Moeizame zwarte cijfers voor SNS Reaal

3 Connecties

Bankverzekeraar SNS REAAL wordt nog steeds geplaagd door haar vastgoedtak en heeft moeite met het krijgen van financiering blijkt uit haar laatste kwartaalbericht.

SNS Reaal boekt in het eerste kwartaal van 2012 een nettowinst van €23 miljoen (in hetzelfde kwartaal in 2011: €25 miljoen). Dit resultaat was met name te danken aan een hogere omzet bij verzekeringstak Reaal door hogere beleggingsinkomsten, lagere operationele kosten en een beter verzekeringstechnisch resultaat. De rest van SNS deed het aanmerkelijk slechter door lagere provisieinkomsten, verlies op Griekse staatsobligaties en -zoals inmiddels traditie is- verliezen bij de vastgoedtak. SNS Property Finance, het voormalige bouwfonds en de commercieel vastgoedtak van SNS, drukt al vier jaar op de resultaten van SNS. Zonder de resultaten van de vastgoedtak mee te nemen had SNS in het eerste kwartaal een winst van €87 miljoen geboekt. Hoewel het aantal slechte leningen stabiel blijft ten opzichte van 2011 kleuren de resultaten van Property Finance nog steeds rood. Het afbouwen van de portefeuille zorgt voor verliezen: SNS moet vastgoedleningen met kortingen verkopen en ziet de rentebaten door het in slinken van de leenportefeuille afnemen.
‘Het risicomanagementsysteem van [SNS Property Finance] is van goede kwaliteit,’ zei de huidige CEO van SNS Bank Ronald Latenstein nog bij de aankoop van Property Finance. Woorden die hij in de daaropvolgende jaren heeft moeten inslikken. Ruim €1,7 miljard aan voorzieningen zijn genomen op  vastgoedleningen van Property Finance, ruim 33 procent van het totaal aan leningen.
SNS meldt ook dat ze nog steeds moeite heeft financiering te krijgen uit de markt.  ‘Gedurende het eerste kwartaal van 2012 bleven financieringsmarkten uitdagend,’ schrijft SNS in haar communiqué. SNS heeft als enige van de vier Nederlandse grootbanken gebruik gemaakt van de Long-Term Refinancing Operations (LTRO) van de ECB. geleend van de ECB. Bij de eerste LTRO werd al €1,5 miljard van de ECB geleend, bij de tweede deelname werd opnieuw geleend, maar werden geen bedragen gecommuniceerd.
De SNS Bank was ook de enige Nederlandse bank die de laatste stresstest van de European Banking Authority niet zonder kleerscheuren doorkwam. De bankverzekeraar had €159 miljoen aan kapitaal nodig om haar balans te versterken. Geen gering bedrag gezien de huidige beurswaarde van zo’n €500 miljoen.
Ondertussen geeft SNS opnieuw aan voorlopig nog niet de Nederlandse staatssteun te kunnen terugbetalen. SNS moet nog steeds €565 miljoen terugbetalen plus een premie van 50 procent.  ‘SNS Reaal zal blijven zoeken naar mogelijkheden om de solvabiliteit verder te versterken om te zijner tijd in staat te zijn de kapitaalsteun van de Nederlandse staat terug te betalen.’
Jesse Frederik
Jesse Frederik
In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...
Gevolgd door 55 leden