Munitie voor eurohaters

Met de relatieve rust op de financiële markten is het snel gedaan als blijkt dat de eurohaters de overhand krijgen in het Europese Parlement, denkt belegger – en €uro-scepticus – Jan Dwarshuis. De grote vraag is vervolgens: wat gaat ECB-president Mario Draghi doen om de euro goedkoper te maken? Krijgen de haters hun zin?

In een relatief nieuwsarme week voor beleggers gaat de aandacht uit naar de Europese verkiezingen en de euro. De eurohaters winnen steeds meer terrein en dit kan tot uiting komen in het nieuw te vormen Europees Parlement. Het valt niet uit te sluiten dat deze ontwikkeling beleggers aan het denken zal zetten. Met de relatieve rust op de financiële markten – al dan niet gecreëerd door de centrale bankiers – kan het dan snel gedaan zijn. De VIX index interpreteer ik al vele jaren steevast als contra-indicator.

Macho-staat

Opvallend is dat Oekraïne internationaal eindelijk als een non issue gezien wordt door beleggers. De geopolitieke risico’s worden eenvoudig van tafel geveegd. De koersuitslagen op de Russische beurs laten zich raden, het was een buitenkansje.

De Europese Unie lijkt steeds meer een macho-staat te worden. Misschien moet Brussel wat meer aan zelfanalyse doen met betrekking tot Oekraïne. Ondertussen draait Poetin de gaskraan richting Azië steeds meer open, na allerlei cosmetische sancties van de EU en de VS.

Hotel California

Maar het opmerkelijkste relaas komt deze week op naam te staan van oud-CPB-baas Coen Teulings, die later zijn excuus aanbood voor de verwarring, maar bij zijn standpunt blijft. 'De euro is als Hotel California uit het liedje van The Eagles, je kunt er wel in, maar je kunt niet weg,' aldus Teulings.

Teulings had iets genuanceerder mogen zijn over de euro. Het voelt een beetje als je eigen nest bevuilen

Ik vraag mij af wat Teulings bezielt om dit soort uitspraken nu te doen zo vlak voor de Europese verkiezingen. Tevens trok Teulings de economische voordelen van de invoering van de euro in twijfel. Ik ben ook geen fan van de euro, ik woon immers niet voor niets in Zwitserland. De euro bestempel ik als een overeenkomst tussen landen, en niet als een munteenheid. Toch had Teulings wat mij betreft iets genuanceerder mogen zijn. Het voelt een beetje als je eigen nest bevuilen.

Hefboom

Enfin, de wereld ziet er vandaag de dag uit als één grote financiële hefboom. Complete generaties vinden dit een normale gang van zaken, omdat ze simpelweg niet anders gewend zijn. Maar dit systeem brengt grote risico’s met zich mee, waarvan 2008 slechts een voorproefje was.

Een oplopende rente – en niet te vergeten het uit de hand gelopen derivatenvraagstuk – komen ook nog wel eens aan bod, maakt u zich vooral geen illusies. De invoering van de euro heeft bijgedragen aan veel merkwaardige financiële chicanes, waarbij de schuldenproblematiek van de PIIGS het meest in het oog springt en inwoners van complete naties voor de gek gehouden zijn. Neem bijvoorbeeld de rijkdom van de gemiddelde Nederlander: deze ligt gelijk aan het niveau van 2006.

Draghi aan zet

5 Juni 2014 kan een historische dag worden voor Mario Draghi van de ECB en beleggers. Draghi moet hoe dan ook kleur bekennen. De euro is te sterk geworden en moet in waarde dalen om inflatie aan te zwengelen. De Zwitsers zien de bui al hangen en staan voor het zoveelste dilemma om de Zwitserse munt op het gewenste koersniveau te houden.

Hoe Draghi de euro in waarde wil laten dalen is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk zal hij de financiële wereld verrassen met een palet aan instrumenten. Het ligt tevens voor de hand dat sparen binnen de EU gestraft gaat worden. De eurohaters krijgen daarmee – ongewild – extra munitie in handen.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.