
In de Marokkaanse stad Marrakech bevestigden wereldleiders deze week de wil om vast te houden aan de klimaatdoelen van Parijs. Nu het presidentschap van klimaatscepticus Donald Trump met rasse schreden nadert, is het aan Europa — en zeker ook aan Nederland — om leiderschap te tonen in de energietransitie.
‘Bring Paris home!’ Met die slogan organiseerde staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma enkele weken geleden een Nationale Klimaattop in Rotterdam. De afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs moesten vertaald worden naar praktische mogelijkheden voor Nederland. Daartoe had Dijksma overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties uitgenodigd om bij elkaar te komen in de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam. In alles ademde die plek transitie. De kille industriële gangen en zalen van de voormalige koffiefabriek, die nu dienst doen als evenementenruimtes, benadrukten de mogelijkheden van nieuwe economische tijden.
In de hoofdzaal stond minister-president Mark Rutte op een podium herinneringen op te halen aan dat historische tekenmoment in Parijs. ‘Er hing daar zo’n grote mate van urgentie in de lucht!’ verhaalde hij. Aan zijn linkerhand werd hij geflankeerd door Joris Thijssen, directeur van Greenpeace Nederland. Aan zijn rechterhand stond Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland. Het maatschappelijk spectrum was compleet. De twee grootste tegenpolen uit het Nederlandse milieudebat gingen publiekelijk met elkaar in gesprek over het bereiken van ‘Parijs’.
De boodschap van de premier was duidelijk: ik sta boven deze discussie
De impliciete boodschap van de premier, strategisch tussen beide partijen in gepositioneerd, was duidelijk: ik sta boven deze discussie. De minister-president als debatleider in plaats van politiek leider. Het is tekenend voor het huidige klimaatbeleid van de Nederlandse overheid.
Inconsistent beleid
‘Mijn doel is om van jullie te horen wat jullie gaan doen voor het klimaat,’ sprak Rutte de verzamelde bedrijven en maatschappelijke organisaties toe. ‘Natuurlijk zal ik dan ook wel wat te horen terug krijgen. Maar nu is het eerst aan jullie!’
En terugkrijgen deed-ie het. Steeds opnieuw. ‘Het is absoluut noodzakelijk dat er meer overheidsregie komt,’ benadrukte Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ’s lands grootste pensioenfonds ABP. Ook Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, hekelde tegenover de premier de financiële inconsistentie van de overheid. Wat hem betreft komt er zo snel mogelijk een nationale ontwikkelingsbank om in duurzaamheid te investeren, waarvoor alvast 100 miljard euro vanuit de private sector vrijgemaakt zou kunnen worden. Over de noodzaak van zo’n ontwikkelingsbank schreef Follow the Money al eerder.
Greenpeace riep de premier vervolgens op om Nederland in 2035 klimaatneutraal te laten zijn. ‘Daartoe moet u de kolencentrales echt zo snel mogelijk sluiten,’ aldus Thijssen tegen Rutte. En zelfs Shell leek er voor het klimaat te lobbyen. ‘Wij vragen van u consistentie in het overheidsbeleid,’ zei Marjan van Loon tegen de premier. Eerder die dag had Shell al samen met zo’n veertig andere grote bedrijven, de zogenoemde transitiecoalitie, opgeroepen om betrouwbaar en stabiel klimaatbeleid vast te leggen in een nationale klimaatwet.
De premier lachte alle eisen en verwijten aan zijn adres enigszins ongemakkelijk weg. ‘Maar wat kunnen jullie hieraan bijdragen?’ probeerde hij de bal steeds weer terug te kaatsen.
Aardverschuiving
Helaas valt er zoveel niet meer te lachen. 2016 wordt wederom het warmste jaar ooit is de verwacht, met 1,2 graden temperatuurstijging ten opzicht van het pre-industriële tijdperk. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) publiceerde juist deze week ook haar nieuwste World Energy Outlook-rapport, waarin zij de verwachte ontwikkelingen op de wereldwijde energiemarkt onderzoekt. Volgens dat rapport zijn de toegezegde emissiereducties van alle landen die instemden met 'Parijs' bij lange na niet toereikend om de klimaatopwarming te beperken tot de afgesproken 2 graden Celsius. Laat staan 1,5 graad, wat het eigenlijke streven zou moeten zijn. Momenteel ligt de wereld op koers naar minstens 2,7 graden temperatuurstijging.
Donald Trump zal mogelijk de VS uit het Parijsakkoord halen
COP22, de klimaatconferentie in het Marokkaanse Marrakesh die vandaag wordt afgesloten, was dan ook bedoeld om de grote afspraken uit Parijs te gaan omzetten in concreet beleid. In de tussentijd is echter alles anders geworden. Donald Trump staat op het punt om het Witte Huis te betreden, en zal mogelijk de VS uit het Parijsakkoord halen.
Het zou een aardverschuiving in de internationale klimaatonderhandelingen betekenen, met mogelijke desastreuze gevolgen voor de wereldwijde opwarming. Waar de Amerikanen onder minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de afgelopen jaren steeds meer de kar trokken in de strijd tegen klimaatverandering, is het nu aan Europa en China om dat stokje over te nemen.
‘Er is een heel sterk politiek signaal nodig om aan te tonen dat de geest van Parijs nog steeds leeft,’ aldus conferentievoorzitter en minister van Buitenlandse Zaken van Marokko Salaheddine Mezouar, in reactie op het nieuws van Trumps verkiezing. In de gezamenlijke verklaring riepen de 196 landen die deelnamen aan de klimaattop dan ook op tot de hoogst mogelijke politieke toewijding om klimaatverandering te bestrijden.
Europa
Tot nu toe laat Europa het nog afweten waar het aankomt op klimaatleiderschap. Vorige week publiceerde het Franse onderzoeksinstituut IDDRI in Marrakech een nieuw onderzoeksrapport naar het energiebeleid in Europa. Daarin concludeerden de onderzoekers dat Europa’s voortgang op het gebied van duurzaamheid niet snel genoeg gaat om de gestelde doelen te halen. In 2050 moet Europa, en dus ook Nederland, 80 tot 95 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990.
Om dit 2050-doel te halen heeft Europa een tussendoel gesteld voor 2030: 40 procent reductie in broeikasgasemissies ten opzichte van 1990. Met het huidige beleid ligt Europa wel op koers om dat tussendoel te halen. Een deel van die CO2-reductie is echter niet structureel, maar komt voort uit de financiële crisis. Ook zou de CO2-reductie van de vervoerssector nog sterker moeten dalen dan tot nu toe het geval is. Volgens onderzoeksgroep Climate Action Tracker is de Europese inspanning voor het klimaat zelfs afgezwakt ten opzichte van de afgelopen 25 jaar, terwijl er eigenlijk een grotere inspanning noodzakelijk is.
Vooralsnog blijft Nederland een van de slechtst presterende landen van Europa
Nederland ligt ook nog eens ver achter bij het Europese totaalplaatje. Het aandeel hernieuwbare energie in Nederland is momenteel 5,8 procent. Dat moet in 2020, al over vier jaar, maar liefst 14 procent zijn. Het lijkt een onmogelijke opgave, tenzij er massaal biomassa wordt bijgestookt of de kolencentrales worden gesloten. Vooralsnog blijft Nederland dan ook een van de slechtst presterende landen van Europa.
Tegelijkertijd bleek vorige maand dat het verwachte percentage broeikasgasreductie dat Nederland in 2020 gaat bereiken wel is gestegen, van 17 naar 23 procent. Dat lijkt in eerste instantie een positieve stap, maar zoals onderzoeksinstituut ECN liet zien is het toch niet direct een goed teken voor het klimaat. De verhoogde verwachting wordt vooral veroorzaakt door nieuwe, hogere cijfers over de CO2-uitstoot in 1990, waardoor de relatieve reductie in 2020 mee zal vallen. Geen reden om achterover te leunen dus.
Daden
Staatssecretaris Dijksma sprak woensdagochtend ook zelf de klimaattop in Marrakech toe. Daar bepleitte Dijksma voornamelijk sterk leiderschap op het gebied van koolstofbeprijzing en -handel. Het is juist echter het falen van het Europese koolstof-handelsssyteem ETS dat volgens Climate Action Tracker het bereiken van de gestelde doelen bedreigt.
In haar toespraak verwees Dijksma ook naar de Nationale Klimaattop in Rotterdam. ‘Companies, cities, citizens: they were all there,’ zei ze. Maar wat er niet was, was sterk politiek leiderschap.
Wat er niet was, was sterk politiek leiderschap
Europa, en zeker ook Nederland, zal nu de leiding moeten nemen in de strijd tegen klimaatverandering, willen we voorkomen dat het presidentschap van Donald Trump het einde van de internationale klimaatsamenwerking betekent — net als eerder met het klimaatakkoord van Kyoto gebeurde. Dat betekent een intensivering van de doelen die vorig jaar zijn gesteld, maar die nu al bij lange na niet gehaald lijken te gaan worden.
In Rotterdam sprak Dijksma — geheel in de geest van een van de lokale voetbalclubs — van ‘geen woorden, maar daden.’ Laten we hopen dat Nederland en Europa hier ook werkelijk naar gaan handelen.
46 Bijdragen
Bob Fleumer 5
CO2 is ook geen luchtvervuiling wat velen schijn te denken. Ik heb ervaren dat veel mensen totaal geen idee hebben hoeveel CO2 er in de atmosfeer zit, het loopt uiteen van enkele procenten tot wel dertig procent en als je dan zegt dat er 0,04 procent in de atmosfeer zit geloven ze je niet. Maar ja de alarmisten zeggen 400 parts per million dus dat zal wel veel zijn! Dat er enige vorm van klimaat verandering aan de gang is ontkent bijna niemand maar CO2 is niet de boosdoener, we kunnen ons beter aanpassen. 2 Graden erbij is helemaal niet zo erg, dan vriest het op de Zuidpool geen 40 graden maar 38 dat is nog veel vrieskou hoor!
Ernest Jacobs 6
Bob Fleumer[Verwijderd]
Ernest JacobsPopulair? Ja, om meer mensen te kunnen bereiken, maar ik denk niet dat een astronaut zich zou blameren door verkeerde informatie te verstrekken.
Ernest Jacobs 6
[Verwijderd]Jan-Marten Spit 9
Ernest JacobsAls een paar miljoen mensen gelooft dat de aarde niet ouder is dan 3000 jaar, dan is er sprake van een 'discussie'? Of noemen we dat wetenschap versus idiotie?
[Verwijderd]
Jan-Marten SpitErnest Jacobs 6
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Ernest JacobsLuuk van der Sterren 10
Bob FleumerGraag wijs ik jullie erop dat 2016 waarschijnlijk het warmste jaar wordt sinds we het in 1880 zijn gaan meten (bron: https://www.scientificamerican.com/article/99-percent-chance-2016-will-be-the-hottest-year-on-record/). Dat record staat op dit moment nog op naam van 2015, dat de titel op zijn beurt weer veroverde van 2014. Sterker nog, van de 16 warmste jaren sinds 1880 stamt alleen 1998 nog van vóór de eeuwwisseling. (bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Instrumental_temperature_record)
Onze kennis over de geschiedenis van het klimaat beperkt zich echter niet tot de laatste 136 jaar. Dit stond 4 oktober in The Guardian (https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/03/global-temperature-climate-change-highest-115000-years):
‘A new paper submitted by James Hansen, a former senior Nasa climate scientist, and 11 other experts states that the 2016 temperature is likely to be 1.25ºC above pre-industrial times, following a warming trend where the world has heated up at a rate of 0.18ºC per decade over the past 45 years.
This rate of warming is bringing Earth in line with temperatures last seen in the Eemian period, an interglacial era ending 115,000 years ago when there was much less ice and the sea level was 6-9 meters (20-30ft) higher than today.’
Let wel, bij een zeespiegelstijging van 7 meter kun je op strandvakantie in Arnhem: http://geology.com/sea-level-rise/netherlands.shtml
Over de gevolgen van dergelijke opwarming kunnen we stellig zijn: die zijn er — ook nu al. Dit jaar blijft de aanwas van zee-ijs aan de polen bijvoorbeeld uit. De omvang van de ijskappen is daardoor abnormaal klein. Ten opzichte van de afgelopen veertig jaar mist er op dit moment een gebied grofweg ter grootte van India: zo’n drie tot vijf miljoen vierkante kilometer. (bron: http://www.theverge.com/2016/11/17/13667630/global-sea-ice-concentration-graph-science-twitter)
Frans 5
Luuk van der SterrenWetenschap is geen democratie.
Laten we de IPCC even quoten
‘Surface temperature reconstructions show multi-decadal intervals during the Medieval Climate Anomaly (950-1250) that were in some regions as warm as in the late 20th Century.’
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2420783/Worlds-climate-scientists-confess-Global-warming-just-QUARTER-thought--computers-got-effects-greenhouse-gases-wrong.html
http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html
http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2011/07/27/new-nasa-data-blow-gaping-hold-in-global-warming-alarmism/#4bf9e00d55a4
Voor de liefhebbers is er ook nog veel foto materiaal te vinden over de plaatsing van weerstations waar veel data van gebruikt is. Blijkt dat die vroeger ergens in de buiten gebieden stonden en door de opkomende steden groei nu veel meer aan de rand van zo'n stads gebied liggen waardoor de data niet meer 1 op 1 met de oude data te vergelijken is.
Lorenzo E. Fränkel 2
Luuk van der SterrenLuuk van der Sterren 10
Bob FleumerBob, CO2 is niet de katalysator van het leven, dat is koolstof — het atoom dat, inderdaad, een belangrijk deel is van CO2. CO2 zelf is echter voornamelijk een restproduct van het chemische proces dat ‘verbranding’ heet en een bewezen oorzaak van de opwarming van de aarde (zie bijvoorbeeld http://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/).
Hoe dan ook snijdt je argument dat CO2/koolstof onschadelijk is vanwege de belangrijke rol die het speelt in de ontwikkeling van het leven geen hout. Zonder water is er ook geen leven mogelijk, maar als Amsterdam onder water staat is dat nu niet bepaald beter voor haar inwoners.
Daarnaast: CO2 is inderdaad geen direct onderdeel van smog. Ozon, stikstofdioxide, koolmonoxide, zwaveldioxide en fijnstof zijn dat echter wel. Deze stoffen komen veelal ook vrij bij de processen die veel CO2 uitstoten (te weten het verbranden van fossiele brandstoffen). Die 400 parts per million heeft inderdaad niet per sé directe consequenties. Het is echter wel een miljoen jaar geleden dat er zo veel CO2 in de atmosfeer zat.
Over je argument dat 2 graden erbij niet zo erg is: Die twee graden zijn een gemiddelde stijging. Op lokaal niveau kan het verschil veel groter zijn. Daarbij zijn die twee graden ook een conservatieve schatting. De daadwerkelijke opwarming ligt tegen het jaar 2100 waarschijnlijk tussen de 4,78 en 7,36 graden: http://www.independent.co.uk/news/science/climate-change-game-over-global-warming-climate-sensitivity-seven-degrees-a7407881.html.
Frans 5
Luuk van der SterrenWaar komt zuurstof vandaan?
Luuk van der Sterren 10
Bob Fleumerhttps://www.theguardian.com/environment/2015/mar/25/fossil-fuel-firms-are-still-bankrolling-climate-denial-lobby-groups ;
https://www.theguardian.com/world/2005/jan/27/environment.science ;
https://theintercept.com/2016/07/22/oil-lobby-paid-washington-post-and-atlantic-to-host-climate-change-deniers-at-rnc/ ;
https://en.wikipedia.org/wiki/ExxonMobil_climate_change_controversy ;
https://www.scientificamerican.com/article/dark-money-funds-climate-change-denial-effort/.
Het idee dat de duizenden klimaatwetenschappers en peer-reviewed wetenschappelijke publicaties allemaal deel zijn van een ‘klimaatagenda’ is, met alle respect, totale onzin. Evenals het idee dat ‘wetenschappelijk bewezen’ een mening of subjectief standpunt is. De reden dat zoveel wetenschappers zich zorgen maken over klimaatverandering is omdat er wetenschappelijke consensus is over het feit dat het bestaat en een dreiging voor de mensheid vormt. Anders dan klimaatsceptische politici die zich laten betalen door de olie-industrie, doen wetenschappers vooral hun best om de waarheid boven tafel te halen (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wetenschappelijke_methode). Net als journalisten, trouwens.
Groet,
Luuk
[Verwijderd]
Luuk van der SterrenLuuk van der Sterren 10
[Verwijderd]koolstof is een ontzettend veelzijdig onderdeel van scheikundige verbindingen. elke koolstofverbinding heeft ook weer andere eigenschappen. methaan, benzeen, diamant, grafiet, ethanol en glucose zijn bijvoorbeeld ook allemaal koolstofverbindingen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolstof
[Verwijderd]
Luuk van der SterrenErnest Jacobs 6
Luuk van der SterrenJan-Marten Spit 9
Bob FleumerFeiten zijn niet onderhevig aan meningen.
" Dat er enige vorm van klimaat verandering aan de gang is ontkent bijna niemand maar CO2 is niet de boosdoener"
Waarom denk je dat het ene goed idee is om een mening te hebben over een onderwerp waar je helemaal niets van af weet?
Frans 5
Jan-Marten SpitFeiten zijn gevoelig voor manipulatie en foute interpretatie als gevolg van de persoonlijke mening van de onderzoeker.
Jan-Marten Spit 9
FransNee. Conclusies zijn daar gevoelig voor. Feiten zijn verifieerbare attributen van de objectieve realiteit, en dus ongevoelig voor vergissingen, interpretatie en manipulatie.
Als het stoplicht op rood stond en ik lieg tegen oom agent dat het groen was, wat verandert dat aan de feitelijke status van het stoplicht?
niets.
Wat je bedoelt te zeggen is dat sommigen iets een feit noemen terwijl het dat niet is. Daar zal je of bewijs voor moeten leveren, of, bij afwezigheid daarvan, zoals in dit geval, niet vervallen tot gesmeer dat weinig meer aantoont dan je onbekwaamheid.
[Verwijderd]
Bob FleumerVer voordat je de opwarming op de thermometer kunt zien zijn we verzopen.
Warmte toegevoegd aan de dampkring vertaald zich in extremer weer. Veel en veel meer regen, nee sorry neerslag. Want ook vele meters sneeuw meer elk jaar in de bergen. Die door de warmte jammer genoeg niet lang blijft liggen. Meer stormen en orkanen en die orkanen van steeds zwaardere categorie.
ps 20 km gereden met een middenklasser auto is 1,4 L benzine. = 1kg benz.
1 Kg benzine levert 36.000.000joule warmte af aan de dampkring.
Warmtecapciteit van lucht 700joule per kg.
36.000.000 gedeeld door 700 betekent 51.000kg lucht 1 gr C opgewarmd.
Zie die warmte maar weer eens kwijt te raken.
En by the way. Wat de klimaatgek ( is erg goed geïnformeerd) schrijft doet aan bovenstaande niets af.
Wietze van der Meulen 6
Bob Fleumerline 5
[Verwijderd]
lineJazeker mogen wij als burgers overal voor opdraaien om de rijke toplaag buiten schot te houden. Je had toch zeker niet verwacht dat het democratisch opgelost zou worden? Ik maak me er best boos over, maar heb ook zoiets van: boos worden alleen is niet voldoende. Alles proberen wat ik als eenling kan doen is iets dat ik MOET doen. Ook al doet niemand mee. Gelukkig is dat niet zo en doen veel mensen er aan mee. Steeds meer mensen. Bijna al mijn lampen heb ik vervangen door LED lampen. Mijn huurwoning heeft een Label A. Ik heb een zogeheten zuinige combiketel en dito koel-vriescombinatie. Een LED scherm voor mijn computer en een LED TV. Heb mijn woning op 18º C en probeer dat vol te houden. Eigenlijk liefst op 17½ºC. Scheelt enorm in de kosten, maar ook in de CO2 uitstoot.
Als je wacht tot anderen eens mee gaan doen kan je wachten tot je een ons weegt, denk ik. Ik wacht niet meer. Ik doe het gewoon en ben daar blij mee. Ik kies ook groenten uit die dichtbij geteeld is. Koop geen aardbeien in de winter bv, maar eet zoveel mogelijk volgens de seizoenen. Ook dat is besparen op CO2 uitstoot. Last but nog least: ik ben vegetariër geworden, 4 jaar geleden en voel me daar zeer wel bij. Al het water en de kilometers worden niet meer door mij mede veroorzaakt.
Mijn energieleverancier - de nieuwe voor 2017 - heeft me al gebeld om samen met mij de meterstanden te controleren. Hij begreep er niets van, zo weinig als ik verbruik. :) Dat vind ik weer heel erg leuk.
[Verwijderd]
Klimaat sceptici hebben jarenlang met verve de klimaatverandering ontkend. Hadden daarvoor geweldige argumenten. Ken zelfs een special uitgegeven door elsevier met steekhoudende argumenten.
Maar nu zijn er vele van die sceptici die om het hardst roepen dat er iets aan de klimaatverandering gedaan moet worden.
Dubbele agenda misschien???
Ze komen inmiddels uit de kast met atoomenergie als oplossing.
Als er maar wat te verdienen valt.
Van tweeën één. Ze zijn of dom of misdadig.
[Verwijderd]
Maak wereldwijd de daken wit.
Ernest Jacobs 6
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd][Verwijderd]
Wijmensen en dieren ademen CO2 uit. Bomen en planten nemen die CO2 op en groeien er flink extra van.
De tomaten kweker maakt er zo handig gebruik van dat ze ze in Duitsland niet meer lusten, maar dat terzijde.
Rampzalig is de ontbossing van tropisch regenwoud. Dat heeft een dubbel effect. Je mist de bomen die de CO2 opnamen. En je laat kale grond achter waar het zonlicht een groter opwarmend effect op heeft.
Hier boven schreef ik al wat een kg benzine aan warmte afdraagt aan de dampkring. 7miljoen auto's alleen al hier in NL.
1 kubike meter aardgas (methaangas) toevallig ook 36.000.000joule warmte die bij het verstoken vrijkomt.
Gemiddeld 1700kub per huishouden per jaar x 7.000.000 huishoudens. En dat is allemaal nog maar een schijntje afgezet tegen het industrieel grootverbruik en intensieve land en tuinbouw.
Zitten we bovendien met de belachelijke bezuinigings ideen v.w.b. Electrisch rijden. Effect 0,niks omdat de elektra eerst met 60% warmteverliezen moet worden opgewekt. Was ook alleen maar een cadeautje aan de economische leasebak rijder.
Die warmte verliezen betekenen trouwens ook dat het NL huishouden bij een gemiddeld verbruik van 3500 Kwh /jaar 8750Kwh aan warmte aan de dampkring afstaat. Goed voor 31.500.000.000joule. (Per huishouden /jaar)
Zie al die warmte maar weer kwijt te raken.
De zon doet er niet minder om.
Al die warmte doet heel veel extra water verdampen boven de oceanen. Al die extra bewolking sluit weer heelveel warmte op onder de bewolking, het broeikas effect waar iedereen het gelukkig over eens is.
En Rutte. Die heeft na de brugklas natuurkunde uit zijn vakkenpakket laten vallen. Kwam te dicht bij werken en nadenken waarschijnlijk. Van Samsung hadden we in iedergaval meer mogen verwachten.
Frans 5
[Verwijderd]Meen je dit echt, of mis ik een smiley of andere <ironie> tag?
[Verwijderd]
FransFrans 5
[Verwijderd]Grootste opname van c02 gebeurt door de oceanen.
Frans 5
[Verwijderd]<ironie> benzine wordt uiteraard volledig zonder enig energie verlies gewonnen, bewaard, getransporteerd en voor 100% verbruikt bij energie omzetting... </ironie>
[Verwijderd]
FransAlle energie uit de benzine, en uit het aardgas, is linksom of rechtsom warmte die aan de lucht dus de dampkring wordt afgestaan. Wrijvingswarmte van het voertuig t.o.v. De lucht. Remmen worden gloeiend heet om de bewegingsenergie op te nemen.
By the way. 1 kg benz. Geeft dus vrijwel al zijn energie als warmte af aan de dampkring.
De dampkring verliest vrijwel al die warmte in eerste instantie aan de verdamping van zeewater. 36.000.000 joule is goed voor 18liter water vedampen. Goed om te weten als je in je auto stapt dat je de eerstvolgende 10km een hele emmer water toevoegt aan de eerstvolgende regenbui.
Wietze van der Meulen 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Wietze van der MeulenHet zonlicht komt tamelijk ongehinderd door bewolking heen. Die peta joules die u noemt moeten er als infrarode straling uit en dat lukt beduidend minder met een teveel aan bewolking.
Frans 5
[Verwijderd]Om in de trend van uw totaal onzinnige onvolledige berekeningen mee te gaan : Die 18liter werd vervolgens in een regenbui over een oppervlakte van 200km^2 (zeg Amsterdam) verspreid en geeft daarmee een 0,018/200.000 = 0,00000009 meter of 90x10^-9meter dikke laag regen op de straat. Deze 90nm (nanometer) dikke laag bestond uit ongeveer 600 watermoleculen op elkaar.
Maar omdat volgens u de aarde deze warmte niet kon kwijt raken verdampte deze laag nog voordat ze viel en zo zijn we aangekomen op het punt dat nu al onze oceanen droog liggen en we Nederland weer groot hebben gemaakt door op de bodem van de Noordzee te gaan wonen.....
[Verwijderd]
Frans1 continentale vlucht slobbert zomaar 80.000kg kerosine.
Onzinnig???? Hooguit onvolledig. 1 gr water verdampen kost +/- 2000joule warmte
36.000.000 / 2000 is toch echt 18.000 gram water.
Geloof nou eens dat warmte (toegevoegd aan de dampkring) de motor van het weer is.
Frans 5
[Verwijderd][Verwijderd]
FransStraalt in op het aardoppervlak. Aardoppervlak zet licht om in warmte.
Warmte straalt infrarode straling uit terug naar het heelal.
En daarom wordt slechts een deel van het zonlicht als warmte door de grond aan de dampkring afgestaan. Dat was altijd al de motor van het weer.
Wat wilt u nou niet begrijpen van het gegeven dat het menselijk energie verbruik niet op die indirecte maar juist op directe wijze (als warmte) aan de lucht wordt afgestaan.
Waardoor we met een opgevoerde motor blijven zitten.
[Verwijderd]
FransMarla Singer 7
Sowieso dat discussies over klimaat al redelijk snel een religieuze ondertoon lijken te krijgen mede aangewakkerd over zorgvuldig gekozen woorden die een bepaalde lading aan de niet zo blije boodschap moeten geven.
Om nog maar te zwijgen over het publieke geheim en taboe wat er nog steeds rust op het Solar Radiation Management onderwerp.
Kan me nog een interview met Jan Wolkers herinneren die zei dat als de technologie voor problemen met de natuur zorgen wij daar ook de oplossingen moeten vinden en van de eindigheid van het ecosysteem uit gaan.
Dat is heel wat zinniger dan het rondpompen van vele miljarden om minimale veranderingen van CO2 te realiseren aangewakkerd door rijke patsers die een grotere carbon footprint hebben dan een gemiddeld Afrikaans dorp.
[Verwijderd]
Marla Singer