'Murdoch is één brok integriteit'

Mediamagnaat Rupert Murdoch mag dan worden verguisd vanwege het ongekende afluister- en smeergeldschandaal van News of The World, zijn machtige zakenvrienden zetten hem publiekelijk in het zonnetje.

Blijf je met rotpoten van onze rot Rupert Murdoch af! Dat zou zo het credo kunnen zijn binnen het old boys netwerk van de Australische mediatycoon, die ernstig in opspraak is geraakt door het afluister en omkoopschandaal rond de krant News of the World. Murdoch is eigenaar van de inmiddels opgeheven Britse tabloid en wordt sindsdien verketterd door het Britse parlement.

Maar die karrenvrachten aan hoon en kritiek over de 81-jarige topman van het mediaconcern News Corp is volkomen onterecht. Tenminste, dat is de mening van enkele machtige zakenvrienden van Murdoch.

 

'Fantastisch zakenman'
Murdoch is ‘een fantastisch zakenman en een wereldklasse CEO’, zo luidt de jubelende tweet van vastgoedmagnaat Donald Trump over de geplaagde miljardair. Kom dan ook niet bij Trump met de kritiek, zoals verwoord door de Britse parlementaire onderzoekscommissie die eerder deze week stelde dat Murdoch ongeschikt is om een grote internationale onderneming te leiden. ‘Hij heeft een enorm imperium opgebouwd en is zeker ‘geschikt’ om zijn bedrijf te leiden’,  zo reageert Trump via Twitter.

 

Ook bankier Jacob Rothschild verkondigde deze week via de media zijn handen in het vuur te steken voor Murdoch. ‘We moeten niet vergeten dat hij een unieke bijdrage aan de media in dit land heeft gehad’, zo tekende persbureau Bloomberg op uit de mond van Rothschild.

Veertig jaar geleden verleende de Britse bankier hulp aan Murdoch om News of the World te kopen. Rotschild zat ook in het bestuur van tv-station BSkyB, waar News Corp een belang van 39 procent heeft.

 

Open en recht door zee
Ook Jack Welch, voormalig topman van General Electric (GE), heeft de media opgezocht om een goed woordje te doen voor zijn oude zakenvriend. In een speciale persverklaring laat Welch weten Murdoch te kennen als één brok integriteit, open en recht door zee, wier ‘moedige en innovatieve stappen’ altijd een inspiratiebron zijn geweest.

 

Alle steunbetuigingen van deze machtige mannen ten spijt, de belastende bewijslast tegen Murdochs bedrijf News Corp als moedermaatschappij van News of The World stapelt zich verder op. In het kader van het onderzoek werd gisteren een 57-jarige ex-politieman aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de afluister-en omkooppraktijken van de krant.


(Bron o.a. Het Financieele Dagblad)