
Er zijn te weinig verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. Zorginstellingen krijgen de vacatures maar nauwelijks opgevuld. Beroepsorganisatie V&VN luidt de noodklok: zij presenteren een onderzoek over de schadelijke gevolgen van dit tekort voor verplegend personeel.
Door bezuinigingen zijn er de afgelopen jaren tienduizenden banen verdwenen in de zorg. Na de krimpende werkgelegenheid van de afgelopen jaren dient zich nu een nieuw — enigszins voorspelbaar — probleem aan: de langdurige zorg kampt met een personeelstekort.
Uit een recent verschenen onderzoek, uitgevoerd door beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), blijkt dat verplegend personeel daardoor een stuk harder moet werken om de gaten op te vullen. De resultaten van het onderzoek zijn alarmerend: zo geeft bijna een kwart van de ondervraagden aan wel eens overspannen te zijn. 16 procent heeft zelfs enige tijd thuis gezeten door een burn-out.
Vacatures staan lang open
De tekorten zijn niet alleen het gevolg van de bezuinigingsoperatie. Ook het werven van nieuw personeel blijkt moeizaam te verlopen. Eind 2016 waren er 25.000 vacatures voor verplegend personeel, maar het duurt vaak lang voor de lege plekken worden opgevuld. Volgens het onderzoek van V&VN staat 35 procent van de vacatures langer dan een half jaar open.
De komende vijf jaar heeft Nederland 100.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig
Daarnaast blijft het behouden van het huidige personeel een aandachtspunt: Ongeveer de helft van de onderzochte verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan door de toegenomen werkdruk te overwegen om te stoppen met het werk.
In de gemeente Baarn, woonplaats van zorgminister Edith Schippers, is het probleem goed zichtbaar. Daar werd in maart van dit jaar een nieuw woon-zorgcomplex geopend voor dementerende bejaarden. Hoewel het enthousiasme voor de comfortabele woningen groot is staat een deel na drie maanden nog leeg. Reden voor die leegstand is personeelstekort: de directeur van de zorgorganisatie kan maar geen medewerkers krijgen, zo meldt het Algemeen Dagblad op 9 juni.
Problemen worden groter
Met het onderzoek wil beroepsorganisatie V&VN in beeld brengen wat het tekort betekent voor verplegend personeel. Woordvoerder Lieselot Meelker vertelt: ‘De komende vijf jaar heeft Nederland richting de 100.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Als er niets gebeurt, dan gaan medewerkers en patiënten dat echt voelen. Nu zien we al dat er roosterproblemen ontstaan en dat op medewerkers geregeld een beroep wordt gedaan extra diensten te draaien. Die toenemende werkdruk heeft een negatief effect op de kwaliteit van de zorg.’
Volgens Meelker zijn er twee redenen voor het personeelstekort. Ten eerste: ‘Er zijn te weinig stageplaatsen en dat maakt dat er minder nieuwe mensen worden opgeleid. In de wijkverpleging zijn de problemen het grootst; dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat ruim 90 procent van de kwetsbare ouderen thuis blijft wonen. Door meer regionale samenwerkingen hopen wij dat het in de toekomst mogelijk wordt meer nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden op te leiden.’
‘Werken in de zorg is minder aantrekkelijk geworden’
De andere reden, stelt Meelker, is ‘dat door bepaalde ontwikkelingen het werken in de zorg minder aantrekkelijk is geworden.’ De verhalen over hoge werkdruk en de relatief lage beloning die er tegenover staat roepen weinig enthousiasme op voor een carrière in de verpleging. Dat het met Nederland economisch een stuk beter gaat dan een aantal jaar geleden werkt ook niet in het voordeel: de concurrentie met andere sectoren groeit omdat er meer werk is en de salarissen elders vaak hoger zijn.
Dat de tekorten problematisch zijn, vinden ook de zorgwoordvoerders in de Tweede Kamer. Op 29 maart van dit jaar debatteerden zij over de kwestie. Vrij laat, aangezien het debat al in september 2016 was aangevraagd. Vrijwel alle politieke partijen hadden in hun verkiezingsprogramma’s extra geld opgenomen voor de verpleeghuiszorg. Toch gaat alleen een zak met geld het probleem niet oplossen. Volgens de beroepsorganisatie is het vooral belangrijk dat er extra opleidingsplaatsen komen wat op dit moment op een aantal plekken belemmerd wordt door de numerus fixus.
De demissionaire staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn zegt een agenda met maatregelen toe en gaf aan dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ‘zeer binnenkort’ met een impact-analyse komt. Beroepsvereniging V&VN besloot niet te wachten op die analyse en toont nu welke impact het personeelstekort heeft op medewerkers in de zorg. Zij gaan er de komende tijd alles aan doen om de kwestie op de politieke agenda te houden.
24 Bijdragen
Markdraaier 7
Dan kunnen zij het puin weer ruimen.
Fijn is dan ook dat als dat dan moeizaam gaat je ze schuld van de ravage kan geven.
Peter Urbanus 5
MarkdraaierDanny Split 7
Peter UrbanusWat je wel vaak ziet is mensen van rechts die worden ziek of raken failliet door 'slimme' concurrentie. Dat die dan huilend, kruipend of klachend naar links trekken.
Jan Smid 8
Peter UrbanusLydia Lembeck 12
Jan SmidPeter Urbanus 5
IH Kamphuis 4
Een vriendin van me heeft het er even (3 weken ) volgehouden en is gillend vertrokken.
Dus....erg aantrekkelijk is het niet meer om er te werken.
Lydia Lembeck 12
IH KamphuisMarla Singer 7
IH KamphuisHet is wat dat betreft onbegrijpelijk dat ze daar zo star zijn en geen rekening houden met hun medewerkers. Dat zegt waarschijnlijk ook veel over hoe ze met de bejaarden omgaan.
Het is zo ontzettend jammer dat door die bekrompenheid mensen de dupe zijn terwijl ze zoveel potentieel hebben.
Of is het beleid soms om te zorgen dat bejaarden maar zo snel mogelijk kreperen?
IH Kamphuis 4
Marla SingerMarla Singer 7
IH KamphuisNog nooit in de WW/bijstand gezeten maar ik ga liever de bijstand in dan dat ik met een tirannieke manager moet dealen. (Daarom heb ik ook altijd wat geld achter de hand om een periode te kunnen overbruggen. Want bij de bijstand mag je ook nog eerst met een papieren tijger vechten.)
Of je moet je over je eigen ego heen kunnen zetten en in de kassen of achter een lopende band gaan werken.
Zo vaak heb ik al verhalen van mensen gehoord die door hun werk een ellendig leven hebben maar te bang zijn om echt door te willen pakken. Life is what YOU make of it.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerTrouwens, niet iedereen is in staat over zijn schaduw heen te springen. Verandering is doodeng en wat als het mis gaat... Betere begeleiding zou deze mensen wel kunnen helpen verder te kijken. Maar begeleiding kost geld en wordt wegbezuinigd en mensen in de Bijstand worden gezien als opvreters en klaplopers. En dat mag ik zeggen, want ik heb zelf helaas 16 jaar zo moeten leven. Met alle vernederingen van dien.
Marla Singer 7
Lydia LembeckDe bijstand is geen vetpot en naast het stigma ook nog eens een burocratische geseling. Maar lang niet iedereen is een klaploper dus ze allemaal over een kam scheren is kortzichtig waar ik niet aan mee doe.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerHet merendeel is inderdaad geen klaploper. De meeste mensen willen maar al te graag aan de slag en uit die uitkering. Een klein aantal wordt met rust gelaten. Deels, omdat het zinloos is ze te dwingen en deels omdat ze niet in staat zijn om te werken. De redenen variëren nogal.
Je hebt gelijk wat betreft het contante geld. En dat is de volgende horde. Juist deze mensen wordt geleerd om alleen met contant geld te betalen om zo een overzicht te kunnen houden over hun uitgaven. Als dat niet meer kan zullen best veel mensen diep in de schulden komen. Ze kunnen vaak echt niet met geld omgaan. Snappen er niets van en zolang ze geen daggeld krijgen zullen ze het niet kunnen. Wij hebben er hier een wonen. Ongelooflijk aardige vent. Maar dit kan hij gewoon echt niet. Met daggeld lukt het hem wel. Hij moet wel dan. Huur, energie, water en verzekeringen worden betaald voor hem. Zoals hij zijn er schrikbarend veel in dat granieten bestand.
Dat zeker bij veel Sociale Diensten en elders ook, negatief gekeken wordt naar Bijstandsgerechtigden is simpelweg een feit. Wethouder Struyvenberg in Rotterdam doet dat. En dat schrijnt. Plus dat het iemand beschadigt.
Danny Split 7
Waar ze allen met regelmaat Hepatites B injecties krijgen.
Onder de evenaar komt MS zelden voor, behalve in Nieuw Zeeland en Australië. (Waar wel vaccinatie programma's zijn)
Dus het is ook een onderbetaald gevaarlijk beroep. Je ligt ten eerste zomaar op straat. En daarnaast krijg je regelmatig Hep B vaccinaties en loop je tussen de zieke en zwakke mensen in met je beschadigde en herstellende immuunsysteem.
En ga maar naar een MS bijkomst waar de helft uit verpleegkundigen bestaat vertellen dat vaccins veilig zijn.
+vaccins werking vaak maximaal 5 jaar, dus al die mensen spelen ook nog onnodig met de gezondheid van hun kind.
En zolang zoveel patiënten elke dag medicatie slikken die duurder is dan een 24/7 verpleegkundige naast je bed is het ook geen aantrekkelijk beroep. Tenzij het je roeping is, de verpleegkundige die ik ken zijn allemaal engeltjes. Altijd de focus op het welzijn van anderen.
Het zijn zoiezo betere mensen dan ikzelf ooit zal zijn.
Best ernstig hoe we de meest waardevolle mensen in de samenleving zo achterop laten lopen.
IH Kamphuis 4
Danny SplitLydia Lembeck 12
IH KamphuisMarla Singer 7
Lydia LembeckDaar zijn heel veel lekker alternatieven voor gelukkig.
De bacteriën in je buik zijn je vriendjes waar je zuinig op moet zijn.
Vitamine C helpt ook.
Regelmatig een kiwi is niet alleen lekker maar dus ook gezond.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerVeel groenten, (groene) kruiden en lekker fruit (grapefruit, meloen, blauwe bessen en bramen e.d. en natuurlijk zorgen voor alle andere dingen die je lijf nodig heeft, waaronder ook beweging. (ondanks de pijn in de knieën, omdat mijn bloedplaatjes 'op' zijn in mijn knie. Binnenkort nieuwe erin laten spuiten. :) (PRP injecties).
Pro biotica gebruik ik niet meer, maar ik krijg waarschijnlijk voldoende goede beestjes binnen via de groenten, het fruit en noten, wat kaas en een eitje op zijn tijd. Als PDS patiënte let ik al 12 jaar op mijn buik. Lekkere yoghurtjes en daarna minder lekkere Yakultjes hebben heel veel goed gedaan. Vooral geen vlees meer eten heeft goed geholpen. Superblij mee. :))
Lydia Lembeck 12
Danny SplitAlle andere mensen zijn sukkels die het - uiteraard - aan zichzelf te wijten hebben. Ik wens niemand iets slechts toe. Zulke wensen slaan terug op jezelf. Ik kijk wel uit dus. Maar als leer periode zou het ziek worden en hulp nodig hebben, terwijl je het niet zelf kunt betalen, een louterende werking kunnen hebben, hoop ik.
Aanvullend is verhaal van Ayne Rand. Fulmineerde tegen uitkeringen tot ze zelf ziek werd...................
Pjotr 1
Danny Split- Farez MF1, Correale J.:
J Neurol. 2011 Jul;258(7):1197-206. doi: 10.1007/s00415-011-5984-2. Epub 2011 Mar 24.
.- en zeer recent: Mailand MT1, Frederiksen JL:
J Neurol. 2017 Jun;264(6):1035-1050. doi: 10.1007/s00415-016-8263-4. Epub 2016 Sep 7.
Waarop is uw suggestie gebaseerd, dat er verband zou zijn tussen MS en hepatitis B vaccinatie?
Overigens: Alle personen, die ik ken met MS, zijn geen verpleegkundige of verzorgende (geweest). Dit was slechts een klein aantal. zodat ik daaruit geen conclusies zou willen trekken.
Danny Split 7
PjotrNog altijd worden vaccins uitgedeeld met ingrediënten als kwik, aluminium en koelvloeistof. Al is de griepprik tegenwoordig verkrijgbaar zonder kwik.
Het loopt uit de hand met westerse ziektes en overal duiken mensen op die de grote heren die er van profiteren verdedigen met dat soort Bart Smit wetenschap.
Dat er geen directe link is? Dat zou iedereen moeten begrijpen. Toch is zo een shot van giftige stoffen één van de vele opdonders die ons immuunsysteem te verduren krijgt in onze westerse wereld.
Onschuldige aluminium deeltjes in onze deo.
Onschuldig glysofaat in ons voedsel en water.
Onschuldig veel suiker in dagelijkse voedsel producten.
Onschuldige zee van radio activiteit om ons heen.
Ontschuldig giftig rubber en opwaaiend rubberstof van onze voetbal velden.
Allemaal individueel van elkaar wetenschappelijk onschuldig bewezen.
En weinig die nog iets kunnen bedenken als; "he, misschien worden we wel ziek als we AL die kankerzooi bij elkaar te voortduren krijgen".
Misschien wel...
Pjotr 1
Danny SplitHiermee suggereer je, dat er een DUIDELIJK VERBAND zou zijn. Gaarne onderbouwing, want dat heb ik nergens gevonden. Wat ik WEL vond, zijn bewijzen van het tegendeel.
Het is erg gemakkelijk om wat te roepen en ieder wetenschappelijk onderzoek af te doen als onwaarheid.
Kom met iets beters.
Jasper de Keijzer 1