Grieken liggen op ramkoers

Griekse consumentenbond roept op tot boycot van Nederlandse en Duitse producten. Jan Kees de Jager: "Vertrouwen in de Grieken is tot het dieptepunt gedaald".

De Grieken hekelen de opstelling van Duitsland, Nederland en Finland in de Europese schuldencrisis. De Grieken, die jarenlang op veel te grote voet leefden en niet in staat bleken hun economie te moderniseren, vinden nu dat ze het slachtoffer zijn van "een vorm van slavernij". De Griekse consumentenbond roept daarom consumentenorganisatie INKA op tot het boycotten van Duitse en Nederlandse producten. De daarbij gehanteerde slogan: "Geen cent meer naar onze beulen". De consumenten moeten voortaan (agrarische) Nederlandse waren als melk, vlees en bloemen maar laten liggen, evenals hoogwaardige Duitse industriële producten als personenauto's.

 

Masaal gehoor
"De belangrijkste boodschap is dat Griekse consumenten meer Griekse producten moeten kopen, om onze economie sterker te maken', zegt Fotis Spiropoulos, juridisch adviseur van INKA. Maar de boycot is volgens de Volkskrant ook een straf voor de in Griekse ogen hardvochtige Duitse en Nederlandse opstelling in de Griekse schuldencrisis. Het INKA is volgens een marketingexpert het grootste instituut in Griekenland dat de belangen van consumenten behartigt.

De Grieken boycotten veelvuldig en hele volksstammen geven er vaak gehoor aan. In 2002 werd bij de invoering van de euro en de daarbij gepaard gaande prijsstijgingen, ook al massaal gehoor gegeven aan een oproep tot een staking. Een omzetdaling van 85 procent was toen het gevolg. In 2010 deed INKA wederom een oproep tot een boycot van Duitse spullen.

Nederland exporteerde in 2010 nog voor 2,5 euro naar Griekenland, anderhalf keer zoveel als Brazilië of India.

 

De aankondiging van de boycot van consumentenorganisatie INKA komt op een gevoelig moment. Aankomende maandag wordt er besloten over de Griekse reddingsoperatie een vervolg krijgt.

In het Financieele Dagblad laat minister van Financiën, Jan Kees de Jager, weten dat het vertrouwen in de Griekse politiek tot het dieptepunt is gedaald. De Jager spreekt openlijk zijn twijfel uit of aankomende maandag de steun aan Griekenland nog wel moet worden verstrekt.