Murdoch zegt zijn kranten vaarwel

1 Connectie

Relaties

Kranten
0 Bijdragen

Rupert Murdoch heeft zich teruggetrokken als voorzitter van de raad van bestuur bij een aantal dochterondernemingen van zijn media-imperium News Corp.

De machtigste mediameneer in de wereld stopt bij de Britse activiteiten als directeur van NI Group, Times Newspaper en News Corp Investments, meldt een woordvoerster van het concern. Deze Britse uitgevers zijn verantwoordelijk voor de publicatie van onder andere The Sun, The Times en The Sunday Times. Het gaat hier om kranten uit het Verenigd Koninkrijk.

Het is nog niet bekend uit welke Amerikaanse dochterondernemingen de machtige zakenman zich terugtrekt als voorzitter van het bestuur. Deze gegevens zijn nog niet bekendgemaakt door de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission.

Het immense mediaconglomeraat schrijft het opstappen van de hoogste baas bij de divisies toe aan de geplande break-up. Op 28 juni werd bekendgemaakt dat News Corp zich gaat splitsen in een tv-afdeling en een afdeling voor kranten en boeken. De papieren media draaien namelijk slecht en met deze actie moet voorkomen worden dat de krantenactiviteiten invloed kunnen hebben op de resultaten van de winstgevende televisie business.

"this is nothing more than a corporate housecleaning exercise prior to the company split
", aldus de verklaring. De twee bedrijven zullen afzonderlijk van elkaar op de beurs genoteerd staan, en Murdoch gaat in het bestuur zitten van allebei de vehikels, alleen van het televisie-onderdeel blijft hij CEO.

Het is een verstandige keuze van de 81-jarige mediamagnaat om functioneel afstand te doen van zijn kranten omdat deze tak zwaar onder druk is komen te staan door het afluisterschandaal dat zich heeft voltrokken bij News of the World. Bij de zondageditie zouden redacteuren verschillende burgers en prominente figuren hebben afgeluisterd. Er loopt nog steeds een grootschalig politioneel onderzoek waarbij al 40 mensen zijn gearresteerd. Ook andere kranten als The Sun worden nader bekeken door de autoriteiten. Murdoch wordt zelf als hoogste baas van News Corp verantwoordelijk gehouden. 

R