
Mogelijke doorbraak: zakenbankiers worden aangeklaagd voor verkoop derivaten aan ambtenaren
Voor de tweede keer worden er in Europa bankiers aangeklaagd voor hun dubieuze betrokkenheid bij de verkoop van complexe derivaten aan muppet ambtenaren.
De Zuid-Duitse provinciestad Pforzheim raakte vanaf 2004 verstrikt in een web van spread/ladder swaps, CarryMax notes en Momentum Quattro’s. Complexe derivaten die bankiers van zakenbank JP Morgan en Deutsche Bank aan de ambtenaren van Pforzheim verkochten. Twee zakenbankiers van JP Morgan worden nu voor hun verkoopprestaties aangeklaagd. Dit meldde het Openbaar Ministerie van Mannheim afgelopen maandag.
Oorspronkelijk nam de aanklager vijf bankiers van JP Morgan en twee van Deutsche Bank op de korrelDe derivaten die de bankiers van de Amerikaanse zakenbank aan de gemeentebestuurders verkochten, bevatten een 'zeer hoog’ risico waarover de ambtenaren niet juist zouden zijn geïnformeerd. De stad Pforzheim verloor 57 miljoen euro door de transacties. De bankiers van JP Morgan daarentegen streken 14,3 miljoen euro op. Een deel van de verliezen van de stad - 37 miljoen euro - werd eind vorig jaar door een schikking met JP Morgan gecompenseerd. Oorspronkelijk nam de aanklager vijf bankiers van JP Morgan en twee van Deutsche Bank op de korrel. In de zaak werden twee jaar eerder ook al drie ambtenaren aangeklaagd. Volgens de woordvoerder van Justitie, Peter Lintz, bestond er een speculatieverbod voor de gemeente Pforzeim en hadden de drie gemeentelijke overheidsdienaren - waaronder de toenmalige burgermeester - de derivaten nooit mogen verwerven.
Bankiers voor het hekje
Internationale zakenbanken als JP Morgan, Deutsche Bank, UBS en BNP Paribas verkochten sinds het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw in Europa voor naar schatting honderden miljarden euro aan derivaten aan gemeenten, steden en (semi)overheidsinstellingen. In Nederland springt de geruchtmakende affaire rond Vestia het meest in het oog waarbij de speculerende Vestia kassier Marcel de Vries op corrupte wijze tientallen miljarden aan derivaten van banken - waaronder Deutsche Bank - betrok. In de Vestia zaak doet het Openbaar Ministerie nog onderzoek naar de fraude. Ook kondigde voormalig Vestia-topman Erik Staal recentelijk aan dat hij de bankiers voor hun acties ter verantwoording wil roepen.Het komt bijna nooit voor dat bankiers voor hun vaak controversiële verkooppraktijken aansprakelijk worden gesteldHet komt bijna nooit voor dat bankiers voor hun vaak controversiële verkooppraktijken aansprakelijk worden gesteld. Eerder gebeurde dat wel in Italië rond grootschalige verkopen van derivaten aan tientallen Italiaanse steden. De vier banken Deutsche Bank, JP Morgan, UBS en Depfa Bank werden in eerste instantie aangeklaagd voor fraude die specifiek betrekking had op derivatentransacties met de stad Milaan. De banken verloren de zaak, maar in maart 2014 werden ze in hoger beroep vrijgesproken. In juli 2014 kreeg de kwestie in Italië echter een vervolg toen de Italiaanse politie bij de zakenbank Nomura beslag legde op 104 miljoen euro. De Japanse bank zou de regionale Siciliaanse overheid met derivaten hebben opgelicht. Het bedrag zou de omvang hebben van de winsten die Nomura op de derivatendeals zou hebben gemaakt. In deze zaak wordt het optreden van vier Nomura-bankiers door de Italiaanse justitie onderzocht. Het viertal zou volgens Nomura inmiddels niet meer voor de bank werken.

17 Bijdragen
Inlenen aandelen + calloptie
Zal dat structureel zijn, of enkel enige incidenten om de schijn van aanpakken te wekken?
Stel dat de medewerkers van al die zaken-/investmentbankers met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voorafgaand aan sluiten van al die derivaten-overeenkomsten -waarvan de ontwikkeling en afwikkeling afhankelijk waren van de rentestanden- al wisten dat die rentestanden zich zouden ontwikkelen in de richting die voor die zaken-/investmentbankers voordeel, en voor de tegenpartijen nadeel zou opleveren, wat moeten we daar als mensheid / bevolking dan van vinden?
Stel dat die zaken-/investmentbankers dat wisten, omdat ze reeds bij aanvang van de overeenkomsten het opzet hadden, die rentestanden in hun voordeel te gaan manipuleren, wat moeten we daar als mensheid / bevolking dan van vinden?
Moet het Wetboek van Strafrecht worden aangepast en dient daarin (opnieuw) een paragraaf "lijfstraffen" speciaal voor criminele kakkers te worden opgenomen?
Joost Visser
Inlenen aandelen + calloptie´Stel dat die zaken-/investmentbankers dat wisten, omdat ze reeds bij aanvang van de overeenkomsten het opzet hadden, die rentestanden in hun voordeel te gaan manipuleren, wat moeten we daar als mensheid / bevolking dan van vinden?´
Er is geen opzet. Idee van de politici en bankiers in 2000 tot 2008: europa gaat groeien als kool door de euro. Grote economische groeicijfers met grote kans op inflatie met daarbij behorende rentes. Het walhalladenken werd wreed verstoord door de realitiet. Dus ECB, aanjagen van de economie door lagere rentevoeten te forceren. Goed voor m.n. het MKB. En laten juist die door de lagere rentevoeten in de problemen komen.
jefcooper
Joost VisserDe Britten wilden thee met suiker, het gevolg was de slavernij en de Opiumoorlogen.
Wie dat toen doorhad, dat weet ik niet.
Inlenen aandelen + calloptie
jefcooperDe FED? (FED is een particuliere oganisatie en alle commerciële (investment) banken zijn aandeelhouder van de FED.
Wie zaten er door de jaren heen eigenlijk in de directie van die FED?
Nobele integere hoogleraren, of (ex) investmentbankers?
Hilterman
Joost VisserDat hebben we onder andere te danken aan types als Rutte die met hun gedraai en gekonkel de samenleving zo complex maken dat eenvoudige lieden geen enkele kans meer hebben zich te ontplooien.
Een beetje geld, wat verstand van je handel wat lef en de mentaliteit om er keihard tegen aan te gaan waren ooit voldoende om als zelfstandig ondernemer te slagen.
Kijk nu eens in wat voor slangenkuil je terecht komt met vergunningen, ambtelijk gezeur, toezichthouders, banken, politiek etc.
Het merendeel van de geslaagde naoorlogse ondernemers zou indien nu begonnen binnen drie jaar failliet zijn.
Bedrijven als Blokker, van der Valk, Albert Heijn om er een paar te noemen zouden niet bestaan.
Het is deze manier van regeren die de samenleving nodeloos gecompliceerd maakt, die veel mensen de kansen ontneemt waar ze gewoon recht op hebben.
Niet allen de politiek ook de banken doen een flinke duit in het zakje.
De manier waarop hun "producten" in onbegrijpelijke contracten worden verpakt waarbij het letterlijk barst van de voetangels en klemmen zegt genoeg.
Het mees trieste is dat de krijtstreep figuren zich er niet eens meer voor schamen. Dat was na de woekerpolis ravage ook niet te verwachten.
jefcooper
Sarrazin en Ewald Engelen leggen goed uit wat het is, of was.
Het probleem is de onkunde en naïviteit van degenen die de vermogens beleggen.
Al weer lang geleden, in een gesprek met de baas van een organisatie die tientallen pensioenfondsen in beheer had, zei de man 'er zijn maar drie dingen van belang: is het een goed adres, is het een goed adres, is het een goed adres'.
Iemand die de pr deed voor een projectontwikkelaar, vooral gericht op institutionele beleggers, legde me eens uit dat het er vooral om ging een mooie maquette te hebben, en veel drank en lekkere hapjes.
De voorzitter van de VS senaatscommissie die derivaten onderzocht zei tegen Goldfein, een toepasselijke naam, de baas van Goldman Sachs, 'als ik je klant was zou ik je niet vertrouwen'.
Goldman Sachs ried klanten de rotzooi aan waar ze zelf vanaf wilden. het verweer was 'dat de klanten voldoende deskundigheid hadden'.
Dat hadden ze dus niet.
Je ziet aan de discussies hier over wat geld is, en wat een dekkingsgraad is, dat financieel en macro economisch inzicht zeldzaam is.
Een AFM topman zei eens 'de meeste mensen weten niet eens wat een percentage is'.
Rente op hypotheken is aftrekbaar voor de belasting, toch moest ik hoog opgeleide mensen een illusie ontnemen, je betaalt toch een deel zelf.
Dat het verdienmodel van DSB onhoudbaar was, dat DSB in feite nooit winst had gemaakt, zelfs Gerrit Zalm lijkt het niet gezien te hebben.
EricSmit
jefcooperjefcooper
EricSmitHoe dan ook, tot ongeveer 1995 waren treasurers in hoofdzaak sufkezen, die liquide middelen veilig wegzetten tegen lage rentes, bij instellingen die ze kenden en vertrouwden.
Rond die tijd kwamen adviesbureau's op, die de sufkezen aanspoorden goed geld te verdienen, niet alleen met de liquide middelen, maar met alle activa.
Omdat niemand er zich goed in verdiepte, geldzaken zijn onbelangrijk, werd deze weg ingeslagen.
Over het hoofd werd een belangrijke wijsheid overzien, dat een hoog rendement vrijwel altijd ook een hoog risico inhoudt.
En zo mochten de huurders van sociale woningbouw het gelag van Maserati mannen betalen.
EricSmit
jefcooperjefcooper
EricSmitjefcooper
EricSmitHoe een verstandig mens zich wilde inlaten met deze hocus pocus tart alle boerenverstand.
Maar ja, ik ben dan ook iemand die een hypotheek afsluit met een vaste rente voor twintig jaar.
Dan weet ik waar ik aan toe ben.
Overigens legt Sarrazin uit, hoe de risicomodellen waarmee de pakketten sub prime hypotheken werden verkocht, alleen begrepen werden door de makers van die modellen.
Dit soort dingen doet mij er aan denken dat, toen wij onze huidige auto kochten, met een automaat, de verkoper ons uitlegde dat de meeste mensen geen proefrit maken.
iFred
jefcooperhttp://derivee.cours-de-math.eu/exo1-4-12corrige.GIF
Joost Visser
iFredHilterman
jefcooperFout, je betaalt alles zelf.
Alleen mag je dat deels doen uit het brutodeel van je inkomen.
Deels omdat er inmiddels limieten zijn aangebracht op de rente die uit het bruto deel van het salaris mag worden betaald.
jefcooper
HiltermanBij een marginaal belastingtarief van zeg 50 % levert de belastingaftrek een besparing op van vijftig procent.
iFred
Eric ga eens achter die derivaten aan!
jefcooper
iFredDe Deutsche Bank heeft een geweldige derivaten bubbel.
Als Duitse banken de vorderingen op de Z landen moeten afschrijven kan dat zomaar leiden tot het faillissement van Duitsland.
Het wordt dus de kwadratuur van de cirkel, aan de eisen van de Grieken wordt voldaan, maar de vorderingen op die Grieken blijven overeind.
Draghi's inflatie is dan de escape, de schulden weginfleren.
Toch, ik denk dat we dat nu ook in het Ukraine pokerspel zien, of de EU en de euro zo lang overeind zullen blijven ?
Met een paar procent per jaar gaat het niet erg hard.
Merkel en Hollande lijken nog niet van plan troepen naar de Ukraine te sturen, om de VS kastanjes uit de gasbel te halen, voor de zoon en schoonzoon van Kerry en Biden.
Ik denk dat weinig Franse en Duitse paid holiday adventurers bereid zijn te sterven in de Ukraine.