in Arnhem aan de redactie van het EO-programma De Vijfde Dag. Kok zou via zijn opvangcentrum Intro ongeveer twintig mannen met psychosociale en/of verslavingsproblemen - tegen hun zin - te werk hebben gesteld.

Moderne slavernij bij Winnersway
Een soortgelijke zorgfraudezaak speelde enkele jaren geleden bij opvangcentrum Winnersway. Deze opvang stond onder leiding van Gert Jan Agtereek, de voorganger van de Pinkstergemeente Outreach Center Nederland (OCN). Het principe was simpel: daklozen en verslaafden werden via het inloophuis op de Wallen gerekruteerd of werden zelfs met een busje van straat geplukt en afgevoerd naar een werkplaats. In ruil voor geestelijke bijstand, moesten ze hun uitkering inleveren en kregen daar 5 euro zakgeld per week voor terug. De hulpvragers moesten vervolgens onder begeleiding werken. Winnersway deed vanwege hun zorgfunctie een beroep op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De organisatie ontving in 2009 AWBZ-gelden ten bedrage van 1,1 miljoen euro. Het bedrag werd niet volledig besteed aan zorg.

 

Uitbuiting

De Vijfde Dag sprak eerder met voormalige medewerkers en cliënten van Johan Kok's stichting Intro. Zij schetsten toen al een beeld van manipulatie en uitbuiting van hulpbehoevende cliënten.

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 Video: Uitzending De Vijfde Dag over Johan Kok.Bron: De Vijfde Dag