Na Spaanse sof volgt spaghetti-offensief

4 Connecties

De Europese noodsteun aan Spanje is hooguit een pleister op de wonde, meent columnist Jan Dwarshuis. Een beleggersvlucht voorwaarts richting Bella Italia ligt dan ook in het verschiet.

De daadwerkelijke steunaanvraag van Spanje was - zoals ingeschat - allang ingeprijsd door de markt. Op zulke momenten doe je als belegger er goed aan  om full long het weekend in te gaan.  En dat hebben we geweten. Beleggend Nederland werd vanochtend op zijn wenken bediend . Met als onbetwiste professionele winnaar de uitgekotste bankensector .


Na een voor de zoveelste maal opgeluchte Minister van Financieën Jan Kees de Jager was nu het hoogste woord aan demissionair premier Rutte. De VVD-voorman wist ons bij Eva Jinek op de bank te vertellen dat Nederland opnieuw haar geld - dit keer van Spanje - voor 95 tot 100 procent zeker terug krijgt.

 

Bovendien is Rutte ervan overtuigd dat de euro over vijftig jaar ook nog bestaat. Dappere uitspraken van een minister-president, die binnen zestien maanden zijn congé kreeg van Hare Majesteit de Koningin.

Ik wist niet dat Rutte zo’n voorspellend vermogen had. Ik durf niet eens verder te kijken dan naar het einde van mijn chart en die heeft een looptijd tot vanmiddag half zes.


Rutte juicht te vroeg
Jaren is door velen ontkennend gesproken over de problemen van Spanje. We hebben het wel over één van de grootste dominostenen van de Europese Unie. Laat er geen misverstand over bestaan: als het Iberische Koninkrijk omdondert, dan dondert de Euro ook om. Rutte juicht dus iets te vroeg.


Ik heb al eerder aangegeven dat Spanje de grootste cash geld economie (sumergida) van de Europese Unie is. Gelooft Rutte écht dat de plaatselijke Catalaanse loodgieter alles netjes afdraagt aan de Spaanse staat om een uitgelopen vastgoedbubbel van de heren in Madrid te gaan afbetalen?


Laat me niet lachen. Deze hardwerkende Catelaan steekt het geld zwart  in zijn zak en koopt op de zwarte markt een fatsoenlijk kaartje in Camp Nou  om te zien hoe superster Lionel Messi en consorten erfvijand - Real Madrid - de pan in hakt. Verder heeft deze Barca-supporter een broertje dood aan gezag en kotst de elite in de Madrid uit. Al is het alleen maar omdat de Spaanse hoofdstad ooit de zetel was van de zo gehate Caudillo Francisco Franco

 

Alles wat de doorsnee Spanjaars bijelkaar heeft vergaard, stopt hij onder het matras bij moeders en hij draagt - arm als hij is - niets af aan de EU. Een kopietje van onze Griekse rakkers die immers ook niet bekend staan om hun fiscale betalingsmoraal.

 

Spanje valt buiten boord
Al met al moet de Nederlandse burger - ook al blijft De Jager dit blijmoedig ontkennen-  het gewoon ophoesten. Sterker nog, de risico’s zullen dan simpelweg met sprongen omhoog gaan.

 

Volgens diplomaten van de EU kan het risico op een rampscenario behoorlijk toenemen als Spanje de beloofde hulp van in totaal 100 miljard euro daadwerkelijk ontvangt uit het EFSF.  Volgens de statuten van het EFSF valt een ontvangend land als steller van garantie namelijk buiten boord van het fonds.

 

Gevolgen voor Nederland laten zich raden

Als dit ook het geval is met een groot land zoals Spanje, dan zou bijvoorbeeld het Duitse gedeelte - lees exposure - van de EFSF garantie in eerste instantie met maar liefst 29 procent toenemen. Sla deze editie van Das Handelsblatt er maar op na. De gevolgen voor een klein en kwetsbaar land als Nederland laten zich eenvoudig raden.


Dat de markten nu even juichen, past precies in mijn beleggingsplaatje van dit moment. Maar of ook het duurzaam is, zal de tijd leren. Het is een pleister  op de Spaanse wonden, maar meer ook niet.

 

Beleggers zullen snel hun aandacht verleggen naar de volgende grote dominosteen binnen Europa: Italië. En die vlucht voorwaarts naar de langste brekebeen van de zeventien Euro-lidstaten gaat straks de beleggersgeschiedenis in als een heus macaroni-offensief dan wel spaghetti-offensief.

 

Maar ik beloof u nu al: over deze meer dan warme belangstelling voor Bella Italia de volgende keer meer!

 

 ***********************************************************************************************************

 Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management , waar hij verantwoorelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 24 uur te doen.