Soepel door de ECB-hoepel

5 Connecties

Relaties

Stresstest Aandelenmarkt

Personen

Mario Draghi

Organisaties

Europese Centrale Bank (ECB)

Werkvelden

Economie
5 Bijdragen

Gaan de banken nu ze de stress test van de ECB hebben doorstaan eindelijk weer eens aan hun klanten denken? Belegger Jan Dwarshuis roept bankiers op om snel hun schouders onder de Europese economie te zetten.

Beleggers hebben dit jaar al het nodige voor hun kiezen gekregen. In januari was er de mini-crisis in de emerging markets, gevolgd door de onrust in Oekraïne. Speculatie over een mogelijke renteverhoging door de Fed was de volgende hobbel. De zogenaamde ‘momentum stocks’ moesten het tijdens deze periode met name ontgelden. De invasie van ISIS in Irak was pas net begonnen toen er in Europa paniek uitbrak over de solvabiliteit van het Portugese bankenstelsel.

Het neerhalen van de MH17 zorgde tevens voor de nodige speculaties waardoor de sancties jegens Rusland verder werden uitgebreid. Op dit moment waart ebola rond over de financiële markten. Het is een hele waslijst waarbij de belegger die zijn hoofd koel hield, nog steeds het beste af is.

Tekentafelwielrennen

Om alle mogelijke paniek voor te zijn simuleren banken een zogenaamde stresstest. De ECB heeft deze stresstest opgelegd om op die manier het vertrouwen van de banken bij het publiek verder te herstellen. Een nobel streven zo op het eerste gezicht.

Voormalig Nederlands profwielrenner en wereldverbeteraar – Maarten Ducrot – noemt de recente stress test 'tekentafelwielrennen'; op papier klopt alles en de winnaar was van te voren al bekend. En hij is niet de enige burger die kritiek heeft op de stresstest van de ECB. Leest u bijvoorbeeld maar eens de hersenspinsels van collega columnist Pieter Lakeman die de spijker op zijn kop slaat. Deze stress test zorgt bij bankiers inderdaad voor weinig stress. Daarnaast is er nauwelijks duidelijkheid hoe banken omgaan met een mogelijk deflatoir scenario in Europa.

Het is opmerkelijk dat waar de VS redelijk succesvol is, Europa doormoddert

Hoe dan ook, Mario Draghi – president van de ECB – presenteerde de cijfers afgelopen zondag met enige trots en constateert dat de banken sterker geworden zijn. Maar volgens mij ligt het toch iets genuanceerder. Het bevestigt het beleid dat banken niet of nauwelijks uitlenen aan het bedrijfsleven en dat de bankiers vooral eerst aan zichzelf gedacht hebben. De klant komt tot op heden op de tweede plaats, omdat er eerst soepel door de hoepel van de ECB gesprongen moest worden. Ik mag hopen dat banken dat beleid eindelijk eens gaan veranderen en hun schouders zetten onder een verder herstel in Europa.

Divergentie VS en Europa

Divergentie

In bovenstaande grafiek wordt pijnlijk duidelijk hoe de vlag er bij hangt. De divergentie tussen de economie van de VS en Europa is opvallend te noemen. Europa en de VS lijken qua monetair systeem in veel opzichten op elkaar. Ze hebben één munt, één centrale bank en hebben geen last van onderlinge valuta-schommelingen. Toch is het opmerkelijk dat waar de VS redelijk succesvol is, Europa doormoddert waarbij zelfs deflatie en een nieuwe recessie op de loer ligt.

Europa moet simpelweg spoedig hervormen en vormt tegelijkertijd een risico voor de mondiale stabiliteit. Het goede nieuws is dat een crisis in Rusland, Oekraïne of Europa zo u wilt, de moeder van alle beleggingsmogelijkheden is. Huiswerk genoeg voor de actieve belegger met een lange horizon. Daar heeft u geen stress test van de ECB voor nodig.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.