"Mogelijk oorlog in Europa"

1 Connectie

Volgens de Poolse minister van Financiën kan het uiteenvallen van de muntunie leiden tot een oorlog in Europa, Denemarken krijgt de eerste vrouwlijke pemier en de grote Centrale Banken gaan dollars naar Europa pompen.

‘Mogelijk oorlog in Europa’

Het uiteenvallen van de Europese muntunie zal waarschijnlijk leiden tot het opbreken van de Europese Unie zelf. En dat brengt weer grote risico’s met zich mee die op de lange termijn zelfs een oorlog kunnen veroorzaken, zo zegt de Poolse minister van Financiën tegen CNBC. "The EU has been one of the two great pillars of European peace and security of the past 60 years."

Bron: CNBC

Eerste vrouwelijke premier Denemarken

Denemarken krijgt voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke premier. Helle Thorning-Schmidt won gisterenavond nipt met haar partij het Rode Blok de landelijke verkiezingen. De sociaaldemocraten wonnen met 89 zetels van het centrumrechtse Blauwe Blok van de huidige premier Lars Lokke Rasmussen die 86 zetels won. De 44-jarige winnares van de centrumlinkse partij sprak het volk toe: “Today is the day things change in Denmark. This evening we’ve shown that the Social Democrats are a big and driving force in Denmark. We’ve written history today.”

Bron: Telegraph

Centrale banken pompen geld in Europa

Grote Centrale Banken hebben gisteren besloten om Amerikaanse dollars in het Europese bankensysteem te pompen. Onder coördinatie van de ECB doen de Federal Reserve, de Bank of England, de Bank of Japan, en de Swiss National Bank mee aan dit plan. Met deze actie probeert men te voorkomen dat de banken in Europa een tekort aan kapitaal krijgen terwijl Griekenland en Italië bezig zijn met het stabiliseren van hun economie. Het is vandaag ongeveer drie jaar geleden dat Lehman Brothers omviel.

Bron: New York Times

‘Beursgang Manchester goedgekeurd’

Diverse bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat Manchester United officieel goedkeuring heeft  gekregen van de autoriteiten om toe te treden tot de beurs in Singapore. Wanneer de notering van de voetbalclub op de Singaporese beurs daadwerkelijke gaat plaatsvinden is nog niet bekend. “Het heeft geen haast”, meldt een bron. Manchester hoopt 1 miljard dollar op te halen.

Bron: Reuters

Air France-KLM plaats grote order

Air France-KLM wil een deel van de huidige vloot vervangen. Het bedrijf gaat daarom tientallen nieuwe toestellen bestellen bij Airbus en Boeing. Het zou gaan om een definitieve order van 50 vliegtuigen in totaal.

Bron: DFT