Moerland weg bij Rabobank vanwege Libor-affaire

3 Connecties

Relaties

Libor Financiële sector

Organisaties

Rabobank
4 Bijdragen

De Rabobank krijgt een boete van 774 miljoen euro voor de Liborfraude. Bestuursvoorzitter Piet Moerland stapt per direct op, Sipko Schat mag blijven.

Piet Moerland vertrekt voortijdig als bestuursvoorzitter van de Rabobank vanwege de Libor-affaire.  Vandaag werd bekend dat de Rabobank een boete van 774 miljoen euro moet betalen voor het aandeel in de grootschalige manipulatie van de Libor-rente. Het is de op een na hoogste boete in het renteschandaal. Alleen UBS moest tot nu toe een hoger bedrag betalen. De Zwitserse bank schikte voor zo'n 1,2 miljard euro met de toezichthouder.

Megaboete

Naar aanleiding van de bekendmaking van de resultaten van de onderzoeken van de Britse, Amerikaanse en Nederlandse toezichthouders heeft Moerland zelf besloten op te stappen. In het persbericht licht de vertrekkend topman zijn beslissing toe. Hij betuigt spijt en schrijft dat de Libor-affaire niet past bij de  normen en waarden van de Rabobank. 'Respect, integriteit, professionaliteit en duurzaamheid zijn de kernwaarden van onze bank. De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat mensen van de Rabobank vanuit deze waarden opereren. Daarom heb ik vandaag besloten om uit principe en met onmiddellijke ingang terug te treden als voorzitter van de Raad van Bestuur.'

Sipko Schat

De beslissing van Moerland om voortijdig af te treden, gaat niet gepaard met het vertrek van verantwoordelijk bestuurslid Sipko Schat. Schat is verantwoordelijk voor de grootzakelijke activiteiten van de Rabobank en heeft de afdelingen onder zijn hoede die zich bezighouden met de financiële markten. Binnen deze tak vond de manipulatie van de interbancaire rente plaats en Schat heeft als leidinggevende de vier betrokken medewerkers ontslagen. Hoewel het mogelijk onder zijn toeziend oog plaatsvond, zit Schat voorlopig nog op zijn plek. Bij collegafraudeurs Barclays en RBS sneuvelden wel meerdere kopstukken vanwege het Libor-schandaal. Kort nadat bekend werd dat de Barclays voor  360 miljoen euro geschikt had met de toezichthouders, stapte voorzitter Marcus Agius op.  Slechts twee dagen later vertrok ook CEO Bob Diamond, binnen enkele uren gevolgd door zijn rechterhand Jerry del Missier. Ook bij RBS vielen topbankiers van hun voetstuk vanwege het schandaal. Zowel Ryusuke Otani, CEO Securities in Japan, als John Hourican, hoofd van de zakelijke tak, werden ontslagen. In een interview met RTL vandaag gaf Schat aan dat hij wel heeft overwogen om op te stappen, maar dit niet heeft gedaan vanwege het vertrouwen dat hij heeft van de raad van commissarissen van de Rabobank en DNB. 'U mag mij afrekenen op het herstel en de maatregelen die we treffen. Daar ben ik toe gecommitteerd.' Op de vraag of er met DNB over het vertrek van meerdere personen is gesproken, wil het bestuurslid geen antwoord geven.

Succesvolle rentemanipulatie

In het RTL-interview zei Schat verder dat uit de onderzoeken niet gebleken is dat de manipulatie van handelaren het gewenste resultaat hebben gehad. Volgens de bevindingen van de Commodity Futures Trading Commission was dit wel het geval. In het rapport van de toezichthouder is te lezen dat 'At times, Rabobank was succesful in its attempts to manipulate Yen LIBOR.' Het Amerikaanse Openbaar Ministerie vond ook bewijs van succesvolle beïnvloeding van de rente: 'The Rabobank LIBOR and Euribor submitters accommodated traders’ requests on numerous occasions, and on various occasions, Rabobank’s submissions affected the fixed rates.' Uit het onderzoek van de toezichthouders is naar voren gekomen dat 30 medewerkers van de Rabobank betrokken waren bij de Libor-affaire. Geen van de leden van de raad van bestuur of het topmanagement zou echter op de hoogte zijn geweest van de rentemanipulatie. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft naar aanleiding van het onderzoek aangedrongen op maatregelen binnen de bank. De bonussen van verantwoordelijke handelaren en managers zijn ingetrokken en ook heeft de raad van bestuur besloten om twee miljoen euro aan nog niet uitbetaalde bonussen in te leveren. DNB dringt verder aan op een verbetering van de bedrijfscultuur en zal hier scherp toezicht op houden. Het bedrag van 774 miljoen euro zal aan vier toezichthouders betaald worden. 70 miljoen euro gaat naar het Openbaar Ministerie en 123 miljoen naar de Britse Financial Conduct Authority. Het merendeel van de boete gaat naar toezichthouders in de Verenigde Staten; de Commodity Futures Trading Commission (345 miljoen euro) en het Amerikaans Openbaar Ministerie (236 miljoen euro).   Piet Moerland licht zijn vertrek toe:   President-commissaris Wout Dekker over het vertrek van Moerland en de Libor-affaire: