Mooie beloften en oplichting kosten beleggers miljoenen

2 Connecties

Relaties

Oplichting

Organisaties

AFM
0 Bijdragen

Paul van Straaten geeft een rondleiding in oplichtersland. Thuis aan onder andere een Belgische baron en Italianen van dubieus allooi.

Zaterdag berichtte Trouw dat  een groep vermogende Nederlanders, onder wie oud-politicus Hans Wiegel en Hans Breukhoven (Free Record Shop), miljoenen euro's heeft verloren aan een Nederlandse beursgoeroe die jarenlang kantoor hield in Zwitserland. Iedere keer blijft zo'n bericht me verbazen. Hoe naïef kan je zijn, vooral na de berichten over Easylife, Palm-Invest en het piramide fonds van de Gooise wonderbelegger René van den Berg.
 
“Greed is good”
Eind 2010 werd ik  benaderd door een groep beleggers die circa 200 gedupeerden vertegenwoordigden waaronder slachtoffers van ten minste twee goeroes (lees: oplichters). Er zat zelfs een ondernemer tussen die medio 2011 op drie borden strijd leverde. Ik twijfelde al aan zijn verstand  toen ik op zijn bedrijfsterrein een uit de kluitengewassen BMW zag staan die iets weg had van een monstertruck. Hoeveel uitlaten passen er überhaupt onder een personenauto? 
 
Hoe 'greedy' moet je zijn om twee keer belazerd te worden en in een derde geval een veel groter risico te hebben gelopen dan voorgehouden? "Greed is good" beweerde Gordon Gekko in de klassieke film Wall Street, maar je moet als belegger natuurlijk wel blijven opletten.
 
In een van drie zaken is een Limburgse detective (ex-politieman) inclusief hulpsheriff de centen – na wat deskresearch - fysiek nagereisd. In een lang telefoongesprek hoorde ik uit eerste hand over de zoektocht van het duo. Uiteindelijk belandde het team ruim ten zuiden van Rome. Na enige schijnontmoetingen kwamen de niet bang uitgevallen Limburgers dicht bij de top van het kwaad en werden vuurwapens zichtbaar. Toen eindigde de zoektocht en de incassopoging. De ondernemer droeg klaarblijkelijk een fors deel van de kosten want de detective wilde alleen meer details kwijt als zijn opdrachtgever akkoord zou geven.
 
De Belgische baron
Het meest opzienbarende verhaal komt ook uit Limburg. Een gewiekste baron wist daar - en in zijn geboorteland België - honderden vermogende particulieren een verhaal voor te houden dat te mooi om waar te zijn leek. De Belgische financiële autoriteit (FSMA) bracht op 28 juni 2011 een waarschuwing uit over zijn bedrijf BvB Development SA en ook onze eigen AFM publiceerde deze waarschuwing. 
 
Het leed was toen al geleden. De slachtoffers zijn al in de tweede helft van 2007 in contact gekomen met BvB development of een van zijn intermediairs. Uit de waarschuwing blijkt dat Mr Bauduin Van Aerssen Beyeren (de baron) de directie voerde en dat de organisatie gebruik maakte van de diensten van Mr. Gervijn Pollet. Naast Pollet maakte Van Beyeren in Nederland gebruik van diverse intermediairs waarvan ten minste één naam in diverse zaken telkens terugkeert. Deze intermediair (L van D) beweerde vorig jaar ook slachtoffer te zijn van zijn goed bedoelde introducties. Naar mijn weten heeft de AFM deze man niet in haar vizier.
 
In januari 2011 hebben een aantal gedupeerden een stichting opgezet die trachtte de miljoenen terug te halen, waarbij het spoor oorspronkelijk via België naar (opnieuw) Zwitserland voerde. Vrijwel alle gedupeerden stortten enorme bedragen (minimum inleg was € 500.000) op een aantal rekeningen bij Banque Cantonale de Fribourg. Afschriften ontvingen de beleggers niet. Alsof je je geld naar een zwart gat overboekt.
 
De baron zou in een bijzondere positie verkeren en kon particuliere beleggers mee laten meedoen in uiterst lucratieve en voor hen ontoegankelijke projecten.
 
Geheimhoudingsplicht
Beleggers werd voorgehouden dat de baron een zeer uitzonderlijke volmacht had van de FED. Slechts enkelen in Europa zouden een dergelijke licentie hebben. De baron zou gemachtigd zijn om speciale financiële producten uit te geven waarbij 66% van de winst bestemd was voor sociaal-maatschappelijke ontwikkelingshulpprojecten. Het overige  zou - na aftrek van diverse kosten -beschikbaar zijn voor de mede-investeerders. De stortingen van de beleggers vormden uitsluitend een garantie en zou de referentierekening bij Banque Cantonale de Fribourg nimmer verlaten.
 
Het mooiste van de constructie was nog de geheimhoudingsplicht. De deelnemers hadden volgens de baron een zeer uitzonderlijke situatie en mochten daar absoluut niet met iemand over spreken. Deed men dit toch, dan werd de inleg onmiddellijk teruggestort en kon men nooit meer deelnemen.
 
Toen de opbrengsten uitbleven reisden enige gedupeerden in 2009 en 2010 een aantal keer naar de Banque Cantonale de Fribourg met als doel om van de lokale directie van de bank opheldering te krijgen over de verdwenen miljoenen. Uiteindelijk moest de stichting een detective inschakelen om zicht te krijgen op het spoor naar de pot met geld. In een land met een bankgeheim is het echter moeilijk spoorzoeken. De speurtocht leverde niets op. 
 
In het vizier
De Nederlandse Autoriteit Financiële markten had Van Beyeren reeds vroeg in het vizier; op 16 oktober 2008 heeft zij een last onder dwangsom opgelegd aan B.v.B. omdat zij niet voldeed aan de informatieverzoeken van de toezichthouders van de AFM. De vraag is of de AFM niet al eerder had kunnen waarschuwen. Voor het informatieverzoek moet toch een gegronde reden zijn geweest. De gedupeerden stapten een jaar eerder in de val van de baron en hadden graag over het onderzoek van de AFM gelezen toen de baron zijn sprookjes vertelde.
 
Of er ooit nog iets wordt teruggezien van de inleg is de vraag. Op de site van de Zwitserse autoriteit financiële markten (FINMA) is in september 2011 het faillissement bekend gemaakt van BvB Development SA. Mijn inschatting is dat via de baron alleen al zo’n 50 miljoen Euro is verdwenen.