
De Partij van de Arbeid heeft geen verhaal meer brengt de sociaal-democratie schade toe, menen Rochus van der Weg en Rens Knegt. 'Moet de coalitie met de VVD opgebroken worden?'
Na het verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen twijfelt niemand er meer aan dat bij de verkiezingen op 22 mei voor het Europese Parlement de Partij van de Arbeid zal worden weggevaagd. De belangrijke vraag is of deze teloorgang van de sociaal-democraten een gevolg is van typisch Nederlandse omstandigheden of dat er sprake is van een bredere ontwikkeling in onze Westerse wereld. De Amerikaanse filosoof en politicoloog Francis Fukuyama stelt in zijn essay The future of history in het maandblad Foreign Affairs de vraag: waarom in de politiek de rechtervleugel overal aan kracht windt terwijl de linker – sociaaldemocratische – vleugel terrein verliest. Zo wint in de VS de rechts nationalistische Tea Party aan kracht, evenals het Front National in Frankrijk. Ondanks al het ‘gedoe’ wedijvert de PVV in Nederland om de eerste plaats in de opiniepeilingen. Een centraal argument in de analyse van Fukuyama is dat de sociaal-democraten leiden aan een Lack of Credibility. De verzorgingsstaat is gerealiseerd in onze Westerse samenleving en een verdere uitbreiding ervan is niet te financieren, met name door de toenemende vergrijzing van deze samenleving. Het vinden van eigentijdse beginselen met een daarbij horend verbindend leiderschap is de grote uitdaging waarvoor de sociaal-democraten nu staan. De crises van de afgelopen jaren en de daardoor toegenomen ongelijkheid in de samenleving moeten de basis vormen voor nieuw elan.
Verbindend leiderschap
Sinds de jaren zeventig probeert de PvdA de traditionele arbeidersaanhang en een deel van de vooruitstrevende links-georiënteerdheden - iets jongere - kiezers te verenigen. Soms lukt dat, maar vaak niet. De al decennia herkenbare tweedeling in de achterban wordt momenteel treffend geïllustreerd door de tegenstelling tussen - arbeideristische - voorzitter Hans Spekman en de - intellectueel elitaristische - fractieleider Diederik Samsom. Deze voor de achterban verwarrende tegenstelling gold trouwens ook een paar jaar geleden voor Spekman en het voormalig corpslid Cohen. Ook het narcistische leiderschap van coryfee Ronald Plasterk is verre van verbindend. Verbindend leiderschap is nooit de sterkste kant van de partij geweest. Na Joop den Uyl kwam Wim Kok enigszins in de buurt. Maar sprak Wouter Bos of Job Cohen de mensen in de Rotterdamse haven aan? Nee en het zelfde geldt voor Diederik Samsom. De gevolgen van dit leiderschapsvacuüm worden steeds zichtbaarder en zijn nu zo manifest dat het voortbestaan van de PvdA als grote middenpartij bedreigd wordt. De traditionele behoudende achterban gaat in de richting van SP en PVV en het meer vooruitstrevende deel zoekt zijn heil bij D66. De PvdA als sociaaldemocratische partij verdampt, waarmee het sociaaldemocratische gedachtengoed schade wordt toegebracht.De PvdA als sociaaldemocratische partij verdampt, waarmee het sociaaldemocratische gedachtengoed schade wordt toegebrachtNa de opleving van 2012 lijkt zich nu een versnelling te voltrekken in de electorale neergang van de PvdA. De coalitie met de VVD is de doodsteek. Een groot deel van de traditionele achterban ziet dat de sociaaldemocratische beginselen over boord worden gegooid. In de taal van deze kiezers: ‘De bankiers vangen weer miljoenen en door het PvdA/VVD compromis-beleid betalen wij de prijs voor hun wangedrag’. Kort door de bocht wellicht, maar heel begrijpelijk. Paars 1 was voor de PvdA nog een relatief goede periode. Door de economische groei werden de eigen beginselen niet zichtbaar verloochend in de coalitie met de VVD en D66. In Paars 2 werd dat al anders. De verwatering van de echte PvdA kwam scherper aan het licht. Een verlies van 22 zetels in 2002 was het gevolg. In de huidige coalitie is de PvdA niet meer zichtbaar. Dat geldt niet alleen op financieel-economisch terrein, maar ook bij immateriële zaken, zoals de – inmiddels afgekochte – strafbaarstelling van illegaliteit.
Samengaan op links is noodzaak
Coalities met de liberalen vergroten het probleem van het PvdA leiderschap om de achterban bij elkaar te houden. Verbinding op basis van het eigen beginselprogramma, waarin de woorden vrijheid, rechtvaardigheid en solidariteit centraal staan is noodzakelijk. Daarbij past de huidige coalitie niet. Er zijn natuurlijker bondgenoten te vinden in het linkse politieke speelveld: de SP en GroenLinks. Samenwerking binnen links is onontkoombaar en noodzakelijk, waarbij het Europa-standpunt van de SP maar geslikt moet worden. Het onderscheid in specifieke partijdoelstellingen zou ondergeschikt moeten worden gemaakt aan de gemeenschappelijke sociaaldemocratische beginselen. De bewegingen die nu binnen de partij gaande zijn – in lokale afdelingen en landelijk – wijzen gelukkig in de richting van een herbezinning op de eigen beginselen. Daarbij hoeft niet alleen het eigen beginselprogramma leidend te zijn, ook de Den Uyl-lezing van Wouter Bos van januari 2010 biedt aanknopingspunten. Hij geeft daarin aan dat de beroemde Derde Weg (Clinton, Kok, Blair) tot een vorm van neoliberalisme heeft geleid, die haaks staat op de uitgangspunten van de PvdA. De Derde Weg heeft tot uitverkoop van publieke belangen geleid en tot onbeheerste en onbeheersbare marktwerking met alle uitwassen die daarbij horen. Die crisis heeft een morele component, betoogde Bos vier jaar geleden al.De Derde Weg heeft tot uitverkoop van publieke belangen geleid en tot onbeheerste en onbeheersbare marktwerking met alle uitwassen die daarbij horenNa de bankencrisis van 2008, de schuldencrisis van 2011 en de teloorgang van tal van publieke belangen als gevolg van de liberalisering met verzelfstandiging en privatisering is het duidelijk dat de sociaaldemocratie geen achterhaalde ideologie is. De gevolgen van deze crises vergen corrigerende maatregelen. Maar hoe verdeel je het verdriet? De achterban van D66 redt zich wel in de crisis; dan is het roepen om hervormingen niet zo moeilijk. Zie het electorale succes van Pechtold. Maar het is juist een groot deel van de sociaaldemocratische achterban dat in het dagelijks leven het leed ondervindt van die maatregelen. De ongelijkheid in de samenleving is alleen maar toegenomen en vraag om een sociaaldemocratische aanpak.
36 Bijdragen
Boer breekt klomp
PeterO
Elke partij die te lang aan de macht is corrumpeert en krijgt te maken met mensen die er eigenlijk niks meer te zoeken zouden moeten hebben. Denk bij de PvdA aan allerlei hogeschoolbestuurders, zorgdirecteuren, bestuurders en directeuren van woningcorporaties en topambtenaren.
PeterO
Verder vind ik het raar om het Europa-standpunt van de SP te noemen zonder dat te specificeren. De SP is door Dennis de Jong vertegenwoordigd in het Europees parlement en daar verricht deze man vrij constructief werk, voor zover ik kan zien. Zie het stuk van zaterdag over de Nederlandse Europarlementariërs in de Volkskrant.
De SP wil niet uit Europa, maar wel een ander Europa. Ze zijn kritisch over de belangen van het internationale bedrijfsleven, de lobbyisten, de bureaucratie en het verhuiscircus naar Straatsburg. Zo extreem is dat niet. Een groot deel van de Nederlanders denkt er zo over.
Ludovikaa
PeterOMichiel
Gerrit Zeilemaker
Nee, op die manier wordt het niets met de sociaaldemocratie.
PeterO
Ik geloof overigens niet in het socialisme, maar wel in een soort sociaaldemocratie of een gezond liberalisme. Zeg maar een getemperd kapitalisme.
De ultrakapitalisten maken het kapitalisme kapot en ongeloofwaardig. Net zoals in alle socialistische heilstaten het socialistische ideaal kapot werd gemaakt door de belijders van dit geloof zelf.
Michiel
PeterONeoliberalisme is een onzinterm, die niets betekent en vooral wordt gebezigd door lieden die geen flauw benul hebben van echt liberalisme.
Wat versta je onder ultrakapitalisten.
PeterO
MichielIk ben het wel met je eens dat neoliberalisme weinig te maken heeft met echt liberalisme. Bij ultrakapitalisten denk ik aan in wezen ouderwetse conservatieven. Alles voor het grote geld, het internationale bedrijfsleven, de korte termijn, desnoods, of misschien wel liefst ten koste van de maatschappij, het leefmilieu, het welzijn van gewone mensen.
Michiel
PeterOAan het einde van je eerst alinea lijk je de gouwe ouwe multipliergedacte van stal te halen?
Ludovikaa
MichielPeterO
LudovikaaXaverius
PeterOjsmid
Michielhttp://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-04-2012/vvd-wetenschappers-willen-af-van-nhg/
jsmid
MichielMichiel
jsmidMolenaer
Michieljsmid
Molenaerjsmid
Michielhttp://www.rtlnieuws.nl/economie/tissen-het-geld-op-zowel-echt-geld-als-vals-geld
Molenaer
MichielMisschien dat de verwarring z'n oorsprong vindt in de communistische vertekeningen van het socialisme zoals we die in een aantal landen hebben kunnen zien, soms in gruwelijke vormen.
PvdA en VVD zijn verre van socialistisch en eigenlijk ook verre van democratisch. Rutte had op een bepaalde manier wél gelijk toen hij zei dat hij de banenmachine aan ging zetten.
Ludovikaa
MolenaerLudovikaa
MichielEchte liberalen zouden zich massaal aan de kant van de bestrijders moeten scharen. En bezwaar maken tegen het misbruik van hun naam.
Guest
https://www.youtube.com/watch?v=9pHNwRPAM88
Angstig word je van onzekerheid. En het zijn onzekere tijden.
Xaverius
pubben
Niet in het artikel en niet in de reacties.
Over verbindend leiderschap gesproken?
Ludovikaa
pubbenHenny Plat
En indd, laat mensen ophouden de SP als enge stalinisten af te schilderen, dat zijn de SP vertegenwoordigers echt niet. Als je mag kiezen tussen een EU volgens VVD66 principe (rijken worden nog rijker, alles geprivatiseerd, lonen omlaag etc) of dat van de SP (eerlijker lonen, geen uitbuiting meer, geen oneigenlijk belastingontduiken voor de uitvretende kopstukken, salarissen EU functionarissen op normaal nivo) dan weet ik wel wat de mensen hier in Schiedam Oost kiezen...
jsmid
Henny PlatHet enige waar de SP echt sier mee kan maken is integriteit. De SP-ers die een klein beetje buiten de pot hebben gepist kun je op een hand tellen, bij andere partijen lukt dat gewoon niet.
Ludovikaa
jsmidZeg nou niet dat we dat aan de markt moeten overlaten. Ik vraag om uw morele oordeel.
klaas
LudovikaaLudovikaa
klaasklaas
LudovikaaVincent V.
klaasIk ben het niet eens met je stelling dat minder salaris leidt tot een demotivatie. Het tegendeel is waar: "meer salaris leidt tot een demotivatie".
https://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc
http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation
klaas
Vincent V.wp200
De keuze is niet zozeer tussen links en rechts, maar tussen "Keynes" en "Colijn". Tussen het beleid van economen die gelijk hebben, en het beleid van economen die ongelijk hebben.
De SP, PvdD en PVV zijn de enige 3 partijen die tenminste het tot op heden gevoerde, onjuiste beleid verwerpen. Dit nog los van de vraag of zij zelf beleid voorstaan dat beter is.
SGP, CU, GroenLinks, D66, PvdA, CDA en VVD (met in totaal 116 van de 150 zetels) vinden de 3-procentsnorm verstandig, verdedigen overheidsbezuinigingen ten tijde van een financiële crisis, en liegen over de oorzaken van de problemen in Griekenland, Spanje en Ierland.
Eerst moet binnen de politieke partijen de macht van de "Colijnisten" worden gebroken. Niet alleen binnen de PvdA. Wouter Koolmees van D66 is net zo erg als Dijsselbloem van de PvdA of Halbe Zijlstra van de VVD. Om van de "rentmeesters" van het CDA maar te zwijgen.
Misschien kan FTM haar steentje bijdragen door haar licht te laten schijnen op de grote hoeveelheid economische dwalingen ("net als een huishouden, moet de overheid binnen haar budget blijven") en tegenstrijdigheden ("Griekenland zal moeten bezuinigen om er bovenop te komen. Nederland kan nu weer meer investeren, zodat we er sneller bovenop komen.") op de websites en in de programma's van de grote partijen.
Ludovikaa
wp200