Monetaire turbulentie

4 Connecties

Relaties

Inflatie QE Ben Bernanke

Locaties

China
24 Bijdragen

Grote economieën hebben enorme hoeveelheden geld in de economie gepompt zonder dat dit tot noemenswaardige inflatie heeft geleid. Het omslagpunt nadert echter met rasse schreden, waarschuwt Jan Dwarshuis.

Nog altijd bevinden we ons in een van de grootste financiële golfbewegingen ooit, maar niet alle beleggers zijn zich daar voldoende van bewust. Deze golfbewegingen nemen soms tientallen jaren in beslag, en gaan gepaard met vervelende schokken die zich vaak onverwacht voordoen. Wat kunnen we verwachten in een voortgaande periode van ongekend monetair experimenteren?

Opgeblazen

Beleggers doen er goed aan notie te nemen van grofweg twee opgeblazen investeringsomgevingen. De eerste is de staatsobligatiemarkt en de tweede is de sterk overgewaardeerde vastgoedsector, waarbij die van China het meest tot de verbeelding spreekt. De kosten om aan geld te komen zijn simpelweg te laag en dat jaagt het risico verder omhoog. Prijzen zijn over het algemeen te hoog in relatie tot de huidige inflatie. In een economie die relatief weinig werkloosheid kent, zou een rentevoet van 3,5 tot 4% een normaal niveau zijn; u weet wat de rentevoet nu doet.

Een situatie als de bovenstaande wordt vroeg of laat — en meestal onverwacht — in balans gebracht. Beleidsmakers doen er alles aan om dit proces soepel te begeleiden, maar daar kunnen ze schromelijk in falen. De Amerikaanse Fed heeft enorme bedragen in de economie gepompt, maar dit geld is bij de commerciële banken blijven hangen. Daarom heeft zich nog steeds geen paniekscenario voltrokken met betrekking tot de inflatie. Maar dat dit moment met rasse schreden naderbij komt, is een no brainer.

De kosten om aan geld te komen zijn simpelweg te laag en dat jaagt het risico verder omhoog

Overdaad

QE1 en QE2 waren succesvolle programma’s waar voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke alle credits voor verdient. Hij heeft gezorgd voor rust en kalmte in een uiterst hectische periode. Maar nu is er een overdaad aan liquiditeiten ontstaan, en dat is een wereldwijd probleem geworden. Monetaire turbulentie met forse valutaverschuivingen ligt in het verschiet. Een voorproefje van dit scenario hebben we recentelijk met de Britse pond ervaren.

Valutaverschuivingen bezorgen beleggers — terecht — de koude rillingen. Het meest voor de hand liggende scenario is dat de dollar nog verder zal aantrekken, wat buitengewoon slecht nieuws is voor de Amerikaanse economie. De kans op monetaire turbulentie neemt met de dag toe en moet gezien worden als een uiterst vervelende naschok binnen het tijdspad van de meeste recente financiële golfbeweging. Het potentiële risico voor veel investeerders is verder opgelopen, waarbij steeds meer topbeleggers wereldwijd waarschuwen en uiterst terughoudend opereren.

Vreemd genoeg ben ik van mening dat juist banken zullen profiteren van de aanstaande herbalancering. Zij zullen het meeste baat hebben bij een oplopende rente en dito inflatie omdat dan hun marges omhoog gaan. Dit laat onverlet dat in het huidige tijdsgewricht grote terughoudendheid bij investeerders wenselijk is. Monetaire turbulentie is op geen enkele manier ingeprijsd door de financiële markten.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder Inklappen