Na 2025 is er geen benzine- of dieselauto meer te koop

4 Connecties

Relaties

Elektrische auto Automotive Benzine

Organisaties

Tesla
156 Bijdragen

Elektrische auto's zijn nu al beter en goedkoper dan 'fossiele' auto's en de voordelen nemen snel toe. Met dit tempo zullen benzine- en dieselauto's over tien jaar hun waarde verloren hebben. En na nog eens tien jaar zijn ze helemaal nergens meer, voorspelt Robin Fransman.

Mensen, ik heb de toekomst gezien en hij is prachtig. In 2035 zijn alle benzine- en dieselauto’s van de weg af. Ja, ook de hybrides. Niet zo leuk voor aandeelhouders voor Shell, maar er staan vele winnaars tegenover. Aanleiding om me in elektrische auto's te verdiepen was dit verhaal van mij over zonnepanelen. Conclusie van dat verhaal: we gaan nu exponentiële groei zien in zonne-energie, want de rendementen zijn nu gewoon zo goed dat ze massaal geïnstalleerd gaan worden. Wereldwijd. Ik had het daarover met een vriend van mij, Gijs, die op tamelijk hoog niveau bij een oliemaatschappij werkt. Dat was een tamelijk schokkend gesprek. Gijs is namelijk totaal niet onder de indruk. 'Nee joh, niets aan de hand, de energievraag is zo groot, daar krijgen wij nooit last van, en het groeit wel snel, maar is nog minimaal, en het loopt allemaal zo een vaart niet en….' Voor het eerst in mijn leven dacht ik dat het wellicht tijd is alle aandelen in oliemaatschappijen te verkopen. En dat maakte dat ik me ging verdiepen in elektrische auto’s, inclusief een proefrit in een Tesla. Mensen, ik durf een voorspelling aan. Na 2025 zakt de verkoop van benzine- en dieselauto’s terug naar nul. In een razend tempo. Denk aan een krimp van 30 procent per jaar. Daar is een aantal redenen voor.

1. Elektrische auto’s zijn een feest

Maak een proefrit in een Tesla. Snel, geluidloos, meer bagageruimte, en bovenal een vrij geweten. Razendsnelle sprintjes trekken, voor kleine ritjes de auto nemen, de auto pakken in plaats van de trein, het kan allemaal zonder de lucht te vervuilen en (bijna) zonder CO2-uitstoot. Je kan weer genieten van snelle auto’s zonder problemen met je geweten en zonder belasting van je portemonnee. De Tesla verslaat in de sprint eigenlijk alle auto’s. Zelfs de Supercars. Voor de helft van de prijs. De patjepeeër en de geitenwollensok kunnen eindelijk de handen ineen slaan. Een betere garantie voor een snelle omslag is er niet.

2. Batterijen en bereik worden steeds beter

De grootste batterijen op dit moment zijn 90 kilowattuur (kWh) groot en daar kun je, afhankelijk van je snelheid en dergelijke, zo een 350 tot 500 kilometer ver mee komen. Meer dan genoeg voor dagelijks gebruik. En meer zit in de pijplijn. Het aantal kWh’s dat je per liter of per kilo batterij kan opslaan stijgt en dat leidt tot kleinere en lichtere batterijen en tot batterijen met nog meer bereik. Maar meer heb je nauwelijks nodig. Want je laadt 's nachts thuis op, of overdag op je werk, en dan heb je dus elke avond of ochtend een volle batterij.

3. Opladen gaat steeds sneller en kan op steeds meer plekken

Publieke laadpalen doen nu zo een 11 kilowatt (kW) of 50 km per uur. Maar er komen steeds meer snelladers bij, die nu 50 kW of 250 km per uur doen op basis van de CHADEMO-standaard. In Nederland staan er nu al een paar honderd en dat worden er nog veel meer. En vanaf circa 2017 komt daar de snelle CCS-Combo-standaard bij met 150 kW of 750 km per uur. Porsche wil vanaf 2019 gaan werken met een snelheid van ruim 300 kW of 1500 km per uur opladen. En als je vandaag met je Tesla door Europa wil rijden dan kan dat met hun Supercharger-netwerk. Zo een 250 snelle opladers langs alle snelwegen, op steeds ongeveer 250 km van elkaar. Daar kun je nu laden met 120 tot 135 kW. Maar ook de kleinere laadpalen verspreiden zich als konijnen. Alleen al in Amsterdam groeit het aantal palen van 1.300 nu naar 4.000 in 2018. En de snelheid gaat van 11 kW naar 22 kW. Alle IKEA’s hebben inmiddels laadpalen. Alle Van der Valk-hotels, steeds meer kantoren, straks alle parkeergarages, alle… het zogenaamde destination charging is snel in opkomst.

4. Elektrisch rijden is goedkoper

Een kilometer rijden op elektriciteit kost je ongeveer 200 Wh tot 250 Wh. 4 tot 5 km op 1 kWh dus. Laad je die thuis op dan kost dat 22 cent, aan een laadpaal zo een 30 cent. Per kilometer dus zo een 4,5 tot 6 cent. Bij een benzinemotor zijn de brandstofkosten zo een 13 cent per kilometer, bij diesel circa 8 cent. Dat prijsverschil ligt niet aan de belastingen, want die zijn op elektriciteit procentueel hoger dan op brandstof. En wie zijn auto oplaadt met zijn eigen zonnepanelen, doet dat tegen een prijs van pakweg 8 cent per kWh…
Elektrische auto's hebben lagere energiekosten, hebben nauwelijks onderhoud nodig en gaan veel langer mee
Maar er zijn meer voordelen. Elektrische auto’s hebben nauwelijks onderhoud nodig, geen olie en zelfs de remblokken en remschijven hoeven bijna nooit vervangen te worden, want je remt voor 90 procent op de motor waarbij je energie terugwint. En ze gaan veel langer mee: de techniek is eenvoudiger en veel minder aan slijtage onderhevig. Een miljoen kilometer rijden met een auto gaat gewoon worden. En dat doet wonderen met prijs per kilometer van elektrische auto’s.

5. Batterijen worden steeds goedkoper

De batterijen die nu in elektrische auto’s zitten kosten zo 300 euro per kWh. Maar General Motors heeft al een batterij aangekondigd van 150 euro per kWh. Die maken ze trouwens nog niet zelf, Tesla gebruikt Panasonic batterijen, GM betrekt ze van LG Chem en Renault/Nissan van Samsung. Er komt een enorme groei in productiecapaciteit aan. Alleen al om de groei van Tesla zelf tot 2020 op te vangen moet de wereldwijde productiecapaciteit verdubbelen. Daartoe bouwt Tesla nu de Gigafactory. Daarmee willen ze in 2017 tot 200 euro per kWh komen, en meer Gigafactories in Europa en Azië zitten in de pijplijn. En net als bij zonnepanelen gaat de prijs naar beneden bij grotere schaal.

6. Er gaan tientallen modellen bij komen

Op dit moment zijn Nissan/Renault, GM, BMW, PSA, Daimler en Tesla de wereldmarktleiders. Volvo komt in 2019 met een model, GM in 2016 met de Bolt, Tesla in 2017 met de 3-serie en BMW komt met de i4, de i5, de i6, de i7 en de i9. Porsche volgt in 2018. En dat is wat we weten. De rest van de gevestigde fabrikanten houdt het nog geheim… En dan hebben we nog de start-ups, zoals Faraday Future en Karma Automotive. Nu Tesla 40 miljard waard is, hebben start-ups weinig problemen om hun miljardenplannen te financieren.

7. Elektrische auto’s doen heel veel pijn

Bij BMW, Audi, Porsche en Mercedes doet Tesla echt enorm veel pijn. Elke Tesla die verkocht wordt, is gewoon een van hun auto’s minder. Dat zijn er nu 50.000 per jaar, in 2016 80.000 en voor 2020 mikt Tesla op 500.000. In de markten met een volwassen infrastructuur wordt in dat segment alleen de S-klasse van Mercedes nog meer verkocht dan de Tesla Model S. U kunt zich voorstellen wat dat doet in de bestuurskamers van die bedrijven. Zeker als ze zien dat die Tesla van 100.000 euro sneller de 0 tot 100-sprint doet dan hun eigen topmodel van 250.000 euro.

Een zonnige toekomst

Afijn, wat gaat er dan gebeuren zo rond 2025? Niet alleen is dan het product superieur aan fossiele auto’s, maar mensen gaan ook twijfelen aan de restwaarde van hun gewone auto’s. Wat is een benzine-auto nog waard in 2030, vragen mensen zich dan af. Leasemaatschappijen willen geen benzine-auto’s meer aanbieden. Banken willen alleen nog benzine-auto’s financieren als ze versneld afschrijven. Rond 2030 stort de tweedehandsmarkt voor benzine-auto’s in. Er verdwijnen steeds meer benzinestations. Ze gaan failliet. En als je niet meer overal kan tanken, dan worden die auto’s nog onaantrekkelijker. Dieselauto’s gaan wellicht iets langer mee omdat de grotere vrachtwagens nog op diesel rijden. Maar het zware vrachtvervoer is dan wellicht over op waterstof en dan is het definitief gedaan.
Het kabinet mikt op 2035 als tijdstip waarna er geen benzine- of dieselauto's meer verkocht worden. Ik denk dat het veel sneller gaat.
Een extreem scenario? Niet echt. Het kabinet mikt op 2035 als tijdstip waarna er geen benzine- of dieselauto’s meer verkocht worden. En 2050 als punt waarop alle benzine- en dieselauto’s van de weg zijn. Ik denk alleen dat het veel sneller gaat. Zoals ook zonnepanelen sneller gaan dan alle scenario’s. Fossiele auto’s gaan zo snel waarde verliezen dat mensen ze niet meer durven te kopen. In 2025 al. Lachen mensen, tot 2035 neemt het elektriciteitsverbruik dan met 20 procent toe door de opkomst van de elektrische auto’s. Fijn voor Nuon en zo, wat minder voor Shell. Die elektrische auto’s zijn zoveel efficiënter dan fossiele auto’s dat het totale energieverbruik juist daalt, zelfs met grijze stroom is elektrisch rijden schoner. Maar de groei in het verbruik gaan we fijn opwekken met zon en wind. Precies zoals het kabinet dat wil. Een proefrit in een Tesla maken kan hier. Robin Fransman is bereikbaar op Twitter: @RF_HFC