Murdoch laat oog vallen op Los Angeles Times

Het is mogelijk dat de Rupert Murdoch een nog machtigere mediamagnaat gaat worden dan hij al is.

Rupert Murdoch gaat waarschijnlijk een bod doen op de Los Angeles Times en de Chicago Tribune. De twee grote Amerikaanse kranten zijn op het moment in handen van Tribune, een mediabedrijf waarvoor faillissement is aangevraagd. De twee grootste schuldeisers van Tribune zijn twee investeringsmaatschappijen en een bank en worden middels het bankroet de grootaandeelhouders van de uitgever.

Men verwacht dat de faillissementszaak aan het einde van het jaar wordt afgerond. News Corp, het grootste mediabedrijf ter wereld, zit nu aan de onderhandelingstafel met de schuldeisers omdat de firma van Rupert Murdoch de dagbladen wil overnemen. De gesprekken zijn nog in een beginstadium en er hebben zich ook andere potentiële kopers gemeld.

Met de Los Angeles Times in de portefeuille zou Rupert Murdoch nog een van Amerika’s grootste bodes in het bezit hebben. De magnaat bezit ook al The Wall Street Journal en een reeks krantengiganten in het Verenigd Koninkrijk.

Tribune en News Corp zijn elkaar niet vreemd. Het gefailleerde bedrijf heeft 29 televisiestations waarvan er negen programma’s uitzenden van News Corp. De Los Angeles Times print daarnaast 100.000 exemplaren van de Wall Street Journal die worden gedistribueerd Zuid-Californië. De Tribune drukt het zakenblad ook en geeft het uit in Chicago.

De Amerikaanse mediawaakhond, Federal Communications Commission, laat het in de regel niet toe dat bedrijven een krant en een tv-station in hetzelfde gebied bezitten. News Corp heeft al twee Fox-kanalen in LA en ook nog twee in Chicago. De FCC overweegt echter om deze regel te schrappen. Bovendien zijn er in het verleden gegeld uitzonderingen gemaakt. Experts in de kranten business schatten de waarde van de Los Angeles Times op zo’n 400 miljoen dollar.

R